Šta je novo?

Par pitanjAca oko dial-upa i LAN-a

bluenick

Čuven
Učlanjen(a)
11.07.2003
Poena
620
Evo par pitanja...
Od skoro sam poceo da se zanimam za mreze, nikad se ranije nisam time bavio. Kod kuce imam dva kompa, na oba su Realtek-ve 10/100 Mb-itne mrezne kartice. Povezao sam ih crossover kablom duzine 5 metara i sve radi ok. Na jednom racunaru je Win XP + SP1, a na drugom Win 98. Pored svih detalja koje sam podesavao i koji rade (sharovanje fajlova, fodlera i particija, sharovanje printera, remote desktop), naisao sam na nesto sto nisam uspeo da sredim. U stvari... delimicno nisam. Kod sharovanja Internet konekcije (Internet conecction sharing - ICS), sve sam dobro podesio i komp na kome je 98-ica moze da pozove dial-up konekciju na kompu gde je Win XP, uspostavi on konekciju i pristup Internetu je ok. E, ali meni treba nesto drugo.... Recimo, na masini gde je vec Win XP dial up konekcija sa ISP-om je uspostavljena... postoji li mogucnost da se sa 98-icom, preko LAN-a, odnosno ICS-a nakacim na net (znaci da ne pokusava 98-ica da bira broj, vec samo da se "nakaci" na vec upostavljenu Internet konekciju na XP-u)? Posto imam flat rate, komp na kome je XP je skoro uvek online na netu, a sa masine gde je 98-ica nikako ne mogu da se nakacim na tu konekciju, vec uvek pokusava da bira broj.
Drugo pitanje:
a) Kada kliknem na ikonice koje u systrey-u, koje pokazuju stanje i protok u LAN-u, to stanje se prikazuje u broju razmenjenih paketa. Kako to da promenim, pa da se protok prikazuje u kolicini MB prenetih kroz mrezu (sent and received).
b) Ikonica za mrezu u systrey-u XP-a je identicna kao ona za dial-up i to mi smeta. Moze li to da se promeni i kako?
Trece pitanje: U Windowsu 98 nemam nikakvu ikonicu u systray-u koja predstavlja stanje i protok kroz mrezu. Kako da "dovucem" i aktiviram tako se i u 98-ici vidi?

U vezi ICS-a, na XP-u ne dozvolis drugom kompu da zove kad god mu treba konekcija nego samo da koristi share-ovanu, (desni klik na konekciju pa na share i vec ces shvatiti, sve pise, samo ostavi da 98 moze da disable-uje konekciju)tako ces dobiti da 98 koristi aktivnu konekciju na XP-u. Jedino sto ces morati svaki put da stikliras i unstikliras u properties te konekcije, kad budes zeleo da omogucis 98 da zove ili ne zove sama... Kod mene tako radilo...

Da, uradio sam ja vec ovo ranije, sto si ti opisao, ali ne funkcionise. Kada sa 98-icom hocu na net, a konekcija je vec uspostavljena na XP-u, ocekujem da net radi i na 98-ici, ali nista. Jednostavno samo izbaci poruku kako ne moze da ucita strana (kao kada ne postoji dialup konekcija). Ne znam gde sam pogresio, jer sam sve uradio "skolski" sto se tice ICS-a.

probaj da postavis na 98 da ti gateway bude IP XP... mozda...

Probao sam to jos ranije, ali nema sanse... jednostavno 98-ica ne prepoznaje internet konekciju i stalno mi izbacuje onaj dialup prozor za konektovanje. Kada podesim da ne bira ni jednu konekciju pri pokusaju pristupa Internetu, trebalo bi da pogleda ima li pristup net-u preko LAN-a, ali se to ocigledno ne dogadja.

Imao sam slicnih problema i "fantasticni" internet connection sharing na XP-u me je doveo do ludila ;).
Postoji malo komplikovaniji nacin, malo se pomucis da namestis ali na kraju proradi izuzetno.. Skini program koji se zove Proxy+ (http://www.proxyplus.net/), u browseru na 98-ici podesi da pristupa internetu preko proxyja i to ce da radi k'o sat :). Program je besplatan do 3 racunara u mrezi...

Sto se tice packets sent/received mozes da instaliras dumeter (www.dumeter.com)

Poslednja izmena:
postoji i FreeProxy... krajnje je jednostavan i besplatan

Nazad
Vrh Dno