Šta je novo?

P5k Se или P5b или P5pl2-e и Oc 2160?!

NikolaT

Slavan
Učlanjen(a)
14.10.2006
Poena
319
Прве двије плоче су око 90Е, а друга око 50Е. Упарио бих их са pentium 2160, а циљ ми је висок OC, па бар преко 2,5Ghz. Е сада са којом плочом имам највише шансе за успијех.

Значи какве су OC могућности сваке од ових плоча. Колико сам сконтао P5PL2-E је најјефтинија варијанта, и мени се лично највише допада, али знам за проблем са Sata дисковима, а остале двије су ми непознанице.

Не занима ме препорука типа купи то и то већ детаљнији опис и искуства. Хвала.

Poslednja izmena:
945 chipset zaobilji

P5B je ok resenje, mozes ocekivati bar 2.5GHz dok bi mogao da razmislis i o P5K.

Али шта са P5K SE?! Нигдје да нађем review. А зашто не 945 када видим да људи са њим без проблема извлаче чак и 3Ghz са 2160, и да ријетко ко има проблема док са P5B то баш и није случај?! Мени овај P5K SE изгледа најзанимљивије али какав је приликом OC-a јер ми је то приорите. *** када сам се намјерачио и на јаре и на паре.:d

Сад сам у дилеми да ли P5k Se или P5b?! Изгледа да ћу ипак да се одлучим за P5b јер ми се ово Se баш и не свиђа.

Прве двије плоче су око 90Е, а друга око 50Е. Упарио бих их са pentium 2160, а циљ ми је висок OC, па бар преко 2,5Ghz. Е сада са којом плочом имам највише шансе за успијех.

Значи какве су OC могућности сваке од ових плоча. Колико сам сконтао P5PL2-E је најјефтинија варијанта, и мени се лично највише допада, али знам за проблем са Sata дисковима, а остале двије су ми непознанице.

Не занима ме препорука типа купи то и то већ детаљнији опис и искуства. Хвала.

Lijep pozdrav.

Evo, da pokušam da malo pripomognem kod ove dileme.

Vlasnik sam P5PL2 (dakle, "obične"). Nije, znači "E" verzija. Raspolažem sa narednim hardwareom:

CPU : Celeron D346 3.06 GHz
RAM: 2x 512 MB DDR2, 533 MHz
HD: Maxtor Diamond 10 SATA II, 160 GB
VGA: ATI Radeon X550, 256 MB

Nakon overclockinga, dobio sam rezultate koji se mogu pogledati na :

http://www.picserver.nl/?action=search&q=user:massimo004

Ova ploča je, kako se može vidjeti na rezultatima, izvanredna. Za cijenu koju ima, ozbiljan je konkurent mnogim pločama koje imaju nešto više cijene.

Naravno, ostaje problem sa SATA II konekcijom (NE podržava AHCI i ne postoji mogućnost da se HD natjera da radi u modusu višem nego UDMA5).

P5PL2 je matora plocha koju nikako ne bi preporuchio. Oko 70e sad koshta P5B koji isto fura ,,stariji" 965 chipset ali zato na nju cesh moci da nataknesh kensifield ili peryn quad procesor. Lichno ishao bi na P5K-e ili Gigabyte p35 ds3 [ili ako se ima kesha dq4] i ne bi razmishljao.

Kako bi donio pravilnu odluku, predlažem da pogledaš i naredni link:

http://www.digital-daily.com/cpu/intel_pentium_d_9x0/index02.htm

i da pri tome OBRATIŠ PAŽNJU na kraj teksta u kojem stoji:

"As it seems to us, Intel Pentium D 930 showed excellent results even if a motherboard based on not the most powerful chipset - Intel 945PL Express - is used."

imaj u vidu da JE RAČUNAR JAK ONOLIKO KOLIKO JE JAKA NJEGOVA NAJSLABIJA KOMPONENTA. Ništa ne znači ako imaš dual core CPU, a chipset je loš ("spor").

Iz ličnog iskustva ti TVRDIM da je P5PL2 IZVRSNA MATIČNA PLOČA, POSEBNO ZA OVERCLOCKING, uz nedostatke koje ima, a koji me iskreno rečeno iritiraju (prije svega nepodržavanje AHCI !). Naravno, ima i boljih i skupljih. Ali, pošto vidim da želiš ostati u "mid range" -u , onda ti preporučujm ovu ploču.

I, ovim bih završio daljnju diskusiju. Želim ti puno sreće u korištenju matične ploče, ma kakva ona bila. :)

Pozdrav.

*** у Бијељини баш и није неки избор тако да прво што P5b нема испод 110Е, друго што је P5k 150Е. Ограничен сам максимално и са избором и са финансијама:(

Ja posedujem P5b i sa njom imam fenomenaln rezultat,sto se overkloka tice,ploca je sjajna za taj novac!naravno treba ubosti i dobar primerak...kod nas je oko 90e,pa probaj da ti neko uzme i posalje...

Vrh Dno