Šta je novo?

Pad memorije DDR400 na 333???

Rinsvind

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2006
Poena
319
Ljudi jel zna neko o cemu se radi;

Imam 1gb memorije PQI, s'tim sto sam kad sam kupovao racunar uzeo samo 512 mb (jednu plocicu PQI latency 2.5). Bios mi je prijavljivao memoriju na 400 mhz kao sto bi i trebalo. Medjutim, posle nekog vremena sam uzeo jos 256mb (isto PQI sa istom latencijom), pa onda jos 256mb istog proizvodjaca.Znaci sve tri plocice su od PQI sa istim latencijama. Ali,desava se sledece; sasvim slucajno sam primetio pri boot-ovanju, da mi sad bios prijavljuje memoriju na 333mhz??? Probao sam da izvadim jednu plocicu, isprobavao sve varijante i uvek je memorija bila na 333 tj. 166mhz osim u slucaju kada sam ostavljao samo jednu od bilo koje tri plocice i samo onda je radilo na 400 mhz.

Moze li neko da mi kaze o cemu se radi, zasto mi se memorijski takt spusta cim stavim ostale memorije u slot???? Sve memorije su DDR400. Pokusavao sam da manuelno podesim u biosu na 400 mhz ali ne vredi.

Inace, ploca je Asus K8N 250

HELP

Rinsvind je napisao(la):

Imam 1gb memorije PQI, s'tim sto sam kad sam kupovao racunar uzeo samo 512 mb (jednu plocicu PQI latency 2.5). Bios mi je prijavljivao memoriju na 400 mhz kao sto bi i trebalo. Medjutim, posle nekog vremena sam uzeo jos 256mb (isto PQI sa istom latencijom), pa onda jos 256mb istog proizvodjaca.Znaci sve tri plocice su od PQI sa istim latencijama. Ali,desava se sledece; sasvim slucajno sam primetio pri boot-ovanju, da mi sad bios prijavljuje memoriju na 333mhz??? Probao sam da izvadim jednu plocicu, isprobavao sve varijante i uvek je memorija bila na 333 tj. 166mhz osim u slucaju kada sam ostavljao samo jednu od bilo koje tri plocice i samo onda je radilo na 400 mhz.

Moze li neko da mi kaze o cemu se radi, zasto mi se memorijski takt spusta cim stavim ostale memorije u slot???? Sve memorije su DDR400. Pokusavao sam da manuelno podesim u biosu na 400 mhz ali ne vredi.

HELP

INACHE ta memorija je najvece djubre koje postoji.....
nemoj se muciti ...bez veze podhitno je utopi i kupuj drugu :)
to ti je moj savet...ja sam se mucio sa njom i nikad nije proradila na 400

saskons je napisao(la):

Uh,uh ,kod mene radi na 225Mhz rock stabilno :trust:
Sta li je bilo PQI-u pa da mi "uvali" jedan ovakav primerak(u svetlu novosti da ne radi ni na deklarisanih DDR400 :p )

Elem,odgovor pokretacu thread-a:

Problem koji ti se desava je vezan za mem kontroler na A64 ,a u knjizici lepo pise(procitao,proverio :) ),da kad ubacis 3 modula max clock memorije je DDR333.
Zato je preporucljivo uzimati vece module(giga i 512MB),a ne male(jedino ako su ultra brzi,onda ima smisla)

Pozdrav

Poslednja izmena:
saskons je napisao(la):

Kod mene dva modula od po 512 MB DDR400 (3-4-4-8) rade u DC na 240MHz (3-3-3-8). Ne bi rek'o da je tako losa. :smoke:

Rinsvind je napisao(la):

HELP
Ja sam imao na asus k8n-e deluxe slican problem nakon flesovanja biosa,s tim sto je meni na starom radila na 200Mhz a na novom 166Mhz i to zbog jednog modula twin moss memorije od 512mb,ostala 2 modula od 256mb(isto twin moss,al zarzliciti chipovi) su radila na 200mHz na obje.Vratio stari bios i sve radi kao i prije,mozda bi ti mogao da probas novi bios.Takodje probaj i sa 2T parametrom,ako ti je podesen od ranije na 1T u biosu.

ivanbo2003 je napisao(la):
Sta li je bilo PQI-u pa da mi "uvali" jedan ovakav primerak(u svetlu novosti da ne radi ni na deklarisanih DDR400 :p )

Elem,odgovor pokretacu thread-a:

Problem koji ti se desava je vezan za mem kontroler na A64 ,a u knjizici lepo pise(procitao,proverio :) ),da kad ubacis 3 modula max clock memorije je DDR333.
Zato je preporucljivo uzimati vece module(giga i 512MB),a ne male(jedino ako su ultra brzi,onda ima smisla)

Pozdrav
Ne znam da li sam te razumio bas dobro,ali kod mene su na plochi iz gornjeg posta popunjena sva 3 slota i radi na 200Mhz.Nijesam siguran da li govoris o njegovoj plochi specificno,al definitivno to ne vazi za sve ploche-a razlika izmedju njegove i moje je koliko vidim samo ovo deluxe:)

Poslednja izmena:
Probaj ovo sa flashovanjem ili vidi ako bi mogao da zamenis 2 od 256 za jedan od 512 i da imas 2 od 512 to ne bi trebalo da bude veliki problem

Pazljivo pogledaj specifikacije ploce-odsek memorija.Moze biti da 1+2=200,1+2+3=166MHz sto znaci da ako su svi slotovi popunjeni automatski spusta takt na 166

Nije poenta da li su svi slotovi popunjeni ili ne, vec zavisi od memorijskog
kontrolera u procesoru, tj. same revizije procesora i kombinacije sa memorijama.
Pitanje je koliko memorijskih banki podrzava kontroler u procesoru, kod s754
A64 procesora broj je bio 5.
Jednostrane memorije imaju 1 a dvostrane 2 memorijske banke.
Tako da ako stavite 3 jednostrana modula svi bi trebali da rade kao DDR400.
Ako stavite 3 dvostrana modula, izadje ukupno 6 memorijskih banki
pa se brzina memorije spusta sa 400 na 333MHz efektivno.

Ne znam samo kakav je kontroler na E6 revizijama Sempron procesora,
i koliko on moze da podrzi banki ali cini mi se da je i kod njega 5 limit.
Neka me neko ispravi ako gresim

Pozdrav

xa xa....pa da zato ljudi i ne-prave kvalitetnije memorije i skuplje naravno..:)
ok pqi zakon...javi se ti nama kad ti budu crkle :)

pa okej covek je imao srece sa svojom low cost memorijom pa je moguce da je potera sasvim pristojno za cenu koju je platio, naravno da ima i boljih ali da je uzeo neki Value Ram kao npr. moj Kingston koji nemoze 225 sa zategnutim latencijama.

Poenta je da PQI uopste nije losa memorija,to sam hteo da kazem(za pare za koje se prodaje).
A inace,ako niste culi(u sta sumnjam),postoji i Turbo serija od PQI-a koja ide vrlo daleko kad je klok u pitanju(moder Lukija je ponosni vlasnik).Naravno cena je na nivou performansi.

Poenta je da PQI uopste nije losa memorija,to sam hteo da kazem(za pare za koje se prodaje).
A inace,ako niste culi(u sta sumnjam),postoji i Turbo serija od PQI-a koja ide vrlo daleko kad je klok u pitanju(moder Lukija je ponosni vlasnik).Naravno cena je na nivou performansi.

OK ..slazem se potpuno...ali zato sam coveku i predlozio da proda pqi-a i dometne malo parica kupi nesto bolje....i vozi misko....ocigledno je da covek oce da izvuce maximum ,i ima sigurno neko ko trazi bilo kakvu memoriju i kome ce sve lepo raditi i biti zadovoljan sa pqi-em....ne znajuci dal mu radi na 333 ili 400 :)

narano uvek ostaje ona stara KOLKO PARA TOLKO MUZIKE :)
pozdrav

saskons je napisao(la):
OK ..slazem se potpuno...ali zato sam coveku i predlozio da proda pqi-a i dometne malo parica kupi nesto bolje....i vozi misko....ocigledno je da covek oce da izvuce maximum ,i ima sigurno neko ko trazi bilo kakvu memoriju i kome ce sve lepo raditi i biti zadovoljan sa pqi-em....ne znajuci dal mu radi na 333 ili 400 :)

pozdrav

off:
Ajde bre ne pricaj o necemu sto ocigledno ne poznajes, neko ce ozbiljno da te shvati. Kakve veze ima tip memorije sa njegovim problemom. Kada emorije stavlja posebno rade na 200MHz. Sto se tice PQI_a koga ovde pljujes jer si ti imao neki falican primerak vise ljudi ti je ovde reklo da imaju vrlo pozitivna iskustva pa im se i ja prikljucujem, u dve masine imam PQI 4x256 i 1x512 i svaki radi sjajno. A dvostrana 512 radi na 240MHz dve 256_ice rade na 225Mhz a preostale dve na 220Mhz i to sa banalim dizanje voltaze i tako vec dve godine. Na Abitu NF7 drzim 2x256 i 1x512 na 225MHz u DC_u a na Epoxu 8rda+ 2x256 na 220MHz. Svi moduli su kupljeni u razlicito vreme.

@Rinsvind
Tvoja ploca jednostavno nece da radi na 400MHz kada su svi memorijski slotovi popunjeni bez obzira sto sve banke nisu popunjene. Probaj drugi bios, zameni mesta modulima zongliraj malo. Meni npr. na MSI K8N Neo Platinum nece da radi 1T 2x512 Kingmax Hradcore DDR500 i to na 250Mhz, a kad stavim samo jedan modul u prvi slot radi 1T, taj isti modul prebacim u drugi slot i 1T radi tek na 220MHz.

Evo ovako ljudi:

U medjuvremenu sam uspeo da zamen im 2x256 za 1x512mb tako da sad imam 2x512mb. Pogledao sam uputstvo za plocu, istina je da kada se popune sva tri mesta na ploci max je 333mhz a u slucaju 3x dvostrane max je 200mhz. Ali, tamo pise da ako se stave 2 dvostrane u dim1 i dim2 da treba da rade na 400mhz. Ja sam to i uradio i situacija je OPET ista! Memorija koju sam uzeo je TakeMS, nije bio PQI... Kasnije sam isprobao da uparim PQI i Kingston, isto! Pa onda 2 Kinngston-a, opet isto :) . Koje god da sam memorije stavio u paru, nije htelo da radi na 400mhz, tako da...
I jos nesto za kraj; Kada sam kupovao racunar, pored PQI je pisalo CL 2,5 koja u stvari to nije...U biosu lepo pise 3-4-4-8... Ova druga sto sam uzeo je 2.5-3-3-7 ali izgleda da ne smeta jer kao sto sam rekao, vec sm probao da uparim 2 Kingstona (od prijatelja) sa istim latencijama i uvek je rezultat bio isti.
U svakom slucaju, hvala na savetima, ostaje mi da se zadovoljim sa ovim sto imam.

saskons je napisao(la):

pozdrav

PQI losh??? wtf. :mad: Nije tacno.
Pa sta da kupi drugu pa da mu opet ne radi.

Rinsvind, klokuj HTT na 250 x 3. U biosu stavi memorijski delilac na 166 MHz.

koliko znam idavik je terao na newcastle-u 300@3-4-4-8 2.8V a ako i posle toga neko misli da je memorija ******... :S:

Nazad
Vrh Dno