Šta je novo?

Par pitanja u vezi overclock-ovanja

• Začetnik teme Začetnik teme NaZGuL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

NaZGuL

Slavan
Učlanjen(a)
23.02.2007
Poena
309
Ima Intel core 2 duo E6750, do pre mesec dana sam imo p5k-e plocu i sa njom sam iz win-a uz pomoc nekog program sto se dobija uz plocu opusteno overclock-ovao cpu na 3500mhz. Medjutim zamenio sam plocu i sad ima Gigabyte ga-x38-ds4 i kad probam iz biosa da ga OC nece da prihvati nista, tj bilo sta sto odstupa od default-a. Nece da digne sistem posle toga, znaci ucita prva 2 screen-a ali kad treba da dodje do logovanja u win onda nista crn ekran. Pokusavao sam i preko EasyTune5 Pro koji se dobija uz plocu ali tamo podesim FSB stavim save i nista jesnostavno ne zapamti i tera po svome!! Moze neka pomoc zasto se to desava i kako da odradim OC??

Hvala

Pretpostavljam da znas da kod Gigabyte sa Ctrl+F1 dobijas nove opcije u bios-u vezane za OC. Kad povecavas FSB obrati paznju na memoriju jer ona ide automatski gore, mislim da ti je tu problem

Tamo stoji da je memorija na 800mhz, a memorija mi je inace na 1066mhz. Gledao sam i to koliko se ona poveca nista drasticno. Fazon je u tome sto da fsb povecam sa 333 koji je default na 334 on nece da podigne sistem. Kao da ima neku blokadu... Kao sro sam vec rekao sa asus-ovom plocom sam sve radio najnormalnije, a ovde mi nesto ne ide!

Ma nemoguce, to je daleko od lose ploce pa da pomislis da ne moze. Jesi flesovao bios?

Ispituj, samo nemoj da dizes napon. Memorija i ploca, naravno i procesor, bi morali malo da se kloknu. Jednostavno su za to napravljeni.
Sigurno nesto propustas.
Fleshuj bios pa zatim na podesavanje.

Nisam jer ne znam preko kog prog to da odradim

Moras skinuti najnoviji bios sa sajta gigabyte.com.
Sa njim ces skinuti i uputstvo za flesovanje.

Jesi li flesovao do sada bios?

Poslednja izmena:
Program je @BIOS, imas ga na disku od ploce. Moze da skine sa neta najnoviji bios i da ga flesuje

Bravo, skroz sam zaboravio.

Nisam nikad od sad to radio pa mi malo frka da se sj*bem nesto, posto sam nekao baksuz. Ajd sad cu da pokusam nesto

Ako te interesuje i ako bi zeleo, probaj. ALI PAZLJIVO!!!
Ne moze nista da se zezne ako citas i budes pazljiv, ali male su granice i moras da budes dosta oprezan.

Zasto prvo ne probas da kloknes malo sa ovim biosom.
Ajde prvo vidi koji ti je sada bios? Mozda ne treba da ga flesujes.

Evo ovako na gigabyte-ovom sajtu sam skinui motherboard_bios_ga-ex38-ds4_f1 i motherboard_bios_ga-ex38-ds4_f2 instalirao ih i pojavile mi se neke 3 ikone. Startujem FLASH895 i otovri mi neki prog i dalje mi nista nije jasno!? Kako da vidim koja mi je verzija biosa?

Pri boot-u kad ukljucis komp pise ti koji je bios F1 ili F2. Ako je F2 onda nemas potrebe da flesujes. Instaliraj @BIOS sa diska od maticne, sa njim ti je najlakse da flesujes bios, a i ispise ti koja ti je trenutna verzija bios-a. Jako je jednostavan, ne mozes da se zaj....

Poslednja izmena:
Uspeo!! Preko @bios-a mi je skinuo novu verziju, inace je bila f1 i uspeo sam da ga OC na 3,4ghz vise od toga ne moze. Hvala vam na ovako expresnoj pomoci!!

Ja zaspao juce, super sto si uspeo. 🙂

Ima Intel core 2 duo E6750, do pre mesec dana sam imo p5k-e plocu i sa njom sam iz win-a uz pomoc nekog program sto se dobija uz plocu opusteno overclock-ovao cpu na 3500mhz. Medjutim zamenio sam plocu i sad ima Gigabyte ga-x38-ds4 i kad probam iz biosa da ga OC nece da prihvati nista, tj bilo sta sto odstupa od default-a. Nece da digne sistem posle toga, znaci ucita prva 2 screen-a ali kad treba da dodje do logovanja u win onda nista crn ekran. Pokusavao sam i preko EasyTune5 Pro koji se dobija uz plocu ali tamo podesim FSB stavim save i nista jesnostavno ne zapamti i tera po svome!! Moze neka pomoc zasto se to desava i kako da odradim OC??

Hvala

To se tako neradi, overklok procesora nije *****avanje i neradi se nekim softverom iz wina, nakon svakog podesavanja treba istestirati ceo sistem adekvatnim softverom a to traje najmanje 3h i pritom pratiti temperaturu procesora ploce, ma dosta toga treba uskladiti za uspesan overklok😉

Apsolutno se slažem, da bi bi siguran da je određeni klok procesora stabilan, potrebno je testirati sistem nekoliko
sati raznim aplikacijama koje opterećuju procesor do maximuma.

Nazad
Vrh Dno