Šta je novo?

Pad Sezama?

variable

Čuven
Učlanjen(a)
18.06.2002
Poena
620
Veceras oko 21h pade mi ppp na njihovom adslu. Izadjem kasnije obicnim modemom na net i ne mogu da pristupim njihovom sajtu. Zna li neko sta se desava sa Sezam sistemom?

V.

Ja ne mogu uopste preko dial-upa da se kacim na Sezam, javlja mi "stara dobra" poruka da server nije odgovorio...

ubojan je napisao(la):
Ja ne mogu uopste preko dial-upa da se kacim na Sezam, javlja mi "stara dobra" poruka da server nije odgovorio...
Samo da dodam da sam ja sada na bits-ovom dialup-u....Nemam dialup nalog na Sezamu.
Znaci nesto je prilicno ozbiljno....Anyone?

V.

I meni... evo me na veratu :(

Edit: upravo sam uspeo da otvorim sajt, ali je prepun bagova i grešaka. :mad:

Poslednja izmena:
Santa je napisao(la):
I meni... evo me na veratu :(

Edit: upravo sam uspeo da otvorim sajt, ali je prepun bagova i grešaka. :mad:
Da, videh upravo da se 'oporavljaju'. Izgleda da su pretrpeli ozbiljniji krah sistema. Ne radi logovanje sa njihovog weba, i adsl ppp jos uvek ne radi...
Sad mi se desilo ono 'imao (adsl) pa nemao....', nema goreg nego vratiti se na obican dialup....

V.

Moraju kupiti veci Hdd :)

Opis greške: [Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Database 'SezamUser' cannot be opened due to inaccessible files or insufficient memory or disk space. See the SQL Server errorlog for details..

Havarija na sistemu

Zbog havarije izazvane poplavom u zgradi u kojoj se nalazi, Sezam je trenutno van pogona. Zbog obima problema pracenog nedostatkom struje u objektu , ocekujemo da ce radovi na uspotavljanju normalnog funcionisanja potrajati do jutra.

to sam uspeo da procitam na njihovom sajtu koji sada do nekle radi.

Poslednja izmena:
Evo proradili su,malopre sam uspeo da se konektujem,verujem da ce biti ok,kao sto su i rekli(kakva je to poplava pitam se ja,mmm neka sabotaza(teorija zavere))...

hahahaha, poplava
:laugh:

topi se sneg, pa ushla voda u kabl:d:d:d

e, stvarno je smeshno, a ja sam mislio da se samo meni ( i mojoj neozbiljnoj firmi) deshavaju takve stvari
zamislite zid i plafon pun vode u serverskoj prostoriji, a u zidu elektrichne, telefonske i mrezzne instalacije:wall:

e tugo, Srbijo..

pozdrav

"Za sve one kojima je lakše kada makar znaju šta se dešava... :)

Izgleda da je, pod pritiskom snega i leda, nekakva ogromna cev koja igra
ulogu oluka i nalazi se sa zadnje strane tržnog centra gde je Sezam pala
na zadnji zid i tu mirno stajala dok sneg nije počeo da se topi. Onda
je kroz nju potekla grdna voda, koja je nakvasila (inače prilično debele)
zidove i počela da se sliva unutra u zgradu tako da je kretanje po čitavom
prizemlju zahtevalo gumene čizme. Sve to je srećom sa druge strane, tako
da do Sezama nije došla nikakva voda, ali je potopljen deo zgrade gde se
nalaze električne instalacije, pa su morali da isključe struju u centru
da ne bi došlo do neke veće nesreće. Naravno, takve stvari se uvek dešavaju
subotom popodne, tek koliko da bi do bilo kakvog materijala i majstora bilo
teže doći ;(

Sezam je radio nekoliko sati na baterije u nadi da će se problem rešiti
relativno brzo, ali kada se pokazalo da je đavo odneo šalu i da su akumulatori
skoro prazni, morali smo da pogasimo opremu. Onda je kablovima dovedena
struja iz dela sveta u kome nije mrak, pa se pokazalo da na tom mestu postoji
nekakav osigurač koji iskače čim se malo više "povuče", pa je opet par puta
nestajalo struje dok je sve povezano i sve te pali-gasi operacije su ubile
disk na kome je SQL baza, da ne kažem "srce" Sezama. Srećom, taj server ima
svoj backup server tako da nikakvi podaci nisu izgubljeni, ali trebalo je
podići novi server, sve servise itd, što je potrajalo.

Rezultat je da svi Sezamovi servisi sada rade, ali je upaljeno samo oprema
koja je apsolutno neophodna pošto preko žice koju imamo ne možemo da povučemo
struje za više, a ne bi nam nikako prijao još jedan kuršlus. To znači da
odziv može biti usporen i da može doći i do (nadam se ovoga puta kraćih)
prekida u radu, a svakako će biti potreban jedan prekid u ponedeljak kada
se sve bude vraćalo na normalnu instalaciju.

Biće bolje (valjda :)..."

by Dejan Ristanović

Ovo me podseca na vreme bombardovanja kada su dovukli neki manji agregat i gomilu akumulatora da bi pregurali iskljucenja struje.
Eh... a da su pustili Teslu da napravi bezicni prenos energije svega ovoga ne bi bilo :D

Kakav flash! A ja jos restartovao komp 100 puta misleci da je modem povileneo.

I ja.Poco da se nerviram sta mu je sad pa posle se konektovo na verat i rekose mi jos neki da neradi

Pazite, dobro je kada smo toliko navikli da radi kako treba da smo prvo posumnjali u sopstvene komponente. I ja sam se tripovao jedno 15 minuta sta moze da bude dok nisam upalio PPC i preko GPRS-a video na Sezamovom sajtu sta je u pitanju.
Stvarno ne pamtim kada se poslednji put desilo da im je ovako skroz flipnuo ceo sistem.

Ja sam imao isti problem kao i vi sinoc. Prvo sam probao da proverim sva podesavanja, pa da resetujem i rekonfigurisem router i kada sam video da to ne vredi, lepo sam ugasio racunar i otisao da spavam.

Колико је компликовано то конфигурисање раутера?
Ако је једноставно, могао би да ми кажеш како се то ради, јер сам јуче нешто покарабасио та сетовања, и сад не ради већ добрих 10 сати.

Ја одем тамо на 10.0.0.2, ставим шифру итд, али после остајем збуњен оним разним Wan, Ppp, Lan опцијама.

Poslednja izmena:
Meni je ADSL radio, ali sam imao ping od par sekundi gde god da sam se konektovao. :))

Babo Pijade je napisao(la):
Колико је компликовано то конфигурисање раутера?
Ако је једноставно, могао би да ми кажеш како се то ради, јер сам јуче нешто покарабасио та сетовања, и сад не ради већ добрих 10 сати.

Ја одем тамо на 10.0.0.2, ставим шифру итд, али после остајем збуњен оним разним Wan, Ppp, Lan опцијама.

Ne mogu da ti pomognem jer ne znam kakva ti je konfiguracija mreze (koliko racunara, kako su podesene mrezne karte, sta na kom koristis). Ako hoces da pokusam da ti pomognem potrebni su mi svi ti podaci kao i to sta si cackao.

Savet na brzinu, klikni na PPP odmah ispod HOME i pogledaj da li si konektovan. Najverovatnije ti nije namesteno da se automatski povezujes pri prekidu veze.

Pa, sad sam već resetovao router, tako da izgleda više ni nema veze šta je menjano.

Ali pretpostavimo da sam tek sad dobio adsl, i da je neko došao da mi poveže i po prvi put konfiguriše router. Kako bi on to uradio?
Trenutno je dakle resetovan na fabričke vrednosti.

Što se okruženja tiče, imam samo 1 računar da povežem, a tip linije je ISDN. Spliter i rauter su sve fino povezani kablovima, samo ostaje još da se softverski podesi.

Pozvaću ja nekog sa Sezama da mi to vidi u ponedeljak, ali reko', ako ti znaš, da ih ne maltretiram da dolaze.

Ne kapiram recimo, gde tačno treba da ukucam username i password za Sezam?
I u kom formatu, da li "[email protected]"?

Pogledao sam sad PPP, kaže Not Connected.

Oni su se već oporavili od poplave, sad bi trebalo to da šljaka, jel tako?

Poslednja izmena:
kod mene sinoc oko 4 sata nije radio net (adsl)...taman sam poceo da se nerviram pa sam preko dialup-a na drugom provajderu pristupio i video obavestenje na sezampro sajtu o prekidu.....bar su obavestili sto je fino..

ne ponovilo se vise :)

Babo Pijade je napisao(la):
Pa, sad sam već resetovao router...

Svaka skola se placa, sledeci put zapisi podesavanja.

Evo na brzaka pa probaj, ako ne uspes ionako ce sutra da ti oni nameste.

Pod Configuration->DNS:

Auto Discovery = [ ] (iskljuci)
User Configuration = [x] (ukljuci)
Odmah ispod u polje DNS Server upisi 194.106.188.2 (pored treba da je izabrano Add) i klikni Apply, zatim upisi 194.106.188.17 i ponovo klikni Apply

Pod Configuration->WAN:

Adapter->Pvc 0

Klikni submit

Virtual Circuit = Enabled
Bridge = Disabled
IGMP = Disabled
Encapsulation = PPPoA VC-Mux

Pod static IP settings:

Stavi 0.0.0.0 u sva tri polja.

Pod ATM:

VPI = 8
VCI = 35

Pod PPP:

Username = tvoj_user_name@sezampro (obavezno @sezampro)
Password = tvoj_password

MRU = 1448
MTU = 1448
MSS = 1448

Authentication = PAP

Automatic Reconnect = [x] (ukljuci ga ako hoces da se automatski ponovo povezujes nakon prekida konekcije)

Klikni submit, zatim configuration->Save Settings / Reboot pa dugme Save & reboot.

Kad napise done, idi na Home i posle otprilike pola minuta osvezi stranicu, ako se pojavi IP adresa u WAN polju sve je u redu i trebalo bi da mozes da pristupis internetu.

Moguce je da ces ukoliko ti ni ADSL link ne radi morati da podesis jos nesto oko samog ADSL-a. Kod mene je pod Admin Priviledge->ADSL Configuration izabran Annex A i Autosense G.dmt first sto za ISDN moze biti drugacije (npr. Annex B) ali to vec ne znam jer ja nemam ISDN pa se nisam udubljivao.

Za podesavanje port forwarding-a potrazi moj post u nekom od ADSL threadova.

R-A-D-I.

Jebote, Audio, ti si zaista glavni. Bez tebe bih se ovde zlopatio još satima.

Ja sam kao uspevao nešto da ubodem od tih podešavanja, ali malo sutra bih sam uspeo da sve ovo zaključim.

Zahvaljujem najlepše! :wave:

Sad ću da usnimim ovaj tvoj post da bih imao u budućnosti za ne-daj-bože.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno