Šta je novo?

Panasonic Lumix FZ1000

Carnex

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Lepo je videti da konkurencuija ne spava. Sonijev RX10 je dobio konkurenciju od Panasonica u formi Lumix FZ1000. Senzor iste veličine i slične rezolucije kao kod sonija ali dosta drugačiji i dosta veći (fizički) objektiv koji nudi 25-400m f2.8-f4.0, 4K video i 400 dolara nižu cenu žrtvujući ugrađen ND filter, nešto lošiji kvalitet slike i kontrast. Sve u svemu, provokativan odgovor Soniju

allroundview-001.jpg

http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-fz1000

Ne znam da li sam u pravu, ali ako se u karakteristikama stavlja 35 mm equivalent focal length, koja je ovde 24-400, mislim da onda treba da stave i ekvivalent aperture vrednosti, a ne da neko pomisli da dobija stvarno 25-400 f2.8-f4.0? Ili nešto ja ne shvatam :/

Ne znam da li sam u pravu, ali ako se u karakteristikama stavlja 35 mm equivalent focal length, koja je ovde 24-400, mislim da onda treba da stave i ekvivalent aperture vrednosti, a ne da neko pomisli da dobija stvarno 25-400 f2.8-f4.0? Ili nešto ja ne shvatam :/

Ima mnogo rasprava o tome ali smatram da ne treba. F broj je svetlosna efikasnost i ona ostaje ista ma kako obeležio dužinu. F2.8 znači da 1/2.8 je odnos spoljnog svetla i osvetljenosti senzora. Dubina fokusa se menja sa veličinom senzora ali to je samo posredno vezano za otvor blende, nije direktna posledica tj i drugi aspekti utiču na to.

Problem je u stvari u tome da je ISO uspostavljen prema osetljivoću filma stoga se izražava prema količini absorbovanog svetla po određenoj površini. Digitalni aparati funkcionišu fundamentalno drugačije i kada vi se usvojila prava mera usvojila bi se mera absobcije svetla po pixelu da se uračuna i veličina pixela. Sa druge strane onda bi kompakti kretali od iso 1600 a telefoni ko zna odakle...

To mu dodje da je dof kao na f8 recimo u 35mm formatu... a f4 bi bio ne znam recimo f11! :D
Ne znam jel vi vidite koliko je ovo cudo, pa to je skoro ko xxD serija Canona, to vise nije ni bridz kamera, ne znam sta je!?! Sa druge strane Panasonic nije prva liga sto se tice senzora, nikad bio barem do sada. Furanje na 4K je naravno samo bedni marketing, osim ako Kosta ne misli drugacije, sto onda ZNACAJNO menja sliku! :d

Pa ekspozicija ce biti ista kao na bilo kom 2.8 objektivu, problem je sto sve ostalo nije isto, ali ja ne verujem da ce to kupcima ovoga da smeta :) Oni koji to sve razumeju i ipak kupuju ovo, opet im je jasno sta kupuju i sigurno ne ocekuju 2.8 FF DOF...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Furanje na 4K je naravno samo bedni marketing, osim ako Kosta ne misli drugacije, sto onda ZNACAJNO menja sliku! :d

Pa već znaš moje mišljenje od ranije, nisam ga promenio. Ok, ako nekome zaista treba 4K poštujem to, ali ne vidim da to treba nekome ko je običan korisnik. Pa čak i polu-profesionalcima ne verujem da je moranje da koriste 4K rezoluciju za video snimanja... da skratim, 4K je očigledno postao novi marketing kako bi se prodavali novi aparati.

Mene daleko više interesuje kvalitet ovog objektiva, mada je Panasonic dosad uvek pravio odlična stakla. Setimo se čuvenog FZ200 i ogromnog zuma sa F2.8 konstantnim otvorom blende.

Po meni, ovaj aparat KONAČNO uvodi konkurenciju Sony-ju, sa pravom. Sad samo čekamo cenu, ali koliko sam video biće oko 800-850 evra u Evropi. Po onome što sam pročitao na Dpreview, stekao sam utisak da je u pitanju odličan aparat. Još kad imamo u vidu da imaju i Sony-jev senzor unutra. :)

Sad su na redu Nikon i Olympus da konačno predstave svoje 1" takmace, baš se dugo na to čeka. Nikon V3 uopšte ne računam u ozbiljnu konkurenciju.

P.S. Ne znam da li je neko čuo glasinu, izgleda da se Fuji priprema da u toku juna ili jula predstavi model Fujifilm X30 sa 1" senzorom. Izgleda da se borba zahuktava, tako da će postepeno i cene aparata sa 1" senzorom da idu nadole. http://photorumors.com/2014/05/20/rumored-fuji-x30-camera-with-1-sensor-to-be-announced-soon/

Poslednja izmena:
Ma na DPreviewu baš smešna situacija, mora da su nešto zeznuli. na ISO 200 i 400 RX je oštar a od 800 odjednom je FZ oštar a RX mutan i ima TONE šuma

Hvala na pojašnjenjima za blendu, komplikovano je stvoriti sliku u glavi kako se to gleda, ali trudim se :)

Inače, panasonic je najavio direktnog konkurenta rx100, kompakt lx8, sa 1" senzorom i cenom 800-900 dolara :|

Hvala na pojašnjenjima za blendu, komplikovano je stvoriti sliku u glavi kako se to gleda, ali trudim se :)

Da pokušam da pojednostavim

--- F broj sotaje uvek isti bez obzira na veličinu senzora jer je odnos spoljnog svetla i osvetljenosti senzora uvek ista
--- ISO menja značenje sa promenom veličine pixela na senzoru. Proizvođaći pokušavaju da daju krajnju osvetljenost poput filma iste vrednosti ali to je sve aproksimacija i različite firme tumače to drugačije za marketing svrhe.
--- Dubina fokusa zavisi od otvora blende, veličine senzora, fokalne dužine (ugla gledanja objektiva) i udaljenosti fokusne tačke. Da ne tupim mnogo pogledaj sam kalkulator i objašnjenje http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/dof-calculator.htm
--- Da se ugao gledanja izražava u samom uglu koji objektiv vidi ne bi bilo rekalkulisanja. Fokalna dužina (dužina objektiva) se preračunava za postizanje istog ugla gledanja na 35mm filmu čisto zbog navike ljudi.

Pozdrav svima. Iznad displeja sa desne strane ima dugme na kome se bira AFS/AFF, AFC i MF. Zamolio bi nekog da objasni kad se koja opcija koristi. I da li MF znači da se može izoštravati na samom objektivu ručno ili se i to ostvaruje preko nekih tipki elektronski.

Vrh Dno