Šta je novo?

P A E

illidan

- Bike Camper -
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,605
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, cm atmos 240 - phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16 3600
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2 - fosi audio za3 - kef q350, fiio ft1, all balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
gigabyte mo27q28g
Miš & tastatura
lamzu atlantis mini, kbd.fans tofu65 raw alu - cream soda switches - gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuje me malo bolje objasnjenje Physical Address Extension i kako je moguce ukljuciti PAE u Windows XP Pro (mislim da moze u XP 64-bit BETA).
U everestu pokazuje da je moguce ukljuciti u OS i da to podrzava procesor ali da nije ukljuceno.

Evo kako kod mene po defaultu stoji... Jes' da ne znam za sta sluzi ali tu je...

Prilozi

• PAE.gif
    PAE.gif
    44.8 KB · Pregleda: 93
Kod mene to ne pise, znaci da ti je to sistem sam ukljucio :wall:

illidan je napisao(la):
Kod mene to ne pise, znaci da ti je to sistem sam ukljucio :wall:

Treba tebi Windows XP by Vule! 😀

Poslednja izmena:
And what's the diference ???

Sta jel ovo:
| ABIT NF8 / A64 [email protected] / C3D 9800se@pro / 512MB A-Data DDR 400@450 / 710T / Altec 5100 / Chief 300W | on WinXP Vule Edition :Klanjanje
😀 😀 😀
Jel to bio neki dobar mod ili samo odlican primerak? 😀 :d 😛

Ko zna, mozda su gremlini 😀 😀 😀

Dobar je Vule Edition, xp loading screen se zadrzi na ekranu negde oko 1 sekunde i zatim kratki welcome, milina ..... :beat:

Prilozi

• pae.webp
    pae.webp
    127.7 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Pa... Sad ti masina radi sa 100% snage, nista je ne koci 😉

Ima li neka opcija u windowsu da se ovo ukljuci i cemu tacno sluzi?

PAE, ili Phisical Adress Extension znaci da je omoguceno fizicko adresiranje memorije od preko 4GB ili 32-bita. Ta funkcija postoji u AMD Athlon 64 procesorima, kao i na 64-bitnim Prescottima.
http://msdn.microsoft.com/library/d...us/memory/base/physical_address_extension.asp
Konkretno u Windowsu, PAE omogucuje da imate do 16GB RAM-a.
Takodje, PAE je prisutan i sa 32-bitnim prescottima koji imaju integrisan NX bit, za tzv. DEP funkciju, a to postoji naravno i na AMD 64 procesorima.
Stariji XEON procesori, pre Nocona i njegovih EMT64 ekstenzija, takodje koriste PAE za adresiranje vece kolicine memorije.
PAE je neophodan da bi DEP radio, a PAE moze da se ukljuci nezavisno od DEP-a, switchom u boot.ini fajlu sa dodavanje /PAE
O tome mozete vise da vidite na ovom linku http://support.microsoft.com/kb/875352
Dakle, PAE u Windowsu XP SP2 omogucuje koriscenje 16GB RAM-a u 32-bitnom okruzenju.To je bespotrebno ukoliko se ne koristi DEP i ukoliko imate manje od 4GB rama. Pored toga, PAE smanjuje memorijske performanse, zbog memorijskog preklapanja, t.j. dodatnih adresnih strana o kojima mozete procitati na gornjem linku.

Hvala drfedja na opsirnom objasnjenju. Sada je jasnije 🙂

Nazad
Vrh Dno