Šta je novo?

Pakao u kucistu

Peccca

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.05.2005
Poena
309
U kucistu mi je pakao, bukvalno.

Imam blago o/c 2500+, i danas sam kupio 6600gt a i napolju je strava vrucina i temp. procesora se popela na 61 stepen, prilikom normalnog rada u Win-u, znaci levo, desno, bez igranja.

Kuciste mi je SH, u njemu sam drzao i Durona jos pre 3 godine.

Vise nemam leba da jedem posle danasnje kupovine a kamoli da kupujem novo kuciste! Napred, ispod dugmeta za ukljucivanje kompjutera postoji mesto za osmicu ali prednju masku je NEMOGUCE skinuti. Mesto za osmicu pozadi NE POSTOJI, jedino sam stavio od starog procesora BOX kuler da izbacuje vazduh i on znaci dosta, kada sam ga iskljucio, poveca se temp za 3-4 stepena.

Da li je resenje da spustim FSB na 166 (napon nisam dirao) pa da se tako malo smanji temperatura i da li mi eventualno moze pomoci onaj ventilator koji se kaci kao PCI kartica? Sto se procesora tice, nece znaciti nista jer bi se izmedju njih nasla graficka ali da li bi bar znacio nesto grafickoj kada bih ga stavio odmah ispod da duva u nju a preko nje bi se mozda spustila temperatura u celom kucistu?

Bukvalno se plasim da pustim neku igru, otici ce mi temp. do 70 i onda mogu nesto da sprzim. Koja je temp kriticna i da li se tako moze sprziti nesto ili se komp automatski gasi kada dodje do neke bas velike temp?

Poslednja izmena:
to svesto se tice monitoring-a temperatura mozhesh videti u bios-u, znachi SHUTDOWN TEMP, CPU WARNING TEMP i ostalo, inache kuchiste ti je vrlo bitna stavka, mora da postoj nachin da zakachish barem jednu osmicu napred da izduvava vazduh napolje, mada ti je moja preporuka da ne jedesh hleb josh narednih mesec dana i ustedish za neko kasvetno kuchishte inache nema 'leba da vidish od tvoje konfig. :(

poz

Ček polako, da li ti je kućište zatvoreno ili otvoreno? Ako ti je zatvoreno, ne bih da ti pomažem, jer treba relativno dosta keša, dosta muke i na kraju nećeš uspeti da izbegneš buku. Ako kućište otvoriš, što ti najtoplije preporučujem, onda bi, ukoliko je unutrašnjost kućišta donekle prostrana, te ako je hardver lepo poređan i kablovi pravilno smešteni, sve komponente trebale da rade sa svojim predviđenim hlađenjem. OK, ićiće procesor i na 70, 80, 90 stepeni, pa šta? Zašto to tebe da brine. Nije to voda za kafu koja će proključati na 100c. Ako ti u sobi nije baš 40 stepeni, lepo otvori kućište, očisti prašinu, podmaši ventilatore ako su stari, smesti kablove po ćoškovima i sve bi trebalo da radi. A ako hoćeš tiho, zatvoreno kućište, u kojem će pritom biti 25 stepeni tokom ovog leta, zaboravi brate. Bukvalno je jeftinije klimu da kupiš.

Takodje ti preporucujem ovo sto je Bane rekao, skini makar jednu bocnu stranicu... i jos da se nadovezem...
Peccca je napisao(la):
Napred, ispod dugmeta za ukljucivanje kompjutera postoji mesto za osmicu ali prednju masku je NEMOGUCE skinuti.
Nema ni potrebe da skidas prednju masku, samo ga ti namontiraj unutra, ventilator vazduh uvlaci sa donje strane... podigni prednji deo kucista i primetices i sam
poz

@BaneR Ma vazno mi je samo da mi nista ne rikne, eto to mi je bitno, odnosno, toga se plasim. Kuciste mi je OTVORENO i uopste mi nije buka, znaci, sto se toga tice sve je ok. Kazem ti, napred postoji jedan prostor za osmicu ali je je*enu masku nemoguce skinuti, nekim zabicama je pricvrscena i nece ni da mrdne!!!

A inace, nisam te razumeo, jer ajde da si rekao da ga otvorim ako je zatvoreno i bice ok, ali ti kazes da je ok ako je otvoreno pri toj temp koju sam ja naveo, ako sam dobro shvatio.

Ali ako ti kazes da nece nista da mi izgori, ajde da ti verujem. :)

@Rushko Sta nema leba? :)

Klimu imam ali je slabo ukljucujem i leti a kamoli sad'. :)

trinitrol je napisao(la):
Nema ni potrebe da skidas prednju masku, samo ga ti namontiraj unutra, ventilator vazduh uvlaci sa donje strane... podigni prednji deo kucista i primetices i sam
poz

Tacno, u pravu si, video sam to ja jos odavno, ali radi se o tome da sa unutrasnje strane ne postoje nikakve zabice u koje bih mogao da usrafim srafove (a sada vidim da ih nema ni spolja, odnosno kada bih skinuo masku
:wall: ) odnosno postoji samo RUPA U LIMU, a sraf ne moze da se usrafi u tanak lim. Resenje?

pa trebalo bi da se skine maska, ubaci fan u kuciste i zasrafi sa spoljne strane maske (koju usput ne mozes da skinesh :D), tako da srafove srafish u ventialtor (chudnog li chuda!)

Stavi bolji kuler na CPU, i ne drzi kuciste ispod stola ako je tamo.

Peccca je napisao(la):
@BaneR Ma vazno mi je samo da mi nista ne rikne, eto to mi je bitno, odnosno, toga se plasim. Kuciste mi je OTVORENO i uopste mi nije buka, znaci, sto se toga tice sve je ok.
Nije baš estetski lepo, ali provereno pomaže... Kad je već otvoreno uzmi običan ventilator (onaj za sobu) i stavi ga da što jače duva u otvoreni deo kućišta. Ja sam prošlog leta tako hladio pregrejane hard diskove.

pazi, to sto na kucistu ne postoje rupe za ventilatore ne znaci da ne mozes sam da ih napravis. to je posao koji ce ti oduzeti par sati i ustedeti dosta novca. sve sto ti je potrebno su bushilica, ubodna testera (mada nije neophodna) i turpija. kao sto si sam rekao, ionako se radi o jeftinom kucistu tako da ne moze da ti ga bude zao, nemas sta da pokvaris :)

proces je zaista jednostavan. Ako busis bocnu stranu kucista, mozes da stavis jednu 12-icu ili mozda dve 8-ice (sto je estetski lepse). odreds gde bi voleo da ti stoji ventilator. ako stavljas 2 komada onda bi bilo idealno da jedan stoji iznad cpu coolera a drugi ispod njega da duva u graficku.
onda uzmes lepo shestarom nacrtash kvadrat sa stranicama 8cm (ili 12), povuces dijagonale, uzmesh shestar i nacrtash krug prechnika recimo 7.6cm unutar kvadrata (da ne ide bash do samih ivica) koji ces posle iseci. potom, zalepish selotejp preko toga, da prilikom secenja ne bi odvalio farbu. onda uzmes bushilicu, probushish rupu u centru i ostatak iseces ubodnom testerom. na kraju to isturpijash. izbusis rupe za shrafove. pricvrstis ventilator i pustis da duva :)

prethodno kupish neki fan grill (mrezicu, resetkicu, kako god) koji ces staviti spolja da bi sve to lepo izgledalo. mozes u imtelu cooler master grill da kupis (ima ga u tri boje) ili onaj obican kao sto stoji recimo na napajanju, koji mozes da nadjes u itc-u na vracaru (sime milosevica).

ovo bih ja uradio da sam na tvom mestu. ako treba pomoc, slobodno se javi :)

Poslednja izmena:
ili uzmi super lepak i zalepi ventilator iza prednje maske kucista. takodje mozes da izrezes i stranicu kucista i namontiras jednu osmicu iznad grafike i iznad procesora. to bi trebalo da ti donekle resi problem.

Probaj provizorno da stavis ventilator da vidis ima li efekta, nemoj bezveze da busis i seces ako nema nikakve razlike. Neka kucista imaju toliko losu cirkulaciju vazduha da im ne pomaze ni deset ventilatora.

Ovo ništa ne košta a daje rezultat.
1. Ako imaš horizontalno napajanje izbaci ga napolje.
2. Skini stranicu.
3.Uzmi praznu PVC flašu od 1l npr. od piva, pa joj iseci vrh i dno tako da bude cev oko 10 cm. To natakni na boks kuler. Kuler sada uvlači vazduh van kućišta koji je hladniji od onog oko procesora. Epilog skinućeš bar 5C.

Poslednja izmena:
dzzel@ je napisao(la):
Ovo ništa ne košta a daje rezultat.
1. Skini stranicu.
2.Uzmi praznu PVC flašu od 1l npr. od piva, pa joj iseci vrh i dno tako da bude cev oko 10 cm. To natakni na boks kuler. Kuler sada uvlači vazduh van kućišta koji je hladniji od onog oko procesora. Epilog skinućeš bar 5C.
Ček, super je savet, ali bre šta da radi sa tih 5c. Da l je moguće da bi dozvolili da vam viri flaša iz kompa bre za 5c koji apsolutno ne znače ništa. Aj makar od vinjaka neka :)... Živo me interesuje koji bi freakovi to uradili...

pa ako je coveku frka za cash onda je nebitno da li mu flasa viri iz kompa ili ne. :) a frik ce lepo spremiti kintu i kupiti fan duct. ja sam kupio jedno kuciste drugaru sa kojim je dosao fan duct i leti znaci dosta, znizava temperaturu procesora bas za nekih 5-10 stepeni u zavisnosti da li imas jos nesto od hardvera u masini sto se greje ili ne.

ma moze to sa flashom na mnogo lepsi i finiji nacin da se uradi. imas gomilu nacina da napravis tunel, i dosta je lakse ako ga napravis sa strane. takodje mozes da iskoristis flasu od jelen piva koja koliko se secam tacno obuhvati 8-icu (na bocnoj strani), i onda fenom zagrejes flasu da se malo skupi i stegne oko ventilatora i spojis sa cpu coolerom i to je to.
takodje, postoje jos elegantnija resenje, recimo ona metalna/mrezasta casa za olovke moze da posluzi. mada, ne znam koliko bi on bio spreman da se smara sa svim tim.

wiz011 je napisao(la):
Nije baš estetski lepo, ali provereno pomaže... Kad je već otvoreno uzmi običan ventilator (onaj za sobu) i stavi ga da što jače duva u otvoreni deo kućišta. Ja sam prošlog leta tako hladio pregrejane hard diskove.

Pazi kad' sam o ovome i ja razmisljao, i pravo da ti recem :) to cu i da uradim. Imam jedan mali ventilator koji ne da duva nego razbija. Cenim da ce to da ga ohladi samo tako. Samo mnoooogo je bucan, to je jedini problem. :)

A je l' ima neko onaj ventilator sto se stavlja gde i bilo koja druga karta? Vredi li to necemu?

velkod je napisao(la):
ili uzmi super lepak i zalepi ventilator iza prednje maske kucista.

Da li si probao? Da li si siguran da moze?

nisam probao ali garantujem da moze. samo ga zalepis na mesto gde imas otvore za ventilator. eventualno ako je suvise blizu pa ventilatoru smeta lim i ne moze da se okrece po uglovima ventilatora zalepis po parce neke plastike pa tek onda za kuciste da bi ga drzalo na maloj razdaljini od lima.

Ako kreces u budz, evo ti predlog:
1) tri flase od 0.33 sa cepom naravno, iste napuni vodom ne do vrha, stavi u zamrzivac i zaledi ih;
2) uzmi 12-icu;
3) PVC cev 120 mm precnika, duzine L=160-170 mm;
4) tanki sundjer.
Uradis sledece:
Na ulazu PVC cevi postavis Fan, u cev zamrznutu flasicu, na izduv postavis sto tanji sundjer i isti ucvrsti sa gumicom ( da ti skuplja prasinu iz kucista), ispod flasice stavi sundjer da skuplja moguc kondenzat i sprecio okapavanje istog u kuciste.
Sarza bi trebalo da ti traje bar osam do deset sati rada kompa. Celu skalameriju postavi u donji deo kucista, prema sredini, izmedju lica i zadneg dela ( nalicja) kucista.
Sled dogadjaja ti je sledeci;
Fan napajanja izbacuje vazduh i uvlaci svezi, a skalamerija recirkulise vazduh u prostoru kucista i postepeno obara temperaturu okoline, a od iste ti zavisi temperatura procesora i ostalih komponenti. Ako ti fan procesora duva u kuler procesora, zameni plus i minus na istom imaces bolji efekat hladjenja, smanjujes otpor vazduha na izduvu i time dobijas vecu brzinu kretanja vazduha preko rebara kulera ( hladnjaka).

moj predlog ti je da na zadnjem delu kucista iznad graficke a ispo procesore (znaci izmedju) montiras ventilator osmicu ili dvanaesku (zavisi od kucista i kakve promere ima) i namestis je da izduvava vreo vazduh napolje! taj vreo vazdu he od "vrele" graficke i nece ici na procesor (ili ce ici u manjoj meri)! ovo je meni pomoglo, a apsolutno nista ne zahteva previse niti ulaganja niti truda ;)

Zahteva kuciste koje ima prostor za dodatne ventilatore a moje nema.

Onda bonsek, amerikaner i brusilica pomazu.

ako mislish na onaj blower fan koji se montira u PCI bracket, on uvlachi vazduh iz kuccishta sa kartice i izbacuje ga napolje..

imam jedan josh uvek tu negde u nekoj kutiji, zato znam..
sad mi ne treba, nabavio sam bolju stvar ( bar za moj komp jeste),)

pozdrav

spusti komp u izolatorsko ulje...... :)

Peccca je napisao(la):
Zahteva kuciste koje ima prostor za dodatne ventilatore a moje nema.

Peccco sva popnudjena resenja su stvarno dobra i onaj sa pivskom flasom je super.
Medjutim mislim da bez odgovarajuceg kulera ipak je to Barton neces do kraja resiti stvar. Predlazem ti da za 700 dinara kupis Speeze Cuper Eagle.
Fan 8-ica na 2200 obr./min. pa jos jedan deo nesto kao levak gde fan duva tacno u sredinu bakrnog dela gde je jezgro procesora a ono se i najvise greje. Telo kulera je izradjeno od cistog bakra i dosta ima tankih rebarca.
Bolji kuler za te para neces naci a ima da obori temperaturu samo tako.
Recimo box kuler od mog Bartona 2800XP i ovog je 10c manje. :banana:

POZ

mislim da ti je sobni ventilator koji duva u otvoreno kuciste ipak
najbolja ideja?

Nazad
Vrh Dno