Šta je novo?

par pitanja oko nv drivera

-=crusader=-

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.02.2005
Poena
320
Neke stvari u driverima mi nekako nisu jasne...

slider za texture quality u driverima ima 4 setovanja high performance, performance, quality i high quality, u nv tooltipsu kaze da je to za quick select for texture filtering quality s' tim sto sam ja primetio da na high quality mi ukine bilo koju od optimizacija (trilinear optimization, anisotropic mip i sample optimisation) tj sve ih prebaci na off dok ako spustim na performance sve ostanu onako kako sam ih ja setovao tj ne poukljucuje ih sve na high performance...

e sad pitanje, jel zna neko pouzdano sta se desava kad pomerim ovaj slider na razlicite vrednosti (ako nekoga ne mrzi da objasni svaku po naosob to bi bilo full) i jel on u direktnoj vezi sa onom opcijama za optimizacije iznad njega tj zasto ne reaguje kad ga spustim na high performance kao sto reaguje na high quality?

sta vecina vas drzi? ja sam nekako sweet spot nasao na quality plus ja manualno posle setujem trilinear optimization na on...

To kontrolise kvalitet tekstura. Sve opcije do very high nude optimizacije trilinearnog i anisotropicnog filteringa. Jer to smanjuje kvalitet i poboljsava performanse (nista preterano, ali poboljsava). Kada stavis na very high, on iskljucuje optimizacije i bilo kakve algoritme (da ih tako nazovem) za teksture pa se one ne diraju i ostaju takve kakve jesu, tj. na najvisem kvalitetu.

Nema neke velike razlike izmedju very high i high, ali ima razlike u performansama (opet ne neke preterane, ali je ima).

Licno ja drzim na high, sa aa optimizacijom, posto u bilo kojoj igrici stavljam anisotropy na 2x!

Poslednja izmena:
Imash detaljno objashnjenje u nvidia .pdf-ovima od samim driverima.Otprilike ide ovako,texture setovanja nisu samo skup drugih setovnja.High q. bi trebalo da se koriski samo za 3d modeliranje,rad u photosopu itd,quality isto.Performance set je namenjen za igre,i u igrama se ne moze primetiti razlika izmedju high q. i performance.Tako kazu drugari iz nvidie,pa ja tako i drzim performace set.

Ja držim quality, jer mi je razlika u frejmrejtu vrlo mala izmedju quality i performance!

Imash detaljno objashnjenje u nvidia .pdf-ovima od samim driverima.Otprilike ide ovako,texture setovanja nisu samo skup drugih setovnja.High q. bi trebalo da se koriski samo za 3d modeliranje,rad u photosopu itd,quality isto.Performance set je namenjen za igre,i u igrama se ne moze primetiti razlika izmedju high q. i performance.Tako kazu drugari iz nvidie,pa ja tako i drzim performace set.

Ta podesavanja nemaju veze sa Photoshopom. Kada kartica "lepi" texturu na poligon u zavisbnosti pod kojim uglom stoji taj poligon u odnosu na posmatraca primenjuje se odgovarajuci filternig da bi slika bila meksa i lepsa. E.. ti filteri su "skupi" pa su smisljene razne optimizacije koje rade priblizno kao pravi fiter ali u nekim slucajevima kvalitet nije isti kao filter.

Dakle... HighQuality ti je isto kao kad ISKLJUCIS sve optimizacije (najsporiji i najkvalitetniji mod), Quality je slican HQ samo su neke optimizacije ukljucene ali su podesene da rade maksimalno dobro (koliko to hw omogucava). Driver je sposoban da detektuje igru pa da prilagodi filtere tako da dobro izbalansira kvalitet i brzinu rada igre. Moja preporuka je da drzis na Quality ili Performance.

Isto sam i ja rekao, kada se stavi na high quality, pada FPS, ali ne pada ekstremno - mozda oko 5-15 fps... Ali dobitak u izgledu nije vredan, moze se reci da nije primetan!

Nazad
Vrh Dno