Šta je novo?

P5Q Pro vs EP45 UD3R

ja eto kazem P5Q PRO jer mi je ASUS privrzeniji :D
sta god da uzmes od te dve neces se pokajati a razlika se ne oseti ako je uopste i ima

p.s. ako planiras da radis upgrade sa x38 na p45, to ti apsolutno nije preporuka, pa ni na x48. jer odnos ulozenog i dobijenog ne bi bio zadovoljavajuc faktor. sve zavisi za sta ti treba

Poslednja izmena:
Pazi, X38 je izdahnuo....bzv... Meni drugi PEG ne treba jer dok ja dodjem do CF uvek je bolje jedna jaca nego dve slabije graficke. Broj USB je isti (12) a prelazim zato sto moram. Zamena za X48 mi ne znaci puno jer igrice vise ne igram. Mislio sam da neko mozda ima neku od ovih pa da prenese svoje misljenje. Vidim da je UD3 fin pomak ali koliko to vredi u odnosu na Asus.

Uzmi UD3R ili UD3P ja imam P i ploca je savrsena. Ako nije velika razlika uzmi P jer ti je 500 FSB sa quadom zagarantovano, za R sam citao da se neke serije slabije klokuju ali ne mora da znaci. Meni je prelazak sa X38 Maximus Formule na P45 UD3P bio otkrovenje zbog quada.

Bukvalno sve sto te moze zanimati mozes naci ovde pa prelistaj malo.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=205132

:wave:

P5Q-pro nikako, meni je jedna crkla bez nekog prevelikog razloga, bio c2d na njoj tada, a i prilichno se grejala, kvalitet izrade mi je nekako bezvezan bio.... Za slican novac bolje da pojurish DFI P45 T2RS, sjajna plocha. ;)

Vec sam uzeo plocu ali problem je ostao. Pri bootu dolazi do win i gasi se komp. Eventualno na 1 memoriju hoce ali na 2, 3 ili 4 nece. Pustio Prime95 i posle pola sata komp se ugasio. Stos je sto nije bilo problema sa strujom. Super ima serviser koji provalio da ploca nije ok a problemi su tu. Znaci, cpu ili ram.

Sorry za problem.
Ako si hteo da uporedjujes onda si trebao da poredis sa P5Q-E extra ploca samo reci hvale ma da sam je prodao i sad sam na UD3R (vise mi se dopada za OC).

OC sam ja vec godinama, samo mi to vise nije bitno jer onog trenutka kada prestanes da igras igrice moderni komp je dobar i na def. Probao sam ram kod drugara, radi... cpu nemam gde da probam jer niko ko mi je trenutno dostupan nema plocu za quad sa 8pin strujom. Probao sam moje napajanje na starom nekom kompu i isti simptomi - nece da se butuje u win. Da li je otisla grana za plocu ili sta jer tamo treba samo 20pin i molexi za hdd i odd? Sutra trazim novo napajanje pa da vidimo. Sve je pod garancijom tako da mozda i X38 DQ6 koji je poslat u BG je savrseno ispravan. Ufff, ko sve danas ne dobija posao servisera!!!!

Ispostavi se FantomX da ako je tebi jednom crkla Asus P5Q Pro ploca da je ona ******? A spada u jedne od najkvalitetnjih i najoverklokabilnijih ploca za solidno male pare. Asus pravi ploce za Intel procesore koje su sinonim za kvalitet i pouzdanost, naravno i DFI isto tako :smash:

Sutra stize (nadam se) Corsair 620W pa tek onda mogu reci kako mi se cini P5Q Pro, ali postoji dobra sansa da je X38 DQ6 i dalje funkcionalna ploca.

Sorry za problem.
Ako si hteo da uporedjujes onda si trebao da poredis sa P5Q-E extra ploca samo reci hvale ma da sam je prodao i sad sam na UD3R (vise mi se dopada za OC).

A po meni vidis ni to nije realno poredjenje... Najrealnije poredjenje je UD3R vs obican P5Q! A zasto?

-Obe ploce imaju slicne karakteristike kao i cele serije uostalom!

-Obe ploce imaju identicne karakteristike napajanja i voltaze...Recimo 8-phaze napajanje, EPU 6-Engine itd. S'tim da ASUS po meni ima bolje i uverljivje karakteristike u pogledu trajnosti kondenzatora. Kod asusa u vezi kondenzatora info kaze sledece>>>
100% High-quality Japan-made Conductive Polymer Capacitors!
VRM 5000hrs lifespan @105°C, 500,000hrs @65°C
Dok kod Gigabajta samo >>>
100% 50,000 hours lifespan of Japanese solid capacitors design
I toliko o tome. Asusova specifikacija je preciznija, uverljivija, i u normalnim okolnostima od 65C je 10x veci deklarisani zivotni vek... Naravno da u praksi to nije tako ali ipak je uverljivije i "hrabrije" izneseno na uvid!

- Obe ploce imaju heatsink x 3 s'tim sto Gigabajt ima i heatpipe ali to nije toliko bitno jer Asusovi su daleko bolje profilisani (podsecaju na neke Zalman kreacije) u odnosu na Gigabajtove nemastovite "kocke". Ucinak je valjda tu negde ;) ... Mislim da je pozeljno za ove Asusove "heatsinkove" imati neki poveci vent na CPU koji kovitla vazduh oko CPU-a sa klasicnim polozajem u ravni ploce kao box kuler! Ovde mislim da recimo Vendetta nije najsrecnije iliti najefikasnije resenje! Evo i zasto ako pogledamo >>>

8IbynqGpF2pXx2LY_500.jpg

UD3R >>>

nb.jpg

- Najbitnija stvar koja ove ploce svrstava u slicnu kategoriju je po meni veoma upotrebljivih 3 x PCI slota koja su vecini bitnija nego crossfireX na modelu P5Q-E, i P5Q-PRO!

Jedina stvar koju Asus nema je digitalni izlaz na zvucnoj ali kome to treba, kao i Asusov avangardni Express Gate koju recimo UD3 nema... Jos jedna stvarcica Asus skuplje prodaje modele sa 2x pci-express slota a Gigabajt na nekim modelima obrnuto kao da im je benificirano da promovishu CrossFireX tehnologiju! (recimo modeli DS-3)
... Meni licno je bacanje para i besmislica 2 x PCI express slota i veliki hendikep ploca sa samo 1 ili 2 PCi slota (od cega je drugi po pravilu neupotrebljiv zbog VGA)! Muzicku-integrusu ne priznajem, volim da ubodem LAN kartu uvek iz bezbednosnih razloga, TV-kartu itd... Jos kad moram da platim skuplje za nesto sto mi ne ide u prilog onda je sve kristalno jasno! Moj izbor P5Q Po ceni od ~9700din! :guitar:

Poslednja izmena:
ASUS vs GA

Svaka cast na postu . Mozes da poredis kako tebi odgovara.
Na tarabi pisalo p... pa jedan odro k...
Cinjenica je da su to dobre ploce.
Realno je da je asus P5Q naj slabija verzija P45 i nije neki OC ako ce da stavi neki CPU od 50eur OK. Vrlo slab FSB potencijal cak su se ljudi zalili i na skuplji P5Q-pro NEMERE DO 500 FSB.

Dok P45-UD3R ide daleko preko 500 sto se po meni meri sa P5Q-E koji je takodje odlican za OC .

Ako malo odes na pravo mesto gde se skupljaju informacije a ne po ASUS marketing sajtovima,Sk i sl. znao bi da je i BIOS kod UD3R vrlo kompleksan kao kod vrhunskih OC ploca.
Da frikovi koji OCuju ne koriste P5Q vec P5Q-E , deluxe i naravno UD3R i jace verzije.....

Ti sebi uzmi P5Q a ja cu da vozim UD3R.
btw.
IMao sam P5Q-E od 115eur kad je to bilo hot proizvod i kad je taj P5Q bio 89Eur u Atomu i nista ne pricam napamet i potpisujem da je UD3R stabilnija ploca bar u mojim slucajevima. :banana::banana::banana:
Pozdrav

Poslednja izmena:
Svaka cast na postu . Mozes da poredis kako tebi odgovara.
Na tarabi pisalo p... pa jedan odro k...
Cinjenica je da su to dobre ploce.
Realno je da je asus P5Q naj slabija verzija P45
A sta su P5Q-SE, P5Q-Se-Plus, P5Q-Se2 !? Jesu li to jace ploce od P5Q?
:D Najslabija velis e sad si me bas zasmejao! Ne postoje 10 vrsta P45 nego jedan jedini! :D To sto ti volis da imas plocu sa poduzim fancy nazvom i dodatnim glupostima koji ti "mozda" i nekad zatrebaju i mislis da si dobio uz to bolji chip-set- P45 Super-Extra-Turbo to je simpaticno! Da si rekao za P5Q-Deluxe ili premium (16 fazno napajanje) to bi i moglo da lici na nesto ali ovako...P5Q je punokrvni P45 bez dodatnih i meni nepotrebnih stvari ! Mercedes sa neophodnom klimom, ABS-om ali bez zatamnjenih stakala, sirokih felni, 16 zvucnika i ostalih perverzija! Ploca koja jedina ima 3xPCI slota i nema crossfireX (iz te serije ako zanemarimo SE)! Koji su tvoji parametri za poredjenje? Cena ploce? Daj prosvetli me? Sta to tvoja ploca ima sto nema P5Q a nije receno vec!? Mozes li da izgooglas? :D Rado cu te saslusati!

i nije neki OC ako ce da stavi neki CPU od 50eur OK.
A ti si vidim stavio CPU od 150 EU i treba ti FSB 4x500 (2000) za E5200 (800fsb)! :d Smesno...

Vrlo slab FSB potencijal cak su se ljudi zalili i na skuplji P5Q-pro NEMERE DO 500 FSB.

Dok P45-UD3R ide daleko preko 500 sto se po meni meri sa P5Q-E koji je takodje odlican za OC .
A ti nam to spontano prenosis svoja iskustva sa P5Q-E a pri tom NISI imao 5PQ i zivis u ubedjenju da su to 2 ploce iz razlicitih klasa? Jesi li svestan sta ti mantras napamet!? :D To su dve skoro identicne ploce sa istim kondenzatorima, naponskim jedinicama itd... Razlika je samo u dodatnoj opremi!

Ako malo odes na pravo mesto gde se skupljaju informacije a ne po ASUS marketing sajtovima,Sk i sl. znao bi da je i BIOS kod UD3R vrlo kompleksan kao kod vrhunskih OC ploca.
Da frikovi koji OCuju ne koriste P5Q vec P5Q-E , deluxe i naravno UD3R i jace verzije.....
A nas ovde zanima kompleksan bios koji je jelte kod P5Q veoma prost-prostoprosiren!

Ti sebi uzmi P5Q a ja cu da vozim UD3R.
btw.
IMao sam P5Q-E od 115eur kad je to bilo hot proizvod i kad je taj P5Q bio 89Eur u Atomu i nista ne pricam napamet i potpisujem da je UD3R stabilnija ploca bar u mojim slucajevima. :banana::banana::banana:
Pozdrav
@Boji da ostavimo tarabe i te palanacke fore, nego malo cinjenica... Mozda je P5Q bio i 10 eu za tebe to nas ne zanima ... Potpisuj ti i dalje, ali razlika u ceni izmedju obe ploce je u vecini radnji na akademskom nivou! 100-200Din. tako da ti zivi u ubedjenju da si kupio nesto fantasticno, najkvalitetnije, vrhunsko, a da ostali nemaju pojma i da je UD3R ploca jedino sto valja za tvoj E5200 R0...:wave:
Obe ploce majstore imaju isti chip set i za obe imas kako ti kazes "frikova" kojima idu ploce preko 500fsb! Svaki E5200 ide na 3.5ghz a na svakoj boljoj ploci tu i tamo nijanse su u pitanju a ne "rekla-kazala"! A tvoj E5200 drzi na 500FSB i neka ti radi na 6000MHZ(500x12.5) :d Elem jako bitna stvar u zivotu...

PS. Ja sam pisao o realnim potrebama i ergonomiji ploca ako nisi primetio, o nacinu specifikacije kondenzatora itd... Mada nisi ti primetio puno toga... Ne zameram... Samo ti gledaj sto duze oznake i cene ploca, chitaj na "pravom mestu" sta kazu frikovi, a ja cu i dalje voditi racuna o mojim realnim potrebama... ;)
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Epilog je da je stradalo napajanje. TT Thoughpower 850W.... strasno.... uzeo Corsair 620W. Moja ploca je i dalje (zahvaljujuci serviseru) na servisu pa cekam sta ce reci za njeno stanje. Do tada P5Q Pro radi svoj posao.

polemika

dree

Kao da nisi pratio temu i postavljeno pitanje gvlade. :D:D
Niko nije ni spominjao P5Q . Ako si zeleo da obavestis drustvo da si kupio novu -staru plocu . OK . Sad svi znaju.
Stvarno ne zelim da ulazim u bilo kakvu privatnu polemiku na sajtu ovoga tipa.

Cinjenica da sam postovao o temi P5Q, P5Q-E jos pre godinu( mozes da proveris moje postove) i da je za mene to prevazidjena ploca govori sama za sebe....
Sebe ne dozivljavam kao experta ali za mene imaju glupav BIOS a i sam delilac za FSB i Mem je musicav.
Video sam sta moze sa CPU-od 175Eur u julu -avgustu 2008 kada su jos mnogi furali 945 i 965 a potajno se nadali da ce uloviti neki jeftiniji P35 i to je to.
Verovatno bih je ponovo uzeo da nisu smradovi podigli cene za 10-15eur.
Naravno uzeo sam GA P45 -UD3R za 9900din tj. 95Eur jer sam zeleo da probam plocu GA sa cijim BIOSima imam pozitivna iskustva i sa kojim nemam problema kao kod ASUSovih :
povremeni i nasumicni , nicim izazvan hladan boot, plavi prozori, ACHI radi odlicno , komunikacija kontrolera takodje .
PCIex moze da se zakljuca na 100Mhz te imam stabilan OC, reseti pri OC rade ok , Racunar se ponasa prirodno i nakon visesatnog testiranja, reseta i paljenja.
Generalni utisak je da stabilnija ploca od P5Q-E.

Tvoj P5Q ce svakako biti i previse za E5200 (cak je i DFI p35 od 70Eur pun pogodak. U tom smislu je za P5Q bacen novac jer si mogao da je kupis za 89eur pre godinu dana i izvuces 99% iz neprikosnovenog Q6600 na njoj .) ;)

PS. IZlazim iz polemike ovakvog tipa. Ovde sam prvenstveno da nesto naucim od drugih iskusnijih , da svoja iskustva i zapazanja prenesem drugima u cilju sveobuhvatnog boljeg poznavanja kako hardwarea tako i softwarea.

Izvinjavam se clanovima foruma ako sam ikoga uvredio.

Srdacan pozdrav
Sretno

Poslednja izmena:
dree
Kao da nisi pratio temu i postavljeno pitanje gvlade. :D:D
Niko nije ni spominjao P5Q .
Da ali ti si spomenuo poredjenje i svoju viziju u vidu ovog :D:>>>
Sorry za problem.
O ovome pricam ;) Po ugledu na tebe imam prava i ja da dam svoj predlog a u okviru teme! Kapiras? :trust:

Cinjenica da sam postovao o temi P5Q, P5Q-E jos pre godinu( mozes da proveris moje postove) i da je za mene to prevazidjena ploca govori sama za sebe....
Za tebe... Ti si znaci etalon sta je IN a sta OUT!? Pa sad to sto je nesto za tebe prevazidjeno ne znaci da mi moramo da podelimo misljenje sa tobom... JA sam imao vise novih gigabajt ploca od tebe pa sta sad treba da kazem to je deja-vu za mene!? Koja je to logika!? jos kad neko potegne cenu kao argument i izjave tipa sta i kada je koliko platio... Onda zaista nema smisla pricati o ploci i IT-u kao da je u pitanju rasprava izmedju 2 plavuse o tasnama na snizenju u Cumicevom sokacetu...:S:

Sebe ne dozivljavam kao experta ali za mene imaju glupav BIOS a i sam delilac za FSB i Mem je musicav.
Ja sam ti rekao da i meni CPU radi na 4,2 Mhz ... Tako da pusti pricu o tvom "zlatnom" biosu za koji si naknadno provalio sta i kako treba za overclok...

Tvoj P5Q ce svakako biti i previse za E5200 (cak je i DFI p35 od 70Eur pun pogodak. U tom smislu je za P5Q bacen novac jer si mogao da je kupis za 89eur pre godinu dana i izvuces 99% iz neprikosnovenog Q6600 na njoj .) ;)
Kao sto ce i tvoja UD3R biti previse za tvoj E5200... I sta si hteo sa ovim da kazes !? Ne sekiraj se ti za moje bivse CPU-e... :d QUAD nisi nikad imao tako da ne znas sta je 99% iz Q6600! @Boji zivot je kratak da bi gubili vreme uceci druge ljude kako da zive... Vozi svog "malishu" (5200) na ploci od 10k din i uzivaj :d Najjace je sto kad je u pitanju argument o kvalitetu onda potegnes svoju plocu(cena) a kad je u pitanju rentabilnost pri izboru ploce u pitanju onda nipodastavas (skupo previse) izbor drugih (a imamo isti cpu)... Pobogu covece kontradiktoran si do bola... :d

@Boji cinjenica je da su P5Q i UD3R u istom cenovnom razredu (pretezno razlika ~200din), da imaju obe 3 x pci slota i da i moj i tvoj E5200 rade na 4,2 Mhz :rtfm: ... Sve ostalo je istorija...:-devil-:
Licni afiniteti i rasprave tipa "ciji je ukus bolji" i ciji je virtuelni penis veci nemaju smisla zaista... Ko hoce cinjenice da sagleda mora da se osvrne pre svega na opipljive i exaktne stvari i kriterijume...

Poslednja izmena:
Vratili mi moju plocu i (da cuknem vo drvo) radi! Mada, nije ni bilo problema sa njom..........
Mogu reci da mi se Asus P5Q Pro uopste nije dopao. Ploca kao da je sa pijace, duplo tanja od Gigabyte X38 DQ6, a plastika na njoj kao iz kineske radnje. Plasio sam se da je ne polomim dok sam namestao GeminII. Jeste da je X38 vislji rang i skuplja ploca ali i druge ploce ok 100-ak e deluju mnogo kulturnije (npr UD3 serija). BIOS je cudan, mozda sam se isuvise navikao na Gigabytov ali onaj je .... ne znam...

koji je rezime, zanima me koja je od ovde dve ploče bolja. Ima toliko i za i protiv. Nisam iskusan ali mislim da je asus bolji. Iskreno jednu od ove dve ploče želim da kupim, samo ne mogu da se odlučim.

Vrh Dno