Šta je novo?

Par glupih pitanja

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
Telekom ADSL i IPTV. Ruter Huawei HG520c. Sve to super radi, a sad par pitanja.

1. U ruteru pise da je max down/up 25888 / 1256 sto bi u prevodu znacilo da ja mogu otprilike da uzmem click 16 paket i da ne brinem, trenutno imam click 4??
2. Moze li se nekako gledati IPTV na kompu bez onog uredjaja??
3. Poslednje i najgluplje, moze li nekako IPTV protok da se iskoristi za download? :-devil-:

Mislim da utiče. Ja sam kod drugara merio na speedtestu, sa ugašenim iptv-em protok je bio nešto ispod 8mb/s, a kada je tv upaljen variralo je oko 6. Pretpostavljam da je do iptv-a, jer je velika oscilacja.

Telekom ADSL i IPTV. Ruter Huawei HG520c. Sve to super radi, a sad par pitanja.

1. U ruteru pise da je max down/up 25888 / 1256 sto bi u prevodu znacilo da ja mogu otprilike da uzmem click 16 paket i da ne brinem, trenutno imam click 4??
2. Moze li se nekako gledati IPTV na kompu bez onog uredjaja??
3. Poslednje i najgluplje, moze li nekako IPTV protok da se iskoristi za download? :-devil-:

1. DA
2. NE. Moglo je i to samo atlas i avala preko vlc playera, ali tada je net bio iskljucen. Ne znam da li jos uvek moze.
3. NE.

Pitanja i nisu loša ali nisi dobio baš dobre odgovore.

U ruteru pise da je max down/up 25888 / 1256 sto bi u prevodu znacilo da ja mogu otprilike da uzmem click 16 paket i da ne brinem, trenutno imam click 4??

Ne znači. Da bi ovo bilo merodavno treba da pišeš SNR Att, Power iz web panela rutera.

Moze li se nekako gledati IPTV na kompu bez onog uredjaja??

Da može. Tutorijal ću napraviti ako ti baš treba :)

Poslednje i najgluplje, moze li nekako IPTV protok da se iskoristi za download?

Na ovo su svi dali tačan odgovor.

Kada si vec rekao da znas,napisi...nece da skodi... :)

Tutorijal on demand (kada smo već u IPTV priči)

Za početak ti treba mašina sa 2 mrežne karte. Na prvu "nakačiš" STB, a drugu vežeš na ruter na LAN 3 port (tj na port koji je mapiran za IPTV). Suština je da kloniraš MAC adresu STB-a na tu mrežnu kartu koja je vezana na ruter. Ubridge-uješ ove dve lokalne konekcije. Uključiš stb, poteraš Wireshark da sniffuje po mreži, pohvataš ip adresa kanala i portove.
Nakon toga instaliraš neki STB softvare (CISCO IPTV klijent valjda može sve, evo sada mi kolega reče da je neki PROGDVB majka za celu priču :) ), natempiraš kanale i trebalo bi da je to to. :type:
E, sada, jedini problem bi mogao da bude u enkripciji kanala (AES se korsti na par većih svetskih provider-a) i za ovo stvarno nemam ideju kako da se "razvali". Mada znajući kako to telekom radi nešto i sumnjam da je tako duboko otišla priča.

'bem ga , ovo je samo ideja koja bi trebala da prođe, ko ima uslove neka ispita.

Tutorijal on demand (kada smo već u IPTV priči)

Za početak ti treba mašina sa 2 mrežne karte. Na prvu "nakačiš" STB, a drugu vežeš na ruter na LAN 3 port (tj na port koji je mapiran za IPTV). Suština je da kloniraš MAC adresu STB-a na tu mrežnu kartu koja je vezana na ruter. Ubridge-uješ ove dve lokalne konekcije. Uključiš stb, poteraš Wireshark da sniffuje po mreži, pohvataš ip adresa kanala i portove.
Nakon toga instaliraš neki STB softvare (CISCO IPTV klijent valjda može sve, evo sada mi kolega reče da je neki PROGDVB majka za celu priču :) ), natempiraš kanale i trebalo bi da je to to. :type:
E, sada, jedini problem bi mogao da bude u enkripciji kanala (AES se korsti na par većih svetskih provider-a) i za ovo stvarno nemam ideju kako da se "razvali". Mada znajući kako to telekom radi nešto i sumnjam da je tako duboko otišla priča.

'bem ga , ovo je samo ideja koja bi trebala da prođe, ko ima uslove neka ispita.

O tome je vec dugo diskutovano na drugim forumima i postavljani su slicni tutorijali, ali kod telekomovog IPTV-a to ne pije vodu. Kazu da bez problema radi u Sloveniji. Najlaksi nacin za gledanje IPTV na kompu je naravno TV kartica + scart adapter.

Vrh Dno