Šta je novo?

P3 ubija VIDEO !?!?!

miha\zero

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Imam Abit SA6 (i815EP) i Cumine 866/133. Kada u biosu stavim da je vrednost "In-Order Queue Depth" 4 racunar radi fantasticno brzo i generalno sam prilicno zadovoljan kako sve to radi, osim sto mi bilo koja vrsta video materijala zakucava racunar (okrenuo sam ga, skroz, skroz sam ga okrenuo, na krov). Znaci bilo da je uvodna animacija u NFS-U ili neki DIVX ili cak avi u nekom smesnom kodeku, nebitno, racunar se najkasnije u roku od 3 sekunde zakucava.

Kada se vrednost "In-Order Queue Depth" stavi na 1 (ima samo 1 i 4) onda se racunar ponasa dosta kilavo i generalno igre ne mogu da se igraju kako treba, ali video radi odlicno i bez IKAKVE zamerke.

Koliko sam ja uspeo da otkrijem vrednost 4 oznacava da se otkljucavaju pipeline-ovi na procesoru, a 1 da su iskljuceni.

Hajde ako neko zna ili ima ideju kako da enableujem pipeline-ove ili nesto trece nek kaze. Castim pitche (ne zenskog roda) ;P

M

NFSU hoce da blokira ako je kompjuter overklokovan (cak i ako ostale igre rade bez problema). To sto ti se i DIVX blokira, znaci da je kompjuter nestabilan na tom taktu. Dakle vrati se na nominalni takt. Radice sporije, ali radice. A to oko pipeline-a, se uopste ne razumem.

Laza je napisao(la):
NFSU hoce da blokira ako je kompjuter overklokovan (cak i ako ostale igre rade bez problema). To sto ti se i DIVX blokira, znaci da je kompjuter nestabilan na tom taktu. Dakle vrati se na nominalni takt. Radice sporije, ali radice. A to oko pipeline-a, se uopste ne razumem.

Ko kaze da ga je klokovao ??

Mislio sam da ono 866/133 znaci da mu FSB radi na 133, a takodje mislim da P3 radi na 100MHz FSB.

Posto uopste nisam upucen u Intel procesore, ako sam negde pogresio, onda se izvinjavam.

I ja bih rekao da je oc,posto P3 radi na FSB 100........rekao bih da je pravi takt procesora 650MHz.......
Elem.....proveri hladjenje procesora,a posle toga i hladjenje graficke.......
Nestabilnost sistema je generalno uslovljeno hladjenjem (odnosnom ne hladjenjem) komponenti,losim napajanjem,a tek potom trazi probleme u operativnom sistemu.......

Alo, postoje P3 procesori i na 133Mhz magistrali.

Pa jel je p3-866 bio na 133???
Nesto me secanje lose sluzi,ali cini mi se da su bili preko te frekvencije bili na 133......hm...mozda gresim.....
Elem,opet apelujem na hladjenje........
Pomislih na oc,zato sto sam ja davno imao celeron 600 kloknut na 900. IOQD mi je isto bio jedan (kao kod svih keleraba),a kada sam ga kloknuo prijavljivao se kao puna trojka (900EB),ali je ostao na ioqd=1,ali ja nisam ni imao opciju da to promenim....

Nikada nisam chuo za otljuchavanje i zakljuchavanje pipeline-ova kod procesora iz biosa. Mozda bi Magick mogao da progovori koju o ovome. Stvarno je chudan problem.
Da li je moguce da je taj P3, remarkovani P3 650, pa su ga taiwanci loshe nabudzili? Mozda je u prvom slucaju kombinacija sa koprocesorom neka gde na 4 takta procesora ide 1 takt koprocesora, jer procesor posle remarkiranja nece da radi full 1 na 1. A u drugom slucaju su oboreni setinzi procesora, a koprocesor radi full.
Ako je ovako neshto, teshko da ces bilo sta moci da uchinish.

P.S. Gore pomenuta pretpostavka je samo plod moje mashte. UPOZORENJE! Nemojte to pokushavati kod kuce, a ni u garazi.

Imam pravi P3 Coopermine 866EB (nominalni takt FSB-a je 133 MHz) i hladim ga golden orbom gde je radna temperatura 40 stepeni. Nisam nista klokovao sve je default. Ima pasta na procesoru i qler je uvek ladan (zift). Cak i kada renderujem po 3 dana sa problematicnim setovanjem (4) on renderuje i ne pravi problema. Onog sekunda kada upalim neki video bum.

M

Imas li TV karticu?Ako imas desable-uj je u Device Menager-u i javi sta se desava...Ne ulazite u pitanje zasto ovo pitam,imao sam slican problem i to je resilo stvar...
Ajd...

npetar je napisao(la):
Imas li TV karticu?Ako imas desable-uj je u Device Menager-u i javi sta se desava...Ne ulazite u pitanje zasto ovo pitam,imao sam slican problem i to je resilo stvar...
Ajd...

Nemam TV Kartu

Nisi rekao da li se to desava od skoro ili je uvek bilo tako...

npetar je napisao(la):
Nisi rekao da li se to desava od skoro ili je uvek bilo tako...

pre je bilo na 1 uvek te nikada nisam ni primetio ovako nesto. Pre jedno mesec dana sam stavio 4 osetio mnogo veliko ubrzanje i nisam primetio nista posebno. Ali sam ubrzo posle primetio ovo sa video-om. Slucajno sam pre 3 dana vratio na 1 i video opet radi. Zato pitam, da nema nesto sto uslovljava da ovo radi sve kako treba sa ukljucenim pipeline-om. Malo mi je shashavo.

M

Po meni je „In-Order Queue Depth” pre funkcija memorijskog kontrolera nego samog procesora, mada je povezanost takva da je to teško razdvojiti. Njeno svrstavanje u procesorske funkcije je izvršeno prema lokalizaciji nastanka potrebnih kontrolno upravljačkih instrukcija, a ne resursa pomoću kojih se one naposletku izvršavaju, no dobro...

Današnji procesori (prema rasprostranjenom pojmanju ovog termina) se grubo gledano sastoje iz dve logičke celine: egzekutabilne i bas interfejs. Pajplajn o kome je ovde reč je interna struktura „bus interface” jedinice i predstavlja način komunikacije CPU-a sa memorijskim kontrolerom, odnosno čipsetom.

Keširanjem mikroinstrukcija koje dobija od procesora i preklapanjem njihovog izvršavanja, memorijski kontroler efikasnije iskorišćava FSB i drži procesor „sitim”, tačnije njegove egzekutabilne jedinice. Dubina ove memorijske strukture (reda) je karakteristika konkretnog čipseta, odnosno realizacije njegovog memorijskog kontrolera, a njeno korišćenje smanjuje latenciju pribavljanja podataka iz sistemske memorije.

Kada IOQD stavimo na „1” mi zapravo isključujemo ovaj proces i povećavamo latenciju memorije, jer tada memorijski kontroler čeka da CPU završi procesiranje prethodne instrukcije da bi dobio naredbu za pribavljanje sledeće. U zavisnosti od dubine bus interface pipeline-a, to može potrajati 4, 8, 12 ili više taktova.

Nestabilnost pri radu sa uključenim IOQD je obično dobar pokazatelj nestabilnog rada uzrokovanog overklokom ili nekim anomalijama u napajanju. Smanji parametre (sistemske) memorije, pa vidi onda... memorija slabijeg kvaliteta teško mogu da izdrže najagresivnije parametre latencije (2-2-2).

Vrh Dno