Šta je novo?

Overclocking AMD Athlon64 x2 4200+

Ypsilon

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2007
Poena
319
Ovako, do sad sam citao na forumu vezano za OC pa mi je dosta svari jasno, ne sve (tako da mi ne biste rekli "imas ovde pa procitaj" itd. sada mi vec trebaju konkretni odgovori ;)). Konfiguracija je iz potpisa. Na default-u 4200+ radi na 2200 mhz e sad da ja ne bih clockovao za po 20 mhz jer se bojim da nesto nebi crklo dali mozeta da mi kazete koji bih prvi siguran korak mogao da napravim, pa za dalje cu ja polako da se snalazim?

Jos jedno pitanje nisam nigde nasao da procitam kada treba povecavati voltazu procesora, kako mogu da znam ili nekako izracunam da toliki clock trazi i da se poveca voltaza ta toliko? Isto pitanje vazi i za memoriju? Mozda nisam lepo formulisao pitanje ali ne znam kako drugacije.

Unapred hvala!

Mozes odmah da napravis korak na npr 210fsb. Pa posle +2 svaki korak. Znaci 212, 214...nece nista da crkne ne boj se. :) Napon na cpu treba da povecas kada mu bude trebalo. To ces da znas jer ce sistem biti nestabilan (ne prolazi orhtos npr.). Prvo utvrdi koliko on ide na def. naponu. Pa kad nabavis neko bolje hladjenje od box, mozes i napon da mu dodajes i da radi tako 24/7. Memoriju mozes bezbedno da vozis do nekih 2.1V.
Takodje obezbedi protok vazduha kroz kuciste stavljanjem ventilatora napred i pozadi ili ako nemas vente mozes i stranicu kucista da skines kao prelazno resenje.
Prvo iskljuci sve spread spectrum opcije u biosu
HTT stavi na 800 ili na 600 tj 4x ili 3x , zavisno od biosa
Memoriju stavi na 333 tj. 667mhz ( pa ce ona overclokom da dodje do tih 800Mhz)
I polako dizi fsb u koracima.
Mozes da ocekujes da stignes do nekih 240fsb na def naponu, naravno +-.

Hvala ExR probacu.

Nego el su ove moje komponente uopste pogodne za OC?

Posto Smo Zemljaci Da Li Mozes Da Mi Objasnis Kako Da Overklikoujem Amd 4000 Dual Core Detaljno Jer Stvarno Nemam Pojma Kako Se To Radi

Posto Smo Zemljaci Da Li Mozes Da Mi Objasnis Kako Da Overklikoujem Amd 4000 Dual Core Detaljno Jer Stvarno Nemam Pojma Kako Se To Radi

Poz Stasapro,
U ovoj temi je sasvim lepo objasnjeno kako klokovati AMD procesore,procitaj par puta i stvari ce ti biti mnogo jasnije.
Drugo,posto kazes da si odlucila da malo ubrzash masinu,neophodno je da prvo detaljno proucis BIOS uopste,a posebno za svoju plocu.
Ako si ipak nestrpljiva i upustish se u overklok bez da si prethodno "utvrdila gradivo" moj savet ti je da sta god cackala u BIOS-u NE MENJAJ VOLTAZE(napon) i opasnosti nema...
Imam i neka objasnjenja za BIOS pa mogu da zakacim,ako ti treba...:wave:

Ovo sam citala i nije mi bas najjasnije.Stvarno neznam a gde se to gleda da li je intelov ili amd?Znacilo bi mi ako mozes da mi das objasnjenja za BIOS.unapred hvala
oc graficke je stvarno lako medjutim procesor me malo buni

Poslednja izmena:
Ovo sam citala i nije mi bas najjasnije.Stvarno neznam a gde se to gleda da li je intelov ili amd?Znacilo bi mi ako mozes da mi das objasnjenja za BIOS.unapred hvala
oc graficke je stvarno lako medjutim procesor me malo buni

Procitaj ti to josh par puta , sve je tu objasnjeno;).
Evo ti par clanaka da razresish misteriju BIOS-a.
P.S. I ne zuri nigde,OC nece pobeci ...Moras prvo da dobro shvatis materiju.:)

Prilozi

• Sve o BIOSU.doc
    140 KB · Pregleda: 213
  • BIOS_AdoZ.doc
    910 KB · Pregleda: 1,330
Ovako, posle duzeg vremena nasao sam malo vremena da probam da oc-ujem moju masinu. Fsb sam podigao na 210, ht na 4x, memorija je ostala na 800, multiplayer 11, voltazu sam podigao za 0,5 i za procesor i za memoriju i nista samo crn ekran, sve ovo isto sam probao i kad je fsb bio na 220. Da li je moguce da je ova Gigabyte-ova ploca toliko losa ili ja nesto ne radim kako treba?

Proveri da li si iskljucio sve "spread spectrume" u BIOS-u...

sorry, al ovo meni zvuci malo smesno.. dizati fsb za po 2 mhz ili ja to nisam dobro procitao?? dokle ide taj fsb? 220 u 10 koraka? dizi to odmah na 250mhz, spusti htt na x4, spusti memoriju na 667 ili 533, podigni voltazu chipseta, memorijskiog kontrolera, htt linka za po jedan, eventualno dva podeoka al ajde da ne pricam napamet jer ne znam ni koja je ploca niti sta imas u biosu od opcija..
voltazu procesora zasad nemoj dizati

Evo ti konkretan odgovor :
Memoriju stavi na DDR667 , auto latencije
HT link 4X ili 800MHz (zavisi kako ti izgleda setovanje u BIOS-u)
Ne diraj napone.
Probaš FSB 220
Ako uđeš normalno u Win - restartuj pa u BIOS-u probaš FSB 230
I tako dodaješ po 10
Dokle god ulaziš u Win sa određenim FSB-om , nemoj da dodaješ napon.
U suprotnom - po potrebi dodaj CPU napon za po jedan korak.

Evo to domaći zadatak (šta bi trebao da ganjaš) :
FSB = 255, CPU = 255x11=2.8GHz, Mem=2800/7=400MHz
Voltaža će ti trebati samo za CPU (a možda i neće, ako imaš dobar primerak) VCore: 1.3-1.375V

Poslednja izmena:
Hvala Cat,

probacu u toku dana pa javljam jer ovo sto sam ja probao definitinvno nije moglo da radi, mada ja sam hteo da teram memoriju preko 800mhz, mislis da mogu da idem sa fsb-om do 255 imam box cooler?

Moraš da probaš - videćeš i sam kakve su temperature. Do 1.4V bi mogao da posluži box. To ti je ujedno i krajnja granica za box kuler.

Evo ti drugačije setovanje za bržu memoriju :
DDR800 u BIOS-u (to ti je delioc 6)
FSB=245
HT link = 4X (800)
Dodaj memoriji napon (2-2.05V) (kada si prethodno probao sa DDR800 nisi dodavao napon, teško da će da ide preko 800 na default naponu, pogledaj teme o tvojoj memoriji i vidi setovanja koja ljudi koriste, mislim da taj Geil može i na 2.15-2.2V za svaki dan)

Trebao bi da dobiješ 2700MHz za CPU i 450MHz za memaru.

EDIT :
Pročitaj temu : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=154781

skoro je ista kombinacija kao tvoja (nije ista ploča al' je isti čipset), probaj da iskopiraš setovanja od Vuleta i Flight-a.

Vidim tek sad da si ipak probao i sa većim naponom za memaru , izvinjavam se . . .

Poslednja izmena:
Ne bih nikoga da reklamiram, ali u zadnjem broju jednog domaćeg časopisa (ko i dalje ne zna koji je, poslaću mu info na PM) je veoma detaljno, korak po korak, objašnjeno klokovanje aktuelnih AMD procesora, na 3-4 strane. Lepo piše o čemu treba voditi računa, posebno treba obratiti pažnju kod podešavanja memorije.
Možda će nekom biti lakše da to odradi ovako, po detaljnom uputstvu iz teksta.
Na forumu ima više i detaljnije o OC-u, a tu su i konkretna iskustva članova, ali je razbacano u mnogo tema, pa ako dobro ne proučiš šta treba da radiš zna biti malo nezgodno...

I ja imam nesretnog Windsora 4200+, stabilno mi radi sa prihvatljivom voltažom (1.36V) na 2750 MHz, za sve preko toga traži mnogo veći napon, tako da pretpostavljam da mu je to i maximum za stabilan rad.

Evo sta sam uspeo da uradim, fsb 240, ddr667, ht 4x, voltaza za proc 1,4. Znaci preko ovoga ne moze. Jedino da mu podizem jos voltazu, ali ne znam do koliko bih smeo da idem?

Nije to loše, verovatno nije raspoložen za više bez dodavanja napona.
Koliki si napon dao memoriji ?
Ako ti je tako stabilno i dobre su temperature - nema smisla da ga mrcvariš više.
Ako neće - neće.

Napon memorije je sada 1.9v, temperatura za cpu je 40C i idle-u i u radu ide do 50C mislim da je to ok, i izgleda mi da stabilno radi, mada pokazace se vec u radu. Voleo bih kad bi stigao onaj domaci zadatak sto si mi zadao da fsb doteram do 255 onda bi mi memorija radila na 800mhz i bio bih zadovoljan, ali dobro mozda kad uzmem neki bolji cooler za procesor. A da inace do koliko je sigurno podizati napon na procesoru i memoriji?

Napon memorije je sada 1.9v, temperatura za cpu je 40C i idle-u i u radu ide do 50C mislim da je to ok, i izgleda mi da stabilno radi, mada pokazace se vec u radu. Voleo bih kad bi stigao onaj domaci zadatak sto si mi zadao da fsb doteram do 255 onda bi mi memorija radila na 800mhz i bio bih zadovoljan, ali dobro mozda kad uzmem neki bolji cooler za procesor. A da inace do koliko je sigurno podizati napon na procesoru i memoriji?

Za memoriju bi oko 2.1V - 2.2V trebalo da bude sasvim OK(normalna voltaza),za procesor nisam siguran...

Poslednja izmena:
@Ypsilon:
Možda te memorija koči - vidi ovde na forumu na kom naponu teraju te Ultre.

To moraš sam da vidiš - u najgorem slučaju dugotrajnog opterećenja bi bilo poželjno da ne bude više od 60C.
Prati temperature, a i videćeš i da li je stabilan.

Poslednja izmena:
@Ypsilon:
Možda te memorija koči - vidi ovde na forumu na kom naponu teraju te Ultre.

Za podešavanja kao na slici 2,2V.

@Ypsilon - dosta je neujednačen kvalitet ovog Geil-a što ga imamo, neće svaki komplet ovako da radi.

Prilozi

• Geil.jpg
    Geil.jpg
    44.3 KB · Pregleda: 116
Za podešavanja kao na slici 2,2V.

@Ypsilon - dosta je neujednačen kvalitet ovog Geil-a što ga imamo, neće svaki komplet ovako da radi.

Probao sam ista podesavanja kao tvoja, nema sanse da proradi izgleda da mi nije bas zapao dobar primerak ipak cu morati da se zadovoljim trenutnim stanjem. Jedina stvar koja me tesi jeste da sam sve probao i da je ovo maksimum koji mogu da izvucem sa mojom masinom.

Imam istu memoriju, probao sam sve kombinacije ali ovoliko neće da ide, ni blizu. Mogu da je poteram preko 900 samo uz 5-5-5, na 4-4-4 ni blizu. A vidim da mnogi uspevaju i preko 900 na 4-4-4, pa i na Bench testu čini mi se...

Evo ti koliko sam ja kloknuo moj AMD X2 4200+ ploca mi je MSI k9n v3 memorija kingston hyperX PC6400 800Mhz

viewfile.php
[/url][/IMG]

viewfile.php
[/url][/IMG]

Klokovao si proc na no permission!

Vrh Dno