Šta je novo?

par pitanja za overclock...

• Začetnik teme Začetnik teme connta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
C

connta

Guest
ovako nasfirao sam bartona 2500+ na 3200+ na abitu NF7-S i sad me interesuju neke pojedinosti...

1)nisam siguran da li mi je ploca v1.0 ili v2.0 kako najlakse to da utvrdim... CPU Z kaze da je ploca 2.X, 1.0 ili rev C1... dakle... (?) (ovo mi prvenstveno treba zbog biosa, pogledati pod 8))

2)dizanje clocka je skroz lako proslo sad treba da mu nadjem napon i izmerim temp... koji program mi preporucujete za nadgledanje temperature... nekako mi je glupo da to citam iz biosa jer dok ja stignem u bios temp sigurno padne...

3)koja verzija prime95 bi bila najbolja za test i gde da je nadjem (citao sam nesto ranije cini mi se da najnoviji prime nije i najbolji prime)...

4) koja je neka prihvatljiva temp za bartona... u kojim okvirima da se drzim... meni je ovako na 1.7V idle 48C... cini mi se da je to ok...

5)u biosu sam nasao jednu opciju odmah ispod podesavanja za takt ciji help glasi "enabled - use overclokers parameters, disabled - use most stable parameters" a opcija se CPU Interface... jel moze neko objasnjenje malo o cemu se tu zapravo radi...

6)kad vec pitam svasta ovih dana treba da uzmem SATA disk pa ako ostavim magistralu na 200 oc onda ce i PCI biti 40Mhz a to SATA koliko znam ne trpi... e pa u biosu sam nasao opciju za takt AGP ali ne i PCI magistrale... neki hint ako moze...

7)ovo i nema veze sa overclockom ali ajde... instalirao sam najnovije nForce drivere 5.10 (pre toga su mi bili 2.43 cini mi se uglavnom oni koje sam dobio sa plocom) anyway ovi driveri imaju za sound panel NVmixer dok su oni stari imali SoundStorm (koji ova moja ploca podrzava)... sad ako neko moze da mi kaze cemu sluzi i sta je tacno SoundStorm odlicno a mene interesuje kako pod ovom verzijom da nateram centralni zvucnik da radi u recimo winampu... na staroj verziji (SS) ima lepo crossover freq canal enable za centralni (tj da napravi kanal za centralni iz stereo signala) dok u ovoj novoj ver postoji isto to ali samo za SubWofer...

8)da li da updatujem bios na ovoj ploci... malo imam fobiju od kako sam na starom Chaintechu ujebo bios updateovanjem pa ono... nije svejedno... sta dobija, sta gubim...

10x unapred... :crash:

1. pa verovatno je ploca verzija 2.0, posto je kec odavno prestao da se prodaje kod nas.

2.motherboard monitor
3. ja sam koristio poslednju i radila je ok
4. pa recimo da load ne prelazi 60c, ovo tvoje je ok. skini program c2ngo, smanjuje idle temperaturu za 5-10c, samo za nf2 ploce
5. to i mene zanima.?
6. nemam sata pa ti ne mogu pomoci 🙂
7. ni tu ti ne mogu pomoci posto ne koristim integrisani zvuk
8. pa pogledaj na sajtu abitovom sta je sve sredjeno u novijim verzijama i vidi da li ima neki modovani, u svakom slucaju ako flashujesh sa pravim biosom ne mozes nista da za'ebesh

1. Otvori kuciste, i vidi na ploci, na nalepnici sa bar kodom. Obicno se nalazi kod pci slotova.
2. Motherboard monitor
3. Recimo, verzija 22.12.1. Ukcaj sifru 9876, i stavi prioritet 10.
4. Full moze do 60-ak stepeni. Inace, ne trebaju ti programi za softversko skidanje temperature, posto ne mogu da skinu temp ako ti je proc full load.
5. Testiraj i sa enabled i disabled. Mislim da tu ne dobijas ni 1%, ali narusavas stabilnost sistema. Preporuka - disable.
6. Posto je to NF chipset, mozes da zakljucas agp na 66 MHz u biosu (mislim da je i auto = 66 MHz), a posto je pci klok duplo nizi, bice 33 MHz.
7. Konkretno za winamp - u preferences -> output -> direct sound output -> configure ukljuci hardware acceleration.
8. Vidi koju verziju imas, pa idi na abitov sajt, i vidi sta ti nova verzija donosi. Ako je nesto znacajno, onda slobodno uradi update.

Poslednja izmena:
Probaj Jet

sad ako neko moze da mi kaze cemu sluzi i sta je tacno SoundStorm odlicno a mene interesuje kako pod ovom verzijom da nateram centralni zvucnik da radi u recimo winampu[/QUOTE je napisao(la):
Centralni zvučnik će da ti radi sa win amp -om od verzije 5 . . . , mada ja sam prešao na Jet Audio, ima mnogo bolju podršku za zvucnike 5.1 a i besplatan
je ! Ujedno preko njega mozeš i da gledaš filmove (DVD, XviD, DivX, Avi ..)
a i da slusas muziku. Mozeš plej listi i da konbinuješ!
:cigar:

aj da javim sta sam uradio...

digao sam jos napon na 1.75 (mada svi programi za dijagnostiku mi prijavljuju 1.71/1.72) i prime mi je vrteo dva sata bez greske (na testu za maksimalni heat)... temperatura svo vreme dobrih 57 C... kapiram da je ovo dovoljan test... jel valja jos nesto uraditi ili... (?)

e da za onu sifru koju sam ukucavao, sta mi to tacno dodje...

i jos jedno pitanje... koliko prime radi memoriju... tj da li ce da pukne ako memoriju drzim recimo na 3-3-7 a propisana je na 4-4-8... mada se ovim ne dobija mnogo (mislim nisam primetio, koliko bi trebalo da dobijem (?) ) lame mi je da memoriju drzim na "By SPD"...

i jos jedno pitanje... kako tj. kojim programom da ukljucim D.O.T. za MSI graficku i jel moram da imam MSI drajvere ili radi i sa nVIDIA generickim...

2) Takodje imas i sjajni mali mbprobe

3) Sta fali novom primu? Testira se memorija u primu, rekao bih po mom iskustvu sasvim dovoljno, ako zelis jos da je testiras imas i memtest http://www.memtest86.com/

5) CPU interface, utice na memorijski protok, na 200mhz magistrali mozes slobodno da ukljucis, uporedi protoke enabled/disabled

6) pci i agp clock nisu povezani. pci je zakljucan na 33, dok agp mozes da menjas, medjutim nemoj da menjas agp, drzi ga na defaultu jer nikakav uticaj na performanse nema promena agp frekvencije.

7) Ako sam dobro razumeo ti hoces da kad slusas muziku cujes zvuk na srednjem zvucniku? A zasto bi to hteo kad time ubijas stereo zvuk? Ta extra 3 wata koje daje srednji zvucnik nisu vredni toga :d

neke stvari jednostavno nemaju cenu... 🙂

ovako odem ti ja do Imtela da si uzmem jos koji cooler i tamo vidim APC surge protector... 2600din... majku mu... 🙂 nije sitna para...

VREDI SVAKI DINAR!

prvo, sada mi je napon na procesoru (a i ostatku kompjutera) stabilan ko stena... mislim da je ovo vise nego bitno za dobar oc... drugo odvratni sum prouzrokovan losim elektricnim instalacijama na zvucnicima je nestao potpuno (znate ono kad pojacate do kraja, ne pustite nista a oni suste ko blesavi)...

drugo cak mi je i temp procesora cini mi se malo opala u idle modu... bio je na nekih 48 sad je recimo na 47 a nije bas idle, winamp, browseri, net...

e da uzo sam i jednu CM 8icu sa neonkama i extra je cool... teo sam da uzmem dve i neonku al' dadoh sve pare na prokleti APC... 🙂 sa njom mi je opala temperatura u kucistu za citavih 8 C a sa njom evo zadnje ocitavanje ne bas idle procesora je 46 (a radi evo vec pola sata)...

sve u svemu jako lepo sve ovo radi... 🙂 :banana:

Nazad
Vrh Dno