Šta je novo?

Par linux pitanja, razlike izmedju kernela...

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
855
Zanima me koje su razlike izmedju razlicitih verzija kernela, tipa 2.4.x, 2.2.x i 2.0.x?
Konkretno me zanima izmedju 2.4.x i 2.2.x, posto sam nabavio Debian 30r0 pa cu ga instalirati ovih dana, a uz njega idu i 2.4.x i 2.2.x kerneli, pa koji je bolje da instaliram?

I da li moze da se napravi da kada se jedan user uloguje da se automatski startuje neki program, X ili slicno.
Recimo imam 3 usera: root, user1 i user2. I hocu da kada se uloguje user2 da se automatski startuje X, a kada se uloguju prva dva da ostanu u text modu.

1.Kerneli...radi se o generacijama kernela.Kerneli koji su pravljeni sa 2.X.Y oznakom, gde je X parni broj (znaci 0,2,4) su stabilne verzije kernela, dok slucaj gde je X (1,3,5) neparni broj oznacava da su to 'test' kerneli, na kojima se ispituju tek napravljeni driveri, neka, da kazem, experimentisanja programera itd. Ovu neparnu granu zaobidji, ako nisi opak programer i ako nisi preterani avanturista.
Poslednja stabilna verzija kernela je ona sa 2.4.Y grane, dok 2.2.Y predstavlja stariju generaciju kernela. Moja preporuka je da stavis 2.4.Y, jer moze da se desi da ti 2.2.Y ne podrzi neko parce hw-a (tipa KT333 chipset itd).

Preporuka za v2.4.18 -> nisu ga dugo menjali odnosno apdejtovali, a to znaci da je dobar 😀

Za automatsko startovanje X-a iskoristi podesavanje initlevela.

Svaki juzer ima svoja podesavanja, u svom ~ iliti svom home direktorijumu u .profile fajlu. Moze i KDE da se podesi da se za odredjenog (samo jednog!) juzera autologinuje i podigne X+KDE -> kao sto mozes na Win2000 da podesis da se komp uvek loginuje kao taj-i-taj juzer.

Ok, 2.4.18 sam instalirao, mada cu doinstalirati 2.4.19, od pre neki dan je final, posto mi je potrebna podrska za via ide kontroler i jos neke stvari.

Nego sto se tice ovoga oko logovanja, ne znam da li sam te najbolje razume. To oko initlevela, onda ce valjda svi useri da se loguju iz Xa? A meni treba da se loguju iz konzole pa kada se uloguje user2(ili vec koji god) da se startuje X a ako se uloguje root ili user1 da oni ostanu u konzoli.

I moze li pomoc oko instaliranja GRUBa, posto je, cini mi se, dosta bolji od LILOa, a i lakse se konfigurise, a debianu definitivno fali olaksana konfiguracija, kada instaliram ili brisem neki kernel. Procitao sam man, ali cisto da znam da li ima nesto sto tamo ne pise a da treba da znam da moze da krene kako ne treba ako zamenim LILO i naravno da ne zeznem XP particiju?

Nazad
Vrh Dno