Bahati [SiD] je napisao(la):
najjace je sto sam ja u zivotu preporucio jedno 20-ak konfiguracija i to zaista 's ljubavlju' sastavljenih (a svi znamo koliki je to smor), pa cak i pravio drustvo tokom samog cina kupovine. i od svih njih jedna osoba me 100% poslusala, a SVI ostali su pali na razne fore "to ti je isto", "to ti je bolje" ili "imam 90% reklamacije za amd, a za intel nijednu" (<kunem se!).
poenta je da kad 'ovca' nema pojma, ne moze ni da zna ko zna i najlakse mu je da veruje prodavcu koji se, ipak, 'bavi time'...
da ne pricamo o tome sto vide u oglasima komp od 350€ (komplet integrisan, sa periferijama od kartona i bez monitora, samo oni to, naravno, neznaju), pomisle u sebi "e dodacu ja jos 50, pa da bude bas dobar" i onda se sablaznjavaju kad im kazes da je to shit. mada sam i na to oguglao, samo mi jos malo zao dece kad rodjeni roditelji oce da ih stave pred monitor od 90€...
Toliko sam ja potrosio energije.........pazi ortaku preporucim nesto i to dva meseca gledam i pratim gde da sta kupi jeftinije kako bi mu sastavio masinu sa bartonom, naravno iste pare bi potrosio koje je planirao ali bi dobio ipak kvalitenije stvari tipa pasivno hladjenu graf. kartu, tih kuler itd.......jer znam da mu je tisina ispred svega a on samo nestane jedan dan i ode kupi komp u "prodavnici"...........
Ishod......celeron, mATX, grafika FX5200, napajanje kung-fu, tastatura i mis (kupio nove nakon 1 mesec......bacene pare), monitor bljak i generalno komp bucniji od usisivaca........
Zasto sam se to trudio......pa prvo mnogo mi je dobar ortak, komsija, zeleo sam mu najbolje i zato sto sam znao ako nesto ne bude valjalo eto ga kod mene sto ce mi svi znamo potrositi MNOGO vremena.........ali izgleda da mi on nije verovao dovoljno...........bar kada je to u pitanju........
Posle toga ode i kupi jos 512 DDR-a...........pazi ja mu odstampam listu sa berze sa najboljim cenama Kingstona VR......realna cena je tada bila 50 EUR a on nekim cudom da 60 EUR za istu....... kaze nazvao prvu firmu u kojoj su u medjuvremenu promenili cenu i eto kupio.........
Pocinjes da sumnjas ponekad u ljudsku inteligenciju........moc manipulacije neznalicama koju prodavci fantasticno koriste........itd
E pazi sad..........na kraju mu ipak odrzavam komp povremeno, zamenio sam nu kuler naravno i jos mnogo mnogo sati proveo cackajuci oko njegovog kompa..........a onaj koji mu ga je sastavio (drugi ortak) bio dvaput i to je to.
Inace sve konfiguracije koje sam sastavio svojevremeno rade i dan danas ali savrseno..........samo jedno napajanje crklo (ne mojom krivicom)
Najbolje je kada sam sa drugaricom kupovao i posto sam vodjen predhodnim iskustvima odlucio da ne sastavljam sam odem s njom do jedne ok firme sa (kojom imam prijatna iskustva) i sastavljamo joj PC.
Ona odlucila 500 EUR sa monitorom i bog.
Kazem daj jos 5 EUR za veci hard disk..........tipa sa 30 na 40GB......a ona jok.......
Kazem trebace ti uzmi nemoj da stedis........ma jok.
Prodavac joj kaze..........imas od mene po istoj ceni 40GB..........bilo je blam.... ali onako prijatno...... ali mene vise....... jer je posle na istom mestu kupila i stampac, skener, CD-RW.......... (dobra racunica prodavca)
A da li da objasnjavam kada posaljes istu da kupi jeb....tastaturu koja ce njoj odgovarati......... e tu nisam bio prisutan........... toliko sam bio pametan......
To sve rezultira tako sto pocnu da te zovu ortaci....... sastavi za mog dobrog ortaka, ucini mi ....itd
Uradio i posle rekao ortaku ......brate ja radim, imam svoje obaveze........za tebe nema problema......... ali za tamo nekoga........ jer lik kome sam sastavio nije ni javio da li je kupio....... pitao je mene sta mi duguje........ a ja u sebi mislim....... tada sam imao dial-up ....pa brate jedno 10 EUR samo za tel. racun, plus usluga...... i naravno kazem nista meni vec ortaku koji me je preporucio.
POENTA: vise ne sklapam vec im napisem ili korigujem postojecu ponudu .........ako ne kupe napisano, ne zelim da imam nista sa tim..........
I sada znam da kazem odlucno NE.