Šta je novo?

Panasonic klima sa jonizatorom

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
E ovako vecina vas ce me uputiti na post "vrelo leto:ajmo ponovo malo o klimama"
Bio sam i sve procitao ali nema ovo sto cu ja da pitam.
Najme imam priliku da po dobroj ceni nabavim Panasonic klinu za stan.
Ovako bio sam u Genelu i tamo pitao malo o Panasonic klimama i ovako prvi model koji me interesuje je onaj sa jonizatorom+inverter (12-ica) oni mi je velikodusno preporucuju jer kazu da je jedino Panasonic u klime ubacio jonizator-da li to stvarno koristi nesto
Kazu da taj inverter model greje do -15C interesuje me i da li je taj podatak validan.Ja planiram da mi klima dogreva stan(znam da nemoze da bude jedini izvor grejanja)u ovakvo doba kada je hladnjikavo u jesen/prolece(konkretno meni je danas i predhodnih dana u stanu bilo 17 C pa sam morao da ukljucujem i grejalicu) ali i za zimu kada(po obicaju) centralno grejanje neradi najbolje i nocu.
A drugi model je sa jonizatorom ali bez invertera za njega kazu da greje do -5C (verujem da je ovaj podatak validan)
U katalogu za Mitsubishi electric klime sam video da njihovi i klasicni i inverter modeli mogu da greju do -9.5 C a i u Sebri su mi rekli da Mitsubishi svi modeli grejali tokom cele prosle ledene zime(i inverter i bez invertera) a razlika je sto su ovi bez invertera duze po ukljucivanju pocinjali da rade(recimo tek posle 20 min pocinjali su da greju)
Da rezimiram da li da uzmem inverter ili mogu i klimu bez invertera za dogrevanje.
I jos nesto vazno da li je Panasonic sto se tice klima uredjaja renomirana firma kao Mitsubishi,Fujitsu i sl. ili spada u onu kategoriju Housel,Hyndai,Elin i sl

Stefane, Panasonic jeste renomirana firma, ali je 99% njih proizvedeno u kini i ne razlikuje se mnogo od ostale boranije. Ako bas hoces da juris pravu, trazi Malezijski model. Mislim da ih ima jedna firma u Hilandarskoj ulici... Ja sam letos poludeo od proucavanja klima... Carrier vec imam, ali je sada on suvise bio skup... razmisljao sam i o tadiranima i raznim drugim kombinacijama... i na kraju sam uzeo DAIKIN jos ga nisam namontirao, a kad ga isprobam recu cu ti iskustva.

Stefan1 je napisao(la):
Ovako bio sam u Genelu i tamo pitao malo o Panasonic klimama i ovako prvi model koji me interesuje je onaj sa jonizatorom+inverter (12-ica) oni mi je velikodusno preporucuju jer kazu da je jedino Panasonic u klime ubacio jonizator-da li to stvarno koristi nesto

Jonizator je u principu korisna stvar, samo je pitanje u kako u praksi funkcioniše.

Kazu da taj inverter model greje do -15C interesuje me i da li je taj podatak validan.Ja planiram da mi klima dogreva stan(znam da nemoze da bude jedini izvor grejanja)u ovakvo doba kada je hladnjikavo u jesen/prolece(konkretno meni je danas i predhodnih dana u stanu bilo 17 C pa sam morao da ukljucujem i grejalicu) ali i za zimu kada(po obicaju) centralno grejanje neradi najbolje i nocu.

Lepo si rekao, nemože biti jedini izvor grejanja. Fenomenalno je za ovaj prelazni period, ali je za bilo kakve ekstremne temperature je neekonomično. Ako ćeš ga koristiti za prelazni period, pitanje je koliko bi ti uopšte značio model sa inverterom, bar je to neki moj rezon.

mogu da greju do -9.5 C a i u Sebri su mi rekli da Mitsubishi svi modeli grejali tokom cele prosle ledene zime(i inverter i bez invertera) a razlika je sto su ovi bez invertera duze po ukljucivanju pocinjali da rade(recimo tek posle 20 min pocinjali su da greju)

Da se nadovežem na priču od gore.... već na temperaturi bliskoj nuli stvara se led na spoljnoj jedinici koji ometa razmenu toplote. Tada se klima na neko kraće vreme vrati na režim hladenja (s tim što ne duva na unutrašnjoj jedinici) da bi se taj led otopio. Na temperaturi koju si pomenu, to "kraće vreme" zaista i može da bude 20-ak minuta.

Summa summarum: Ne nadajte se grejanju klimom na -xx stepeni.

Što se samog Panasonica tiče, imam ga kući, potpuno se slažem sa Jovanom, potraži modele koji su napravljeni u Maleziji.

I kako si zadovoljan sa Panasonicom i do koliko moze da ti greje zimi(realno).
P.S. vidim da i na ovaj i na drugim threadovima odgovaras jako strucno interesuje me koje si struke?Ja sam student Telekomunikacija na Saobacajnom fakultetu 2.godina.

Stefan1 je napisao(la):

Iskreno rečeno, ovo je prva jesen (ili je već zima 😕 ) da imam split-sistem u stanu, tako da ti ne mogu reći previše. Nešto ga ne koristim od kako je 15. počelo grejanje, ali sam ga intenzivno palio prošle nedelje. Kao što rekoh, nešto nisam preterano egzaltiran korišćenjem split-sistema za grejanje. Ipak sam kupio klimu da se pre svega hladim 🙂
Inače Panasonicom sam za sada prezadovoljan. Letos me je spasao sigurne smrti 😀

P.S. vidim da i na ovaj i na drugim threadovima odgovaras jako strucno interesuje me koje si struke?

Što bi rekao jedan od najčuvenijih srpskih filozofa "To su hiljade sklekova, hiljade trbušnjaka..." :d ....

Šalu na stranu, po struci sam dipl. inženjer mašinstva, smer termotehnika, gde se između ostalog uči i o grejanju i klimatizaciji- Nažalost 🙁 ne bavim time, ali još uvek mi je sveže gradivo. 😉

Znaci imam tvoju preporuku za Panasonic(original).
A taj jonizator sluzi li necemu mislim da li si ga isprobavao

Stefan1 je napisao(la):
Znaci imam tvoju preporuku za Panasonic(original).
A taj jonizator sluzi li necemu mislim da li si ga isprobavao

Imas ako je Made in Maleysia. Kod mene radi lepo.
Pazi generalno ako uzimaš klimu uzmi neku firmiranu klimu (marke imaš u drugim threadovima).

Jonizator u suštini služi za pračišćavanje vazduha. Eliminiše čestice, prašinu, duvanski dim, neprijatne mirise, čuda_muda..... Kako fercera u praksi diskutabino je, kao i još neke stvari koje stavljaju u klime.
BTW nisam ga isprobavao, model koji sam uzeo nema jonizator 😉

Stefan1 je napisao(la):
P.S. vidim da i na ovaj i na drugim threadovima odgovaras jako strucno interesuje me koje si struke?Ja sam student Telekomunikacija na Saobacajnom fakultetu 2.godina.

Nadam se da jos neko prati ovu nit...iako je davno zapoceo ovaj razgovor iz ugla savremenih tokova informacija...prvo da ti pozelim srecu sa tom skolom, posto ta diploma ne vredi nista, mozda je bolje da je menjas za neki drumski ili integralni transport, pardon, logistiku...ja sam se jedva zaposlio i to u vojsci. E sad to ima i dobrih strana jer sam cuo za Tadiran kao odlicnu firmu u vojnim telekomunikacijama, pa rzmisljam da kupim njihov klimatizer. Kakva su iskustva sa panasonicom?

dalek je napisao(la):
Nadam se da jos neko prati ovu nit...iako je davno zapoceo ovaj razgovor iz ugla savremenih tokova informacija...prvo da ti pozelim srecu sa tom skolom, posto ta diploma ne vredi nista, mozda je bolje da je menjas za neki drumski ili integralni transport, pardon, logistiku...ja sam se jedva zaposlio i to u vojsci. E sad to ima i dobrih strana jer sam cuo za Tadiran kao odlicnu firmu u vojnim telekomunikacijama, pa rzmisljam da kupim njihov klimatizer. Kakva su iskustva sa panasonicom?

Uzmi Tadiran, Apollo seriju, neces se pokajati....imam 25-icu 4 godine i radi fenomenalno. Jonizator je obican varnicar i mozes da ga napravis za 200-300 dinara...

tex707 je napisao(la):
Jonizator je obican varnicar i mozes da ga napravis za 200-300 dinara...

Halde molim te malo detaljnije.

ivo.r je napisao(la):
Halde molim te malo detaljnije.

Pa nista posebno...visokonaponski varnicar....treba ti minimalno znanje iz elektronike da bi to napravio...diodna kaskada....nekada je mogao da se kupi kit u radio-klubu...mozda i sada ima....skini katalog pa potrazi:

http://www.radioklub.co.yu/katalog/index.html

"RK 3450 Biojonizator, za bolje zdravlje, za bolje raspoloženje 11.25"

Malo je skuplji nego sto sam mislio, ali ni 800 dinara nije strasno...za kit...

tex707 je napisao(la):
Malo je skuplji nego sto sam mislio, ali ni 800 dinara nije strasno...za kit...

I dalje jeftinije od onih koje reklamiraju po novinama 🙂

dalek je napisao(la):
Nadam se da jos neko prati ovu nit...iako je davno zapoceo ovaj razgovor iz ugla savremenih tokova informacija...prvo da ti pozelim srecu sa tom skolom

Hvala
posto ta diploma ne vredi nista, mozda je bolje da je menjas

To i ja predpostavljam(nazalost)i gledam da se prebacim "preko"da zavrsim telekomunikacije na nekom tehnickom fakultetu(u Italiji najverovatnije jer tamo traje 3.god-znaci nepatim se min.5 kao ovde)a uz to sve bi mi priznali(mada ovde ima mnogo vise ispita jer i sam znas da se opteecujemo glupostima tipa.Matematika2,Urbanizam,Psihologija,Nacrtna...koji nigde u svetu se neuce na telekomunikacijama)
Kakva su iskustva sa panasonicom?

Nazalost jos nisam uzeo klimatizer,ali cu sigurno do maja uzeti(racunam mozda izadju i novi modeli koji bi bili povoljniji-samo se nadam da nece biti made in china ili sl.-bugarska,hungary...)

Tadiran

Uzeo sam TADIRAN TGI-12, 430 evra sa ugradnjom. Izgleda mi suvise kineski a verovatno se to moze i ocekivati za te pare?
Najverovatni je radi u kini ili kao sto neko rece mozda i ovde kod nas?

Poslednja izmena:
dalek je napisao(la):
Uzeo sam TADIRAN TGI-12, 430 evra sa ugradnjom. Izgleda mi suvise kineski a verovatno se to moze i ocekivati za te pare?
Najverovatni je radi u kini ili kao sto neko rece mozda i ovde kod nas?

Pa trebalo je da uzmes TNL, a ne TGI...🙂...lepo sam ti napisao Apollo serija....

Poslednja izmena:
tex707 je napisao(la):
Pa trebalo je da uzmes TNL, a ne TGI...🙂...lepo sam ti napisao Apollo serija....

Pa jeste ali ona je skuplja 250 evra. A ako je sve to original sta ima veze koji je model.

dalek je napisao(la):
Pa jeste ali ona je skuplja 250 evra. A ako je sve to original sta ima veze koji je model.

Pa da nema veze verovatno ne bi bila skuplja 250E...ja sam ti preporucio TNL-25 iz licnog iskustva...radi fenomenalno a mogu da ti akzem da uopste ne izgleda kineski, naprotiv...

Kakva su iskustva sa Housel klimama? Vredi li to uzimati, posto mi za grejanje apsolutno ne treba, a cena od 365 €, koliko je do kraja marta ( sa ugradnjom ) mi izgleda primamljivo. Garancija je 1 god na klimu, a 5 na kompresor.
Ajde neko ko je ima, neka iznese iskustva.

tex707 je napisao(la):
Pa da nema veze verovatno ne bi bila skuplja 250E...ja sam ti preporucio TNL-25 iz licnog iskustva...radi fenomenalno a mogu da ti akzem da uopste ne izgleda kineski, naprotiv...

Opet kazem ta TNL-25 je samo skuplji model od istog proizvodjaca i istog prodavca u beogradu, valjda je to isto kada kupujes mercedes A klase i mercedes 600 S klase. Dobar je i ovaj mali...
U principu radi to lepo, hladi, greje...ali mi je cudno da uunutrasnjoj jedinici postoji "deo" koji je od stiropora?!? da li je moguce da to bude kvalitetno?

dalek je napisao(la):
Opet kazem ta TNL-25 je samo skuplji model od istog proizvodjaca i istog prodavca u beogradu, valjda je to isto kada kupujes mercedes A klase i mercedes 600 S klase. Dobar je i ovaj mali...
U principu radi to lepo, hladi, greje...ali mi je cudno da uunutrasnjoj jedinici postoji "deo" koji je od stiropora?!? da li je moguce da to bude kvalitetno?

Pa otprilike si u pravu...i ova tvoja ce sigurno raditi OK...

Stiropor je jedan od najboljih termoizolatora...ako nema nikakvih mehanickih opterecenja, upotreba stiropora je sasvim opravdana...

Nazad
Vrh Dno