Šta je novo?

Par pitanja u vezi SSD-a

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Razmisljam da kupim SSD hard disk, cisto kao instalacioni hard disk da bude.

Interesuje me da li i koliko ce to ubrzati rad kompjutera? I da li se dobija koji FPS vishe u video igrama (podrazumeva se da instaliram igru na SSD hard disk).

Osetno ce se ubrzati rad kompjutera, u igrama je neznatan broj frejmova koji mozes dobiti u odnosu na obican HDD.
Ucitavanje igara to jest loading bi bilo jako brzo ali na zalost ssd-ovi su mali a skupi te bi ti vrlo verovatno drzao igre na drugom hdd-u ;)

Ne utiče na FPS u igrama, ali će ti ceo sistem biti znatno "življi" zbog veoma malog access time-a SSD-a koje je u rangu 0.1ms, dok se kod hardova kreće oko 10-15ms.

Koliko sam ja upoznat, dobija se dosta. A jos u kombinaciji sa tvojim cpu..
Sve radi brze, win7, programi, igre [ucitavanje].. jedva cekam da padnu cene pa makar uzeo 60Gb SSD.
A za konkretne primere ubrzanja ce odgovoriti neko upuceniji..

Evo, meni će stići sutra Kingston od 96 GB, platio ga 155 evra, bio je na popustu nekom.

U FPS nećeš dobiti ništa, ali će ti se znatno skratiti vreme učitavanja. Čakaj dok se ja naviknem na SSD, pa ću ti iz prve ruke pouzdano reći vredi li ili ne. Ja sam ti dobar za procenjivanje takvih stvari, pošto sam istovremeno i entuzijasta i stipsa. :d

Neko na forumu napisa da kad jednom probas SSD vise nema vracanja na mehanicki hard, moram da priznam da je 100% u pravu.
Ako u win 7 pogledas one indexe brzine videces da najmanji index ima hard, kako sam stavio SSD sistem je bukvalno poleteo.

SSD hard je nacin da najbolje u zivotu potrosis 120e. :)
25 sek boot, sve radi savrseno brzo, nema kocenja, seckanja, drndanja harda. Savrseno parce hardware-a.

Ja bih pre uzeo neki VelociRaptor HDD koji ima 10k rpm nego SSD.
Brzi upis/chitanje podataka.

Al si retro lik.
Ja samo znam da me hdd od svih komponenti najvise nervira i koci da uzivam u relativno ''brzoj'' konfiguraciji iako je c2d.. A jos imam WD Black.
Ne mogu da zamislim sledecu konf. bez ssd-a.

Sad gledam statistike neke po netu. Ili mozda jednostavno uzmem neka dva obicna malo brza hdd-a, i spojim ih kroz raid 0.

TO sam i ja mislio ali sam na vreme shvatio da je to bacanje pare. Za brz sistem je bitno koliko ms treba HDD-u da pristupi podatcima, a tu je SSD u prednosti 0.1ms>12ms.

SSD hard je nacin da najbolje u zivotu potrosis 120e. :)
25 sek boot, sve radi savrseno brzo, nema kocenja, seckanja, drndanja harda. Savrseno parce hardware-a.

Pazi ovo ti je ekstra sporo. Ja sa mog HDD-a bootujem win7 za 30sek, ne racunam tu 5 sek za bios. Ocekujem da sa SSD-om moraju da se dobiju od 2x do 3x bolje performanse. Znaci samo win7 boot za recimo 10-15 sek.

Ako vam ne smeta cangrljanje mehanickih glava klasicnih HDD-ova, onda idite na raid :p

Najbitnija stvar kod SSD je vreme pristupa, a to mehanika nikad nece postici sa sadasnjom tehnologijom. Da li je 250MB ili 600MB vreme citanja/upisa je manje bitno, jer sve i da kopirate ceo SSD na drugu lokaciju (najgori scenario), to je ukupno 100-tinak GB podataka (posao od 10-15minuta).

Najveca prednost SSD je u brzina pristupanja podacima i to se najbolje vidi kad otvaras vise aplikacija odjednom gde ce se HDD zaglaviti i sporo ucitati dok kod SSD odma ucitava:)
Inace ko kupuje najbolje je da kupi C300 jer se najbolje pokazao:) jedina mana sto ga nema kod nas pa je veliko cimanje ga nabaviti:(

Treba dodati da je velika prednost ssd-a u odnosu na hdd ne samo vreme pristupa nego i brze citanje malih fajlova (4k).

Ja bih pre uzeo neki VelociRaptor HDD koji ima 10k rpm nego SSD.
Brzi upis/chitanje podataka.

Nema sta da trazi VelociRaptor pored bilo kog, iole boljeg, SSD-a. Licno uporedio, s obzirom da sam sa njega i presao na SSD.
Nebo i zemlja.

A Raptor-i su, u danasnje vreme, nazalost totalno prevazidjeni. Upravo zbog SSD-ova, naravno.

Jos ces malo para da bacis, ali ako volis...

sent by tapatalk

Za nepovjerovati koliko na zapadu stavljaju SSD u raid, bio sam malo na njihovim forumima pa sam vidio da mnogi imaju raid ili ga planiraju praviti, neki planiraju uzeti 2 x Vetex 3 240 GB odmah po njegovom izlasku i staviti u raid. Valjda im spor jedan SSD :S:. Ili će prije biti ono "ima se, može se".

Razmisljam da kupim SSD hard disk

U vezi ovoga pošto nisam vidio da je neko skrenuo pažnju, nama je iz neke navike najlakše da kažemo "SSD hard disk" ali to nije ispravno. Nema "SSD hard disk". SSD je jedno a hard disk je nešto sasvim drugo. Njima je zajednička samo namjena (trajno čuvanje podataka) a mi smo navikli da za to služi uređaj koji se zove "hard disk" pa mislimo da sve što služi za istu svrhu mora biti hard disk, ili neka "druga vrsta hard diska". Hard disk je HDD (hard disk drive) ali mi ne izgovaramo to "drive" već skratimo na "hard disk", ali SSD je "solid state drive", znači neki sasvim drugi "drive" a ne neka podvrsta hard disk drive-a.

Ma nije samo ssd. Oni se gadjaju sa komponentama kao nenormalni. 580 u SLI...napajanja od 1kW, vodena hladjenja, najskuplja kucista, itd.
Ovde sam ja video samo par sli /crossfire konfiguracija,i to nisu one najjace,nego 5750 i 460. ***, zivotni standard...

U vezi ovoga pošto nisam vidio da je neko skrenuo pažnju, nama je iz neke navike najlakše da kažemo "SSD hard disk" ali to nije ispravno. Nema "SSD hard disk". SSD je jedno a hard disk je nešto sasvim drugo. Njima je zajednička samo namjena (trajno čuvanje podataka) a mi smo navikli da za to služi uređaj koji se zove "hard disk" pa mislimo da sve što služi za istu svrhu mora biti hard disk, ili neka "druga vrsta hard diska". Hard disk je HDD (hard disk drive) ali mi ne izgovaramo to "drive" već skratimo na "hard disk", ali SSD je "solid state drive", znači neki sasvim drugi "drive" a ne neka podvrsta hard disk drive-a.
Cuti, moglo bi i gore... da ih zovu tek SSD disk :D:D:D

Nesto poput LED dioda :p

Kad smo navikli na diskove:d SSD bi pre trebalo zvati cip:D:D:D

Razmišljam nešto... 4GB RAM-a je više nego dovoljno za standardnu PC mašinu. Što se storedža tiče, njega nikad' dosta, al' mu je neophodna brzina zdravorazumski ograničena kada je u pitanju reprodukcija videa, muzike, fotografija itd. Elem, ja bih to ovako:

- X58 ploča sa 6 DIMM podnožija ~150€
- 6 x 4GB DDR3 @ 1333MHz ~200€
- Core i7-950 ~230€
- UPS ~700VA sa funkcijom gašenja računara ~100-150€

Onda digneš Linuks i kreiraš ramdisk od 20GB, mada je i 16GB dovoljno... pa ga montiraš kao root, a na njemu i sve ostale sistemske direktorijume. Zapravo, možeš da kopiraš u RAM ceo sistem sa nekog fleša, HDD-a ili čak sa mreže. Namestiš da s vremena na vreme sistem uradi u pozadini sync između ramdiska i non-volatile memorije na kojoj je sistem i uživaš. :smoke:

Brzina takvog diska? Paa, teoretski 25.6 GB/s! :zgran: U realnom radu... "svega" 10-15 GB/s! :eyebrows:

Ovo rešenje je pak teško porediti sa predloženim SSD RAID-om iz više razloga. Prvo, zato što je ramdisk mnogo manjeg kapaciteta, ali je zato i dva reda veličine brži! Ipak... malo ko ne može da smesti OS i sve bitne aplikacije u 20GB (barem kada je Linuks u pitanju). Nemojte samo da mi pričate o važnosti brzog učitavanja nivoa kod igrica. :d

Drugo, (X58) ploče sa 6 DIMM podnožija jesu skuplje, ali obično i mnogo kvalitetnije izrade nego one jeftinije. Sa druge strane, možda neko već i ima takvu ploču dok neko drugi ni neće da apgrejduje. Oni sa AMD platformom moraće nekako da se stisnu u 16GB RAM-a (4 za sistem i 12 za ramdisk), što je u principu izvodljivo.

Pod tri, ovo rešenje zahteva UPS, pa se može reći da je to dodatni trošak, ali taj trošak donosi višestruku korist, a onome ko ga ima ni ne predstavlja trošak.

Na kraju... tolika količina RAM-a i cenovno a i tehnički isključuje mogućnost velike brzine/overkloka memorije, što je za ljubitelje sintetičkih testova poražavajuće, ali bih ja uvek pre uzeo dobru ploču i dosta RAM-a nego li dva ili više SSD-ova za RAID-0 (premda to zavisi od konkretnih potreba).

Što se love tiče, od gore navedenih brojki odbiješ kol'ko bi inače platio standardnu količinu RAM-a i taj ili te SSD-ove, pa vidiš na čemu si. Ako je X58 platforma nedostižna, ja bih išao na 32-bitni Linuks sa PAE kernelom i podelio RAM na 4GB za sistem i 12GB za ramdisk. Korisnički podaci i ređe korišćene ili pak nezahtevne aplikacije mogu da idu i na HDD.

Ko daje ≥200€ na dva SSD-a, pretpostavka je da već ima 8 ili bar 4GB RAM-a, a vrlo verovatno i UPS, tako da mu apgrejd RAM-a neće predstavljati veliki izdatak, samo ako može da spakuje sistem u toliki ramdisk. :)

Naravno, ovo sve važi za PC mašinu entuzijasta i pojedine specifične situacije. Kažem, teško je to direktno porediti.

P.S. SSD je skraćenica od Solid-State Drive, ali pošto nema "drajva" naziv jeste pomalo apsurdan. :)

Poslednja izmena:
Je l' mogu i ja da se usudim ( kao totalni laik za SSD tematiku ) da upitam nesto postavljaca teme ... ?

Zasto uzimas SSD disk ( i ja sam u toj nedoumici vec par dana, cak sam danas i otisao da qpim SiliconPower V2 od 120 GB ) jer sve sto citam je :

iskljuciti servise ( defrag, write cash itd ) da bi duze trajao
reformatirati disk posle odredjenog vremena da bi ga vratio u prvobitno stanje ( read-write speed )
da li se celije trose ili ne, da li ce posle godinu, 2 ili 3 on liciti na disk sa pocetka vaseg druzenja :)
itd...

Mislim - da li je sve to vredno i zarad cega ? Da bi mi se sistem digao 10 sec brze ? Gde ce se videti prava car tog diska ako trebam da pazim na milion drugih stvari da bi on radio ? Trebalo bi da instaliram jednu-2 igre na njega, a ostalo da teram na druge diskove itd, itd ...

Poslednja izmena:
A je l' mogu ja, kao neko ko nešto zna o svemu tome, da se usudim da ti odgovorim na pitanje? :)

SSD može da izvrši red veličine više U/I operacija od tvrdog diska, a i vreme pristupa podacima mu je takođe za red veličine kraće. To se oseti u svakodnevnom radu i te kako. E sad' sve ima svoje prednosti i mane, pa tako i SSD. Ako te brine habanje, otvoriš se za SLC verziju i ne misliš. :p

Mada, iskreno, ja ne vidim trenutno potrebu za SSD-ovima većim od 60GB, barem kada su PC korisnici u pitanju. Instaliraš na njega OS ili dva i gomilu aplikacija i to je to. Lepo bi bilo imati i jedan od 6TB, ali ne i platiti ga 10.000€.

Meni je SSD super za HTPC i embedovane sisteme, ali tu i CF vrši pos'o.

Mislim da nema nikakvog razloga da se brine za habanje i kad je MLC u pitanju.
Šta ono rekoše iz Cruciala...da se svaki dan upisuje 40 GB mogao bi da traje 5 godina. Ili ono bi 80 GB dnevno? A ko upisuje 40 GB dnevno, još na sistemskom disku? :)

A što se tiče potrebe za formatiranjem nakon nekog vremena da bi se performanse "resetovale", to zavisi od modela, kod Vertex 2 je to potrebno :d, kod C300 nije, čak zna kasnije da radi malo brže po onome što sam čitao. Znači treba naći model koji je kvalitetniji po tom pitanju i nema problema.

Vrh Dno