Šta je novo?

Par pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme kdejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kdejan

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2002
Poena
630
Imam AMD K62-500 MHz, ploca Acorp-5-ALI61. Probao sam da se igram u Biosu sa nekim opcijama koje bas i ne razumem. U principu sam sve ostavio na setup defaultu i promenio sledece dve opcije koje i ne znam cemu konkretno sluze (podvuceno je po defaultu):
1) SDRAM CAS LATENCY - 2 (3 ,2,AUTO)
2) DRAM TIMING - FAST (SLOW, NORMAL ,FAST)
Sa ovakvim setovanjem mi Sisoft Sandra 99 prijavljuje poboljsanje CPU memory bandwith sa 97 na 106 i FPU M.B. sa 102 na 112. U odnosu na referentni Intel PII na 400 Mhz i nije nesto, medjutim imponuje mi bilo kakvo poboljsanje perfomansi 🙂 Posle toga nisam primetio nikakvu nestabilnost prilikom rada. A sada konkretna pitanja, da li su ovakva setovanja bezbedna po komponente, da li bi neka druga kombinacija jos vise poboljsala stvar? Moze li neko ukratko na srpskom da mi objasni cemu sluze ove dve opcije?
Cemu sluze ove ostale opcije i da li bih dobio nesto njihovim menjanjem? U uputstvu za plocu su neke opcije objasnjene i njih sam shvatio, medjutim na nekima poput ovih ne stoji nikakvo objasnjenje vec samo ponudjene opcije:
Delay Transaction - Disabled
Primary frame buffer - Disabled
Data merge - Disabled
AT BUS clock - zbog auto configuration nedostupno, pretpostavljam da je 7.16 MHz jer je to default i za BIOS i za SETUP setovanja
L2 Tag RAM - 8 (8,10)
Sta bi jos od setovanja moglo koliko toliko da utice na bolji rad, a da nisam naveo ovde?
Hvala unapred!

Imaš na samoj matičnoj gomilu džampera sa kojima ćeš klokovati procesor, ja sam pre par godina imao identičnu Acorpovu ploču, samo što sam ja imao K6-2 450MHz kog sam kloknuo na 550MHz, kad se sad gleda tih 100MHz je smešno, ali performanse su dosta bolje jer ipak tih 100MHz je tad bilo puno. To ti je moj predlog, ako nemaš knjižicu mopgu ja uzeti od druga kod koga je sad ta mašina, pa ću ti skenirati gde se nalaze džamperi i koja je odgovarajuća pozicija za 100x5,5

Probao sam sa overklokovanjem jos davno, medjutim nije hteo da radi stabilno 🙁 Samo sam mu bio povecao mnozioc na 5,5 dok mu napon nisam dirao jer me je bilo strah da ga ne sprzim. Trenutno sam zainteresovan samo da sto vise pobloljsam performanse lepim setovanjem biosa. 🙂 U svakom slucaju hvala ti!

Realno gledano sa ovim (donjim) setovanjima neces dobiti nista. Probaj CAS na 2, i Timing na FAST, ako nece spusti ga na NORMAL, verovatno ce biti brzi nego 3-FAST. Ne poznajem doticnu plocu, pogotovo ne ALi cipsete, ali za domete procesora pogledaj www.cpudatabase.com. Nadam se da ti je i ovo malo pomoglo.

Poslednja izmena:
bez dizanja napona CPU-a neces daleko stici. To je "must" za OC. Neverujem da ces nesto sprziti, primetices da je nesto vruce, elem, kad malo dignes napon pa jos malo, pa jos malo, dobices sliku onoga sta moze , a sta ne. Znaci ako nece na 5.5 na default naponu, a ti digni za 0.5 napon pa vidi da li hoce.Sto se memorije tice poslusaj savet od /Neo\ i probaj tako. Ja bas i nisam siguran koliko K6 CPU mogu da se klokuju, ali proveri onaj link sto ti je dat. Sretno !

lephafta je napisao(la):
Realno gledano sa ovim (donjim) setovanjima neces dobiti nista. Probaj CAS na 2, i Timing na FAST, ako nece spusti ga na NORMAL, verovatno ce biti brzi nego 3-FAST. Ne poznajem doticnu plocu, pogotovo ne ALi cipsete, ali za domete procesora pogledaj www.cpudatabase.com. Nadam se da ti je i ovo malo pomoglo.
Izgleda da nisi lepo procitao moj post 🙂 Naime, lepo sam napisao da sam tako i namesti oona setovanja, znaci timing na fast, cas na 2, a u zagradi sam napisao ponudjene opcije i podvukao one koje su po setup defaultu. Na taj nacin sam i dobio odredjeno poboljsanje.

Pitanja su se odnosila na bezbednost komponenti i na znacenje tih setovanja. Sto se tice bezbednosti, mislim da to nema nikakvih posledica cim mi kompjuter vec nekoliko dana radi bez ikakvih problema. Dakle, ajde da kazemo da su ostala samo pitanja u vezi znacenja ovih opcija jer u uputstvu za plocu nemam njihova objasnjenja vec samo ponudjene vrendosti.

U principu sam shvatio da je onako kako sam podesio najbolje. Medjutim, zeleo bih da znam sta konkretno znaci SDRAM CAS LATENCY, DRAM TIMING i ostalih par stavki koje sam naveo i koje nisam menjao, da bih ubuduce znao o cemu se radi. Sada sam u situaciji slicnoj resavskoj skoli, nemesti to tako jer tako treba i tako je bolje, a zasto, nemam pojma.

I jos jednom da kazem, za sada me ne interesuje overklokovanje procesora, vec samo jedan fine tuning u setupu i razjasnjenje osnovnih pojmova u vezi ovih nekoliko stvari 🙂 Lupam sad, da sam pitao cemu sluzi Video BIOS Shadow, odgovor bi glasio za da ta opcija kopira BIOS graficke kartice u RAM memoriju i da se omogucavanjem ove opcije dobija na brzini grafike. Sad ako neko moze da mi da slican odgovor na onih nekoliko stavki koje sam pomenuo bio bih mu vrlo zahvalan 🙂

Nazad
Vrh Dno