Šta je novo?

P2 965, GTX260 SLI

Midgard

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
649
AMD Phenom II X4 965 @ ~3.7
Asus Crosshair II Formula
4gb HyperX DDR2 800 @ 880
XFX GTX260 sp216 SLI (x2)
P&C TurboCool 1000W

xfxx.jpg

3D Mark 03
2md31pl.jpg

3D Mark 06 - FAIL :S:
11schdx.jpg

3D Mark Vantage
2h4xmgy.jpg

Crysis Warhead

1280x1024 Enthusiast,no Antialias
Min 27 Average 55 Max 81
2q33dzk.jpg

1680x1050 Enthusiast,8xAntialias
Min 17 Average 43 Max 62
2mzgqbo.jpg

NFS Shift,1280,8x AA,16xAF

Min, Max, Avg
40, 91, 55.833

Poslednja izmena:
Lepa gomila hardwera, samo mi to nesto losi rezultati za 260 sli?!

zato sam i postavio :) sta/kako itd ? saveti dobrodosli :wave: sa ortakom sam se igrao malo iz dosade a niko od nas nije vican overkloku (ko sto se da videti) :p

Svi markovi imaju ok rezultat....mozda si ocekivao vishe ali ako odes do hwbot-a u ukucas 2 x gtx260 i pogledas rezultate na tvojim taktovima za gpu i za procesor videces da je skor u svakom od markova sasvim normalan...
Ako zelis jos malo da ga povecas prvo podesi ventilatore na grafickoj na 100 % i probaj da dignes gpu barem na 700 (mislim da bi trebalo da mogu to ) a ako bas hoces da se igras mozes malo i napona dodati na grafikama preko evga tool-a ..one imaju volteru naponsku pa je moguce softverski dodati napona...ovo zadnje ne bih preporucio ako nisi vec to radio pre....

:wave:

Pozdrav,

Letimicnim pogledom na 3DMark06 CPU rezultat, mislim da znam u cemu je tvoj problem.
4900 CPU poena je premalo za P II 965 @ 3.7GHz (trebalo bi da imas skoro 5500 za taj takt, npr. moj ubogi Athlon X4 @ 3.25 ima 4700!!!)
Evo ti ovde gomila P II skorova u 3DMarku i videces da PII blizu 4GHz ide cak i preko 6000.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=185979&page=41

U cemu je problem kod tebe? Nagadjam da je u pitanju Croshair II (nforce 780a) i hypertransport 2.1, a P II trazi 3.0 da bi radio punom snagom.

Dakle ili menjaj plocu za noviju (ima ih vala kod nas da biras kakvu 'oces za relativno male pare) ili se zadovolji sa tim 10-15% slabijim rezultatom.

Uzdravlje!

Evo ti jedan primer sa linka koji sam ti dao: (u pitanju je mnogo sporiji SLI graficki podsistem od tvoga 9800GT SLI, a ima puno veci skor)
Pogledom na sliku ispod vidi se da tip koristi mod za pokretanje SLI sistema na non-SLI plocama preko ubacenog modovanog X58 drajvera i sve mu radi jako lepo.
I ovde na benchu ima tema o tome: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=209886 :)

aGeoM's machine:

3DMark Score = 21025 3DMarks
SM 2.0 Score = 8139 Marks
SM 3.0 Score = 10278 Marks
CPU Score = 5638 Marks

OS = Windows 7 x64
CPU = Phenom II X2 550BE
BOARD = ASUS CROSSHAIR III Formula, BIOS [1003]
GPU = 2 x ASUS 9800GT Ultimate @SLI
Drivers = 191.03

http://img14.imageshack.us/i/3dmark06phenomiix4550be.jpg/

Poslednja izmena:
Ta razlika u CPU score-u je do Viste, ona zakida dosta tu.
Inace CPU sam po sebi koci te karte u 3dmark06 no to i nema neke veze, ja sam doduse ocekivao nesto veci avrg. u Warhead-u. Dve 260-ke mu dodju valjda kao jedan 295. Mada nisam nesto gledao ili nalazio jos nekog sa 2x260 i Warhead benchmark-om ..
Ako me secanje dobro sluzi CPU preko ~3GHz pa na dalje nije nesto bitan u Warhead-u ? Ili mozda igra ulogu kada je SLI u pitanju ..

ponavljam da ti rezultat uopste nije slab nego tacno kako treba link koji ti je dao kull ima 200 mhz veci takt procesora a samim tim i vishe cpu poena u 3dmark06 ....znaci jedino sto si navodno dobio slabo u 06 marku su cpu poeni ali ako odes na hwbot i ukucas u search opciju da ti za 3dmark06 nadje sve rezultate za tvoj procesor videces koliko se dobija poena za koji takt cpu ...i jos jedna napomena radeci recimo 3dmark o6 u XP-u dobijas vishe poena za cpu ali zato manje se dobija za sm2 i sm3 test dok radeci u visti ili win 7 dobijas manje cpu poena ali vishe za gpu ...

Ma sve to ok, nego aj prodaj jednu 260ku ;)

Kao prvo ta GTX260 moze da se nagura na 750MHz za GPU uz malo dizanje napona jedini problem je sto ce procesor da koci.

@kull

Ako pogledas specifikaciju ovde http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=EIDxaW1Ln3YR9RA2

videces da Crosshair koristi hypertransport 3.0 na NVIDIA nForce® 780a SLI chipsetu.

Imas pravo, pogresio sam. Prevideo sam da je to AM2+ ploca, mislio sam da je samo AM2. :)

Evo ovde jos jedan link na temu o tipu sa Asus M4N82 (980a = preimenovani 780a) + P II 955BE @ 3.8GHz + GTX 280 i par slicica sa njegovim rezultatima pa nek uporedi ako hoce. (tip ima 18.800 sa single GTX280 i 5800 CPU skor)
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=232705&page=3

E, sad ako Vista ubija CPU skor za cirka 800+ poena onda je to stvarno bruka.

Midgard moze da proba neku drugu postavku mnozioca, npr. 19X200MHz, da vidi sta ce tako dobiti.
Vecina od 965 BE procesora su uglavnom lepo probrani krem od procesora pa se uglavnom uspesno overklokuju na 3.8 - 4.0GHz bez mnogo muke.

Poslednja izmena:
@ perica : hvala za info,probacemo xp vs vista ;)

@ kull : ako je stvarno moguce da stavimo SLI na crosshair III plocu,ocekujte nove rezultate uskoro,jer ortak ima p2 955,crosshair III ;) samo da nadjemo negde taj modifikovani x58 drajver :)

inace kuler je Xigmatek Dark Knight,a sto se tice o/c,noob sam :) tako da dajte mi neke vrednosti da od/do da isprobam i da li je potrebno da dizem voltazu procesoru ?

bte da li je moguce da me memorija ddr2 800 koci ?

Poslednja izmena:
Phenom 2 je inicijalno pravljen za DDR2-1066+ ili DDR3-1333+ tako da je moguce da tvoj DDR2-800+ malo koci stvar, ali mozda u rangu od najvise 5-10%.

Evo ti uputstvo sa download linkovima za SLI hack i to bas probano na AMD chipsetu:
http://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=1562277&postcount=923

965BE uglavnom i na default naponu od 1.4V stabilno radi do 3.8GHz, a ako zatreba sa tako dobrim air coolerom kao sto je Dark knight mozes slobodno da podignes na 1.45V.
(mnogi stavljaju i na 1.5V za 4GHz, ali pogledom na tvoje temperature iz Everesta rekao bih da je kod tebe to pomalo rizicno jer ako su ti one 40+ temp u idle, to je poprilicno visoko)

Takodje povecaj mnozilac za CPU/NB (IMC - integrisani memorijski kontroler) sa default 2000MHz do npr. 2500MHz bez povecanja njegovog napona ili dokle doguras (2600-2900MHz cirka) sa blagim povecanjem napona +0.025V do max 0.1V. Time dobijas primetno brzi rad sa memorijom. Trebalo bi da ti je otkljucan taj mnozilac jer njega mozes da podignes preko promene mnozioca (po defaultu ti je 10X200MHz) ili povecanjem busa.
Kod tebe je bus na 220MHz i ako nisi dirao taj mnozilac IMC ti je poodesen na 2200Mhz. To ti pise u CPU-Z na onom tabu "memory".

Sto se tice Crosshaira III,
Crosshair III takodje veoma dobro podnosi visok HTT (bus i do 300MHz), ali za to podesavanje vec treba strpljenja i malo citanja/traganja po netu za optimalni setup. U tom slucaju je potrebno dodati i 0.1-0.2V za northbridge (default je 1.1V), ali usaglasiti to povecanje magistrale sa prethodne dve tacke i dobiti 100% stabilnu masinu su vec finese i zahteva malo vise proucavanja i doterivanja.
Jos jedna bitna stvar je da ako povecas bus i HTT ce se povecati sa default 2000MHz, a on ne sme da prelazi nekih 2200-2400Mhz jer izaziva nestabilnost i umanjuje gpu performanse. (Konkretno kod Crosshair III to se zove HT Link Speed i po defaultu je na 10X200MHz, dakle npr. ako bi uspeo da podesis bus na 300Mhz, HTT mnozilac bi morao da smanjis sa 10 na 6 ili 7)

Naravno tu se sad uplice i podesavanje takta memorije jer rastom busa automatski raste i takt memorije, ali najbolje je da za pocetak uspesno namestite CPU i CPU/NB klok, a posle isprobavajte koliko magistrala moze da se podesi preko default 200+MHz.

Korisni Crosshair III linkovi za citanje:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=233251&highlight=crosshair+iii
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=227801&highlight=crosshair+iii

Poslednja izmena:
ok,hvala svima,probacemo sve kombinacije pa javljamo :wave:

inace,da li pasta utice na temp u nekoj znacajnoj meri ? kakva je OCz Freeze (nju sam stavio) ?

Ocz freeze jedna od najboljih koju kod nas mozes naci...a sve one uticu ali se medjusobno razlikuju jako malo 1-2 stepena izmedju kvalitetnijih!

a ha,ok,pitam jer sam citao na forumu da ima neka kao skuplja ovo ono sa "necime" u pasti kolko sam skapirao o_O

jos jedno pitanje :) da li bi mnogo doprinelo kada bi pored o/c svega dodali jos jednu 260 ? :p

a da li bi mi ovo napajanje izdrzalo sve to?

hey,jel mogu nekako da zalepim hladnjake na memoriju (ram) a da to nije dvostrana_smolepljiva_termo_traka (jer je nema kod nas :( )

Imas da kupis one metalne hladnjake iz jednog dela...nesto poput onoga sto dolazi na skupljim modelima (kingston, corsair i sl). Takodje sve je vise i aktivnih hladnjaka za ram.

memoriaj ti je na samo 880 i to josh cl6. nategni i ocuj to na barem 1000 cl5, a ako nece nabavi brzu memoriju, ako neko zna da iskoristi brzu i antegnutu ddr2 memoriju onda je to fenomche :)
podesi NB na 2600, a ako moze i na vishe
cpu na 3.8 ili 3.9 (trebalo bi da moze sobzirom na kuler)
stavi neki brzi OS
oc-uj malko bolje grafichke karte, spusti memoriju na 1100, pa onda dizi jezgra i shejdere, mozda ti je i tu bilo malo trotlovanja.

kad ovo uradish ochekuj barem 2k vishe markova i vishe sigurno necesh jer na toj plartforim i sa tom plochom necesh videti bolje skapiranje osim u najvishim rezolucijama i najzahtevnijim modovima. da bi to potvrdio izvrti mark 06 u 1680 (ili koju mozesh rez mazimalno) 8xaa i 16xaf sa ukljuchenim i sa iskljuchenim SLI-em. sa iskljuchenim cesh imato oko 10k, a sa ukljuchenim 16-17k

Poslednja izmena:
@proday : za lepljenje hladnjaka sam pitao jer imam Revoltec "niklovane" neke,teske 'ko kamen :)

@demois : ok,znaci predlazes mi da menjam memoriju ? koju da uzmem ? (jel bi znacilo ista da uzmem ocz flex 1200?) i sta podrazumevas pod "brzi os"?

Ok, nisam znao to za hladnjake. A sto se memorije tice ocz blade i slicne LV (low woltage) su se fino pokazale.

pa pazi, imash dobre komponente, ta memorija bash shtrchi. nisam rekao da morash da menjash. probaj da iz tog kingstona izvuchesh maximum. postavi ruchno memoriju na oko 1000, ht na 250, a memoriju na x4 i dobicesh 1000, ruchno podesi latencije na 5-5-5-18 pa vidi, ako hoce hoce, ako nece, ja bih ti preporuchio OCZ 1066 Platinum LowVoltage 2x2GB (edit, prodaj me preduhitri u sekundi), kratko sam je testirao i ishla je na skoro 1250mhz cl5, ne treba ti flex, preskupo je to.
a pod brzim sistemom sam mislio XP (ali onda nishta od vantage-a)

Poslednja izmena:
ovaj hyperx nece preko 920-30 nikako,probao sam upravo sve moguce kombinacije za mem :(

jesi na ovaj ocz mislio "4 GB DDR2 RAM, PC8500/1066 MHz, OCZ, (2x2GB) Platinum CL5 (Memorija DIMM DDR2 2x2GB 1066MHz OCZ Platinum CL5 Low Voltage, OCZ2P1066LV4GK)" ? jel Blade bolji za tih 20e od ove ocz ?

ili da se ne z**bavam sa time,i predjem na crosshair III/ddr3 ? :smoke:

Poslednja izmena:
Vrh Dno