Šta je novo?

P4 Intel based plocha?

Elder

Čuven
Učlanjen(a)
27.08.2003
Poena
601
Kako mi je stara P4 ploca crkla, u potrazi sam za novom. Tu mi treba vasa mala pomoc, jer sam nenormalno mnogo vremena proveo na stranim sajtovima trazeci idealan izbor, medjutim ostao sam u dilemi. Cak sam probao i search na ovom forumu, medjutim topici su uglavnom malo matoriji.

Pomoglo bi mi ukoliko bi ste mi preporucili kvalitetnu plocu za koju bih mogao da izdvojim 130€. Imam Celeron IV na 1,7MHz i 256Mb Kingston DDR memorije.

Unapred zahvalan,
Elder

P.S. Nekako sam uvek bio naklonjen ABITu, ali u poslednje vreme sam se potpuno izgubio u domacoj ponudi :confused:

Abit BH7 (i845PE chipset) je oko 80-85€.
I ostaje ti para npr skoro za Celeron 2.0 GHz, koji je vrlo sklon o/c-u , a ako prodas ovaj svoj 1,7 mozda i za nesto jace.

Kad vec kupujem novu plocu, zar ne bih trebao da stremim novijim chipsetovima (i865, i875)?

Inace, poznata mi je ova ploca. Ima je moj prijatelj, i pun je reci hvale za nju ;)

ja bi ti preporucio neku od jeftinijih i865 ploca, pa ostatak para cuavaj kad budes imao za C verzije P4 procesora (naravno i memoriju bi verovatno morao novu da uzmes, ako nije ddr333)

i ja ti savetujem uzmi neku sa novim chipset-om da bi jednog nada mogao da kupis neki jaci procesor za male pare....

OK, hvala na savetima, ali da li bi neko mogao da bude konkretniji, tj. da mi predlozi konkretan model sa i865 i jedan model sa i875 chipsetom.

Ovo bi mi bilo od velike pomoci! Thanx
type;

ja imam Abit IC7 (i875) ali po testovima koje sam gledao, izabir neke od i865 baziranih ploca predstavlja odlicnu kupovinu.

u svakom slucaju (mozda ti odluci da prevagnes ka nesto skupljem modelu 875) ja do sada nisam naisao na NIJEDAN problem prilikom koriscenja ove ploce. Menjao sam gomilu kartica, instalirao gomilu programa (imao sam oko 2 giga kojekavih programa skinutih sa netapa sam njih instalirao da ih proverim) i windows i dalje radi.

Napominjem ti da sam sa ide grane, disk prebacio na sata, pa ga ghostovao na SCSI disk (na Abit NF7s mi je krahirao pri butovanju prilikom prelaska na isti sata adapter), a winxp i dalje radi ko u mladim danima :) i samo jedan krah sam imao, i to je kriv neki bagovit program koji sam stavio... da ne poverujes kako fino radi, ja sam prezadovoljan

Sto se tice novih CPU-ova BH-7 je podrzava. Ja recimo u njoj drzim 2.4C. Ove nove i865 i i875 ploce su neznatno brze. Da bi iskoristio to ubrzanje na tim plocama moras imati 2 memorijska modula i barem neki p4@3ghz, po mogucnosti sa 800MHz FSB-om kako bi se ta magistrala iskoristila do maximuma.
Moje licno misljenje je da ti se ne bi ni malo isplatilo da uzmes i865 ili i875, ako ne planiras da bas u skorijoj buducnosti menjas cpu i dokupis memoriju, a to je (moras priznati) jos veci dodatni trosak.
A tim i865 plocama ce vremenom da padne cena sigurno vise nego sadasnjim i845pe plocama, tako da razmisli...

Moj predlog je BH-7...

Vrh Dno