Šta je novo?

Overlay

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
da li neko moze da objasni sa tehnicke strane kako funkcionise overlay na grafickim karticama.

ovo mozda nije tema za OS ali kapiram da cu ovde pre dobiti odgovor nego u "grafickim karticama"

dakle precesljao sam net ali nigde ne postoji objasnjeno kako radi overlay odnosno gde se upisuju podaci, ko ih upisuje, sta se crta na ekran, odakle, kako se radi skaliranje...

Overlay je "prozor" koji se pri refreshu slike (od strane grafičke kartice) zadnji iscrtava, i ima svoj blok memorije koji se jednostavno popuni i šalje na crtanje, i to bi otprilike bilo to. Nisam upoznat sa detaljima, ali se skaliranje vrši u hardveru i jedina razlika u odnosu na obične "prozore" je što se sve obavlja brže i što se 2d operacije rade hardverski akcelerisano. To bi trebalo da je jedina razlika, jerbo ti svojih pravougaonika možeš da imaš koliko hoćeš ali ćeš sa njima da se zezaš samostalno, dok ti grafička nudi taj jedan hardverski "dedicated" prozor koji će najbrže da se icrtava, pa ga ti koristi za šta hoćeš (a cenim da je osnovna namena bila video prikaz).

Poslednja izmena:
ne valja... to sam i ja nasao na netu ali time nista nije objasnjeno.

da li se overlay slika nalazi u kontinuitetu u memoriji graficke kartice (frame bufferu) ili se prilikom nailaska na overlay pixele oni citaju sa druge lokacije? u kom formatu se cuvaju overlay pixeli? koliko kapiram ne moraju da budu u RGB formatu...

na Atariju si recimo mogao da setujes pocetak video memorije (32Kb) bilo gde sto znaci da si recimo vertikalni skrol mogao lako da napravish menjajuci pocetak video adrese pri svakom VBL-u (za +/- 160b). kapiram da overlay koristi neki slican trik ali me zanima sa tehnicke strane kako to radi.

Nazad
Vrh Dno