Šta je novo?

Overlay - sta to u stvari znaci?

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
I da li je ova definicija ok?:

Definition of overlay

overlay: a feature of most video cards that allows particularly smooth digital video playback without overloading the computer's CPU.

I ako je tako, zasto se onda RadLight i TV program (nebitno koji) "otimaju" oko overlay-a?

jaksa je napisao(la):
I da li je ova definicija ok?:

Definition of overlay

overlay: a feature of most video cards that allows particularly smooth digital video playback without overloading the computer's CPU.

I ako je tako, zasto se onda RadLight i TV program (nebitno koji) "otimaju" oko overlay-a?

TechEncyclopedia kaže:
video overlay:
The placement of a full-motion video window on the display screen. There are various techniques used to display video on a computer's screen, depending on whether the video source has been digitized or is still in analog NTSC format.

Poenta je u tome da trenutno ni jedna graficka karta ne moze da prikaze vise od jednog overlay 'prozora', tako da dva programa koji pokusavaju u isto vreme da mu pristupe ne mogu to da urade, tj. uglavnom ga zgrabi onaj koji se pokrene prvi.

Phe i dalje mi nije jasno.....

Dandy je napisao(la):
Poenta je u tome da trenutno ni jedna graficka karta ne moze da prikaze vise od jednog overlay 'prozora', tako da dva programa koji pokusavaju u isto vreme da mu pristupe ne mogu to da urade, tj. uglavnom ga zgrabi onaj koji se pokrene prvi.

Pa zavisi, odredjenom akrobatikom je moguce prikazati divx preko tvout-a i program sa tvtunera na monitoru.

mislim da je za to potreban dx9 i da npr. pctv vision 5.50 iskljucivo zbog toga trazi da bude instaliran. ja na njemu gledam tv, a uporedo moze da ide divx u nekom playeru koji isto fura overlay. ovo sam nasao u helpu nekog winamp plugina za gledanje tv-a (interesantna stvarcica)
"VideoMixingRenderer9 is now included in the graph by default. That is: no more competition for the only overlay in the system, video files will play at their best while Winamp TV is active. Requires DirectX 9 and the checkbox to be ticked :)"

koga zanima plug: winamptv.zapto.org

ps. ni ja ne bih znao tacnu definiciju za overlay, ali kol'ko razumem - to je nacin da se izbegne da se os gui (sa sve programskim gui-ma) ne renda zajedno sa videom. gui se renda sa odredjenom povrsinom obojenom odredjenom bojom, a video se lako dodaje u letu (predpostavljam u samoj grafickoj) ako se zna kolika je, gde je i koje boje ta povrsina. kao layeri u photoshopu. ;)

ponavljam, ovo je trip, ko zna sta se ustvari desava. :D

Zato i volim Media Player Classic, kod njega mozes da izaberes VideoMixingRenderer9 kao default output, bez kompeticije sa ostalim programima oko overlay-a.

Kako namestas subtitlove u wmp classic?

Bahati [SiD] je napisao(la):
mislim da je za to potreban dx9 i da npr. pctv vision 5.50 iskljucivo zbog toga trazi da bude instaliran. :D
Kod mene radi istovremeno i DivX (BSPlayer) i PCTV, pod WinXP +SP 1 sa Matrox G-550 i driveri za PCTV 5.50.

Ne bih pokusavao da vam prevodim ove engleske definicije koje ste pokupili sa neta...jer bi bile kontra-produktivne :)
Bojim se da ih ni ja nisam 100% shvatio jer su pomalo prazne :)

Elem,znam samo (iz eksperimentalnih i logickih zakljucaka) da Overlay nema direktne i velike veze sa time sto "mozete" da pustate 3 ili 4 DivX filma/avi/mpeg fajla na monitoru + da gledate TV.
To bre mogu i sa Kworldom + divx i sa ASUS + divx da radim.
I sa cime god - samo dok software nije *eban pa to ne dozvoljava i grabi mnogo CPU i GPU resursa.

Elem,svako sa danasnjom jacom masinom moze da pusti 2 do 3 DivX filma bez obzira koja (zavisi i na koliko nafurate QUALITY u DivX dekoderu). plus da gledate TV (koji crpi svega 5-10-15 % CPU-a.

Overlay je po mojim shvatanjima (a mislim da ce se vecina sloziti) prosto prevedena rec na SRPSKI = drugi sloj (ljuska ili prekrivac).
Sto znaci = da biste u DivX plejeru imali sve one FANCY OnScreenDispley fazone ko na modernim TV-ima (informacije o kanalu, volume kontroli kada smanjujete i pojacavate glasnocu,gledate teletekst u polu-prozirnom ekranu (ili "sloju') pa u pozadini imate TV-sliku a ispred je tele-tekst)

Dakle - neko je rekao da danas i moderne graficke nemaju podrsku za "multi-overlay" (ovo sam sam izmislio jer nema odgovarajuceg termina) tako da prva aplikacija koja se pokrene - ona to i prigrabi.

Mislim da imate u microDVD-u u samim setovanjima vrlo jednostavnu i lepu recenicu kod podesavanja opcije:
SUBTITLES > Page Options 1 > USE TRANSPARENT OSD Display (Overlay video requared ! ) i odete u help-fajl za mDVD.

Dakle,da bi OSD meni izgledao kao proziran na pozadini TV/DivX slike a ne kao tekst na crnom pravougaoniku ispred same TV/DIVX slike = potreban je taj OVERLAY koji je nista drugo nego neka vrsta video-mixera koja miksuje 2 izvora slike jedan preko drugog u slojevima.

Jakso,pazi sad ovu filozofiju:
Kada saljete DivX film na TV-out,da biste imali TITLOVE na njemu,oni moraju biti ubaceni "u OVERLAY" mode,tj direktno ispred same slike filma.
Dakle = OVERLAY je tada zauzet.

Ako se u tom trenutku pokrene i jos neki video,on nece imati aktivan Overlay i startovace se be njega,ali teoriijski on bi trebao i dalje da se prikazuje.
Medjutim,neke aplikacije jos nisu softwareski doradjene pa se ne snalaze sa time bash kako treba i prijavljuju greske i obaraju aplikaciju.
To moze biti i uzrok u samoj grafickoj i njenim drajverima,ali i softwareu koji se koristi.

I ono sto je BAHATI rekao (iz mDVD helpa):
Transparent subtitles
Micro DVD Player can display subtitles and an on-screen menu in transparent text over the video. For this to work, the video must be played in Overlay Mode by the graphics card. This means that not the CPU does the actual "copy video data to the screen", but the graphics card itself replaces a certain color, which is painted on the movie player window, with the picture.

In this mode, MDVDP can use the same method to put another window containing subtitles over the video. The background of this window contains the graphics card's key color which it replaces by the video. This means the player first has to detect the key color. It does so every time a video starts.

Vrh Dno