Šta je novo?

Overkill ili ne?

Gaya

Slavan
Učlanjen(a)
04.05.2008
Poena
319
Razmishljam o novoj grafi a vec neko vreme na forumu nailazim na prepirke oko rezultata novih grafulja u kombinaciji sa slabijim procesorima.Vozim 2160 trenutno na 2.4 GHz a nameravam da ga uparim sa 9600GT ili 3870.Testovi ovih kartica na benchu su radjeni sa mnogo jacim procesorima i realno je ocekivati da ja sa mojim dobijem slabije rezultate.Bilo bi dobro kada bi neko od vas ko ima slican proc u kobminaciji sa slicnom grafom stavi neke rezultate.
Inace samo da dodam,u testu za 2600xt od prosle godine stavljen je i rezultat za 8600gt oc slican mome,iznosio je oko 8200 markova u 1024x768 sa Core2Duo 6700 na 3600 MHz.Ja dobijam oko 10000 na mojoj makini na 2.4 GHz odnosno oko10500 na 3GHz.

Hvala na odgovorima.

Ako planiraš da menjaš grafu - menjaj.
Sa 8600GT na 9600GT ćeš svakako primetiti razliku u igrama.
Problematičan ti je monitor. Možda ti je to preča investicija.

Poslednja izmena:
Razmishljam o novoj grafi a vec neko vreme na forumu nailazim na prepirke oko rezultata novih grafulja u kombinaciji sa slabijim procesorima.Vozim 2160 trenutno na 2.4 GHz a nameravam da ga uparim sa 9600GT ili 3870.Testovi ovih kartica na benchu su radjeni sa mnogo jacim procesorima i realno je ocekivati da ja sa mojim dobijem slabije rezultate.Bilo bi dobro kada bi neko od vas ko ima slican proc u kobminaciji sa slicnom grafom stavi neke rezultate.
Inace samo da dodam,u testu za 2600xt od prosle godine stavljen je i rezultat za 8600gt oc slican mome,iznosio je oko 8200 markova u 1024x768 sa Core2Duo 6700 na 3600 MHz.Ja dobijam oko 10000 na mojoj makini na 2.4 GHz odnosno oko10500 na 3GHz.

Hvala na odgovorima.
nije slab poteraj ga jos malo brze i bice super... a i ovako ce...

Mare Care,svidja mi se tvoj avatar(long live Maiden),aniway,kad vec kazete da menjam menjacu ali se dvoumim izmedju 9600gt i 3870.Preporuke?

evo moje preporuke.
pošto su 9600 i 3870 u većini prodavnica 10000 ili malo manje, za 10900 možeš da uzmeš 4850 gigabyte koji je neuporedivo bolji od obe.
ali ako si kojim slučajem našao 9600 ili 3870 za oko 100 evrića koliko bi i trebale da koštaju onda koju god da uzmeš nećeš se *****ati, pošto su kartice skoro pa iste po performansama. jedino kad uključuješ AA kod radeona padaju preformanse više nego kod 9600, ali kod 4850 npr. dobijaš bolje performanse sa uključenim AA nego na bilo kojoj nvidiji.

ja da sam na tvom mestu ja bih uzeo 4850, jer sa njom si miran pa čak i da kasnije uzmeš 24".

http://www.jakovsistem.com/shop/ind...facturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=27

Poslednja izmena:
Mare Care,svidja mi se tvoj avatar(long live Maiden),aniway,kad vec kazete da menjam menjacu ali se dvoumim izmedju 9600gt i 3870.Preporuke?
Avatar je rucni rad... unique... ma isplati se sigurno... gledao sam neki test na netu gde su down clockovali C2D, da bi Crisys tek ispod 1.6 sa mnogo jacim kartama od tvoje poceo da pokazuje da je CPU slab i to u nizim rezolucijama...

Nece biti overkill, jer je pre svega dual-core. Kloknes ga jos malo, i sve super... Ja sam primetio ogroman FPS boost sa DC procesorom... (ovo nema toliko veze, malo se hvalim:))

Ako planiraš da menjaš grafu - menjaj.
Sa 8600GT na 9600GT ćeš svakako primetiti razliku u igrama.
Problematičan ti je monitor. Možda ti je to preča investicija.

Rado bih ja i monitor menjao ali se nema para za sve.Recimo da menjam monitor na 19" wide tft, to je rez. 1440x960,pa onda nova grafa za koju mora i novo napajanje.Kad se sve sabere od 300 do 350 evrica a ja te pare za upgrade ne mogu da odvojim.Kad sam vec pomenuo i napajanje,da li bi mi ovo moje bilo dovoljno za pomenute dve karte,dakle 9600gt i 3870?
Jos jedno pitanje:Kako sada AMD ATI stoji sa drajverima?Da li su problematicni kao iranije?

Prvo ne treba ti nova graficka za 1440x960. 19" Wide TFT dodje oko 10-11k dinara sto je oko 130-140 evra i resio si problem.

2140 na 2.5 i asusova 3870 default je davalo oko 10.5k u 1280x1024 ako se dobro secam a catalyst 8.6 radi besprekorno...

Nikako nije overkill, samo udri. Ja bih preporučio Radeona (iako je slabiji sa AA i AF), čisto zbog grejanja. 9600GT nije naivan sa te strane. Mada ako nećeš da menjaš monitor, posao će ti odlično odraditi 3850 sa 256 MB, ima ga za stotku i manje...

Josh samo par preporuka shto se tice napajanja i mozemo na godishnji odmor.

Josh samo par preporuka shto se tice napajanja i mozemo na godishnji odmor.

koje god da uzmeš od 500w a da košta oko 5000 ili preko nećeš se zeznuti, ali ja bih preporučio antec ili ocz. to su kvalitetna i pouzdana napajanja.
i moram da te pitam po kojoj ceni možeš da nađeš 3870 i 9600gt?

koje god da uzmeš od 500w a da košta oko 5000 ili preko nećeš se zeznuti, ali ja bih preporučio antec ili ocz. to su kvalitetna i pouzdana napajanja.
i moram da te pitam po kojoj ceni možeš da nađeš 3870 i 9600gt?

Antec je dobar,ali ga je malo teze naci i nije naivan sa cenom. Sa druge strane Ocz je kvalitetno i pouzdano napajanje i Ocz 500W StealthXStream je prilicno dostupno ,a mozes ga naci i za manje od 4500 din. tako da je povovljna kupovina a imas i 3g garanciju pa si i sa te strane miran.
Imas i Thermaltake 500W kao jos jednu alternativu, provereno,robustno i pouzdano,cena se krecu oko 5000din.

Napajanje LC Power 560w titan ;)
Word;)Titan je identican model kao i Taurus koji ja imam:) Pogledaj moj profil mislim da ce gurati i 4850 bez problema a s obzirom da se ocekuje pad cena grafickih strpi se i ostavi pare sa strane da bi za mesec,dva uzeo 4850 i bio miran duzi vremenski period:wave:

Poslednja izmena:
I ovaj moj stariji LC od 550 gura 4850 bez problema (probano), a košta ispod 50 evra...

I ovaj moj stariji LC od 550 gura 4850 bez problema (probano), a košta ispod 50 evra...

O njemu sam i razmishljao(LC 550).Kako stvari stoje grafulju cu menjati tek za nekih mesec dana,nadam se da cu tada za moju MSI 8600GT OC 600/1600 dobiti bar 30-35 evrica,pa dodam josh 150 i eto meni nove grafe i napajanja samo tako.A za monitor ko zna.Mada lako moze da se desi da kupim monitor a da odlozim kupovinu grafe i napajanja.

Poslednja izmena:
Pa tako sam i ja razmisljao da promenim graficku,plocu,cpu,i onda mi je sinulo "pa pobogu ja imam 17`` crt" :) i eto sad prvo kupujem monitor 22`` wide !

Ja ovog LG-a teram vec shest godina i kapiram da je monitor dugotrajnija investicija nego grafulja,ali teshko da cu kasnije da uvaljam ovaj 8600GT,a danas i da prodam za 30 evra dodam josh 80-90 i kupim 3870 (recimo).Kasnije ce mi taj Rade izgledati spor a ubogu Vidu niko nece hteti.
Mada necu josh mesec dana da menjam nishta ocekujem komentare 9600GT Vs. 3870.
Nadam se da ce do kraja leta i ove dve karte sici u sub100 evra kategoriju.

Poslednja izmena:
žalosno je što su one već u sub 100e kategoriji, ali ne kod nas.

Pa 3870 je na default-u jaca karta, ali uvek postoji ono ali.. Ako si overkloker, nvidia je tu bolja tj bolji su oc rezultati, dok ako nekad budes hteo cf i volis da gledas hd filmove tu ti je 3870 bolja... ;)

Graficku nemam nameru da klokujem.Ni sadashnju nikad nisam klokovao,mislim da nema potrebe to raditi kad je vec klokovana.Video sam da se moze desiti da mi zapadne 3870 sa DDR3 memorijom.Koliko je ona sporija od 9600GT?
Uzgred reshih da mi novo napajanje bude LC Power 560w.Jel ce biti dovoljno za 4850?

za napajanje nemaš frke, a ddr3 3870 je u najgorem slučaju sporija 5% od 3870 ddr4. dobra stvar je što je jeftinija.
isto kao i moja 2600 ddr4, samo je malčice brža od ddr3 modela. ddr5 je već druga stvar. puno je bolje odrađen od ddr4, pa je razlika velika izm. 4850 i 4870. ako ikad izađe 4870 ddr3 biće skoro ista sa 4850.

Onda u igru upada i 4850.Do kraja leta cena ce joj sigurno biti oko 120 evra.nVidia vec sada mora da spusti cene kartica,a cim zeleni to urade uradice i crveni i tako u krug,a mi svi srecni i zadovoljni.Kad beshe pocinje nova fudbalska sezona?Da ubodem neshto u kladionici pa pazarim i neki 19" wide,da me vidi bog.

Ma zaobidji ti jos kupovinu 19''...Uzmi neku grafulju a prvom prilikom, kada budes bio i keshu, uzmi neki 22+'' monitor.. E to ce ti tek biti uzivancija.
Izmedju 9600GT i 3870 ja bih isao na 9600GT a ako mislis da ces moci da dodas jos malo para definitivno kupuj 4850.

Opa bato,dogurala mi tema do druge strane.
Shto vishe razmishljam sve mi se vishe svidja 3870 ili 4850 dok mi je 9600GT sve dalji.Rekoh vec da cu upgrade raditi krajem leta a do tada ce vec izaci i 4850 sa dual slot kulerom kakav i zelim da kupim.Sa single slot kulerom se nebih igrao kada je ova karta u pitanju.Mnogo se to greje.

počele su već da izlaze prve ne referentne 4850, powercolor sa pcs kulerom. kuler sada ima opciju za podešavanje obrtaja, za razliku od 3800 serije gde se uvek vrteo na 100% pa je bio malo bučniji.
665 jezgro, 2000 memorija ali 2GB što je malo bezveze. dobra vest je što će uskoro i 512 pcs model.

Trebalo bi da se pojavi i Sapphire Toxic 4850...

EDIT: Videh i neki MSI sa dobrim kulerom...

Poslednja izmena:
Pa 3870 je na default-u jaca karta, ali uvek postoji ono ali.. Ako si overkloker, nvidia je tu bolja tj bolji su oc rezultati, dok ako nekad budes hteo cf i volis da gledas hd filmove tu ti je 3870 bolja... ;)

Da, nVidia ne podrzava gledanje HD filmova...To samo ATI moze :smash:

Nazad
Vrh Dno