Ne bih pokusavao da vam prevodim ove engleske definicije koje ste pokupili sa neta...jer bi bile kontra-produktivne

Bojim se da ih ni ja nisam 100% shvatio jer su pomalo prazne
Elem,znam samo (iz eksperimentalnih i logickih zakljucaka) da Overlay nema direktne i velike veze sa time sto "mozete" da pustate 3 ili 4 DivX filma/avi/mpeg fajla na monitoru + da gledate TV.
To bre mogu i sa Kworldom + divx i sa ASUS + divx da radim.
I sa cime god - samo dok software nije *eban pa to ne dozvoljava i grabi mnogo CPU i GPU resursa.
Elem,svako sa danasnjom jacom masinom moze da pusti 2 do 3 DivX filma bez obzira koja (zavisi i na koliko nafurate QUALITY u DivX dekoderu). plus da gledate TV (koji crpi svega 5-10-15 % CPU-a.
Overlay je po mojim shvatanjima (a mislim da ce se vecina sloziti) prosto prevedena rec na SRPSKI = drugi sloj (ljuska ili prekrivac).
Sto znaci = da biste u DivX plejeru imali sve one FANCY OnScreenDispley fazone ko na modernim TV-ima (informacije o kanalu, volume kontroli kada smanjujete i pojacavate glasnocu,gledate teletekst u polu-prozirnom ekranu (ili "sloju') pa u pozadini imate TV-sliku a ispred je tele-tekst)
Dakle - neko je rekao da danas i moderne graficke nemaju podrsku za "multi-overlay" (ovo sam sam izmislio jer nema odgovarajuceg termina) tako da prva aplikacija koja se pokrene - ona to i prigrabi.
Mislim da imate u microDVD-u u samim setovanjima vrlo jednostavnu i lepu recenicu kod podesavanja opcije:
SUBTITLES > Page Options 1 > USE TRANSPARENT OSD Display (Overlay video requared ! ) i odete u help-fajl za mDVD.
Dakle,da bi OSD meni izgledao kao proziran na pozadini TV/DivX slike a ne kao tekst na crnom pravougaoniku ispred same TV/DIVX slike = potreban je taj OVERLAY koji je nista drugo nego neka vrsta video-mixera koja miksuje 2 izvora slike jedan preko drugog u slojevima.
Jakso,pazi sad ovu filozofiju:
Kada saljete DivX film na TV-out,da biste imali TITLOVE na njemu,oni moraju biti ubaceni "u OVERLAY" mode,tj direktno ispred same slike filma.
Dakle = OVERLAY je tada zauzet.
Ako se u tom trenutku pokrene i jos neki video,on nece imati aktivan Overlay i startovace se be njega,ali teoriijski on bi trebao i dalje da se prikazuje.
Medjutim,neke aplikacije jos nisu softwareski doradjene pa se ne snalaze sa time bash kako treba i prijavljuju greske i obaraju aplikaciju.
To moze biti i uzrok u samoj grafickoj i njenim drajverima,ali i softwareu koji se koristi.