Šta je novo?

Palit cuts Nvidia GPU orders

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.digitimes.com/news/a20090120PD219.html

Graphics card manufacturer Palit Microsystems recently cut orders for about 400,000 Nvidia GPUs for first quarter of 2009 due to high inventory levels, according to industry sources.

Inventory pile-up at graphics card makers from the second half of 2008 is expected to affect Nvidia's fiscal first quarter 2009 performance.

Nvidia has lowered its fourth-quarter (ended January 25, 2009) revenue guidance to a 40-50% sequential decline due to inventory reductions by its channel partners in the global PC supply chain.

Prior to Palit's order cuts, graphics card makers Asustek Computer, Micro-Star International (MSI), Gigabyte Technology and PC Partner have also reduced orders with Nvidia, according to the sources.

Nvidia is estimated to have lost orders of almost 1.5 million GPUs, said the sources.

Nvidia declined the opportunity to comment

Poslednja izmena:
Znajuci ko je i sta je Palit i poliko brendova direktno ima na trzistu ovo je veoma los podatak za NVidiju. Sve je to posledica SEK i smanjenja porudzina. Verujem da isto prolazi i ATI/AMD samo ovakve informacije ne dospevaju u javnost. Teska vremena za IT industriju.

Poslednja izmena:
Ova vest sa Digtimesa je objasnjenje za onu koja se prosle nedelje pojavila na Hexusu:

http://channel.hexus.net/content/item.php?item=16852

Graphics giant NVIDIA has issued a short statement significantly downwardly revising its revenue guidance for the quarter ending 25th January 2009 (Q4).

CEO Jen-Hsun Huang said in a November conference call that he expected Q4 revenues to be down around five percent, but this revision puts the sequential decline at a far greater 40-50 percent.

The only explanation given was that the decline is "as a result of further weakness in end-user demand and inventory reductions by NVIDIA's channel partners in the global PC supply chain."

NVIDIA said there would be no further comment until the Q4 earnings announcement on 10th February. Shares were down in pre-market trading.

jeeee, jos jedna "nvidia u problemima" tema🙂

Da bre, ovo je bas za postavljanje nove teme. :S:

zashto da ne, svakako zanimljivo za chuti

jeeee, jos jedna "nvidia u problemima" tema🙂
koliko je meni poznato ovo je prva tema koja se tice NVIDIA-inih poslovnih performansi... prethodna tema o NVIDIA-i se bavila problemima oko crkavanja GPU-ova za notebookove

Pa okej, i to je imalo veze sa poslovanjem, tj. problemima i bilo je tu svega i svacega, ne samo price o crkavanjima notebook cipova, vec i tona CharliTarot "analiza"😛
Uostalom ovo sa narudzbinama je valjda i logicno posto je eto, kriza, trziste je u opadanju, tu je i konkurencija, i tako dalje i tako vise...

Znajuci ko je i sta je Palit i poliko brendova direktno ima na trzistu ovo je veoma los podatak za NVidiju. Sve je to posledica SEK i smanjenja porudzina. Verujem da isto prolazi i ATI/AMD samo ovakve informacije ne dospevaju u javnost. Teska vremena za IT industriju.

ja bash mislim da je ovo usled vladavine ATI-ja, a ne kao globalni problem. u kom to segmentu sad u ovom trenutku Nvidia ima bilo shta bolje od ATI-ja ?

zaboga, oslanjaju se na 3 godine staru tehnologiju, ovde se to izgleda ne spominje, ali 9800GT je sramotna karta koju su pazarili izgleda samo zakleti fanbojevi ...

nije toliko strashno, malo su se uspavali pa samim tim smo dobijali iste ka=rte sa drugim imenom

mislim da ovo ima pre svega veze sa time da ljudi manje kupuju - generalno.

mislim da ovo ima pre svega veze sa time da ljudi manje kupuju - generalno.

Gledaj - to je tema za neki drugi forum, ALI - globalna ekonomska kriza je izmishljena, kao shto je i kriza u srbiji, a evo ti primeri:

1. Kriza u srbiji. necu se baviti time, samo cu ti reci da mi nismo optereceni bankama, i kreditima kao zapadni sistem, te je svaki "oblik" krize kod nas u stvari kradja nekog sa polozaja.

2. kriza u svetu - Doshli vanzemlajci i odneli pare ? ekstra. cela "globalna depresija" je veshtachki entitet, i zapravo ne postoji, a evo ti ukratko opisane globalne krize (poshto sam shvatio da 90% ljudi zapravo nema pojma shta se tu desilo) -

Ameri pocheli da daju hipotekarne kredite sirotanima. ujedno, pogodio se trenutak da su cene nekretnina rasle. shta rade alavi Ameri - pocheli su da ulazhu kredite na berzu. nekretnine rastu, ti sirotan - a prilika da zaradish chista k'o suza.

videvshi da sirotani zaradjuju vrh kintu, i da se pojedinci bukvalno bogate (svaki amer sa preko 100 IQ koji je skapirao berzu) - Velike firme odluchishe isto da urade.

krenule kuce da nichu niodkuda, zemljishte isto, a nekretnina skupa ko djavo. i onda - Haos

Banke (koje zaradjuju tako shto povereni novac ulazu u projekte) ulaze u prichu sa svojim novcem, i sada su SVI trgovali nekretninama.

USA vlada se nije potrudila da na vreme podigne kamate i smanji profit (onemogucavajuci svima da trguju svachime, ekonomska mera sasvim ochekivana, koja nikome nije jasno zashto se nije desila) i onda -

preko noci bukvalno - nekretnina je bilo previshe, a vrednost im je bila 5ostruko manja, upravo zbog kolichine. USA je u trenutku objavljivanja ekonomske krize imala 70% novoizgradjenih kuca - koje su neuseljene, i niko ih nece.

Banke sada imaju tone obveznica, koje isto niko nece da kupi, jer im je vrednost opala, narod vishe nema novaca jer su ga izgubili na berzi, banke nemaju priliv novca od naroda, da vrate kratkorochne dugove, jer ni narod nema - niko nema vishe para da izmiri obaveze. Krah!

e sad - sobzirom da je 90% novca u svetu virtuelno (stoji na rachunima, a nije izshtampano, niti u nechijem fizichkom posedu) krenuo je da nestaje taj novac. nestaje novac kog u stvari nije ni bilo.

mali chovek, koji nije USA drzavljanin bi zapravo osetio samo jednu jedinu stvar- vece cene uvedene od strane sistema, kako bi sistem nadoknadio izgubljeni nepostojeci novac. upravo iz razloga shto drzave izbegavaju gradjanske konflikte i totalnu anarhiju tako shto polako nivelishu poreze i krajeve na podnoshljivu vrednost.

velike firme zapravo TREBA da povecaju ponudu svojih proizvoda, stvarajuci time idilichnu sliku, odnosno mazajuci ochi narodu da im je sada PDV, takse, porezi na svakakve gluposti nije porastao. konkretne novce su izgubili veliki igrachi, a za obichne ljude je pretnja da ce ih tek izgubiti, a reshenje je:

preneshena slika na ATI vs Nvidia konflikt -

shta je uradio ATI/AMD -

izbacio toliko vrsti svojih GPU-ova, da je ponuda pochela da lichi na Nokia ponudu od pre dve godine. R700 chipovi su u najkracem mogucem roku zapazenom u IT industriji zaposeli trzishte -

RV710 izashao u septembru 2008 (4350, 4550)
RV730 izashao u septmenru 2008 (4650, 4670)
RV770 izashao u Julu 2008 (4850, 4870)
R700 Pro izashao u avgustu 2008 (4870x2, i u novembru 2008 - 4850x2)

i shlag na tortu -

R770 LE - genijalan potez AMD-a da falichne chipove iskoristi na taj nachin da se dobije GPU koji bi sam po sebi takav mogao da postoji - 4830, politika firme je - "ako imash u jednom pakovanju 4 virshle, i 3 kifle, ne bacaj virshlu, jer ce je gladan pojesti i bez kifle" - shto su falichni 4850 chipovi i postali. idealan trenutak shodno glob krizi.

pokrili su ceo segment ponude za nevidjeno kratko vreme, najnovijim chipovima.

shta je uradila Nvidia ?

izbacila GTX 280/GTX 260, a na stare grafichke stavila crvenu mashnicu.

zakljuchak - AMD/ATI je izbegao krizu, Nvidia nije, i zato moze/ce da propadne. obichan chovek i dalje ima para u dzepu da kupi neshto od ovih firmi, a ponuda tih firmi je ono shto ce ih ostaviti na nogama/baciti u ponor.

note modovima: molio bih da ostavite deo o Glob ek krizi, jer se odnosi na dalji deo posta. jeste offtopic, ali one time, koji necu dalje komentarisati.

Čekaj Igore, jel ti u početku posta objašnjavaš šta je uzrokovalo trenutnu krizu ili onu iz 1929? 🙂 Pošto, čisto da se zna, bogataške familije i bankari su kao sopstveni retailation prouzrokovali da USA uđe u drugi svetski rat, a njihove kompanije su indirektno finansirale obe strane, kako bi došli do novog priliva novca... Valjda ovo ne znači da će se desiti još jedan duži veštački rat kao što je bio u Vijetnamu, samo sada na bliskom istoku. Što se NVIDIE tiče, ne čujem vesti da otpuštaju radnike u većem procentu. AMD je bio u najvećem problemu kad krize nije bilo - zamislite da se njihova interna kriza poklopila sa ovom sada? SAmo polako, ovo će još da traje...

Poslednja izmena:
Zastava iz KG i dalje pravi kola...

mislite o tome kad dajete izjave da neka mege kompanija poput AMD/ATi, nV ili Intel moze da propadne zbog jednog lose pozicioniranog proizvoda...

Otpushtanje radnika ne znachi nuzno i loshe poslovanje firme. skupshtina srbije kao prvi primer - treba im vecini dati otkaze, kako bi radili bolje + ushtedeli pare.

gledano sa strane ekonomskog poslovanja, marketinga i prezentacije proizvoda - amd je objasnio neke stvari, i to usred krize, to je bar moje mishljenje ...

Ma ljudi pa iz iskustva znate da sve ide ciklicno .
Isti je slucaj sa Intel/Amd kao i sa Nvidia/Ati .
Jednostavno, postoje ciklusi u kojima jedan strana uvede
novi proizvod/tehnologiju i muze ga dok moze, a kasnije druga
strana ulece i tako u krug .
Najbolje je sto se svaki put ljudi naloze u fazonu propade nam omiljena firma :S:
Jedino sto propada su nasi novcanici 😀

Nvidija i Ati nece tako lako otici "pod led" poshto jednostavno nema nikoga ko bi trenutno mogao da ih zameni. Intel bi mozda mogao da ih ugrozi ako bi izbacio svoj grafichki chip, ali to se nece skoro desiti poshto je sada kriza svuda u svetu i oni su juche objavili da zatvaraju nekoliko fabrika i otpushtaju oko 5000 radnika (izvor: http://www.reuters.com/article/businessNews/idUSTRE50K6YS20090121?feedType=RSS&feedName=businessNews).

Da neće možda iz Gaze ovim da gađaju Haifu i Intelove fabrike tamo. :d
Kako sam krenuo možda ću i na AMD da pređem a i onako investira šeik u to. 😉

Evo vam ga Holocaust na delu. Zatrovaše nam svet al' ajd.

Ima li neko višak karte za ovu planetu. Samo da ovi što izbegoše holocaust ne dođu na nju i donesu NOVAC sa sobom jer će to biti stvarno Venera.

Zar ovo nije bilo vidjeno vec?
Cuveni trio S.M, Dafina i Jezda?

U filmu "Zeitgeist" ima prica da potonuce Titanika nije bilo bas slucajno, s obzirom ko se nalazio na brodu i kome nije bilo u interesu da taj doputuje tamo gde je trebao.

Igoritzu za ministra finansija! 😀 Onaj Dinkić nema pojma!

Da ne idemo dalje u offtopic ali s onim što si napisao se samo delimično slažem. To što se desilo u USofA je jedan od točkića koji je pokrenuo globalnu krizu a da li će zaobići Svrbiju, ne brini neće 😉

Benchu treba neka OTHER soba koja nije vezana za IT definitivno. Unistili ste temu :S:

Poslednja izmena:
Ja mislim da ce sudbinu GPU-a odrediti GPGPU. poshto su AMD i Intel svesni da nece u skorijoj buducnosti pobeci od X86 (arhitektura koja je od svake sledece generacije nosila sa sobom mane prethodne generacije), iskorishcavanje nenormalno jachih GPU-va bi kad tad moralo da prevagne, a pobedice onaj koji napravi bolji proizvod, softverski i hardverski.

zlokobni ljudi kazu da je neizvodljivo napraviti set instrukcija koji ce pokrenuti GPGPU, ali ja se ne slazem. evo, vec na netu ima da se skine file compressor koji koristi GPU umesto CPU-a, pioniri takvih programa se pojavljuju ez vi spik.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno