Šta je novo?

par pitanja

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
755
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
hteo bih da postavim par pitanja posto mi neke stvari nisu sasvim jasne a koristim ih.

u vezi IP adresa: sta je javna sta jedintvena, staticka a sta dinamicka IP adrsa i cemu su one konkretno slze u dowloadu? ja trnutno koristi javnu koju sam kupi iznajmijo.

i brzina upload-a, koliko je bitna za download, za sta je ona bitna?

posto skidam nesto sa radidserbia, svaki film serija je sastavljena od vise partova i izmedju svakog se ceka oko 15 min, da li to ima veze ja premium nalogom ili IP adresom.

ne znam da li sam ovde pomesao stvari, ja koristim jDownloader sa skidanje, i to cekanje od 15 minuta i nije problem jer ne placam premum nalog za koji treba 20 eura i vise.

javna staticka je IP adresa koja se npr samo tebi dodeli, i jedinstveno ti definise tvoju masinu na Internetu.
javna dinamicka je isto dostupna na Internetu, ali se u zavisnosti od provajdera menja nekom dinamikom.

brzina uploada nema veze sa brzinom downloada, sem ako ne koristis npr. privatne torrent trackere pa moras da imas neki upload kako bi odrzavao ratio.

rapidshare funkcionise tako da za free korisnike postoji timeout od 15 minuta, dok premium korisnici imaju ogranicenje od 2.5GB dnevno, ali bez cekanja

rapidshare funkcionise tako da za free korisnike postoji timeout od 15 minuta, dok premium korisnici imaju ogranicenje od 2.5GB dnevno, ali bez cekanja

cenu sam lupio,
mislim sa na free profilu mogu da skinem vise od 2,5 Gb sa cekanjem, recimo najmanje dva dupla filma, protok je 768/768.

aj procitaj jos jednom sta sam napisao, pa mi reci sta ti nije jasno ;)

ja sam razumeo da ako platim mogu da skinem samo 2,5 GB a ako ne platim onoliko koliko dopusta proto/dan kod mene je to vise od 2,5 gb na dan.

dobro si razumeo :D

onda ispada da je bolje ako ne platim, u cemu je tu onda fora?

ako platim prednos je sto ne bih cekao kod svakog patra tih 15 min, sto mi ne prstavlja nikakav problem.
ispada da mogu da skinem vise nego neko ko plati.?!?

Poslednja izmena:
Pa, i jeste RS sada došao u nelogičnu poziciju ;)

Ako imaš Premium, nema čekanja, brzina je (zvanično) maksimalna, možeš da skidaš više fajlova istovremeno, radi nastavak prekinutog downloada... Otprilike to su sve prednosti, uz realno poveći nedostatak koji se tiče tog ipak premalog dnevnog ograničenja.

Zato ja svima i govorim da je RS super, ali samo ako si fri juzer - jeste da je malo sporije, ali bar ne plaćaš, a ostatak Neta ti radi brže ;) U svakom slučaju, i kao free korisnik možeš da skineš PUNO materijala!

ja uporedno skidam i sa torrenat, pa brzina na rapidu opadne, ali kad spojis rapid i torrent dobijes isto.
jedino mi kad nesto skidam sa Beogrida DC++, e onda brzina rapida opadne.

e sad kakvu tu ulogu igra IP adresa javna.

svi kazu da je bolje sa njom ali moze i bez nje, koju funkciju ulogu ona u dowloadovanju?
isplati li se placati za nju, 250 din.

ona ti znaci kod torrenata jer si lakse "dostupan" za druge i mozes da imas punu brzinu downloada.
ako nemas javnu, onda torrenti i dalje rade, ali slabije si 'vidljiv' pa mozda neces skidati punom brzinom.

za rapidshare je potpuno svejedno...

pa jel' dodeljuje neko IP adresu koja nije javna? ADSL, neki kablovski operater?

dodele ti javnu, ali je NATuju, pa ti dzaba sto je javna... tako je nekad bilo na SBBu, ne znam da li neki ISP i dalje tako posluje

Da, IKOM.

pa jel' dodeljuje neko IP adresu koja nije javna? ADSL, neki kablovski operater?

Kod Beotel ADSL ukoliko u konektovanju navedes za username username/IP@beotel dobijes na ADSL-u realnu adresu (ne iza NAT-a) ali si onda prepusten sebi za firewall.
Doduse kod home ADSL varijante adresa je dinamicka tj. menja se, ali je realtivno retko.

pa dodele nekolicini korisnika istu javnu adresu...

Are you shure about that George ?

I stand corrected.
what I ment to say, they have the private range of IP addresses, but several of them are NAT-ed and they all appear as they are coming from the same public IP address.

...onda ok...pomislio sam da hoces da kazes nesto drugo.

ma ok... smisleno je bilo dobro, ali sam lose formulisao...

Nazad
Vrh Dno