Šta je novo?

Par pitanja oko ventilatora

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Imam par ideja, ali za to mi treba vaša pomoć.
Ideja je da napravim ~25cm ventilator od 8cm ventilatora pošto mi je puklo jedno "peraje".
Hteo bih da iskoristim motor od ovog ventilatora, ali da na plastiku (poskidao sam sva pera) na neki način nalepim Al komad prečnika ~25cm koji ću tako iseći da ću napraviti 5 novih peraja i onda napraviti limeno "kućište" tj krug i rupe preko kojih će se isti kačiti na kućište.
Prvo pitanje je kako skinuti rotor, tj plastiku bez da oštetim stator (motor) pošto sam pre nešto pokušavao ali mi nije polazilo za rukom.
Drugo pitanje je čime zalepiti lim za plastiku?? Mislio sam da ga lepim superlepkom, ali nisam siguran da li će držati dobro.
Da li će ovako napravljen ventilator uopšte moći da se okreće (hoće moći da pokrene taj Al)
Takođe interesuje me šta mislite o ideju da neidem na Al već da kupim komade plexija (max 2mm) i onda od njega napravim peraja i njih nekako zalepim za plasiku sa strane?
Takođe sam razmišljao da celu plastiku zamenim sa Al ali opet me kopka da li će se to vrteti.

svasta

Nije mi jasno kako ti je ovako nesto palo na pamet :) Modifikaciju koju si zamislio ces jako tesko izvesti iz vise razloga :
1. elektromotor bi tesko podneo to opterecenje jer je projektovan za ventilator od 8 cm
2. nema sanse da rucno napravis odgovarajuci aeroprofil krila propelera
3. superlepak??????? :zgran:

I da napraviš, moraš extra da ga izbalansiraš inače odoše ležajevi za 1 dan.

Nije mi jasno kako ti je ovako nesto palo na pamet :) Modifikaciju koju si zamislio ces jako tesko izvesti iz vise razloga :
1. elektromotor bi tesko podneo to opterecenje jer je projektovan za ventilator od 8 cm
2. nema sanse da rucno napravis odgovarajuci aeroprofil krila propelera
3. superlepak??????? :zgran:

kako mislis da elektromotor ne bi podneo???
moja 8 se vrti na 4600 rpm... tako da bi vrteo to ko ludo

Elektromotor od 80mm venta sa svojih 100-ak mA struje ti ne bi ni zavrteo to sto imas u planu...

A neki 12cm venti? Možda onaj Chieftek što se vrti na ~2500rpm i pravi buku od ~35dbi?

Pa moraš da vidi koliko ima mA.
Ja msilim da ti je neki minimum 400mA što imaju po neki 12cm fan-ovi...

gledao sam CM ultra silent i oni su 0.2A, a imam i one xilence 12cm i na sajtu piše da su oni 0,1A :( To je onda malo, ali videću da stavim teret na njega pa da vidim da li će se vrteti (mislio sam da stavim nekako 2 slim cd kutije)

Pa onda kidaj taj od 0.2A, ove od 0.1A nemoj ni da pokušavaš... :)

Nema od toga 'leba. Veruj mi. Prvo motori na tim ventilatorima su dimenzionisani prema veličini ventilatora. Niko ne bi stavljao mnogo jači motor nego što je neophodno. Tako da je pitanje da li bi motor uopšte mogao da pokrene to tvoje čudo, a i ako bi uspeo, vrteo bi se na suvise malom broju obrtaja... moguce nakon nekog vremena i izgoreo (ne samo zbog toga što bi tvoj ventilator imao veću masu, već što bi zbog svoje veličine grabio više vazduha i prosto tražio više snage).
Drugo, nema šanse da takvim metodom napraviš dobro centriran i izbalansiran ventilator, prosto nema šanse. A i najmanji debalans, pri velikom broju obrtaja bi jako brzo ''razbio'' ležajeve.

Žao mi je što ti ubijam entuzijazam, ali prosto smatram da nije vredno truda, jer definitvno nećeš dobiti čak ni zadovoljavajući rezultat.

pa ovaj moj cooler master se vrti na 4600 rpm a 0.54A je,mislim da on ima snage :)
Btw probao sam da drzim upaljen ovaj fan za zicu dok je upaljen :d
ko helikopter :d (a cuje se ko avion:)

Koju god 8-cu ili 12-icu da modifikuješ - preopteretićeš je sa velikim krilcima. Ne kažem da neće da radi - hoće, ali će raditi kratko. Nije samo problem u sopstvenoj težini krilca već je i u tome da će krila biti više opterećena većim protokom i većim uzgonom i otpor na vrhovima krila će delovati sa duplo većim momentom (iz toga sledi i da "koren" krila mora biti jači = veća glavčina fena). Recimo na 1500 obrtaja motor od 12-ice će biti više nego duplo opterećen sa takvim krilima (ako hoćeš na napraviš da bude 25-ica i to spora i tiha) - ostvariće jedva 500 obrtaja (lupetam) ali uz veliko pregrevanje.
Trebaće ti motor većeg prečnika i snage - koji ostvaruje veći obrtni moment.
Drugo: bilo kakva nesimetrija će stvoriti radijalnu silu koja će opteretiti ležaj i povećati habanje.

Tvrdim : radiće, ali neće dugo, a možda neće ni lepo da radi (ako ne ostvariš dovoljnu simetriju).

Poslednja izmena:
Sad mi pade na pamet, imam ja gomilu rebara od ventilatora sa auto-hladnjaka, da slikam neki? :)

Poslednja izmena:
Ja sam prvo planirao da kupim taj 25cm fan, ali nigde nemogu da ga nađem a i bojim se da ako ga nađem da će biti cena prevelika.

Možda ima ta bočna stranica od Lian Li-a u Eurolinku?

Sad sam nešto gledao specifikacije raznih fenova : najbitnija osobina ti velikih fenova je tišina - pošto rade na ~600rpm, u principu 14-ica na 1100rpm ostvaruje sličan vazdušni protok (nešto manji, naravno) uz zanemarljivu razliku u buci (e sada - to "zanemarljivo" je diskutabilno, ja sam gluv pa ne bih uspeo da čujem ni 25-icu ni 14-icu), al baš me zanima kolika je ta razlika od 5-6dBA ?

Poslednja izmena:
Koju god 8-cu ili 12-icu da modifikuješ - preopteretićeš je sa velikim krilcima. Ne kažem da neće da radi - hoće, ali će raditi kratko. Nije samo problem u sopstvenoj težini krilca već je i u tome da će krila biti više opterećena većim protokom i većim uzgonom i otpor na vrhovima krila će delovati sa duplo većim momentom (iz toga sledi i da "koren" krila mora biti jači = veća glavčina fena). Recimo na 1500 obrtaja motor od 12-ice će biti više nego duplo opterećen sa takvim krilima (ako hoćeš na napraviš da bude 25-ica i to spora i tiha) - ostvariće jedva 500 obrtaja (lupetam) ali uz veliko pregrevanje.
Trebaće ti motor većeg prečnika i snage - koji ostvaruje veći obrtni moment.
Drugo: bilo kakva nesimetrija će stvoriti radijalnu silu koja će opteretiti ležaj i povećati habanje.

Tvrdim : radiće, ali neće dugo, a možda neće ni lepo da radi (ako ne ostvariš dovoljnu simetriju).
Resavska škola ;)

:) Iskreno, tek sam sada pročitao tvoj post - posle ovog tvog komentara (sram me bilo).

Poslednja izmena:
Nemoguća misija! I da sve spojiš/sastaviš onako kako zamisliš, i da počne da se vrti, mislim da balans takve naprave nema šanse da se "ubode". Bolje usmeri energiju na potragu za nekim rodjakom ili prijateljem koji ima mogućnost da ti ovako nešto nabavi napolju... Inače, ideja je jako zanimljiva.

Zar ti nije lakse na stranici kucista iseci otvore i montirati 4 komada tihih 12cm ventilatora, na recimo 800rpm? Dobio bi prakticno isto, provereno bi radilo i bilo bi jeftino.

To stoji, ali mislio sam da sečem malo veću rupu, ovako mi se čini da će biti gadno, pogotovo što će u sredini biti rupa (da su ove male rupice u pitanju onda bi to tako odradio) ali pošto je ogroman problem napraviti dovoljno rupa za 12cm bez da se iskrivi lim to otpada, mada nikad ne reci nikad :D

To stoji, ali mislio sam da sečem malo veću rupu, ovako mi se čini da će biti gadno, pogotovo što će u sredini biti rupa (da su ove male rupice u pitanju onda bi to tako odradio) ali pošto je ogroman problem napraviti dovoljno rupa za 12cm bez da se iskrivi lim to otpada, mada nikad ne reci nikad :D

Zalepis izolir traku, oznacis markerom, uzmes najtanju plocu za malu ugaonu brusilicu (flex, avion...) i lepo iseces 4 komada otvora (sam kraj ide testera jer neces moci dohvatiti. Svakako bi i za taj od 25cm sekao, zar ne? Izbusis rupe za srafljenje, kupis 4x"grill" i ima da izgleda do j*ja! Jos ako uzmes one Coolermaster ventove sa diodama. Uf ! :wave:

Poslednja izmena:
I hteo sam CM ali mi se jako sviđaju oni sa crnim perima, tj sam ventilator je crn i po uglovima ima diodice. Ovi koje imam mi se uopšte na sviđaju (imaju diode na nosačima motora) pošto previše svetle tamo gde ne treba, ali to sam rešio sa papirnom trakom.
Još samo da odlučim šta ću raditi. Malo je nezgodno na CM690 stranici to raditi pošto ova 2 ventilatora koji postoje jednostavano kvare svaku ideju o 4 ventilatora, pošto smetaju te njihove rupe, i ako se opredelim da bude orjentir ovaj gornji na bočnoj stranici onda ću imati dole problema pošto će neke rupe ostati :(

I hteo sam CM ali mi se jako sviđaju oni sa crnim perima, tj sam ventilator je crn i po uglovima ima diodice. Ovi koje imam mi se uopšte na sviđaju (imaju diode na nosačima motora) pošto previše svetle tamo gde ne treba, ali to sam rešio sa papirnom trakom.
Još samo da odlučim šta ću raditi. Malo je nezgodno na CM690 stranici to raditi pošto ova 2 ventilatora koji postoje jednostavano kvare svaku ideju o 4 ventilatora, pošto smetaju te njihove rupe, i ako se opredelim da bude orjentir ovaj gornji na bočnoj stranici onda ću imati dole problema pošto će neke rupe ostati :(

Hajde ti lepo, ako nije problem, slikaj tu stranicu kucista, ali obavezno stavi metar da se vidi, zbog razmere. Izmudrovacemo vec nesto.

Poslednja izmena:
Naravno da mi nije problem. Jedino što mi fotoaparat nije tu, ali vidi se i sa telefonom.

Da se ukljucim u ovu temu ali onako iz prikrajka ;).
Praticu sta ce da bude na kraju sa ovom stranicom jer meni treba nesto slicno.

Imam stranicu na kojoj se nalazi "fan-duct" sa mjestom za 8cm vent (standardna pozicija iznad CPU-a). Ja bi da isjecem jedan otvor za 12cm vent na mjestu ove postojece osmice i jedan otvor za 12cm vent dijagonalno dole desno (gledajuci neovu sliku) otprilike na njegovih 32 cm :d.
Malo sam ovo bezveze objasnio, ali se nadam da razumijete na sta mislim.
Ploca je DFI nF4 Ultra-Dtako da bi dobio da mi jedan vent duva preko memorije, a drugi preko chipset coolera. Busio bi okrugle rupe.

P.S. Gdje se mogu kupiti grilovi kao na napajanju npr.?

P.P.S. Ako moze neki link sa dobro objasnjenim fazama pripreme za rezanje sa sto vise slika ;)

Thx

Poslednja izmena:
Najjeftinijim alatom :D

Da se ukljucim u ovu temu ali onako iz prikrajka ;).
Praticu sta ce da bude na kraju sa ovom stranicom jer meni treba nesto slicno.

Imam stranicu na kojoj se nalazi "fan-duct" sa mjestom za 8cm vent (standardna pozicija iznad CPU-a). Ja bi da isjecem jedan otvor za 12cm vent na mjestu ove postojece osmice i jedan otvor za 12cm vent dijagonalno dole desno (gledajuci neovu sliku) otprilike na njegovih 32 cm :d.
Malo sam ovo bezveze objasnio, ali se nadam da razumijete na sta mislim.
Ploca je DFI nF4 Ultra-Dtako da bi dobio da mi jedan vent duva preko memorije, a drugi preko chipset coolera. Busio bi okrugle rupe.

P.S. Gdje se mogu kupiti grilovi kao na napajanju npr.?

P.P.S. Ako moze neki link sa dobro objasnjenim fazama pripreme za rezanje sa sto vise slika ;)

Thx

Ja sam tri rupe za 120mm ventilatore odradio sa najjeftinijom ubodnom testerom, i najjeftinijom turpijom i burgijom za metal. Bolja je varijanta ako imas Dremel iliti bijaks, al' i ako ti nije bas 100% pravilan krug, pokrice ga ventilator. Sto se resetki tice, ja sam stavio Xilence filtere za prasinu.

Ne treba valjda napominjati da prethodno treba sve dobro izmeriti, a rupe crtati sa sestarom. Ja sam sa burgijom, koju sam koristio za rupe kroz koje prolaze srafovi, probusio dve rupe u materijalu koji sam odbacivao, da bih mogao da proturim ubodnu testeru, i onda jednostavno pratio krug, koji je bio nesto manji od 120mm.

Nemam slike, ali nije nikakva nauka.

Ja sam tri rupe za 120mm ventilatore odradio sa najjeftinijom ubodnom testerom, i najjeftinijom turpijom i burgijom za metal. Bolja je varijanta ako imas Dremel iliti bijaks, al' i ako ti nije bas 100% pravilan krug, pokrice ga ventilator. Sto se resetki tice, ja sam stavio Xilence filtere za prasinu.

Ne treba valjda napominjati da prethodno treba sve dobro izmeriti, a rupe crtati sa sestarom. Ja sam sa burgijom, koju sam koristio za rupe kroz koje prolaze srafovi, probusio dve rupe u materijalu koji sam odbacivao, da bih mogao da proturim ubodnu testeru, i onda jednostavno pratio krug, koji je bio nesto manji od 120mm.

Nemam slike, ali nije nikakva nauka.

Malo sam pronjuskao po caletovoj radionici i gle cuda- ima i ugaona brusilica i taj bijaks (pitao sam ga posto o tome nemam pojma).
Za bocnu stranicu mi je lako i nju radim sutra, ali malo je cupavo za gornju posto treba sve raskopcati i izvaditi iz kucista (planiram jedan 12cm vent da izvlaci topao vazduh u "tandemu" sa onim na napajanju).
Preko rupa tj. ventilatora cu staviti grilove sa napajanja za pocetak.

Nazad
Vrh Dno