Šta je novo?

Par pitanja :)

Pretender

Čuven
Učlanjen(a)
16.02.2002
Poena
620
Treba mi pomoć i savet, planiram da kupim uskoro novu mašinu i dvoumim se oko par stvari:
1. Da li uzeti 7800GT ili dve 6600GT u SLI modu?
(imam u vidu da ove dve grafičke kartice ne koštaju koliko 7800GT, ali i da će mi trebati posebna ploča koja podržava SLI mod za grafičke kartice).
2. Gde ima u Beogradu da se kupi ASUS Extreme N7800GT TOP SILENT/2DHTV i koja je njena cena?
3. Da li uzeti best-buy 64-bitni dvojezgreni procesor ili sam vrh ponude za 64-bitni "single CPU"? (ovde se odmah možete nadovezati zašto ste za AMD ili Intel) :)
4. Koji ram uzeti za ovakvu mašinu? Kolika su poboljšanja sa DDR2? Da li bi se razlika u performansama uopšte osetila ili je to neznatno?
5. Kolika je razlika u performansama između S-ATA i S-ATA2 standarda? Da li uzeti HDD na 10000rpm sa 16MB keša? Da li će to biti znatan boost u performansama i koliko?

P.S neka moderator prebaci ovu temu tamo gde proceni da bi trebalo da stoji ukoliko sam pogrešio.

Hvala unapred na odgovorima!
:wave:

1. 7800GT (ili jos bolje 7900GT ako uspes da nabavis) -- manje se greje i od jedne 6600GT a kamoli od dve, brza je i prakticnija za instalaciju i ne trazi SLI plocu osim ako neces kasnije da uzmes jos jednu.
2. Ne znam.
3. Dvojezgarni. Ako ces O/C, Pentium D 920 je best buy sa Intel strane. Ako neces O/C , a imas love mozda Pentium D 930, a mozes i AMD x2 3800+ ili jos bolje Opteron 165.
4. Za Intela ako neces O/C mozes na primer Corsair DDR2 (vidi potpis). Sam Intel tvdi da cak ni 1066MHz FSB Conroe nece moci da iskoristi bandwidth DDR2-667 modula u dual-channelu pa je trenutno (barem do januara sledece godine) uzimanje DDR2-800 i brzeg RAM-a bacanje para. Za AMD ne znam, ima pametnijih od mene na tu temu.
5. SATA .vs. SATA2 nema razlike osim u brzini transfera host<=>buffer. SATA2 je samo brzi interfejs, NCQ i ostala poboljsanja su opciona pa vodi racuna da SATA2 ne znaci automatski i NCQ. 10,000 RPM je primetna razlika (narocito vreme pristupa) u odnosu na 7,200 RPM ali je cena odbojan faktor. Koliko ce se razlikovati performanse u odnosu na 7,200 RPM disk zavisi od nacina na koji koristis racunar i od toga da li ces uzeti jedan ili vise diskova.

Nazad
Vrh Dno