Šta je novo?

Panasonic DMC-FZ1000

sir-ljove

Cenjen
Učlanjen(a)
12.04.2009
Poena
159
Pozdrav ljudi, vec par nedelja skautriam ovaj fotoaparat, i zakljucio sam da je zaista fenomenalan primerak. Hteo sam da cujem misljenja kolega sa foruma, ako je neko imao bliska iskustva sa ovim aparatom da podeli.

Imao sam prilike da pogledam video sa aparata i blago receno sam bio odusevljen onime sto gledam i zbog kvaliteta snimka i zbog ugradjene 5-axis stabilizacije. I fotografije deluju poprilicno ozbiljno, ja sam ih poredio sa fotkama sa Canona 700D. Doduse mnogi ljudi zameraju sto je senzor manji ali meni se nekako cini da je to tehnoloski nadomesteno, jer foto i video materijal deluje odlicno kao sto rekoh. A Leica objektiv me ne ostavlja ravnodusim. Naravno i pratece sitnice kao wifi nfc 4k i ... nisu na odmet :D

Sta mislite o ovom aparatu da li je vredan paznje, i da li ga je neko koristio neko vreme makar 5,6 dana ?

Po specifikacijama deluje kao ozbiljna igracka,kao prvi ozbiljan amaterski aparat ovaj bi bio pun pogodak!
Cak mu je i senzor dobar manji je od APS senzora aili ipak konkurentan

Ja generalno ne volim prosumer aparate, lici na dslr i velicine je kao dslr a nije ni blizu.

Senzor je 1", znatno je manji od APS-c senzora, a velicina senzora ti je direktno proporcionalna kvalitetu fotke. Mozes da stavis pravu i najbolju lajku na njega, jednostavno nece moci da izvuce nesto sto otprilike kit objektiv moze da postigne na najjeftinijem dslr-u.

E sad jedino ako video nesto menja, u sta se ja ne razumem uopste, jer na mom aparatu to nikada nisam ni upalio. Ali opet kontam da ovo cudo kosta oko 1000e a za te pare mozes da uzmes sta hoces :)

kosta 600e , odlicna je spravica ako te ne zanima preterano da menjas objektive naravno nije dslr

Pa da ima za oko 500 da se nadje i bas je ozbiljna igracka kao sto rece. A sad za kvalitet fotki bas sam u Lr peglao istu fotku sa Canona sa kitom i sa Panasonica, raw fotku naravno. I sad ono ne znam da li sam ja blesav, ali bolja je fotka na Panasonicu, retina monitor je u pitanju. Da li je moguce da ima bolji image procesor ili ne znam ni ja sta, na to sam mislio kada sam u prvom postu napisao da mi se cini da je velicina senzora tehnoloski nadomestena. Da li je to moguce ?

Inace FZ1000 je ustvari Leica V-LUX sa Panasonic etiketom. A razlika u ceni je skoro 400eur samo zbog crvenog kruzica :)

Pa znas kako RX10 je isto opasna igracka, FZ1000 je fizicki plastikaner klasican u odnosu na njega to nema govora. Sto se videa tice RX10 je bolji jedino u mark 3 izdanju koje je izaslo bas skoro sto je razumljivo, inace je mrtva trka sa mark 1 i 2 cak je bolji Panasonic po mnogim recenzijama. Za ovu vinjetu na 25mm to si upravu, nije mi jasno kako dozvole ljudi da nesto izadje iz pogona sa takvom greskom . Sad za objektive njihove citao sam razna poredjenja i svaki ima svoje mane i prednosti, prepucavaju se ljudi u maniru Xbox-PS4 Canon-Nikon...
A opet FZ1000 je skoro duplo jefitniji od RX10 mIII, a razlike su minorne, sem ako nekome ne znaci 960fps na Sony-u, i naravno FZ1000 je plastik fantastik :)

E da i sto se ovog linka tice, iscitao sam sve detaljno, problem je bio u obradi RAW-a na kompu, ne u samom aparatu, fotka je dobra :)

Poslednja izmena:
problem je u objektivu , drzao sam oba uporedo i razlika u fizickom kvalitetiu je nebo i zemlja za rx10 , zoom motor na panasonicu je uzas , sum u videu ima i na iso 200 , za fotke je af brzi mnogo na panasonicu zbog dfd ali kvalitet optike nije za porediti sony je dve klase ispred ako ti ne treba tolki raspon razmisli o lx100 pozz

Ne svakako da je zavrsna obrada tj materijal bolji na Sony-u nema govora tezi je aparat, ali FZ mozda ima samo bolji grip. Ali sto se srca tice RX10 je bolji u M3 izdanju i uzeo bi M3 i skako od srece ali mnogo je skuplji nazalost. A ovo za video ne znam sta bi ti rekao, mislim nmg da kazem da se ne slazem ali cinjenica da sam sam pravio video na 800 ISO i primetio minimalan sum. Mozda je do podesavanja uslova itd nznm stvarno, ali video me zapanjio na njemu.

Vlasnik sam FZ 1000 i mogu reći sve najbolje o istome...Sve do ISO 1600 fotografije su odlične,a i 3200 ISO je vrlo dobar...preko toga ne treba ići,a realno nije ni potrebno...Objektiv je vrhunski i da bi na APS - C Dslr-u pokrili te žarišne duljine trebaju vam dva do tri objektiva ukupne vrijednosti min 1500 eura ...Također može se dobiti odličan bokeh...Video je odličan ( stabilizacija u 5 osi ) budućnost koja je već tu UHD video komprimiran sa 100 Mbit/s također usporeni FHD VIDEO SA 100 frameova u sekundi...Da me se krivo ne shvati ovo nije najbolji fotoaparat na svijetu / a koji je uopće... / samo želim reći da je odlično pogođen kompromis pogodan za većinu situacija pogotovo za napredne amatere/entuzijaste ...Također testovi na svim eminentnim stranicama potvrđuju ovo što sam rekao ...http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-fz1000/panasonic-fz1000A.HTM http://www.optyczne.pl/index.html?test=aparat&test_ap=276 http://www.dkamera.de/testbericht/panasonic-lumix-dmc-fz1000/
http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-fz1000 http://www.ixbt.com/divideo/panasonic-dmc-fz1000.shtml

pojam nema suma je veoma relativan , i da ako nisi probao bolje verovatno je odlican

Nazad
Vrh Dno