Šta je novo?

P4 3 ghz presscot ili sempron 2800,sta uzeti?

bye

Čuven
Učlanjen(a)
22.10.2003
Poena
601
znaci kao sto naziv topica sam kaze koji od ova dva procesora da uzmem a racunar ce mi koristiti za sve po malo pa cak i malo igranja tu i tamo?

i u slucaju da se odlucim za P4 koju plocu da uzmem,mozda ASUS P4P800 deluxe?

Pitanje.
Zašto Sempron 2800?
Da nisi mislio na A64 2800+ ??

Ako si vec bio spreman da izdvojis pare za Preshot 3GHz+P4P800 onda je preporuka da uzmes brzu kombinaciju u vidu A64 3200+ winchestera i MSI Neo2 ili kao alternativu Epox 9NDA3+.

Poslednja izmena:
bye je napisao(la):
znaci kao sto naziv topica sam kaze koji od ova dva procesora da uzmem a racunar ce mi koristiti za sve po malo pa cak i malo igranja tu i tamo?

Imao sam istu plocu i P4 2.6c oko 6 meseci(ovrklokovanog) i nikada mi win nije izbacio plavi ekran pre oko nedelju dana stavio sam Abit AV8 i A64 3200+ 939 sa istom grafickom napajanjem i memorijom tv karticom, win mi je do sada izbacio oko cetiri puta plavi ekran. Zanimljivo je to da prime 95 radi citavu noc ibez greske a puca kod obicnog kopiranja dvd na dvd gledanja tv kartice,surfanja po netu sto je stari P4 c radio bez problema. Sto se brzine tice u testovima pokazuje da je brzi ali u normalnom radu cini mi se da je A64 sporiji od P4. Da A64 939 se vise greje od P4c i ima jeftiniji ventilator (bucniji je).

grabik je napisao(la):
Imao sam istu plocu i P4 2.6c oko 6 meseci(ovrklokovanog) i nikada mi win nije izbacio plavi ekran pre oko nedelju dana stavio sam Abit AV8 i A64 3200+ 939 sa istom grafickom napajanjem i memorijom tv karticom, win mi je do sada izbacio oko cetiri puta plavi ekran. Zanimljivo je to da prime 95 radi citavu noc ibez greske a puca kod obicnog kopiranja dvd na dvd gledanja tv kartice,surfanja po netu sto je stari P4 c radio bez problema. Sto se brzine tice u testovima pokazuje da je brzi ali u normalnom radu cini mi se da je A64 sporiji od P4. Da A64 939 se vise greje od P4c i ima jeftiniji ventilator (bucniji je).

Moguce je da su Northwood P4 i NewCastle A64 "tu nedge" po pitanju zagrevanja, ali Northwood-a vise nema nigde. Prescott P4 sa druge strane u poredjenju sa Winchester A64 kojih ima vec kod oba uvoznika (Imtel i Pakom) ne mogu po tom pitanju da se uopste uporedjuju. Prescott je extremno vreo procersor, dok se Winchester zagreva i do deset stepeni manje od starog NewCastle jezgra. I sa kulerima je totalno drugacija prica. Npr. kuler od Celerona D 340 ili P4 3.4 je daleko bucniji nego kuler koji se dobija uz A64 3200+ S939.

Poslednja izmena:
1. post pa odmah da zapocnemo rat
Vrati se na intela i uzivaj u tome sto ti se cini ;)

bancho je napisao(la):
1. post pa odmah da zapocnemo rat
Vrati se na intela i uzivaj u tome sto ti se cini ;)

Ma da, najbolji su ti sto su imali jedno, pa presli na drugo mnogo losije :D Sta su koji moj prelazili kada im je ono staro bilo super :D

grabik je napisao(la):
Da A64 939 se vise greje od P4c i ima jeftiniji ventilator (bucniji je).

Ovo obrni, totalno drugacije napisi i bices u pravu.

Ako imas para uzmi Prescott. Sto se ploce tice, za manje para mozes uzeti Gigabyte 8ipe1000g koja je provereno dobra (cak sta vise odlicna).

delimir je napisao(la):
Ma da, najbolji su ti sto su imali jedno, pa presli na drugo mnogo losije :D Sta su koji moj prelazili kada im je ono staro bilo super :D
Pa, kako bre da ne prelaze ljudi na A64 kad se u ovom delu foruma konstantno propagira A64. Mogu samo da zamislim šta će tek biti kad izađe Venice i par likova sa foruma nabave isti, lele... :D

Ja sam prešao sa AMD-a na Intel i jako sam zadovoljan. :wave:

bye je napisao(la):

Ne kapiram zahtev? Sempron 2800+ se ne isplati, kada su u pitanju AMD procesori. U pitanju je AthlonXP Thoroughbred B @2Ghz FSB166 koji je uporediv sa Celeronom D na 2.8 Ghz kada su performanse u pitanju, dakle sporiji je od PressHota, a da ne pricamo o A64. Sa cenom bez PDV-a od oko 100 eura, ne da se ne isplati, nego nema govora o tom procesoru. Sa druge strane, A64 2800+ kosta nekih 20 eura vise, a pristojna nForce3 ploca kosta relativno malo i to je mnogo bolje resenje nego znacajno skuplji Prescott i recimo neka relativno pristojna i865 ploca. Poredjenja radi A64 2800+ @2400 Mhz overklokovan, radi u proseku 10% brze od Prescotta 2.8E @3.4Ghz. U 16 testova od 18 je brzi, osim u nekoliko specificnih situacija gde je optizacija na strani P4 netburst arhitekture i dvokanalnog memorijskog protoka.
Ipak, ako se odlucujes da das pare za P4 Prescotta, razmisli bolje o recimo A64 3200+ Winchester 0.09 mikrona i recimo Epox 9NDA3+ ploci. To je izuzetno mocna masina, po ceni Prescotta. O razlici u zagrevanju da ne govorimo. Winchester, je mlak sa sve podignutim naponom i dobrim overklokom i to sa BOX kulerom.

Otidji do http://www.tomshardware.com , pa lepo procitaj tamo. Ovde ces dobiti oprecna misljenja i neces znati na cemu si. Svaka cast ljudima ovde, ali mi se cini da su tamo testiranja i zakljucak realniji.
Genijalci, ovde, nemojte da budete uvredjeni.

borab je napisao(la):
Otidji do http://www.tomshardware.com , pa lepo procitaj tamo. Ovde ces dobiti oprecna misljenja i neces znati na cemu si. Svaka cast ljudima ovde, ali mi se cini da su tamo testiranja i zakljucak realniji.
Genijalci, ovde, nemojte da budete uvredjeni.

Sto bas THG, ima i AnandTech. Xbitlabs i jos gomilu drugih sajtova. Problem je sto treba procitati sve to, a lakse je pitati: "Sta da kupim?"

Trenutno ti je najbolja kupovina neki S754 A64, recimo 3000+ i solidna S754 ploca, jeftinija vrijanta, bez dodatnog SATA kontrolera, osim ako ti bas treba vise od 2 SATA uredjaja ili pak neka druga drangulija koji skuplje varijante imaju. Npr. EPoX, ASUS, Chaintec, MSI. Ekvivalentan S939+ploca je skuplji i manje se isplati.
CPU + Ploca = 140 + 80 = 220 EUR (sa PDV-om)
Za te pare neces naci bolje.
I jos za kraj, ako uzimas S754 i 1GB RAM-a, uzmi jedan 1GB modul ili 2x512MB ali obavezno jednostrana, da ne bi imao potencijalnih problema.

Poslednja izmena:
Ja ne razumem da neko i dalje postavlja ova pitanja ?

Posebno sto apsolutno svako ko se razume u racunare kaze:

"AMD je bolji za iste pare, ali uvek mozes da nadjes jednako dobar Intel za vece pare".

Za Intel navijaju samo oni koji nisu imali prilike da rade sa obe varijante u nekom duzem/razumnom periodu. Ima istih ovakvih na strani AMD-a, ali definitivno niko ko se razume ne kaze da je Intel bolji za ulozeni novac.

Napomena, da, postoji par poslova u kojima je Intel bolji za ulozeni novac (kompresovanje audia/videa) ali isto tako ima situacija tj aplikacija gde mnogo sporiji AMD procesori "ostavljaju" iza sebe brze i mnogo skuplje Intele (bilo kakvo racunanje, 3d rendering npr).
Ipak, ovi slucajevi su i retki i prilicno nevazni "generalnoj populaciji". Ali, taj kome je recimo jedino i veoma bitno da racunar sto brze renderuje scene u maxu to mora da navede kao jedini i najbitniji uslov kada pita "AMD ili Intel?".

Za opste poslove koji se najcesce definisu "internet, office, igranje, gledanje filmova i slusanje muzike" AMD definitivno pruza vise za isti novac, ili isto za manji novac, kako god.

Sa svim ovim u vezi, kada sledeci put neko postavi ovo pitanje, posmatrajte ko prica da je Intel bolji, a ko "sulfira" AMD. Jer ova diskusija nece nikad da stane, uvek ce biti neznalica ne obe strane koje hvale svoje ili ono sto su culi.
Stoga preporucujem da se pogleda i KO JE STA napisao, ne samo sta je bilo ko napisao.

Pozdrav!

a c a je napisao(la):
S754 je sada pored S939 samo bacanje para.
Pa nije bacanje para, ako se uzme jeftinija S754 ploca, sa nF3 cipsetom, i ekvivalentan procesor, npr. 3000+ S754 je sasvim solidno value resenje. Naravno, S939 je bolji za upgrade i overklok.

drfedja je napisao(la):
Pa nije bacanje para, ako se uzme jeftinija S754 ploca, sa nF3 cipsetom, i ekvivalentan procesor, npr. 3000+ S754 je sasvim solidno value resenje. Naravno, S939 je bolji za upgrade i overklok.

Slazem se da uzimanje s754 ploca svakako nije bacanje para,ali nije ni najsrecniji izbor pogotovo u ovom trenutku kada su cene s939 ploca dosta pristupacne i svakako cine bolju kupovinu,gledajuci da je ipak u pitanju brza i bolja varijanta i to za malo visu cenu,a u nekim slucajevima cak i jeftinija..

Od dva losa uzmi manje, Presscot.Ali ipak je najpametnije A64, koji odluci ti. :d

Ako mozes uzmiA64 3000, ili jaci. Dilemu ne treba praviti da li je Sempron bolji od Preshota, posto nije, jedino po ceni je pristupacniji.
Postoji "sticky" o A64 procesorima, pa prvo lepo procitaj, ako nesto nije jasno, pitaj.
Izjave "A64 je bolji od Preshota" vaze za NEKE modele, ali neki ovde "gledaju meso a jedu kupus".
Vrhunski modeli A64 su i dalje preskupi za "surfovanje" i slusanje MP3-ja.
Preshotu je cena prilicno pala, pa vidi sta i po kojoj ceni mozes da nabavis.

Poz.

@Vladd
Nemoj mi reci da mislis da je Press stvarno bolji od A64?
Od Semprona stvarno jeste bolji...Ali od A64....

daj delimire uradi neki uporedni test nekog aktuelnog A64 procesora i ekvivalentnog Intel procesora da se vise zavrsi "...koji je brzi cpu..." prica.

kada neko postavi ovakvu temu, sibne mu se link pa neka covek sam vidi sta mu vise odgovara.

Po testovima koje sam sam radio A64 2800+, S754 overen na 2.4 Ghz, na FSB266 sa memorijom na 266, je brzi od Peshota 2.8E @3.4 Ghz, na FSB243 u proseku oko 10% u 16 testova od ukupno 18 koji su radjeni. U nekim testovima, narocito 3D endzinima, A64 ume da odere Preshota i za 15-20%. Tako na primer Half Life 2 na A64 tuce oko 99 FPS, dok na Preshotu na 3.4 izvlaci oko 85 FPS, a na A64 2800+ na 1.8 Ghz ima 84FPS.
Tu su uvrsteni igracki endzini novije i starije generacije, suva matematika, rad u windowsu, rendering, malo mpeg2 kompresije, par sintetickih testova, 3D Markovi 2001, 2003 i 2005.
Naravno tu ne racunam SiSoft Sandru.
Obe masine radile su sa memorijama koje su sinhrono radile sa magistralama. Na A64 nije dizan napon, dok je na Preshotu bilo potrebno.
Na defaultu su odnosi snaga otprilike jednaki, a procentualno A64 se vise overklokuje.
Definitivan zakljucak je da je Low end A64 bolje resenje od Low end Preshota, a vrlo verovatno i od High End Preshota, kojem je potrebno 3.6-3.7 Ghz da bi parirao A64 @2.4 Ghz. Uostalom to pokazuje masa testova po netu.

Evo i ja Intelovac da se pridruzim i da kazem da je A64 bolje resenje od Presshota,tako da tu nema vise sta da se kaze(ovde su DrFedja i ostali u pravu).A na Sempron zaboravi iako on nije los procesor,ali za malo vise para dobijes bolji cpu(a64).

p.s.Stvarno bi mogao mali test koji se mesecima obecava,a nema ga.Znaci celeronD vs Sempron i A64 vs Presshot.Ipak vise verujem vasim testovima nego Anandu ili Tomu....

Sasa je napisao(la):
Za Intel navijaju samo oni koji nisu imali prilike da rade sa obe varijante u nekom duzem/razumnom periodu.

Hoces da kazes da se naviknu ljudi vremenom na losije? :d

Ja sam imao prilike da radim sa oba -- i dalje smatram da je Intel bolji. Moj ortak koji radi u muzickom studiju takodje to isto misli nakon sto je pored nove A64 S939 masine morao da ide u drugi studio da bi na P4 (i to 2.4c!) zavrsio mix na kome se doticni AMD gusio. Ne moze jednostavno da izgura toliko synthova i efekata pa to ti je. Ali opet, zavisi kome za sta racunar sluzi...

Sasa je napisao(la):
Ima istih ovakvih na strani AMD-a, ali definitivno niko ko se razume ne kaze da je Intel bolji za ulozeni novac.

Niko ne osporava da AMD daje priblizno isto (u retkim slucajevima i vise) za ulozen novac. Jedino sto se meni ne svidja je sto su prosli dani kada je AMD bio dosta jeftiniji. Sada cenama pariraju Intel-u a opet deluju jeftino, a ima i skarta (Winchester i Prime95 anyone?).

Sasa je napisao(la):
Za opste poslove koji se najcesce definisu "internet, office, igranje, gledanje filmova i slusanje muzike" AMD definitivno pruza vise za isti novac, ili isto za manji novac, kako god.

To sto si rekao je tacno ali to i nisu bas neki poslovi. :D

delimir je napisao(la):
Prescott je extremno vreo procersor

Hmm, ja pod punim opterecenjem imam 55 stepeni C na mom LGA775 2.8 GHz Prescott procesoru (D0 stepping) sa stock Intel cooler-om i jednom osmicom na 2100 RPM u kucistu. Someone here is spreading FUD... :trust:

Moja preporuka:

- Ako ces Intela nemoj S478.
- Ako mozes nabavi LGA775 Prescott E0 ili bar D0 stepping.
- Ako ti ne treba mnogo jaka masina uzmi sada Celeron i ulozi u bolju graficku npr. bar 6600 GT, kasnije ces moci da zamenis Celeron sa 64-bitnim procesorom.
- Ploca moze neka 915P sa podrskom za DDR mada ni DDR2 nije vise tako skup, obavezno mora da podrzava EM64T (pogledaj CPU support list na sajtu).
- Ako ti se ne zuri sacekaj da stignu 64-bitni Prescott procesori -- trebalo bi da pocnu da pristizu krajem marta, pocetkom aprila.
- Sempron i uopste socket 754 i AGP zaboravi. Ako ti se vise svidja AMD onda makar uzmi najjeftiniji A64 za S939 i neku dobru nForce 4 plocu.

Lepo vam pricam, ko se razume kaze AMD, ko se ne razume prica Intel ;)

Socket 754 i AGP upravo jeste "best value for money" kombinacija, uz A64 naravno, ne Sempron.
DDR2 stvarno nije skupo, samo 2-3x skuplji od obicne DDR.

Sasa, mislim da sarkazam o ceni DDR2 memorije nije na mestu: Corsair PC4200, koji kod mene radi na cak 740Mz bez podizanja napona vec sada moze da se nadje po ceni od 100eur sa porezom (cena za 512MB), a radi se o odlicnoj memoriji. Pretpostavljam da se neka druga moze naci i jeftinije, pa ne drze svi Corsair u masini...

audiofreak je napisao(la):
Hoces da kazes da se naviknu ljudi vremenom na losije? :d
Ja sam imao prilike da radim sa oba -- i dalje smatram da je Intel bolji. Moj ortak koji radi u muzickom studiju takodje to isto misli nakon sto je pored nove A64 S939 masine morao da ide u drugi studio da bi na P4 (i to 2.4c!) zavrsio mix na kome se doticni AMD gusio. Ne moze jednostavno da izgura toliko synthova i efekata pa to ti je. Ali opet, zavisi kome za sta racunar sluzi...
Apsolutno tacno, prvo zasta ti sluzi komp. Ovo za mix mi je totalno smesno, slobodno tvrdim da nije podesio komp kako treba, mislim otisao je sa nekog Winchestera na 2.4c da zavrsi mix jer ovaj se gusi...nije-nego:d:D
Niko ne osporava da AMD daje priblizno isto (u retkim slucajevima i vise) za ulozen novac. Jedino sto se meni ne svidja je sto su prosli dani kada je AMD bio dosta jeftiniji. Sada cenama pariraju Intel-u a opet deluju jeftino, a ima i skarta (Winchester i Prime95 anyone?).
:S: :wall:
Hmm, ja pod punim opterecenjem imam 55 stepeni C na mom LGA775 2.8 GHz Prescott procesoru (D0 stepping) sa stock Intel cooler-om i jednom osmicom na 2100 RPM u kucistu. Someone here is spreading FUD
Prvo, veca je temperatura, a druga stvar i da je tolika temperatura A64 je mnooogo hladniji na defaultu, tu je negde fino OC tako da nema nikakvog FUD-a ;)

Vrh Dno