Šta je novo?

Par objasnjenja

Pinki

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2002
Poena
619
Posto imam nesto znanja u delphi-ju (kao i u pascal-u) zelim da svoje "znanje" prosirim sa par informacija. Kao prvo me zanima cemu sluzi SQL, sta je PHP, i sta je ASP, i u cemu se ti jezici programiraju (mislim na program kako se zove)??? I jos nesto sto me najvise zanima gde mogu download-ovati Javu?
Unapred zahvalan:)

Pinki je napisao(la):
Posto imam nesto znanja u delphi-ju (kao i u pascal-u) zelim da svoje "znanje" prosirim sa par informacija. Kao prvo me zanima cemu sluzi SQL, sta je PHP, i sta je ASP, i u cemu se ti jezici programiraju (mislim na program kako se zove)??? I jos nesto sto me najvise zanima gde mogu download-ovati Javu?
Unapred zahvalan:)

SQL ti je Structured Query Language odnosno jezik koji definise baze podataka i mnogi programi kao sto je npr. Visual Basic imaju prozore u kojima kucas SQL kod. Takodje postoji M$ SQL Server. U svakom slucaju to su baze podataka i rad sa njima. PHP su skripte kao i CGI. Postoji vise podrski za PHP programiranje www.php.net i www.phpnuke.org (poseti ova dva sajta) i vidi nesto vise o PHP-u. ASP je jezik slican PHPu samo sto ga Micro$oft razvija nezavisno i konkurent je PHP-u. Sve te skripte u principu mozes praviti i iz Notepada mada da bi ih pokretao na svom racunaru moras da imas instaliran apache server >> www.nusphere.com << Javu mozes i da kodiras iz recimo Dreamweavera ili notepada. Malo sam konfuzno pisao jer sam kucao na brzinu, ali se nadam da sam ti bar malo pomogao. Pozdrav!!!! type; :wave;

super recheno samo josh jedna dodatna informacija
PHP je rekurzivan akronim i
PHP Hypertext proccessing

ispravite me ako greshim jer sam ovo prohitao na forumu PHP-a i nisam zadovoljan odgovorom

Che_Guevara je napisao(la):
super recheno samo josh jedna dodatna informacija
PHP je rekurzivan akronim i
PHP Hypertext proccessing

ispravite me ako greshim jer sam ovo prohitao na forumu PHP-a i nisam zadovoljan odgovorom

PHP: Hypertext Preprocessor

Pinki, ne valja ti to sto radis u Deplhi-ju, a nemas nekih znanja o SQL-u koji ti je skoro neophodan ako hoces da radis bilo sta sa bazama podataka.
Iz jednog od postova vidim da se interesujes za FON. Najbolje bi bilo da ako npr. upisujes fax sledece godine, ponovo postavis pitanje o faxu u oktobru (bolje novembru) kada ce se sa sigurnoscu znati da li je i koliko izmenjen program na FON-u. Koliko ja znam trebalo bi da se od ove godine uci Java (sto nisam dve godine mladji:( ) i dolazi do raznih drugih pretumbacija sa predmetima, odlucujes se za smer vec u drugoj godini i sl. Naravno tu je i smanjenje broja ispita sa sadasnjih 42 na... manji broj ispita :)

Pozdravka.

Nick, ja samo zelim da znam cemu sluzi SQL? To znaci da nisam "dao doktorat" na polju Delphi-ja... I jos nesto, zanima me (kad si vec poceo oko fax-a) oce li skoro biti te reforme na fon-u?
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno