Ima programa koji uopste ne mogu da se startuju ako ne postoji pagefile.
Ajde molim te reci koji da znam da ga u širokom luku zaobiđem. Šalu na stranu, ali nije daleko od istine.
Nekada davno, kada sam još koristio 98-icu, čestim korišćenjem NU seta alata i praćenjem na različitim mašinama, dakle različita veličina i diska i RAM-a, utvrdio sam da Win98 najbolje radi ako je PF postavljen i zaključan na 96MB. Kako i zašto ne pitajte, ali je jednostavno bilo tako.
Danas, kada imam giga RAM-a i nešto preko pola TB u hardovima, opet sam došao do zaključka da mi Win (subjektivno govoreći, naravno) nekako najbolje radi sa isto tolikom količinom PF-a. Svaku mašinu koju sam do skoro instalirao, nisam dirao podešavanja za PF - zna se da veličinu PF-a određuje Windows kao 150% RAM-a. Tako mi na primjer, u mašini sa 512MB RAM-a, PF izađe dobro poznatih 768MB, ali to se zna desiti da nije dosta. Od kako sam promijenio i zaključao PF na 1GB - nemam više problema. Osim kada pokrenem WinRAR u 20 instanci (koliko podržava) i u bg i da čekaju jedan drugoga i samo da nastavljaju da radim, ali ni to nije problem.
Za one koji ne znaju, promjenom količine RAM-a u mašini, veličina PF-a se ne mijenja već ostaje ista. Zato mislim da bez obzira na sve, veličina PF-a treba da bude zaključana na 1GB.
Isto tako, poznato je da je transfer na početku diska (vanjskom obodu) veći nego na kraju (unutrašnjem obodu, valjda sam razmještaj pogodio) i to je ranije imalo veoma mnogo smisla raditi - igrati se sa particijama. Sa današnjom brzinom diskova i to je barem za 25-30% izgubilo na značaju.
Ipak, kad god se može PF se treba prebaciti na drugi fizički disk, jer prilikom iščitavanja sa sistemskog diska obavezno se u bilo kom % dešava i upisivanje u PF, sve se o obavlja dosta brže ako se sistem i PF nalaze na fizički različitim diskovima.
Još jedna "napomena" - kad pređete na RAID totalno je nebitno gdje se nalazi PF.
pozdrav.