Šta je novo?

P4 1.60a

A+

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
609
Da li neko zna gde moze da se nabavi 1.60A P4 procesor?
Pozdrav

Vidim niko se ne javlja, a ja sam procesor nabavio, tako da never minde.
Pozdrav.

A+ je napisao(la):
Vidim niko se ne javlja, a ja sam procesor nabavio, tako da never minde.
Pozdrav.
Iii? Kakva su iskustva? :) Koju plochu imash? Kako se overklokuje? :)

:(
Sve imam, istina, ploca je MSI 845 Ultra-AR,Box procesor, 1.6A, 512K kesa, 1.5V. Inace, postoje i remarkovani procesoti?, koji imaju 512K kesa, ali rade na 1.75V.
Al, nemam NAPAJANJE za P4, danas ga nabavljam, pa cu pisati.
Pozdrav

Sta je tu moglo da se remarkuje??? Imaj sa vilamejt jezgrom i sa šumica jezgrom i to je to koliko ja znam...

CPU Intel Pentium4 Box 1.6A GHz (100x4x4), PGA478, Northwood, NetBurst, 512k, 1.7V

Ako misliš na ovakve stvari u cenovnicima pojedinih firmi - ništa čudno, pa pogledaj kako piše za množilac :) . Barem je potrefio tačan broj GHz :(

U principu ne može niko da ti uvali remark, jer sada kod P4 više nije potreban Intel FreqID već je dovoljan i WCPUID ili Sandra za proveru. Naime u samom proceoru postoji identifikacioni string sa tačnom oznakom u MHz...Takođe teško da mogu da preprave sama slova na heatspreaderu pošto su "urezana" tj. ispisana malo bolje nego na S370 pakovanju...Mada kada počnu da se pojavljuju berzije sa 533 FSB-a ko zna, sa ovakvom overklokabilnošću sve je moguće...

Evo i prvih rezultata: po ubacivanju ploce, gore pomenute, i postavljanja procesora (koji je spram PIII i Celerona manji-tek sam skoro prvi put video P4, a to se na slikama u novinama i na netu ne vidi bas dobro), odma smo ga digli na 2.12 GHz, na kojim radi stabilno, a uz ogroman Intel-ov hladnjak (kakvi su kod svih 4-vorki). Sigurno ima jos mesta za OC, ali za sada nije probano. Ploca se pre revizije Bios-a resetovala na vrednost sa pocetka price (1.6GHz), posle svakog nedovrsenog otvaranje Windows sesije, i hard resesta. Sa novim bios-om, to se nije desavalo, za sada, mada posle podesavanja RAID-a i celog OS-a, za to i nema neke potrebe. Inace na masini su instalirani Win 2000 i Win 98SE, koji su radili savrseno.
Posle nekog vremena, u Win98 smo odlucili da stavimo univerzalne drajvere za Intelov cipset (koji su stigli uz plocu), nakon cega se Win 98SE ubio. Izgleda da ce morati novi reinstal.
Razlike u brzini su primetne. DivX kompresovanje se ubrzalo prilicno, vise nego duplo (radi 30-40 slicica/s).

Da napomenem i da je prostor za kuler ogroman, kao i pritisak koji isti vrsi na plocu, koja se bukvalno ugiba pod njim, pa je pri postavljanju podmetnuta podloska u predelu ispod procesora, koja pruza otpor tom pritisku, pa se ploca ne povija toliko. Inace to je slucajno primeceno, a vidljivo je, dovoljno je pogledati plocu sa strane procesora.
Kao sto sam ranije napisao, morao sam da menjam i napajanje, a uzeo sam Chieftec-a od 300W, koje me je prijatno iznenadilo.
Cak je i teze je od mog starog Macase-a, 250W.
Pozdrav.

Možda ja nisam obratio pažnju, al' na kom naponu radi? Može li da se digne na 133MHz bez podizanja napona? Mnogima to uspeva.

Odmah smo podigli napon, ali samo za 0.025V, dakle radi na 1.525V, umesto deklarisanih 1.5V.
Nije ni pokusan OC na 1.5V, ali pretpostavljam da moze, posto ni sa ovim nije bilo nikakvih problema.
Pozdrav.

A+ je napisao(la):
Odmah smo podigli napon, ali samo za 0.025V, dakle radi na 1.525V, umesto deklarisanih 1.5V.
Nije ni pokusan OC na 1.5V, ali pretpostavljam da moze, posto ni sa ovim nije bilo nikakvih problema.
Pozdrav.
Nema razloga da ga držiš na povišenom naponu, ako mu je i default dovoljan. Obavezno probaj sa 1.5V, ne možeš ništa da izgubiš, a za procesor je bolje da ga ne forsiraš ako već ne mora. Nije da je neka razlika, ali ipak ....

Javi šta uradi.

magick je napisao(la):
Nema razloga da ga držiš na povišenom naponu, ako mu je i default dovoljan. Obavezno probaj sa 1.5V, ne možeš ništa da izgubiš, a za procesor je bolje da ga ne forsiraš ako već ne mora. Nije da je neka razlika, ali ipak ....

Javi šta uradi.

Da ne pravimo svako malo opet slichnu temu, samo da kazem da je izasao novi bios za Abit BD7(RAID) i da sada cpu moze da se pogura do 1.7V. U onosu na 1.625 dobio sam jos preko 100 MHz stabilne brzine, ali ipak ne radi na 2.4.. Uglavnom, memorijski transfer sa novim BIOS-om i FSB-om 145 je 2.99x GB/sec.. Jos uvek na Samsung PC2100 memoriji. Spustio sam ga na 143 FSB-a posto je jednom stao u Q3 kada je memorija na 193 MHz. Steta sto niko nema neki besan DDR modul, pa da se napravi neki lep screenshot sa preko 3 GB.

A+ je napisao(la):
Evo i prvih rezultata: po ubacivanju ploce, gore pomenute, i postavljanja procesora (koji je spram PIII i Celerona manji-tek sam skoro prvi put video P4, a to se na slikama u novinama i na netu ne vidi bas dobro), odma smo ga digli na 2.12 GHz, na kojim radi stabilno, a uz ogroman Intel-ov hladnjak (kakvi su kod svih 4-vorki). Sigurno ima jos mesta za OC, ali za sada nije probano.
Razlike u brzini su primetne. DivX kompresovanje se ubrzalo prilicno, vise nego duplo (radi 30-40 slicica/s).

A koja ti je maksimalna temperatura procesora, meni je sa tim coolerom isao i do 60 stepeni?

magick je napisao(la):

Javi šta uradi.
Posto je sve i dalje u fazi testiranja, moram da prijavim, da je do sada testirano sve, bez igrica (Divx,...). Po ukljucenju igrica, npr. Wolfenstein, po ucitavanju pozicije, racunar se jednostavno zapucao. Posle korekcije u Bios-u, na 1.55V, igrica je uspela da se ucita, i da se igra, za sada bez zakucavanja. Do duse nije radio vise od pola sata, moram ga dalje istestirati. Sve u svemu, cini mi se da ovaj Intelov kuler nece biti dovoljan za ozbiljniji overclock.

RasetaM je napisao(la):
A koja ti je maksimalna temperatura procesora, meni je sa tim coolerom isao i do 60 stepeni?
Evo sada , u radnom rezime, DivX+ internet sa gomilom otvorenih prozora, 51.5 celzijusa.

A+ je napisao(la):
Evo sada , u radnom rezime, DivX+ internet sa gomilom otvorenih prozora, 51.5 celzijusa.

Pa, nije to nesto zahtevno. Uzmi neku zahtevnu FPS igru, kao sto je MOHAA ili RtCW, igraj pola sata intenzivno, pa nam javi sta bi.

notax je napisao(la):
Pa, nije to nesto zahtevno. Uzmi neku zahtevnu FPS igru, kao sto je MOHAA ili RtCW, igraj pola sata intenzivno, pa nam javi sta bi.

Preduhitrio si me, adje nadji nesto zahtevnije, ili uzmi onaj programcic CPUstabilititest pa ga sa njim zagrej!

Kratko pitanje

Da li taj Northwood radi BEZ podizanja napona na 133 MHz FSB-a? (znači i RAM i FSB na 133 MHz...)

Re: Kratko pitanje

delimir je napisao(la):
Da li taj Northwood radi BEZ podizanja napona na 133 MHz FSB-a? (znači i RAM i FSB na 133 MHz...)

Posto se na nekim normalnim sredstvima, koji mogu da se kupe, klokuju od 2.12 G do 2.40 G, zavisno od ploce, to verovatno znaci da na 133 FSB (2133 Mhz) nece moci da radi na default naponu. Mozda ako imas najbolju plocu, i odlican primerak procesora, ali zasto je to vazno, ako se i digne napon za 0,1 V???

Re: Re: Kratko pitanje

notax je napisao(la):
Posto se na nekim normalnim sredstvima, koji mogu da se kupe, klokuju od 2.12 G do 2.40 G, zavisno od ploce, to verovatno znaci da na 133 FSB (2133 Mhz) nece moci da radi na default naponu. Mozda ako imas najbolju plocu, i odlican primerak procesora, ali zasto je to vazno, ako se i digne napon za 0,1 V???
Na 2.12G, nema potr4ebe za dizanjem napona vise od 0,05V.
Pozdrav.

Re: Re: Re: Kratko pitanje

A+ je napisao(la):
Na 2.12G, nema potr4ebe za dizanjem napona vise od 0,05V.
Pozdrav.

Ludilo. Siguran sam da je tih o,o5 V kriticno. :D

Takodje, posle par dana testiranja, zakljuceno je da je i DDR memorija (kvalitet) bitna za OC. Prve dve memorije (no name), su bile neispravne. Zatim je probana NCP, koja je radila, ali je bila samo prolazno resenje. Probana je i memorija (no name) koja je radila savrseno na 4x100 Mhz, ali cim je pokusano da se takt malo digne, racunar se zapucavao. Takodje je ista memorija davala losije rezultate u Sandri.
Na kraju, stavljen je Kingston, koji radi isto dobro kao i MT memorija, tj. OC ide sa standardnim, Intel cooler-om na 133.
Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno