Razmišljam nešto... 4GB RAM-a je više nego dovoljno za standardnu PC mašinu. Što se storedža tiče, njega nikad' dosta, al' mu je neophodna brzina zdravorazumski ograničena kada je u pitanju reprodukcija videa, muzike, fotografija itd. Elem, ja bih to ovako:
- X58 ploča sa 6 DIMM podnožija ~150€
- 6 x 4GB DDR3 @ 1333MHz ~200€
- Core i7-950 ~230€
- UPS ~700VA sa funkcijom gašenja računara ~100-150€
Onda digneš Linuks i kreiraš ramdisk od 20GB, mada je i 16GB dovoljno... pa ga montiraš kao root, a na njemu i sve ostale sistemske direktorijume. Zapravo, možeš da kopiraš u RAM ceo sistem sa nekog fleša, HDD-a ili čak sa mreže. Namestiš da s vremena na vreme sistem uradi u pozadini
sync između ramdiska i
non-volatile memorije na kojoj je sistem i uživaš. :smoke:
Brzina takvog diska? Paa, teoretski 25.6 GB/s! :zgran: U realnom radu... "svega" 10-15 GB/s! :eyebrows:
Ovo rešenje je pak teško porediti sa predloženim SSD RAID-om iz više razloga. Prvo, zato što je ramdisk mnogo manjeg kapaciteta, ali je zato i dva reda veličine brži! Ipak... malo ko ne može da smesti OS i sve bitne aplikacije u 20GB (barem kada je Linuks u pitanju). Nemojte samo da mi pričate o važnosti brzog učitavanja nivoa kod igrica. :d
Drugo, (X58) ploče sa 6 DIMM podnožija jesu skuplje, ali obično i mnogo kvalitetnije izrade nego one jeftinije. Sa druge strane, možda neko već i ima takvu ploču dok neko drugi ni neće da apgrejduje. Oni sa AMD platformom moraće nekako da se stisnu u 16GB RAM-a (4 za sistem i 12 za ramdisk), što je u principu izvodljivo.
Pod tri, ovo rešenje zahteva UPS, pa se može reći da je to dodatni trošak, ali taj trošak donosi višestruku korist, a onome ko ga ima ni ne predstavlja trošak.
Na kraju... tolika količina RAM-a i cenovno a i tehnički isključuje mogućnost velike brzine/overkloka memorije, što je za ljubitelje sintetičkih testova poražavajuće, ali bih ja uvek pre uzeo dobru ploču i dosta RAM-a nego li dva ili više SSD-ova za RAID-0 (premda to zavisi od konkretnih potreba).
Što se love tiče, od gore navedenih brojki odbiješ kol'ko bi inače platio standardnu količinu RAM-a i taj ili te SSD-ove, pa vidiš na čemu si. Ako je X58 platforma nedostižna, ja bih išao na 32-bitni Linuks sa PAE kernelom i podelio RAM na 4GB za sistem i 12GB za ramdisk. Korisnički podaci i ređe korišćene ili pak nezahtevne aplikacije mogu da idu i na HDD.
Ko daje ≥200€ na dva SSD-a, pretpostavka je da već ima 8 ili bar 4GB RAM-a, a vrlo verovatno i UPS, tako da mu apgrejd RAM-a neće predstavljati veliki izdatak, samo ako može da spakuje sistem u toliki ramdisk.
Naravno, ovo sve važi za PC mašinu entuzijasta i pojedine specifične situacije. Kažem, teško je to direktno porediti.
P.S. SSD je skraćenica od
Solid-State Drive, ali pošto nema "drajva" naziv jeste pomalo apsurdan.