Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Imam mnogo sati sto se kaze ne gasim ga.....17/24h mi radi....imam ga oko god dana....jedino sto mi se cini da je neki procenat izgubio kontrast ...mada mi se to izgleda samo cini ili je fosfor uradio svoje....tj razradio se ....

Imam mnogo sati sto se kaze ne gasim ga.....17/24h mi radi....imam ga oko god dana....jedino sto mi se cini da je neki procenat izgubio kontrast ...mada mi se to izgleda samo cini ili je fosfor uradio svoje....tj razradio se ....

Pa nije mnogo jak kontrast da bi tako rano izgubio svetlinu

Nisam ni rekao da sam izgubio kontrast nego da mi je to subjektivan osecaj...i da su to mozda procenti...

Ma dobro u redu je ne bi trebalo ti otprilike imas oko 6-8000 sati

Sto se tice naocara, kupicu drugu bateriju (2035 3V idu) jedino tako vredi probati ali opet jedna je baterija ipak puna... Sve je u njima kao novo. Inace su u njima litijumske baterije koje su zasticene od curenja.

Sto se tice naocara, kupicu drugu bateriju (2035 3V idu) jedino tako vredi probati ali opet jedna je baterija ipak puna... Sve je u njima kao novo. Inace su u njima litijumske baterije koje su zasticene od curenja.

Nece da se prijavi televizoru ni ako drzis stisnuto dugme na cvikerima kada ih ukljucujes?

A da li se pali zelena/crvena lampica na naocarima kod ukljucivanja/iskljucivanja?

Mozes probati sa novom baterijom, ali ako si je merio i dobra je onda bi trebalo da radi....

Да ли је неко упоређивао нове лед тв, колико су стигли или престигли плазму по квалитету слике?
Имам 50ЅТ50 али бих деф хтео већу дијагоналу... макар 70'' 21:9 тв. 🙂

Nece da se prijavi televizoru ni ako drzis stisnuto dugme na cvikerima kada ih ukljucujes?

A da li se pali zelena/crvena lampica na naocarima kod ukljucivanja/iskljucivanja?

Mozes probati sa novom baterijom, ali ako si je merio i dobra je onda bi trebalo da radi....

Ne, ne prijavljuje ih.
Ne gori ni jedna lampica.
Jedino nova baterija pa da vidim da li rade u opste naocare.

Да ли је неко упоређивао нове лед тв, колико су стигли или престигли плазму по квалитету слике?

Ja sam upoređivao sa Samsung 6500 ledom koji je ćale uzeo za iste pare za koje i ja ST50 i ne mogu da se porede. ST50 briše patos s njim.

Slika na samsungu je jedino malo oštrija i svetlija, ali neprirodno nekako, kao da si odvrnuo sharpness do maksimuma i pojačao brightness.

Ali je zato slika mnogo isprana i beživotna u odnosu na ST50. Jednostavno ST50 daje mnogo prirodniju, mekšu (u pozitivnom smislu) i živopisniju sliku sa mnogo više "punch-a".

Teško da bilo šta još uvek može da se meri s plazmom. Možda tek neki novi OLED, ali i to je pitanje, a ono što nije pitanje je to da su OLED-i još uvek cenovno nedostupni običnim smrtnicima.

A tek ta priča sa 21:9 odnosom stranica... mislim da je to besmisleno, jer imaš gomilu materijala (filmova, serija) koji furaju 16:9 i furaće ga i dalje još dugo, tako da ćeš opet završiti sa black barovima, kako god okreneš.

Ako hoćeš veću dijagonalu, za tebe je onda projektor, ali da bi kupio projektor sa komparabilnim kvalitetom slike sa ST50, trebaće ti bar par somića... naravno ako nećeš s konja na magarca s većom dijagonalom.

Treba da izadju novi Quantum Dot led tv pa ce se videti kolko je to dobro i da li je bolje od plazme , posto imas dobar tv ne moras da zuris , sacekaj malo mozda ce oledu pasti cena

Шта год ново да изађе биће прескупо, док не поврате уложени новац. Пројектор је лепа замисао али што више истражујем тему то више расте цена истог. 🙂

Шта год ново да изађе биће прескупо, док не поврате уложени новац. Пројектор је лепа замисао али што више истражујем тему то више расте цена истог. 🙂

Pa ništa manje te ne bi koštao i neki TV sa 70'' dijagonalom, a pogotovo sa 21:9 odnosom stranica.

Po meni je u tom slučaju projektor daleko bolje rešenje...

Znaš kako kažu, koliko para toliko muzike.

Слажем се... с' друге стране таквих тв нисам ни видео у продаји. Највише ми смета смањена висина 21:9 филмова, а не желим да развлачим слику или сечем крајеве
Надао сам се да нови, хваљени овде Сони 829 и сл. коначно стигао плазму са сликом.

Ima li neko ideju gde bi se mogao naći/poručiti originalni daljinski od ST50 serije?

Слажем се... с' друге стране таквих тв нисам ни видео у продаји. Највише ми смета смањена висина 21:9 филмова, а не желим да развлачим слику или сечем крајеве
Надао сам се да нови, хваљени овде Сони 829 и сл. коначно стигао плазму са сликом.

Ima, mislim da je LG izbacio neki 21:9 TV, a bilo je i monitora sa sličnim odnosom stranica, ali to nikada nije zaživelo iz, po meni, očiglednih razloga.

Inače, nije smanjena visina 21:9 naslova, već je produžena širina, ako ćemo tako već da gledamo... pošto se tim odnosom dobija na širini kadra, što se podudara sa našim perifernim vidom.

aspectRatio.png

Mislim, ako ti 50 inča nije dovoljno za sinemaskop filmove, onda je za tebe definitivno projektor.

Pa, zapravo... uglavnom im je smanjena visina, jer je Super 35 format sve populatniji. Na izvornom filmu obično ima još toga i gore i dole, osim ako nije snimano anamorfnim objektivima.

P.S. Slika iz priloga daje potpuno pogrešnu implikaciju, niko tako ne kadrira.

Poslednja izmena:
Ali daje dobar primer kako filmski formati bolje odgovaraju našem vidnom polju, nebitno šta se i kako kadrira i koliko se i kako kropuje slika u odnosu na originalno snimljeni materijal.

U pravu si, visina može i da se smanjuje, ali poenta mog posta je da cinemaskop formati daju generalno šire vidno polje ili barem utisak šireg vidnog polja, ali sve to zavisi od slučaja do slučaja.

http://www.hdtvmagazine.com/articles/2010/12/avatar-why-not-a-cinemascope-option-on-bluray.php

"Primer" i nije baš neki primer jer nema veze sa realnošću. Fiziologija ljudskog vida je takva da nam je vidno polje šire nego što je više, to jeste činjenica, ali se ta činjenica ne vidi iz datog primera niti se može praktično demonstrirati na PC monitoru, tabletu ili mobilnom telefonu u koji gleda prosečan korisnik ovog foruma - potrebna je mnogo veća dijagonala da bi se demonstrirao efekt perifernog vida i zasićenja vidnog polja.

Retko kome slika na TV-u zaklapa više od 30 stepeni po horizontali, za šta je i 4:3 sasvim prihvatljivo. 16:9 i 21:9 su zgodniji za DI i distribuciju za kućni video jer zahtevaju mnogo manje učešća kreativnih sineasta (ne može se ostaviti "tehničaru" da menja kompoziciju kadra).

Gornji primer (pogrešno) implicira da zbog 4:3 ili 16:9 formata ostajemo uskraćeni za neke informacije, koje inače postoje u izvornom kadru, a to ne mora da bude tako. Prvo što je danas rasprostranjena praksa da se eksponira standardni (Academy format) 1,375:1 pa se onda iz toga kropuju različiti formati za različite potrebe, a drugo režiser (metteur en scène), kamerman i direktor fotografije su svesni različitih distribucionih formata i vode računa o kompoziciji kadra tako da se izvan interesne zone mogu naći detalji koji bi pokvarili trik snimak ili doživljaj scene. Ipak, reditelj obično "pakuje" kadar za bioskop i tamo treba ići da bi se film pogledao i doživeo onako kako ga je reditelj zamislio i realizovao.

Poslednja izmena:
Ok, možda i nije dobar primer za moju poentu, a slažem se i sa ovim ostalim stvarima.

Meni lično sinemaskop filmovi prijaju očima, ali ne bih uzimao 21:9 TV samo zbog toga.

Мислио сам да се смањи висина слике када гледам 21:9 филм на 16:9 тв, те ми то смета. Лакше бих поднео ултра широк тв са црним линијама са стране док гледам тв програм него ово сада. 🙂
Знам да има 21:9 тв и махом су сви ултра хд са надуваним ценама. Некада, када измузу лед/лцд до краја спустиће се и цена нових генерација.

Ne smanjuje se visina već cela slika, kako bi stala na ekran. Uvek imaš opciju "cut & zoom/stretch" kojom ćeš napraviti kompromis između deformisanja proporcije i odsecanja delova slike kako bi se popunio ceo ekran.

Хех... технички се смањује. Када се погледа број пиксела, сваки 16:9 филм је 1920х1080 док су 21:9 филмови 1920х800 (отприлике).
Можда материјал који стиже у биоскопе има већу резолуцију тј 2560х1080 али за кућну употребу висина је смањена у пикселима.
Не желим да касапим слику никаквим одсецањем или развлачењем.

Broj piksela, rezolucija i veličina slike su tri različita pojma. Malo je verovatno da u svom kućnom bioskopu natežeš mogućnosti HD formata do krajnjih granica, pa da ti smanjenje vertikalne rezolucije može smetati. Smanjenje veličine slike je već nešto drugo.

Glupo je i raspravljati oko bioskopskog formata jer se on neće menjati zato što nekome to smeta kod kuće. Dovoljan je kompromis 1,85:1 sa ravnim objektivima pa se odatle posle vade svi ostali formati. Danas je sve populatnije pripremati (Super 35) film za video distribuciju u 1,77:1 (16:9), odnosno u 2,39:1 za bioskopsku projekciju.

Kada ti "utrči" neki sinemaskop film imaš tri mogućnosti, ili da gledaš proporcionalnu ali smanjenu sliku ili da je proporcionalno povećaš uz odsecanje krajeva ili da je neproporcionalno povećaš razvlačenjem po vertikali. Ništa od te tri opcije nije idealno, a ja se obično opredeljujem za kombinaciju poslednje dve; malo razvučem, malo secnem, ali najvažnije - ne popunim sasvim ekran po visini već sliku pomerim na gore, tako da dole ostavim crni prostor za titl koji mi onda ne prekriva sliku. ,)

21:9 televizor ne bih kupovao jer za sada ima isuviše malo materijala koji se na njemu može gledati - pre bih se odlučio za projektor, ako je već do bioskopskog doživljaja.

Vertikalna rezolucija je smanjena samo kod ripova, dok je kod remuxa i full BD-ova reza uvek 1920x1080, stim što deo te vertikalne rezolucije odlazi na crne trake, koja se kropuje kod ripova radi uštede na veličini fajla.

Inače u bioskopima se generalno koristi DCP format sa minimum 2K ili većom rezolucijom, a verujem da će uskoro sve više biti i 4K varijanti.

Ja gledam uvek proporcionalnu sliku i nikad ništa ne rastežem, kropujem, ne vidim smisao u bilo kakvom kasapljenju slike, osim kod nekih 4:3 letterbox varijanti, gde onda zumiram sliku, koja posle jeste za nijansu mutnija, ali je zato proporcionalna i popunjava ceo ekran.

Nije mi jasno šta vam smetaju crne trake na cinemaskop filmovima na 50 inča dijagonali? Meni s 2m razdaljine apsolutno ništa ne fali.

Naravno, uvek može veće, ali u tom slučaju je mnogo bolji izbor projektor nego bilo koji 21:9 TV.

Po mom mišljenju, pre će 21:9 monitori zaživeti zbog profesionalaca radi korišćenja umesto dva standardna monitora, nego što će to biti slučaj sa 21:9 HDTV-ovima.

Nazad
Vrh Dno