Šta je novo?

p5wd2 i d805 havarija...

CHILIHOT

Slavan
Učlanjen(a)
03.01.2006
Poena
304
Imam p5wd2 i d805 i deshava se da pri nekim operacijama (pri instalaciji win-a, pri instaliranju nekh drajvera, kad se radu neshto zahtevnije...) mashina se jednostavno ugasi... U biosu nije ukljucen onaj silent mod ili ai fan,...

Da li je prso procesor?
Kako da reshim ovaj problem???

Pozdrav

CHILIHOT je napisao(la):
Imam p5wd2 i d805 i deshava se da pri nekim operacijama (pri instalaciji win-a, pri instaliranju nekh drajvera, kad se radu neshto zahtevnije...) mashina se jednostavno ugasi... U biosu nije ukljucen onaj silent mod ili ai fan,...

Da li je prso procesor?
Kako da reshim ovaj problem???

Pozdrav
ajde napishi celu mashinu pa da ti pomognemo ;)

Da li se posle toga ponovo ukljuci sama ili ne?
Ako ne onda je verovatno problem sa napajanjem.
Ako je procesor overklokovan to je najverovatnije onaj poznat problem sa Asus plocom (plocama?) i >240-250MHz magistralom.
Takodje proveri Event Log u Windowsu, ako imas Machine Check exception onda je najverovatnije RAM ili napajanje.

Mashina je :

d805
p5dw2
Cooler Master 550w acly REAL POWER
2X512 MB corsair 533mhz VS
MSI NX7600 GT
2X160GB WD SATA2 8mb RAID 0

Situacija je bila shto dok je bio ukljuchen AI QUIET (koji otprilike spushta obrtaje na oko 1500) u trenutnku kada pochne da se kopiraju fajlovi pre pochetka instalacije xp-a dolazilo je do isljkuchivanja mashine i onda dok ne prodje 20tak sekundi ne moze da se ukljuchi, a kada se ukljuchi kuler krene da radi sa jedno 3800 obrtaja i temp procesora u biosu pokazuje da je oko 68-69 stepeni C. Kada sam iskljuchio AI Quiet win se instalirao ali kasnije posle nekoliko sata rada desilo se josh jednom to, dok sam instalirao drajvere za GPU, i od tada se nije vishe iskljuchivao. Moja pretpostavka je da je negde u biosu, nisam mogao da nadjem gde, je podeshena neka kritichna temperatura za procesor koju je ovaj prekorachio pa je doshlo do iskljucivanja.

Koja je inache normalni opseg u kojim ovaj procesor treba da radi, kad jeste i kada nije maksimalno opterecen. Inache procesor nije OC-ovan, mashina je prvi put ukljuchena sinoc, kada se to i dogodilo. :wall:

Poslednja izmena:
Ma meni ovo mirishe na loshe zakachen cooler. Loshe naleganje na CPU..koji se pregreje i naravno pogasi sve.

Poshto je verovatno BOX cooler....i ako si sam sklapao i nisi pritisao sve zabice da kliknu ...eto ti razloga. A prvi put zbog zvake mora da se stisne krvnichki da bi zabica kliknula i zakachila se. Dovoljno je da samo jedna ne drzi i eto zla.

Ako nisi dobro zakachio...a zvaka poshto ima debljinu dok se nije istopila komp je radio..ali kad je ona omekshala i nastalo je vazdushni dzep doshlo je do "furuna" efekta :D koja ubrzo gasi mashinu da ti ne bi otishlo ~140 jev...reja...a onda mozesh slobodno sebe da proglasish nacistom...:D

Na cooler-u ne treba nishta zakretati kad se stavlja, strelice pokazuju samo shta treba uraditi kada se skida....okret u pravcu strelice...a posle skidanja ih treba vratiti, suprotno od strelice, kako bi se ponovo mogao staviti cooler.

Idi bre..i ja lajem...da ne ispadne da sad ovde nekog uchim...ali sve mi se chini da je do cooler-a.
Ajd proveri ti kako ti stoji taj cooler...idi bre..69C...u idlu na defaultu...furuna..:D

I josh neshto..nisi valjda skidao zvaku..? Ako si skidao zvaku i stavljao neshto dugo..sad ce audiofreak da te :smackbum:

Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
Ma meni ovo mirishe na loshe zakachen cooler. Loshe naleganje na CPU..koji se pregreje i naravno pogasi sve.

Poshto je verovatno BOX cooler....i ako si sam sklapao i nisi pritisao sve zabice da kliknu ...eto ti razloga. A prvi put zbog zvake mora da se stisne krvnichki da bi zabica kliknula i zakachila se. Dovoljno je da samo jedna ne drzi i eto zla.

Ako nisi dobro zakachio...a zvaka poshto ima debljinu dok se nije istopila komp je radio..ali kad je ona omekshala i nastalo je vazdushni dzep doshlo je do "furuna" efekta :D koja ubrzo gasi mashinu da ti ne bi otishlo ~140 jev...reja...a onda mozesh slobodno sebe da proglasish nacistom...:D

Na cooler-u ne treba nishta zakretati kad se stavlja, strelice pokazuju samo shta treba uraditi kada se skida....okret u pravcu strelice...a posle skidanja ih treba vratiti, suprotno od strelice, kako bi se ponovo mogao staviti cooler.

Idi bre..i ja lajem...da ne ispadne da sad ovde nekog uchim...ali sve mi se chini da je do cooler-a.
Ajd proveri ti kako ti stoji taj cooler...idi bre..69C...u idlu na defaultu...furuna..:D

I josh neshto..nisi valjda skidao zvaku..? Ako si skidao zvaku i stavljao neshto dugo..sad ce audiofreak da te :smackbum:

Pa ja bih najradije sebe krivio, ali ne mogu, jer nisam ja sklapao mashinu vec je cela makina sklopljena u servisu. E sada kao shto sam i rekao to se vishe nije dogadjalo, ali ponovo nisam josh optperetio mashinu, morao bih da nadjem neki bench program pa da se potera.... Ako je stvarno u pitanju nestruchno sklapanje onda odoh do servisa i bice serviseru :smack: :)

Inache evo sada dok kucam temperatura CPU-a je const 50 stepeni C pri 2100o/m

Poslednja izmena:
Malo bolja situacija, valjda, dok sam cepao neku igricu sa maks podeshavanjima, 50-tak % zauzece cpua, temp cpu-a je od 60 do 62 stepena C. Jel to podnoshljivi rezultat ili treba da se brinem....? Inache jel je moguce nekako da opteretim CPU prilichno bez nekog bencha...???

Koje temperature da ochekujem od CPU pri kakvim procesima???

to je ok temp za taj cpu.Jedan hint:
Nemoj da ostavljas BIOS setovanja na auto u delu chipset-a i cpu.Stavi na manual i stavi sve na minimum ako hoces ali ti odredi latencije ram memorije,mhz i ostalo.Primetio sam da ASus-ova "automatika" ume i te kako da pravi sistem nestabilnim..na zalost...

@CHILIHOT:
Sto se tice zabica, hoce da se otkace u transportu ako se trucka mnogo. Proveri ti to za svaki slucaj i meni to smrdi na pregrevanje.

Ajd jos neki info:
1)kakve su ti voltaze (ako ne znas neki monitoring program, prepisi iz bios-a)?
2)proveri da slucajno nije do nekog drugog fan-a, da li su svi u funkciji (desava se da se elise zapletu o zice ili iz nekog drugog razloke se ne vrte, vrlo retko al ne i iskljucivo)
3)temp su ti po mom misljenju normalne za taj proc, probaj otvori kuciste (jednu stranicu), i vidi da li ce onda biti problema?

Moje misljenje je da je do napajanja ali ne bi trebalo posto ti je napajanje skroz ok, mozda i setinzi za memoriju zazaju al tesko da je to jer nisam jos video plocu koja na auto brljavi ako je sam modul ok, i poiskljucuj sve vezano za temp da sam gasi, pisti sta vec.

Vcore (1.32), +3.3 (3.33V), +5 (5.09), +12 (12.3).

Inache ne znam kako ali situacija se sada bitno popravila i sada je u idlu temp oko 45 stepeni a u igricama sa max podeshavanjima ne prelazi 55... Moguce da se pasta pravilno rasporedila ili ne znam ni ja shta... poshto je mashina tek prekjuche prvi put ukljuchena...

CHILIHOT je napisao(la):
Vcore (1.32), +3.3 (3.33V), +5 (5.09), +12 (12.3).

Inache ne znam kako ali situacija se sada bitno popravila i sada je u idlu temp oko 45 stepeni a u igricama sa max podeshavanjima ne prelazi 55... Moguce da se pasta pravilno rasporedila ili ne znam ni ja shta... poshto je mashina tek prekjuche prvi put ukljuchena...

male su sanse da se za jedan dan temp popravila za 10C zato sto je pasta legla, ajd 2-3C al 10 tesko.

Nazad
Vrh Dno