Šta je novo?

P4 E 2.8 (Prescot) vs A64 3200+ (Winchester)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Razmihsljam da zamenim sa ortakom svoj vinchester za njegov prescot ... zamena bi bila definitivna tj. ne bi bilo vishe vracanja, shta vi mislite o tome? Ne igram igrice a kazhu da je AMD jachi u igricama ali je intel jachi za audio i video obradu pa da vidim shta vi imate da kazhete?

znachi samo ukratko vashe subjektivno mishljenje da li biste se vi menjali ili ne ... pod uslovom da ne igrate igrice a radite sa muzikom i po malo sa videom ...

nemojte samo rasprave molim vas ... jednostavno da ili ne i zashto je dovoljno ...

hvala vam ...

Razlog:
Amd64 ce ti koristiti podjednako dobro shta vishe chak je i bolji od tog prescot-a u renderingu, a i koristice ti za prelazak na longhorn i sl. Napominjem, ne pricham za igre.

Moj zakljuchak:
Zadrzi amd64

PS: Sad kad mi se javi audio-freak :)

pravo da ti kazem bolje uzmi intel za audio video obradu. Za sad je bolji to je provereno, isprobao sam mnogo testova i prednost za to pitanje je intel iako licno imam A64

sa tim intelom bi dobio mozda malko konforniji rad u os-u i opet nesto malo u audio/video programima. ja iskreno ne bi menjao posto bi razlike bile skoro neprimetne a mrzelo bi me i da prebacujem masinu. :D eto... moje subjektivno misljenje. da je neki intel 640 mozda bi i razmislio. ;)

a usput koja ploca ide sa tim intelom? posto je i to veoma bitno.

plocha je asus deluxe a ja njemu 9nda3+

i intel moze do 3.6, a moj do 2.5 ... oba bez memorije ... memorije koche i mene i njega i stoje na 200 ili 225 ...

Taj, oce da te prejebe! :p

Pardon sad' vidim da ti je ime Sumanut!!@ :D

Poslednja izmena:
Ma i ja mislim da taj oce te prejebe ali jel on to predlozio ili si ti njemu? INTEL ZAKON!

Za enkodovanje za sada prednosti ipak ima intel, a za ostalo amd

pozdrav

necu ja da enkodujem nisha, samo radim zvuk za animacije i muziku ...

a bilo mi interesantno da probam tog intela poshto sam uvek imao amd-a ... al dobro kad kazhete da ne vredi onda cu da suzbijem znatizhelju i sacekam neki novi upgrade mozda :)

Ja sam imao intela na 200 li bese ili 166, sada se vise i ne secam, bese stvarno dobar procesor, radio kao pcelica, ali onda se pojavio K4, i uzeh famous K4 350, koji je stvarno cepao! To su bili dani, eh! Nema vise konja, konja koji jure...

E dok se ti sumanuti razmisljas ja vec prodao tog intela :)

bigone je napisao(la):
Ja sam imao intela na 200 li bese ili 166, sada se vise i ne secam, bese stvarno dobar procesor, radio kao pcelica, ali onda se pojavio K4, i uzeh famous K4 350, koji je stvarno cepao! To su bili dani, eh! Nema vise konja, konja koji jure...
ja sam cuo za k6 a za k4 bogami nisam
a i poredis babe&zabe
isto kao kad bi poredili p4 na 1,6 i p4 na 3,4ghz

Poslednja izmena:
Komfor, ha ha ha!

velkod je napisao(la):
sa tim intelom bi dobio mozda malko konforniji rad u os-u i opet nesto malo u audio/video programima. ja iskreno ne bi menjao posto bi razlike bile skoro neprimetne a mrzelo bi me i da prebacujem masinu. :D eto... moje subjektivno misljenje. da je neki intel 640 mozda bi i razmislio. ;)

a usput koja ploca ide sa tim intelom? posto je i to veoma bitno.

A sta je to komforan rad? Bas bih voleo da cujem objasnjenje :smoke: Kako rece neko iz SK Rols Royce filling. U cemu je fora. Imao sam AMD od Durona na 600@1000 MHz, Palominca 1700+ @ 1700MHz, TBred B 2400+@2300MHz, i nisam primetio neki diskomfort u radu (naravno u skladu sa svojim potrebama). Sada vozim masinu iz potpisa i bas je komforna :-devil-: . Uglavnom ACad 2006, igrice, ponekad obradjujem video fajlove grebovane sa kamere. Kolega sa posla ima Prescot 3.0 GHz, u poredjenju sa njegovom masinom moja prosto leti. Naravno ovo zavisi od stanja operativnog sistema itd. Licno intel-never.

Ljudi koje poznajem rade u televiziji i skoro su uzeli amd s939 3000+ i msi plocu za dvd2vob dekompresiju iliti kompresiju [ni ja nisam najbolje razumeo ali u svakom slucaju izbor je pao na amd-a].... a ne intela znaci....... zakljucite.

Uzima svako svasta, mnogo vise iz neznanja nego iz znanja tako da ".... zakljucite.." ne znaci nista.

R_U_S je napisao(la):
A sta je to komforan rad? Bas bih voleo da cujem objasnjenje :smoke: Kako rece neko iz SK Rols Royce filling. U cemu je fora. Imao sam AMD od Durona na 600@1000 MHz, Palominca 1700+ @ 1700MHz, TBred B 2400+@2300MHz, i nisam primetio neki diskomfort u radu (naravno u skladu sa svojim potrebama). Sada vozim masinu iz potpisa i bas je komforna :-devil-: . Uglavnom ACad 2006, igrice, ponekad obradjujem video fajlove grebovane sa kamere. Kolega sa posla ima Prescot 3.0 GHz, u poredjenju sa njegovom masinom moja prosto leti. Naravno ovo zavisi od stanja operativnog sistema itd. Licno intel-never.

ja eto nisam nikada imao amd. :D ali nikada ne bih rekao amd-never kao ti za intel, bas sledeca masina koju planiram je amd. inace intela sam do sada uzimao jer mi je ispalo povoljnije, jednostavno naleti mi lik i ponudi mi recimo p3 550E za male pare, to je konkretan primer. znaci cista slucajnost.

a komforniji rad se tice ht mogucnosti sadasnjih intela i rad u windowsima je malo komforniji nego na amd-u. meni tako nesto ne znaci puno ali recimo drugaru koji stalno nesto kompresuje pa u isto vreme radi jos par stvari na kompu to puno znaci. ovo je kratko objasnjenje i ne zelim da se upustam u dalju raspravu posto vidim da nemas sta pametnije da radis pa zayebavas ovde. :D

Poslednja izmena:
@ Filo,

Koji je bio pre Athlona 550, ako je to bio K6, a sigurno nije jer ja mislim da je Athlon 550 bas bio K6? Znam samo da je AMD-ov na 350, bio strava procesor, e sad druga stvar Filo, nisu babe i zabe, zasto zato sto do tada AMD, nije imao tako dobar procesor, eto zasto, imali su prvo na 200 koji je prejebao intelov, ali ne zadugo, a ovaj je posle najavio (i uzdrmao Intela), da AMD vise nije *******cija, samim tim sto je sledeci bio famozni Athlon na 550 Mhz, zatim iste verzije tog procesora samo sa vise megaherca i tako dalje...

Pre athlona je bio amd k5( pandan p1 procesorima) amd-k6 (pandan pentium mmx, do 300mhz), pa onda amd k6-2(trebalo je da se takmici sa celeronom, najbrzi je 550mhz) i u maloj kolicini amd k6-III( 450mhz ali l3 kes) i svi su patili od uzasne fpu jedinice( matematickog koprocesora) zbog koga su zaostajali za intelom u svemu sem office programima
http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_1260,00.html
amd k6-2 i nije bio strava procesor jer je napravljen da se takmici sa p2/p3 procesorima i odgovarajucim celeronima, s kojima bas i nije bio rame uz rame ni po brzini ni po kvalitetu chipsetova(sto je delom i amdova krivica jer ih je pravio u prevazidjenom socket7 obliku, sa jadnim ali i via chipsetovima i budzenjem agp slota).
ako mi ne verujes pretrazi malo internet i nadji poredjenja k6 i celeron procesora.
a athlon( k7) je postao dobar procesor tek u thunderbird varijanti jer je pre toga imao l2 kes koji nije radio na brzini procesora - primer: amd je prvi imao athlon na 1ghz ali su brzo prestali da ga proizvode jer je imao kes na 1/3 takta pa je malo zaostajao za slicnim intelovim procesorima
a amd je i dalje *******cija jer intel i dalje drzi mnogo veci deo trzista, pa cak i ako ima objektivno losije procesore ( u smislu $/MHz odnosa)

Moje sećanje...

...seže jos dalje, do pre oko deset godina kada sam profesionalno poceo da se bavim ovom problematikom! Intel je razvoj 486 procesora zaustavio na 100MHz a AMD je nastavio i napravio izvanredno brze 120MHz i 133MHz 486 procesore (čini mi se 3x40MHz i 4x33MHz). Odgovarajuće ploče su se još dosta dugo mogne nabaviti i stvarno su bili brzi. Moj 486/133 je bio vidno brži od Pentiuma 90 ili 100...
Nije me mrzelo da potražim, evo mi u ruci jedan AMD Am486tmDX4-120 a ima tu i Intel 486 DX2-66 Overdrive sa fabričkim "igličastim" pasivnim neodvojivim kulerom (do tada procesori nisu imali nikakve kulere!) i nekih Intel Pentium Pro procesora... Još će da me obuzme neka melanholija!
Sve ovo nema ama baš nikakve veze sa temom ali malo istorije nije naodmet!

Poslednja izmena:
nisam bas hteo tako daleko da idem da ne ispadne da je amd i pre intela imao neki k2 ili k1 procesor ;)
pravio je amd i 386 na 40mhz a intel je stao na 33 ;)
kao i 486 na 40 a intel na 33, 486dx2 na 80 a intel na samo 66mhz a bogami i 486dx4 na 120 a intel na tricavih 100
a da li je brzi 486/133 od pentiuma....
btw. zadnji 486 iz amda je taj koji imas
sledeci se zvao Am5x86, radio je na 133mhz(4x33), uz overklok do 160mhz, i poredili su ga sa pentiumom na 75mhz , iako je i po obliku i po arhitekturi bio 486 generacija
http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_1260_1268,00.html
ali su i oni vrlo brzo videli da zaostaju pa su presli na k5 familiju procesora

Poslednja izmena:
Bravo za obojicu, ko ce bre da popamti sve te oznake, ali moj prvi procesor je bio Cyrix 200, koji je radio kao Intel 166, ili mozda cak i malo sporije, ali znam da sam prvi od ljudi koje poznajem imao procesor na 200 Mhz, iako je to bio *****i Cyrix!

Koji se kasnije izgubio kao marka :) Na srecu!

cyrix je kupila via
do nas je doslo par tih kasnijih procesora
via c3 samuel na 600mhz sam licno video par puta i cudio se kakvo je to govance - u rangu celerona 300

Mislim da znam o cemu pricas, doduse to secanje je izbledelo, ali si me potsetio, u svakom slucaju kada sam presao sa tog Sajriksa, na Intel, to je bio preporod, a kasnije zbog cene K6 350, je sasvim odgovarao, tada nisi morao da menjas procesor posle 5 meseci kao danas. Ili je bar bilo jeftinije, ne znam...

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
Pre athlona je bio amd k5( pandan p1 procesorima) amd-k6 (pandan pentium mmx, do 300mhz), pa onda amd k6-2(trebalo je da se takmici sa celeronom, najbrzi je 550mhz) i u maloj kolicini amd k6-III( 450mhz ali l3 kes)

K6-III je imao L2 kes, ne L3.
Odlican procesor, drao je i Celeron pa cak i P3 na istom taktu, ali je bio Socket7, losi cip-setovi u poredjenju sa LX/BX, a pride je bio i skup.

Pozdrav!

Filo je napisao(la):
nisam bas hteo tako daleko da idem da ne ispadne da je amd i pre intela imao neki k2 ili k1 procesor ;)
pravio je amd i 386 na 40mhz a intel je stao na 33 ;)

Reci i da je to zato sto je npr. AMD 386DXL 40MHz, izasao vise od godinu dana posle Intel 386DX 33MHz.
AMD, Ti i Cyrix su tada pravili klonove, prakticno identicne procesore.

Filo je napisao(la):
kao i 486 na 40 a intel na 33, 486dx2 na 80 a intel na samo 66mhz a bogami i 486dx4 na 120 a intel na tricavih 100

Uvek je Intel isao sa 33MHz magistralom, jer je tada oficijelno postojala samo 33MHz SIMM memorija, 40MHz je bio overclock.

Filo je napisao(la):
a da li je brzi 486/133 od pentiuma....
btw. zadnji 486 iz amda je taj koji imas
sledeci se zvao Am5x86, radio je na 133mhz(4x33), uz overklok do 160mhz, i poredili su ga sa pentiumom na 75mhz , iako je i po obliku i po arhitekturi bio 486 generacija

5x86 133MHz - P75 je bila oznaka najbrzeg 486 procesora, i mogao je da se bije sa P75 ali u snovima :). To je bio klasicni marketing i prvi slucaj necega sto ce AMD nastaviti da obilato koristi u buducnosti "model rating".

Sasa je napisao(la):
K6-III je imao L2 kes, ne L3.
Odlican procesor, drao je i Celeron pa cak i P3 na istom taktu, ali je bio Socket7, losi cip-setovi u poredjenju sa LX/BX, a pride je bio i skup.

Pozdrav!

K6-III je imao loš FPU u odnosu na Mendocino, koji mu je bio glavni konkurent.. Ni u igrama se nije proslavio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno