Šta je novo?

Overheating

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
Laptop je MSI 610X i neverovatno se greje, a redovno je nosen na servise zbog ciscenja. E sad, da li postoji negde neki univerzalni docking station, a da nije preterano skup, posto laptop ce se uglavnom koristiti u kucnoj varijanti??

da li si probao da ga Undervolt-ujes?
i da li si mislio na cooling pad ili bas na docking station - sve sa konektorima za VGA, zvuk i sl?
ako si mislio na cooling pad, meni deluje zanimljivo ovo

ako ne gresim taj msi je sa amd-ovim procesorom?!?
nebitno... u svakom slucaju to sto si ga cistio spasilo ga je... pretpostavljam da paste vise nema, ai da je celokupni "cooling sistem" ;) ( bakarna cevcica koja odvodi toplotu a i sam ventiltorcic oslabio... )
neces pogresiti ako uzmes nesto od onih Coller Master podnozja. ja ga posedujem i u startu skida 5-10 stepeni plus je prednost sto mozes da ga drzis u krilu a da pritom ne gusis deo gde ventilator izduvava

i moj glas za coolin pad, ima ih razlicitih i cena i velicina ! malo bar meni umeju da smetaju za krila, ali sta je tu je, resavaju problem i to dobro ! ako ne drziz lap na krilu, ima i zaista jeftinih postolja sa po dva coolera, i takodje vrse posao ! ali samo je za sto preporucljiv jer je odozdo otvoren !

jeste sa amd procesorom , 1.8GHz, i greje se ko lud. Undervolt ne pomaze ni malo, ali bas ni malo. E sad, cela procedura da ja vratim laptop MSI-u traje 10 dana, plus nista ne urade, kao i prosli put, pa mi je jedino resenje cooling pad, i kad istekne garancija da otvorim laptop sve lepo ocistim i zamenim pastu. Da li se isplati kupiti neki CM ili Thermaltake koji kostaju po 15-20 eur i imaju 1- ili 2 ventilatora ili ici na neku cheap varijantu sa 3 manja vent-a??

jeste sa amd procesorom , 1.8GHz, i greje se ko lud. Undervolt ne pomaze ni malo, ali bas ni malo. E sad, cela procedura da ja vratim laptop MSI-u traje 10 dana, plus nista ne urade, kao i prosli put, pa mi je jedino resenje cooling pad, i kad istekne garancija da otvorim laptop sve lepo ocistim i zamenim pastu. Da li se isplati kupiti neki CM ili Thermaltake koji kostaju po 15-20 eur i imaju 1- ili 2 ventilatora ili ici na neku cheap varijantu sa 3 manja vent-a??

pretpostavio sam da jeste - jer se inace i ta serija greje ko luda...
1. odnesi u servis dok je u garanciji i trazi ciscenje, pastu i sl.
2. obavezno neko podnozje sa coolerima a sad tu se opruzi koliko mozes - ako nemas parica bice dovoljan bilo koji a naravno preporuka cm...

Ja bih se pre odlučio za pasivno hlađenje, bez ventilatora. Samo aluminijumski pad sa otvorima koji omogućava protok vazduha ispod laptopa. Kuleri ti ne znače bog zna šta, plus zauzimaju USB port.

Koliko ti je mator racunar? Ti i ja imamo isti model a ja stvarno nemam tih problema.
Sto se cm hladnjaka tice pomoci ce ti sigurno, ja svoj drzim na cm Infinite mada bih ti preporucio:
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-notepal-w2-r9nbcawcsgp-3-fans/comp_comp_cooler/54/600

Ipak, mozda bi bilo najbolje da promenis pastu ili tako nesto, meni se zaista ne pregreva cak ni kad ga skroz opteretim i sklonim sa cooling pad-a.

pretpostavio sam da jeste - jer se inace i ta serija greje ko luda...
1. odnesi u servis dok je u garanciji i trazi ciscenje, pastu i sl.
2. obavezno neko podnozje sa coolerima a sad tu se opruzi koliko mozes - ako nemas parica bice dovoljan bilo koji a naravno preporuka cm...

Iznenadio bi se koliko se novi amd procesori ne greju, drugar je kupio HP ProBook 4515 i to cudo je skroz hladno:)

Doneo mi brat msi 610 da mu sredim, pregreva se, gasi itd. Winxp sam pokusao 5x da instaliram, nisam mogao od pregrevanja, ili se ugasi ili ubije instalaciju (?!?). Na kraju sam ga instalirao na terasi, spoljna temperatura 0 stepeni.

Default, posle minut orthosa, temperatura je za minut skocila sa 55 stepeni na 88 stepeni, morao sam prekinuti. bila je 55 stepeni zbog cpu drajvera, tj takt je bio spusten na 800 mhz (minimal power consumption)

Posle tweakovanja (hvala iznogood :) ), tj napon na 1.0V, temperatura je posle 10 minuta orthosa bila 82 stepena. Sasvim zadovoljavajuce :)

Doneo mi brat msi 610 da mu sredim, pregreva se, gasi itd. Winxp sam pokusao 5x da instaliram, nisam mogao od pregrevanja, ili se ugasi ili ubije instalaciju (?!?). Na kraju sam ga instalirao na terasi, spoljna temperatura 0 stepeni.

Default, posle minut orthosa, temperatura je za minut skocila sa 55 stepeni na 88 stepeni, morao sam prekinuti. bila je 55 stepeni zbog cpu drajvera, tj takt je bio spusten na 800 mhz (minimal power consumption)

Posle tweakovanja (hvala iznogood :) ), tj napon na 1.0V, temperatura je posle 10 minuta orthosa bila 82 stepena. Sasvim zadovoljavajuce :)

Gde je to zadovoljavajuce, pa cim moras da ga undervoltujes da bi radio uopste nesto gadno ne valja. Ako je u garanciji nosi to u servis!

Radi stabilno, na njemu se igrice ne igraju, koristi se za surf, word, mp3, eventualno koji divx :) Nije u garanciji, a i da jeste, izgubljena je garancija :)

Jedino sto mogu probati je da ponovo stavim pastu, ali ne verujem da bi ista pomogla, posto na heatsinku jaja mogu da se peku :)

Lammasu, napominjem da je 82 stepena STABILNO na orthosu, tj 5-6 minuta je drzao tu vrednost, u prostoriji koja ima 25 stepeni.

Radi stabilno, na njemu se igrice ne igraju, koristi se za surf, word, mp3, eventualno koji divx :) Nije u garanciji, a i da jeste, izgubljena je garancija :)

Jedino sto mogu probati je da ponovo stavim pastu, ali ne verujem da bi ista pomogla, posto na heatsinku jaja mogu da se peku :)

Lammasu, napominjem da je 82 stepena STABILNO na orthosu, tj 5-6 minuta je drzao tu vrednost, u prostoriji koja ima 25 stepeni.

Upravo sam zavrsio brzopotezno testiranje:)
Posle 32min orthosa temperature su 77 i 79 po jezgru, bez podloge za hladjenje! Sam laptop se nije nista posebno zagrejao, topao je ali daleko od toga da je za dizanje uzbune.
Zato kazem da nesto nije u redu, e sad ako je takva situacija onda ok ali sam notebook je zreo za servis.

Iznenadio bi se koliko se novi amd procesori ne greju, drugar je kupio HP ProBook 4515 i to cudo je skroz hladno:)

Moram ovde sebe da dopunim:)
Iz moje recenice bi covek pomislio da su se AMD procesori ranije grejali a sada ne sto i nije slucaj. Naime, svaki procesor/graficka ima svoj TDP i ukoliko proizvodjac ne ispostuje specifikaciju i stavi lose hladjenje (uglavnom da bi se ustedelo) dobijamo reso od notebook-a.
Drugim recima, ne greju se AMD,Intel,ATI,NV, nego se greju pojedini modeli Toshibe, MSI-a, Hp-a...

Na primer, imao sam u rukama Tecru i A300 sa istim Intel procesorom, Tecra je bila hladna, dok je A300 bio neudobno vreo, touch pad nije mogao da se koristi od vreline. Jeste da je A300 imao jaci gpu, ali to opet nije opravdanje.

To je sasvim regularna temperatura kada je opterecenje procesora veliko
Recimo burazerov Dell Studio 1535 ide CPU temperatura i do 75 stepeni kada se recimo igra Bioshock (inace c2d procesor)
Kod mene poredjenja radi na HP Compaq 615 (Turion) kada igram Crysis zna da dodje i do 78, a recimo kada radim kompajliranje na linux-u i do 80 stepeni ;)
Ko namerava da rabi laptop na ovaj nacin bi defintivno trebao da razmotri kupovinu postolja jer obara temperaturu i do 10 stepeni sto nikako nije nezanemarljivo :)

Poslednja izmena:
A sta da mu servisiram :)

Verovatno heatsink otkazuje poslusnost ili je pasta zapekla i u tom slucaju pretpostavljam da se moze srediti u nekom servisu
Jesi otvarao uopste laptop, mozda se nakupilo i dosta prasine? :d

Poslednja izmena:
Otvarao, sve ocisceno, bije vreo vazduh iz njega :) Dakle, heatsink odvlaci toplotu...

kakve su ti temperature u obicnom radu sa Underwoltingom?

posle 10 minuta orthosa 82 stepena, u regularnom cini mi se oko 60 stepeni, mozda i nize.

Da znam sta, sredio bih ga sam :) :) :) :)

kolika ti je temperatura HDD u normalnom radu?

ja sam imao problem, sto mi se HDD na 7k obrtaja grejao do nekih 55 stepeni. kako je sve to relativno blizu, ni procesor nije mogao lepo da se rashladi i uvek je bio oko 50-60 stepeni.
cak i sa Undervoltingom!

sada sam vratio fabricki HDD na 5k i u normalnom radu, temperatura procesora je 45 stepeni, a kada ga opteretim ide do 62 stepena. HDD je na 44 stepena. ne zelim ni da pomislim kako bi to izgledalo bez Undervoltinga. ;)

E hdd je ok, ispod 40 stepeni :) Probao sam da spustim napon ispod 1v, al` sam dobio bsod :)

Ali sta bi moglo da uzrokuje povisenje temperature? Da je otisla pasta ili heatsink lose leze, tesko da bi sam heatsink bio usijan?

Zasto ne bi poslao mail MSI podrsci, ispricaj im simptome kao sto si i nama i vidi sta ce ti kazu. Nista ne gubis, a verovatno su se sretali sa tim problemom do sada.

Meni se Acer 7520 g takođe mnog grejao ( CPU do 75 ). Sa podnožjem "cooling master" sam spustio za desetak stepeni , ali je najefikasnije kada sam skinuo poklopac ( nije bio u garanciji ). Tada su fenovi od podnožja direktno duvali unutra i temperatura procesora i pri zahtevnijem radu nije prelazila 58 st.
Na žalost pre tog rešenja grafika je počela da zeza , a u međuvremenu je i crkla pa sad tražim novu:(

Na primer, imao sam u rukama Tecru i A300 sa istim Intel procesorom, Tecra je bila hladna, dok je A300 bio neudobno vreo, touch pad nije mogao da se koristi od vreline. Jeste da je A300 imao jaci gpu, ali to opet nije opravdanje.

Bas naprotiv, posebno ako je graficka samostalna a ne zalemljen cip na ploci!
Pozdrav ,)

Mislim da taj model ima neku gresku, 100%, jer sam do sada naleteo na dva koji su poceli da se pregrevaju kao ludi posle nekog vremena eksploatisanja.

Bas naprotiv, posebno ako je graficka samostalna a ne zalemljen cip na ploci!
Pozdrav ,)

Imao sam i modele sa jacom grafickom u rukama pa se nisu pregrevali, i u servisu su rekli da je takav model i da ima problema sa pregrevanjem;)
Sem toga to i nije poenta, poenta je da Toshiba za A300 nije odradila domaci iz ne znam kog razloga i da nije dobro resila hladjenje.

Poslednja izmena:
Tesko, ne bi dozvolili sebi takav luksuz, a inace za zagrevanje sam veoma siguran jer 3 laptopa koje sam posedovao ovih godina imase odvojene grafike i dosta se grejase (na Compaq X1000 mi cak grafika svisnula bas zato), dok na IBM T42 imade integrusu i, mada je on i visoka klasa, nije se ni grejao puno, isto vazi i za burazov Asus F5, neintegrisana grafa je zasluzna za bar 5 stepeni manju unutrasnju temperaturu, isto vazi i za brze diskove, tako da recimo gamerski laptop obicno bude sporet! ;)
Pozdrav ,)

Tesko, ne bi dozvolili sebi takav luksuz, a inace za zagrevanje sam veoma siguran jer 3 laptopa koje sam posedovao ovih godina imase odvojene grafike i dosta se grejase (na Compaq X1000 mi cak grafika svisnula bas zato), dok na IBM T42 imade integrusu i, mada je on i visoka klasa, nije se ni grejao puno, isto vazi i za burazov Asus F5, neintegrisana grafa je zasluzna za bar 5 stepeni manju unutrasnju temperaturu, isto vazi i za brze diskove, tako da recimo gamerski laptop obicno bude sporet! ;)
Pozdrav ,)

Na zalost ipak su dozvolili, veruj mi ovo nije vruce, ovo je vrelo da se opeces maltene! To je serija koja je isla na izgled, mada je meni licno ruzna, a ne na kvalitet;)

Vrh Dno