Šta je novo?

Panasonic dmc-tz7 ili Canon SX200IS

vrlo su slicni, pa cak i po ceni sto bi meni bio signal da naginjem ka canonu, trebalo bi ispitati kakav im je ta video zapis 1280x720(ciji je mozda bolji) jer je to interesantna opcija...
cini mi se da na benchit imas uporedni test ovog canona sa nekim olympusom.

vrlo su slicni, pa cak i po ceni sto bi meni bio signal da naginjem ka canonu, trebalo bi ispitati kakav im je ta video zapis 1280x720(ciji je mozda bolji) jer je to interesantna opcija...
cini mi se da na benchit imas uporedni test ovog canona sa nekim olympusom.

Ja, subjektivno, naginjem na Panasonic i jedan TZ7 drzim u kuci. Taj Canon sam sam gledao u radnji i manipulisao sa njim da vidim kakav je feeling.

Ali, i objektivno, sta to pomenuti Canon ima bolje ili radi bolje od Panasonica?

I nesto zbog cega ja nikad ne bih uzeo taj Canon:

Kad kupujete aparat sa 12x zumom u kompakt formatu, onda to valjda radite zato da ga kioristite pretezno napolju, vecinom po dnevnom svetlu, i da koristite taj zum. Za dnevno svetlo vam blic skoro nije potreban. Kada koristite zum blic bi vam trebao kada ima malo svetla, ali on jednostavno ne moze da "dobaci".

E sad, u takvoj kombinaciji performansi gde je blic akcesorna stvar, vi ne mozete da ukljucite Canon a da on ne ukljuci blic i "izdigne" ga iz kucista. Za mene - prilicno iritirajuce.

Nije mi bash jasna ova pricha za blic, ali bez obzira, TZ1 je bolji aparat...

ne znam da li si možda mislio na TZ7 (greška u kucanju?) ali evo ja da kažem za TZ1.
imam ga već par godina i možda je dovoljno reći da je made in japan.
ne znam odakle je TZ7 ali ako je TZ1 bio jedan od najboljih i najkvalitetnijih aparata u toj klasi TZ7 može biti samo bolji
plus snima HD video
pošto sumnjam da će se ovaj moj TZ1 ikad pokvariti, ali ako budem drugi uzimao biće opet panasonic.

Poslednja izmena:
Koliko vidim, TZ7 nema manuelno podeshavanje blende i ekspozicije...

TZ-7 je napravljen kao allrounder kucni fotoaparat za ljude kojima je potrebna solidan kvalitet slike i videa pritiskom na dugme, takvom aparatu nema potrebe davati manuelne modove, ajde mi reci koliko devojcica sa IXUS modelima koristi M mod na njima? Cek ***...mozda sve koriste misleci da je to Manekenka mod....

Pa rekao si pre 2 posta da on ima neke manuelne:)

Sta me boli za devojcice, one ce kao da provale razliku izmedju njega i aparata od 100e. Evo ja bi ga recimo uzeo zeni pa hocu da imam bar prioritet blende kada ga uzmem u ruke.

ne znam da li si možda mislio na TZ7 (greška u kucanju?) ali evo ja da kažem za TZ1.
imam ga već par godina i možda je dovoljno reći da je made in japan.
ne znam odakle je TZ7 ali ako je TZ1 bio jedan od najboljih i najkvalitetnijih aparata u toj klasi TZ7 može biti samo bolji
plus snima HD video
pošto sumnjam da će se ovaj moj TZ1 ikad pokvariti, ali ako budem drugi uzimao biće opet panasonic.

TZ1 sam i ja imao vise od dve godine, a onda sam castio sebe jednim novim TZ7. Slazem se sa svime sto si napisao za TZ1, zato je moj sledeci izbor i bio TZ7.

TZ1 je u svoje vreme imao najbolju optiku (Leica), najbolju opticku stabilizaciju i. naravno, naj-zum u toj klasi. Radi mi perfektno i dalje i vec neko vreme gostuje kod jedne rodjake.

TZ 7 je sve to nasledio. Manuelna podesavanja u toj klasi aparata nisu neophodna i to ne vidim kao minus.

Da li to onda prakticno znaci da panasonic ima sve sto i canon sto se tice opcija i podesavanja? I ja se dvoumim izmedju ova dva aparata...

Koliko znam, Panasonic nema jedino opciju da manuelno podesavas blendu i vreme ekspozicije, tj. ne mozes da iskljucis automatiku. Ali, retko ce ti trebati da je iskljucujes ....

Cesce ce ti trebati tzv. live histogram - to je ono sto Panasonic ima, a Canon nema.

I Panasonic ima ne bas beznacajno manje dimenzije od Canona.

Poslednja izmena:
Pa, poenta je da kompakt ultrazum uglavnom koristis u uslovima gde ti ne treba blic, ili blic ne moze da "dobaci" i osvetli ono sto zumiras. A pomenuti Canon UVEK ukljucuje blic.

Koliko sam te razumeo zameraš Canonu što pali blic i kad zumira i što to ne može da se isključi ?

Za paljeljenje blica kod zumiranja je nebitno - blic ne zna da li ti zumiraš oči na muvi na drugom kraju sobe (koju može da osvetli) i treba da se pali uvek kad nema dovoljno svetla - ali trebalo bi da može da se ugasi - prosto mi je neverovatno da na Canonu nema neki "force flash OFF" - jesi li siguran ti u ovo ?

Edit: dok ja pustim post ti već odgovorio - ***a :d

Poslednja izmena:
Pa, poenta je da kompakt ultrazum uglavnom koristis u uslovima gde ti ne treba blic, ili blic ne moze da "dobaci" i osvetli ono sto zumiras. A pomenuti Canon UVEK ukljucuje blic.

Samo podigne blic kad ukljucis aparat. Moze da stvara problem kod drzanja, jer treba skloniti prste sa gornjeg levog dela aparata!

Poslednja izmena:
Koliko sam te razumeo zameraš Canonu što pali blic i kad zumira i što to ne može da se isključi ?

Za paljeljenje blica kod zumiranja je nebitno - blic ne zna da li ti zumiraš oči na muvi na drugom kraju sobe (koju može da osvetli) i treba da se pali uvek kad nema dovoljno svetla - ali trebalo bi da može da se ugasi - prosto mi je neverovatno da na Canonu nema neki "force flash OFF" - jesi li siguran ti u ovo ?

Edit: dok ja pustim post ti već odgovorio - ***a :d

Siguran sam za blic, napisao sam vec da sam ga probao u radnji, a i neki prikazi to potvrdjuju

"One of the biggest design differences between them involves the flash. Panasonic’s TZ7 / ZS3, like most compacts, employs a flash that’s built-into the front surface and always on view. In contrast, Canon’s opted for a popup model that raises automatically as the camera powers-up whether it’s needed or not."

Evo i link tog prikaza gde direktno uporedjuju ova dva aparata

http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX200_IS/

Za ljubitelje fotografije, prosumere, profesionalne amatere i sve ostale kojima bas nedostaju manuelne komande na kompakt aparatima neka kupe Pana LX3. Svi ostali TZ7.

Covek se dvoumi izmedju dva dzepna UZ aparata i mesati u pricu aparat koji dobacuje do 60mm nema bas nekog smisla.
Inace kad sam pre par meseci razmatrao da uzmem tz7 ili tz5 jedna od glavnih stvari koja me je odbila od te kupovine bila je nedostatak manuelnih kontrola (a sasvim bi dovoljno bilo da ima prioritet blende).
Sada je i canon u**** svoju A seriju izostavljanjem manuelnih kontrola tako da je i A serija prestala da bude ono sto je bila nekada i to ne tako davno.

Covek se dvoumi izmedju dva dzepna UZ aparata i mesati u pricu aparat koji dobacuje do 60mm nema bas nekog smisla.
Inace kad sam pre par meseci razmatrao da uzmem tz7 ili tz5 jedna od glavnih stvari koja me je odbila od te kupovine bila je nedostatak manuelnih kontrola (a sasvim bi dovoljno bilo da ima prioritet blende).
Sada je i canon u**** svoju A seriju izostavljanjem manuelnih kontrola tako da je i A serija prestala da bude ono sto je bila nekada i to ne tako davno.

A sta bi sa aparatom u toj klasi moglo da se radi sa prioritetom blende, ili prioritetom vremena ekspozicije?

Ni manuelne komande ne mogu da pomognu Canonu sx200. Jednostavno, u kompakt klasi superzoom aparata, nema nista bolje od tz7, a pritom ima i mozda najbolji Hd video mod sa stereo snimanjem zvuka. Jednostavno procitaj uporedni test Tz7 (zs3) , sx200 i drugi superzoom aparati na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/q209grouplongzoom/ a i bilo koji test na drugim sajtovima
A ako HD video nije toliko bitan imas i jeftiniju varijantu TZ3 (zs1), snima u 840x480 bez avcdh i 2Mpix manje

Poslednja izmena:
Manuelne komande ne mogu da pomognu ako ne znash da ih iskoristish, a inache u svim uslovima osim savrshenog svetla ti zahvaljujuci manuelnim komandama mozesh da napravish bolju ili duplo bolju fotografiju u odnosu na idi0ta, sad je samo pitanje da li ti to zelish :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno