Šta je novo?

Overklokovano ili NE ?!?!

BoKi_

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
620
Uzeo sam nov komp pre 2 nedelje,i naravno overklokovao, i pritom sam komponente pazljivo birao
venice 3000, dfi infinity ultra SLI, i twinmos ddr400 BH-5 2-2-2-5
Nisam imao pre iskustva u overklovanju,radio sam na nekoj staroj krntiji, ali pre toga sam dosta citao o tome,i mislim da sam ukapirao sve stvari
Jednostavno u Biosu sam digao
magistralu na 282mhz, mnozilac 9, ht 3x, cpu napon 1.5v ,
memory stavio na ddr 333 napon 3.2v i pise da je trenutna cpu frekvencija 2538mhz
Ali sinoc sam skinuo cpu-z i jos neke slicne programe iste namene i u svima pise da je procesor i dalje na 1801 mhz, odnosno pisu default setovanja, dok su naponi i mem ddr333 kao u Biosu.
U cemu je problem?! Dal sam nesto zaboravio da uradim?
Pomozite jednom pocetniku
Evo prepisanog dela u delu geniu bios settings

current cpu frequency is 2538mhz
cpu frequency 282
hamer fid control 9
ht freq. 3x
ht width 16 16
pcie clock 100mhz
ddr voltage 3.2v
chip 1.5v
cpu 1.5v
memory deo ddr 333 2-2-2-5 1T

Za venice nije ti poteban toliki napona 1.45V sasvim dovoljno i u nekim slucajevima i previse,e sad ako ti windoes prijavljuhe 2500MHz onda CPU-Z nije ok,pokusaj da frekvencije ocitas u sandri,3DmarkO5..... i na jos mnogo nacina mozes da provalis da li si postavio parametre kako treba>Poslacu ti broj ako ne resis problem pa cemo ga resito za 2minuta

Svuda u windowsu pise amd athlon64 3000 1.81 ghz (system proprties) i u cpu-z, kao i u slicnim programima cpuid,pcmark 2.1, da radi na 1.8 ghz.Samo mi u biosu pise u geniu odeljku da je frekvencija 2538 mhz.
Cak i u 3dmarku, system detailes isto stoji gore navedeno
Sandru nemam, ali stavio sam da je skidam, pa cemo videti....
Sam ja nesto zaboravio kod overkloka da uradim u biosu, ili ono gore sto sam naveo je dovoljno?

@FuRious

Pozdrav, drugar! :wave:

Ajd' poteraj neke testove sa OC i non-OC sistemom, pa uporedi rezultate. Sumnjivo je to sto ti svuda u Win-u prijavljuje da ti je procesor na default-u. :trust:

da da procesor ne obori takt sam
posto je idle rad u pitanju
pokreni prime95 i onda proveri frekvenciju

Sorry, ploca je SLI infinity, moja greska......
Probao sam sinoc razne kombinacije, htt 230 , memory clock 200 pa onda 166, ali svaki put isto....promene htt i procesora ne detektuje sandra, cpu-z, ali zato memoriju odmah vide kada spustim sa 200 na 166.napon cpu-a sam stavio na 1.45 ali ni to ne pomaze, a mem sam spustio na 3.1 , ali kolko znam i kako mi je rekao Nedja, da za 230 mhz na 2-2-2-5 mi treba 3.1 , 3.2 v.
Prime nemam, ali sam zato uradio test u 3dmarku 05 , sa setovnanjima koje sam na pocetku prvog posta naveo(2538mhz, htt 282 ,mem 166, ht3x ) i dobio nekih 4990 poena(graficka ati x800 gto, sa otkljucanih 16 pipeline 400/980), pa da bi zatim stavio setovanja na htt 220, mem 200, ht 4x , naravno cpu mnozilac u oba slucaja 9) i dobio sam nekih 70 poena vise.
Imam osecaj da je to zbog memorije koja je bila na 200 mhz u odnosu na 166 u prethodnom slucaju, a da htt i cpu uopste nisu bili promenjeni u oba slucaja.Jer tesko da sistem u prvom slucaju na "2538" mhz bude sporiji od 1980mhz, zar ne?!
Stvarno ne znam u cemu je problem.....i da pomerim sve za par meharca na gore, nijedan program u winu(sandra, cpu-z, cpuID,3dmark, system proprties....) nece primetiti, kao sto sam i ja primetio u testovima, da moj komp u stvari uopste nije prihvatio nista od setovanja koja sam mu dao, sem memorije
Idem da se obesim o kvaku :wall:

Poslednja izmena:
Nema razloga a se besis.
Prvo, kad ploca butuje, koje vrednosti ti ispise na prvom ekranu?
Ti si dobro setovao sve i voltaze su ti dobre, nisu prevelike kao sto ovde tvrde. mozda mogu da idu za nijansu nize, ali nema potrebe, to niti je kriticno niti kljucno za tvoje probleme.
Drugo skini novi BIOS:
http://us.dfi.com.tw/Upload/BIOS/ck8ld831.zip

I fleshuj ga tako sto ces prvo da klirujes BIOS na ploci, da po butovanju ucitas safe defaulte, pa po resetovanju da fleshujes. Ti nazalost nemas flopy i ne znam kako si formatirao disk, tako da ces eventualno imati problema oko flashhovanja (za to se u masinu, narocito overklokersku, ulozi joss 5 evra, pa se kupi flopy sa koga se i na slepo moze flashovati BIOS).
Kada i ako flashujes, ponovo podesi parametre kako jesi i sada. Pa javi.
Inace, kada stavis memaru na 166 (133), posto ocigledno nisi (iako mislis da jesi, a i trebalo bi da jesi) podigao HTT na 282, memorija zaista biva spusetna na 166 MHz, umesto da bude na 230, koliko matematika kaze!
Nevezano (mozda) za ovu pricu, kako si montirao Hyper6cu? Jel bilo problema?!

Nedjo, zaboravio sam jos u pm-u to da ti kazem, da kada butuje ploca
ispisuje amd athlon 3000+,a hyper 6 nisam ni stavio, jer starog modela nema, a ovaj novi je preskup , oko 48 ******* je bio pre 3,4 nedelje kolko se secam.
Mozda na leto stavim nesto drugo, a dotle cu da teream sa ovim box kulerom

Vrh Dno