Šta je novo?

overclok pomoc

markoris

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2007
Poena
319
Nov sam po pitanju overcloka, PC je iz potpisa.
Overclok-ovo sam ga uz pomoc AI Suite i trenutno radi na 3 GHz, tj 375x8 i 375x6 drugo jezgro.
pitanje:
Mogu li oba jezgra raditi na mnoziocu 8?

WTF? svako na posebnom taktu kako?

hahaha kakav kralj,pa otkud ti ideja da jedno radi ovako a drugo onako😀

neshto si pogreshno procitao...oba rade isto...

Najbolje ti je da klokujes iz biosa verujem da ta ploca ima lepe oc opcije u biosu.
Ako si pocetnik ko sto kazes najbolje bi bilo da ne diras nista oko voltaza nego da samo podizes FSB i na taj nacin klokujes procesor i memoriju. FSB podizes u koracima od po recimo 5 i posle svakog dizanja sacuvas promene i podizes win, ako sve prodje kako treba ponovo u bios i sledeci korak od 5 i tako dok se ne jave prvi znaci nestabilnosti ili se eventualno desi da ne mozes da podignes win, onda lepo izvadis bateriju biosa zadrzis je 20-ak sekundi napolju i potom je vratis na mesto i tako vratis sve na pocetak(Clear CMOS) i nakon toga postavis vrednost na kojoj je poslednje sve bilo stabilno.

Naravno moras imati programe pomocu kojih ces testirati stabilnost sistema(Stres Prime 2004 Orthos Edition npr.) i kojima ces meriti poboljsanje performansi nakon oc-a(Sandra, AIDA, Everest, 3DMark-ovi).

Ima jos dosta toga da se kaze o overclock-u ali ovo ti je za pocetak, za ostatak koristi malo pretragu foruma.

Ovaj PC sam kupio pre par dana i nerazumijem se nesto preterano u hardver, samo sam pitao jel moguce jer mi cpu-z prijavljuje:

nakon 1 sekunde:

Ocigledno da cpu-z gresi, najnovija verzija Everesta prijavljuje sve OK.
@Sicky
Hvala na savjetima, voltazu sam ostavio na Automatski i Everest prijavljuje da je 1.4 a temp procesora u mirovanju 31.
testirao sam ga ORTHOS-om, radi bez greske temp neprelazi 55.
Jeli to ok? I kolika temperatura je kriticna za ovaj procesor?

Ako postoji opcija, postavi rucno vrednost napona za CPU. Ako vrednost stoji na auto ploca ce sama podizati napon cpu-a sinhrono sa podizanjem fsb-a. Bar je tako na p965 chipset plocama.
Kod cpu-a je sve relativno, pogledaj batch code procesora, to je na podatak na ambalazi iza koga je datum pakovanja (kod mene recimo FPO# L709....itd) koji predstavalja nedelju proizvodnje, seriju.... Otkucaj ovaj podatak u Google i videces otprilike sta da ocekujes od svog primerka.
Ako imash box cooler promeni ga ja sam spustio temp za 10C aftermarket coolerom. Najbolji performance/price ratio imaju CM hyper TX 775 i Arcting Cooling Freezer 7 pro, oba ispod 20E, ja imam AC i sjajan je za cenu od 17E.
pozz

1.325v je def. Kod tebe je 1.41 po CPU-z, sto mislim da je previse pri tom OC. Kod mene E6420 ne trazi dodatni napon ni preko 3Ghz, ali mislim da sam imao srece sa proc. Povecanjem napona raste i temperatura. Za tvoj primerak konkretno moras da probas. Testiraj stabilnost.

Znaci da napon vratim na 1.325 v pada testiram stabilnost?
Trenutno u biosu mi je voltaza na automatski.

Jednostavno drzis napon na def.dizes fsb po 5mhz. U trenutku ulaska u win je otprilike najveca potrosnja pri ucitavanju drivera, pa kad proc zafali struje doci ce do restarta mashine ili drugih znakova nestabilnosti. onda pocinjes da dodajesh napon u malim koracima, a u winu testiras stabilnost klasichno (orthos i sl..) Ovako sam bar ja. A za pochetak proguglaj sa batch podatkom procesora da znas sta da ocekujesh i odakle da krenesh. Vodi rachuna o memoriji da ne preterash jer i ona moze da bude prepreka visokom taktu fsb-a.

To sto ti CPUZ te prikazuje 27000 te 2100 je zato sto ti je ukljucena neka opcija u BIOSU EIST ili C1, ne znam kako se to zove na tvojoj ploci, kad procesor nista ne radi smanji mu mnozilac(sa 9 na 6) da se manje greje i sl.

@LazaNS
Nasao sam to u BIOS-u sad je ok.
Smanjio sam mu napon na 1.35v i testirao ORTHOS-om odradio je test bez greske, temp. nije prelazila 48 stepeni, mislim da je to OK🙂

@Sicky
Hvala na savjetima, voltazu sam ostavio na Automatski i Everest prijavljuje da je 1.4 a temp procesora u mirovanju 31.
testirao sam ga ORTHOS-om, radi bez greske temp neprelazi 55.
Jeli to ok? I kolika temperatura je kriticna za ovaj procesor?

Nema na cemu. Kao sto ti je vec receno voltazu podesi rucno. Orthos-om testiraj duzi vremenski period, recimo nekoliko sati. Temp od 55 stepeni u load-u je sasvim ok.

Pozdrav i dobrodosao u Bench zajednicu i overklokerske vode.

Radio sam sve kako mi je receno istestirano maxsimalno sam postigao ovo:

Temperatura cpu-a prilikom testa nije prelazila 51. Moze se OK-vati i vise al me ogranicava memorija

Kako podizem Bus speed tako mi se povecava frekvencija memorije, vise od 405 MHz nije stabilno.
PITANJE: Mozeli se ikako Frekvencija rama fixirati na 405 MHz kako bi mogao jos OK-vati procesor.

staaaaa kakav cas latency 33
trebalo bi da moze ima negde verovatno opcija u biosu ne znam nemam tu plocu
a na koliko ti je mem default mozda nije ona u pitanju imas napone za nb proc itd sve to mora da se dira za vise od 3,2ghz

To sto ti CPUZ te prikazuje 27000 te 2100 je zato sto ti je ukljucena neka opcija u BIOSU EIST ili C1, ne znam kako se to zove na tvojoj ploci, kad procesor nista ne radi smanji mu mnozilac(sa 9 na 6) da se manje greje i sl.

Mislish sa 8 na 6 ? 😉

Nazad
Vrh Dno