Šta je novo?

Par pitanja u vezi 8KDA3+

Sivi

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2004
Poena
619
- Epoksov programčić (USDM) za praćenje broja obrtaja ventilatora, temp., voltaže.., pokazuje da je VCORE 1,536 u leru, a kada uključim Prime voltaža dogura i do 1,6 pa i malo više. Sandra pokazuje sličnu voltažu, a u BIOS-u je postavljeno na 1,5.Da li je to normalno ili je to povišena voltaža?
- Memorija u BIOS-u stoji na "Auto", a ipak kada postavim HT na 5X PCMark se zamrzne i moram da resetujem kompjuter.Nije samo PCMark već se nekad ukoči i kada samo preturaš po dokumentima. Koliko sam čitao HT na ovoj ploči treba da radi bez problema na 1000 MHz.Da li je to do primerka ploče ili do mem. (256 DDR čije ime i ne znam, CPU-Z je vidi kao Micron Tech.)? Mem. ću promeniti uskoro ali zasada je ova.

I pitanje koje nije vezano za ploču:
da bih rashladio malo kućište mislio sam da stavi ventilator (8cm), pa neznam da li je bolje da izvlači vazduh ili da ga ubacuje i može li neka preporuka za neki tih (nude mi neki Čiftekov).

Hvala unapred i izvinite zbog mnoštva pitanja.

Sivi je napisao(la):
- Epoksov programčić (USDM) za praćenje broja obrtaja ventilatora, temp., voltaže.., pokazuje da je VCORE 1,536 u leru, a kada uključim Prime voltaža dogura i do 1,6 pa i malo više. Sandra pokazuje sličnu voltažu, a u BIOS-u je postavljeno na 1,5.Da li je to normalno ili je to povišena voltaža?
- Memorija u BIOS-u stoji na "Auto", a ipak kada postavim HT na 5X PCMark se zamrzne i moram da resetujem kompjuter.Nije samo PCMark već se nekad ukoči i kada samo preturaš po dokumentima. Koliko sam čitao HT na ovoj ploči treba da radi bez problema na 1000 MHz.Da li je to do primerka ploče ili do mem. (256 DDR čije ime i ne znam, CPU-Z je vidi kao Micron Tech.)? Mem. ću promeniti uskoro ali zasada je ova.

da bih rashladio malo kućište mislio sam da stavi ventilator (8cm), pa neznam da li je bolje da izvlači vazduh ili da ga ubacuje i može li neka preporuka za neki tih (nude mi neki Čiftekov).

Voltaža ti je u redu, to ti je zbog QnQ. HT stavi 4x bar je to na mojoj Epoxsici max. izgleda da imaš rev. ploče 2.x i drugačiji bios nego ja.
Ako stavljaš vent. on mora izvlačiti zrak iz kučišta, a preporučujem ti Enermax upravo danas kupio ima potenciometar vrti se od 1000-3000 i još tome nečujan.

Zaboravio pitati kakve su ti temperature proca i kučišta.

Voltaža je ta i bez QnQ i sa njim. Temp. procesora je 35-43 zavisi koliko je toplo u sobi i šta radim na kompjuteru,a
što se tiče kućišta mislim da je oko 30 (po onim senzorima koje nisam još postavio na
proc., hard..,što se dobiju uz kućište.Naravno oni i ne služe valjda da mere temp. vazduha ali eto orijentaciono).
Koliko je taj Enermax?

Zaboravih, kako da saznam koja je revizija ploće?

To je normalno za Epoxa, to radi i kod mene. Postoje dve varijante:
1. ploca lose filtrira napon pa on raste kada se optereti CPU, mada bi trebalo obrnuto da bude
2. ploca laze - sto mislim da je verovatnije

Inace, taj Epox nema C'n'Q, ima samo smart FAN i koristi CPU power managemant da se ne greje.
1000Mhz HT meni radi bez problema, mada je to vec do primerka cipseta. Cak mi na 4x radi do 320 Mhz, sto je nevidjeno do sada - extra. Inace ako si ukljucio 1000 Mhz HT, nema overkloka, pa nemoj da se cudis ako zakucava a o.c. nuo si. Onda vrati na 800, nije neka bitna razlika.

U BIOS-u (verzija od 07/16/2004, vidim ima i novija na Epoksovom sajtu) ima opcija
Cool n Quiet i kada je uključim i stavim Power setings na Minimal power CPU-Z pokazuje množilac 5, a Core Speed 1004,6 MHz.

Sivi je napisao(la):
U BIOS-u (verzija od 07/16/2004, vidim ima i novija na Epoksovom sajtu) ima opcija
Cool n Quiet i kada je uključim i stavim Power setings na Minimal power CPU-Z pokazuje množilac 5, a Core Speed 1004,6 MHz.

Nije mi sad jasno kako ti imaš u Biosu opciju QnQ sa tom verzijom.Ja sam na svojoj ploči sa biosom 05/05 imao opciju QnQ, dok sa 07/16 i 09/15 te opcije više nema ali su teperature proca iste.
Reviziju ploče vidiš u doljnem levom kutu ploče.

Ploču sam uzeo pre par nedelja i već je bila sa ovim BIOS-om, CnQ se nalazi pod
Power Management Setup (što verovatno već znaš čim si ranije imao CnQ).
Marac koliko si dao za Enermax (ventilator)?

Sivi je napisao(la):
Ploču sam uzeo pre par nedelja i već je bila sa ovim BIOS-om, CnQ se nalazi pod
Power Management Setup (što verovatno već znaš čim si ranije imao CnQ).
Marac koliko si dao za Enermax (ventilator)?

Da znam ali nakon updejta više nemam.
Za Enermax sam dao 7 eura.

Marac je napisao(la):
Da znam ali nakon updejta više nemam.
Za Enermax sam dao 7 eura.

Izgleda da noviji EPoX BIOS-u za 8KDA3+/J disable-uju C'n'Q ako su ubodena 2 double sided RAM modula (tako se prica po forumima), jer je navodno bilo problema sa satabilnoscu u navedenoj kombinaciji.

MC

Hvala unapred i izvinite zbog mnoštva pitanja.[/QUOTE]

Što se hlađenja tiče, ja sam postavio kod sebe dva ventilatora(8cm): sa zadnje strane kućišta koji IZBACUJE vazduh, a sa prednje UBACUJE. Pratim temperaturu diska i procesora ( a samim tim i kućišta) i sa dva ventilatora disk se izuzetno doblo hladi. Čim isključim prednji, temp. skače za 3-4 stepena. Može sve da se odradi i sa jednim ventilatorom sa zadnje strane koje izduvava vazduh, ali zašto ne bi dodao još jedan. Jeftini su, buka se ne povećava značajnije, ali odlično odrađuju posao, posebno leti.

Dabar je napisao(la):

Što se hlađenja tiče, ja sam postavio kod sebe dva ventilatora(8cm): sa zadnje strane kućišta koji IZBACUJE vazduh, a sa prednje UBACUJE. Pratim temperaturu diska i procesora ( a samim tim i kućišta) i sa dva ventilatora disk se izuzetno doblo hladi. Čim isključim prednji, temp. skače za 3-4 stepena. Može sve da se odradi i sa jednim ventilatorom sa zadnje strane koje izduvava vazduh, ali zašto ne bi dodao još jedan. Jeftini su, buka se ne povećava značajnije, ali odlično odrađuju posao, posebno leti.[/QUOTE]

Stavis jedan napred da uduvava vazduh (kod HDD) u kuciste, i jedan pozadi da izvlachi napolje... tj napravis promaju :D

drfedja je napisao(la):
To je normalno za Epoxa, to radi i kod mene. Postoje dve varijante:
1. ploca lose filtrira napon pa on raste kada se optereti CPU, mada bi trebalo obrnuto da bude
2. ploca laze - sto mislim da je verovatnije

Inace, taj Epox nema C'n'Q, ima samo smart FAN i koristi CPU power managemant da se ne greje.
1000Mhz HT meni radi bez problema, mada je to vec do primerka cipseta. Cak mi na 4x radi do 320 Mhz, sto je nevidjeno do sada - extra. Inace ako si ukljucio 1000 Mhz HT, nema overkloka, pa nemoj da se cudis ako zakucava a o.c. nuo si. Onda vrati na 800, nije neka bitna razlika.

Čemu taj Smart Fan, vidim pod tom opcijom mogu da se menjaju temp. da li su to temp. do koje će on (kuler) pustiti da se penje ili šta?

zna li neko kakav su spoj 8kda3+ i msi 9800pro???

drfedja molim te objasni chemu sluzi tah Hyper Transport? Ovo je vec 1000000 post u kome to pitam... I da li plocha koja ima recimo 2Ghz HT ,a druga 1.6Ghz HT laichki recheno bolja??? Koliko on moze ici s' obzirom da nf3 250 ide do 800mhz???

zorz je napisao(la):
zna li neko kakav su spoj 8kda3+ i msi 9800pro???
Ne znam za 8KDA3+, ali 8KDA3J (sto su u principu iste ploce - 3J nema dodatni SATA kontroler i opticki SPIDF) radi sasvim OK.

Majstor^Zivota je napisao(la):
drfedja molim te objasni chemu sluzi tah Hyper Transport? Ovo je vec 1000000 post u kome to pitam... I da li plocha koja ima recimo 2Ghz HT ,a druga 1.6Ghz HT laichki recheno bolja??? Koliko on moze ici s' obzirom da nf3 250 ide do 800mhz???
Ako do sada nisi shvatio, evo objasnjenja, prostog i jednostavnog. Hypertransport je nista drugo do I/O magistrale preko koje CPU komunicira sa maticnom plocom, grafickim interfejsom (PCI-Express, AGP kontrolerima), perifernim uredjajima (PCI, PCI-x bridgeovima, SATA, GLAN, LAN, ISA, LPT itd... kontrolerima)
Posto A64 ima integrisan memorijski kontroler, njemu ne treba klasicna magistrala preko koje bi komunicirao i sa memorijom i sa maticnom plocom.
Zato je napravljen Hypertransport, ili originalno nazvan LDT - Lightning Data Transport, da bi CPU komunicirao sa ostatkom sistema. Inace, LDT su razvili AMD, DEC, IBM, nVidia i ostale clanice Hypertransport konzorcijuma.
Hypertransport je implementiran jos u XBOX konzoli sa nVidijinim cipsetom, kao i u svim nForce cipsetovima (i ovim koji dolaze za Intel) i on povezuje juzni i severni most, prema tome Hypertransport je nacin I/O komunikacije medju cipovima na maticnim plocama. Posto AMD64 ima integrisan severni most u samom procesoru komunikacija sa juznim mostom i sa AGP-om se obavlja putem Hypertransporta.

Da rezimiramo, Hypertransport se koristi za komunikaciju sa cipovima unutar sistema, a AMD64 ima svoju memorijsku magistralu unutar procesora gde je integrisan memorijski kontroler, koji dalje direktno komunicira sa memorijom.

Nadam se da je ovo jasno, jer necu vise da pisem o ovome.

Vrh Dno