Šta je novo?

Overclocking failed, a nista nije klokovano!

Anarki

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2007
Poena
304
Imam neki cudan problem, uzeo sam novi komp pre neki dan, E4500, Asus P5K, 8600GT, 2GB ram-a i tako, nista posebno. Doneo kuci, upalio, instalirao xp, sve ok u principu, izgasio uvece i ujutru kada sam ga upalio, nece iz prve, upali se ona lampica da se upalio, ali nista, nema signala na grafickoj, monitor i dalje u stand by modu, ja pritisnem reset i on krene normalno da se pali. Dan kasnije, dolazim iz grada i palim racunar i nista, ista prica kao gore, samo sto ovaj put nece ni sa reset, ja ugasim na power dugme, upalim ponovo i on krene i izbaci poruku tipa "overclocking failed, press f1 to enter setup or f2 to load default settings" ili tako nesto, ali to je to, ja ctrl+alt+del i on se normalno upali.
E sad, ok razumem poruku, ali problem je sto nista nije klokovano, makar ja nisam nista radio, tako da mi je malo cudno to, pa ako je neko imao slican problem ili zna o cemu se radi, bilo bi super ako moze da to podeli sa mnom. Ne znam verziju bios-a i to, ali mogu da pogledam ako je to bitno.

Kada se iz nekog razloga kompjuter ne upali ili se resetuje dok se BIOS inicijalizuje Asus ploče daju tu poruku.U principu nešto te zeza u računaru a ploča uključuje svoj ugrađeni sigurnosni mehanizam (koji je inače namenjen zaštiti od lošeg/neuspelog overclocka).

Hm,memorija ili napajanje...Isprobaj svaki mem.modul ponaosob.

clear cmos? probaj to,
i/ili istestiraj memorije kao sto rece vdr1981,
a mozda i u BIOS-u rucno da podesis FSB i latencije za memoriju.

Poslusaj prethodne preporuke, drugar je imao takav problem. Uradili smo Clear cmos i kompjuter se normalno upalio i radio. Ali je naredni dan isto pravio takve probleme, pa smo onda poceli da isprobavamo memorije, i zakljucili da jedan modul zeza. Kako smo ga izvadili sve je proradilo kako treba.

Hvala ljudi na odgovorima, probacu. A je li moze neko da pogleda ove slike, nisam siguran da li ovo treba ovako da bude, mislim na core speed.
Nesto meni tu nije jasno, mada nisam u toku sa ovim novim hardware-om, on kao sam menja to po potrebi, brzine i to, kako to moze.
I ako vas ne mrzi ovu sliku za memoriju, ja sam uzeo GEIL 800 ultra spd 4-4-4-12 , a meni je sve na 5-5-5-18, a nista nije menjano u bios-u.

Hvala ljudi na odgovorima, probacu. A je li moze neko da pogleda ove slike, nisam siguran da li ovo treba ovako da bude, mislim na core speed.
Nesto meni tu nije jasno, mada nisam u toku sa ovim novim hardware-om, on kao sam menja to po potrebi, brzine i to, kako to moze.
I ako vas ne mrzi ovu sliku za memoriju, ja sam uzeo GEIL 800 ultra spd 4-4-4-12 , a meni je sve na 5-5-5-18, a nista nije menjano u bios-u.

To je sasvim OK... Kod AMD-a zove se Cool and Quiet, a kod Intela mislim da se zove Easy Step[nisam siguran]. To mozes da podesis kroz bios. Aplikacija radi tako sto ti obara mnozilac na procesoru, kada on nije opterecen i time ti smanjuje potrosnju, temperaturu i broj obrtaja ventilatora/buku.

Sto se tice samog problema, nemam sta da dodam. Mislim da ce ti gore navedene ideje resiti problem.

Pozdrav,
Viper

Izgleda da sada radi normalno, ja sam samo promenio latencije za memoriju u bios-u, odnosno sa "auto" sam promenio na 4-4-4-12 i sada se pali normalno evo vec tri dana, a posto u samom radu nisam imao nikada problema, pretpostavljam da je ovo reseno, ali videcemo. Eto, pa ako je neko imao slican problem i to ...

ps: koji je dobar program za testiranje memorije, da mozda i to pustim, pa da vidim sta on kaze?

Nazad
Vrh Dno