Šta je novo?

P4 Celeron

Budimir

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
609
Da li ima neke sustinske razlike izmedju celerona na 1.7 , 1.8 , 2.0 osim u iskazzanoj brzini ? Pitam jer mi je isuvise velika razlika u ceni izmedju njih za tako mali skok u MhZ-ima.

2.0GHz bi trebalo da je uradjen u 0,13 mikrona, dakle bolji o/c.
Ostalo isto, cini mi se da su mu ostavili 128 kb L2 cacheta.

Pozdrav!

Zahvaljujem na brzom odgovoru :)

Da kao sto rece Uzi, razlika je pre svega u tehnologiji izrade koja je sada 0.13mikrona sto znaci bolji OC i manje zagrevanje. Razlika u performansama je mizerna ali je cifra okrugla a to kod Intelovih procesora vuce cenu. Znas ono kad kazes ortaku "imam procesor na 2 gigaherca"!!!!:)
L2 kes je i dalje 128kb...

dosta dobar test Celerona 2.0 se nalazi ovde .

Posebno se vidi koliko ovim Celeronima fali L2 keša po tome što i na 3 giga u 50% testova zaostaju za punokrvnim četvorkama pa čak i za onim iz Willamette serije koja je imala samo 256k keša :(

Praktično digneš mu takt za 50% (sa 2 na 3 giga), a dobiješ ubrzanje od 10%...

Ako je razlika samo u keshu, da li je on zaista toliko skup da bi se cena razlikovala tako darasticno izmedju celerona i P4 ili se samo pravi vestacka cena da bi se kupovali procesori, u ovom slucaju celeroni, u mnogo vecem tirazu?

bolkonski je napisao(la):
Ako je razlika samo u keshu, da li je on zaista toliko skup da bi se cena razlikovala tako darasticno izmedju celerona i P4 ili se samo pravi vestacka cena da bi se kupovali procesori, u ovom slucaju celeroni, u mnogo vecem tirazu?

Da :)

Nazad
Vrh Dno