Šta je novo?

Overclock za NE-upucene ?

delimir je napisao(la):
Najbolje ploce a overklok su ABit i EPoX, ne zato sto tako kazemo mi na forumu, vec zato sto tako kaze naponska jedinica za CPU. Svaki EPoX i ABit za AMD imaju trostepenu filtraciju napona procesora (za P4 cetvorostepenu, iako Intel preporucije trostepenu), najkvalitetnije el. komponente na ploci itd...
Sve zajedno daje najstabilnije moguce napajanje za procesor, memoriju i ostalo sto ide preko ploce, bez raznoraznih pikova prouzrokovanih padom pa skokom struje usled lose odradjene naponske jedinice...MSI ploce na sebi imaju samo dvostepeno napajanje (za AMD, za Intel ne znam, ali cak i FastFame ima trostepeno napajanje na Intel P4 plocama :) ), a od skoro su poceli da dodaju i one pasivne hladnjake na mosfete - izgleda da takvo napjanje vise ni na defaultnih 266/333 MHz FSB-a ne moze da odradi posao kako treba pa moraju da se dodaju te dzidza-bidze...
Kada ploca ne moze da adekvatno napaja CPU potrebno je podici napon.
cheers

- e svaka cast, rekao si sve sto je trebalo da se kaze za Abit. cheers

Ovo je se od obicnog FAQ topica pretvorilo u tipicno prepucavanje tipa 'AMD i Intel'...
Ako kazemo da imamo dve grupe korisnika racunara: u normalne bi spadali oni koji kupe i ne otvaraju svoju masinu niti ih se tice kako radi i sta je u njoj. U drugu grupu koju bi smo mogli nazvati entuzijastima spadaju oni koji gledaju da svaku kap iscede iz svog racunara i kojima je btna razlika izmedju ove i one memorije, ploce, graficke i slicnog.
Znaci, obicnom korisniku ne treba neki extra hardver da bi radio posao koji treba. Za one druge naravno stvar stoji drugacije. Za dobar OC treba se i malo isprsiti - za proc iz odredjene serije, dobr memoriju, plocu, graficku, napajanje, hladnjenje itd. I oni jure rezultat. Eto imamo dosta primera na ovom forumu.... Poenta price je da svako treba da uzima opremu prema svojoj potrebi i da se ne obazire na one druge i njihove poene, markove i slicno...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ovo je se od obicnog FAQ topica pretvorilo u tipicno prepucavanje tipa 'AMD i Intel'...

snip

primera na ovom forumu.... Poenta price je da svako treba da uzima opremu prema svojoj potrebi i da se ne obazire na one druge i njihove poene, markove i slicno...

A da ne govorimo o tome da je danas testiranje vrlo zeznuta stvar ako se zeli steci kompletan utisak o nekom proizvodu. Testovi za graficke kartice su svakako najdrasticniji primer. Ali dobar deo ljudi i dalje veruje da visi skor znaci brzu karticu (a malo njih zastane da se poceska po glavi i da pita "brza u cemu?" osim naravno u testu). Uostalom, probajte na novijim procesorima ili karticama neki prastari test iz doba 286-386-486 masina. Da neko daje 50-100% vise para zbog 20-30 MHz brze memorije je za obicnog korisnika glupo. Ako neko radi u wordu ili excelu bolje da kupi dobar monitor, jer se u svim office programima sve ceste operacije izvrsavaju trenutno ne samo na ovim masinama nego i na generaciju-dve starijim. I onda..sto neko da plati 20+% vise, osim naravno mogucnosti da uziva u broju markova i frejmova, narocito kada ne zna da to iskoristi (BIOS? FSB? Multiplikator? Asinhroni takt memorije? CAS? - znate sta, ja vama nisam opsovao ni majku, a kamo li pola familije).

Kako mozete da pricate da je AMD nestabilan? Gluposti!!!!

Ja sam posle 4 godine na Intel-u presao pre oko 2.5 godine na AMD i preporodio se. Iskreno zao mi je svake marke koju sam ikad dao na Intel jer sam uvek mogao da dobijem to isto za upola para (kad je u pitanju CPU). Sad bih uzeo Intel samo da mi ga neko da dzaba.

Jos poredite Celeron koji je bruka sa XP-om.

Inace AMD je toliko nestabilan da isti OS na kome je instalirano bar 200 igara i preko 100 programa, ko zna koliko drajvera tera vec skoro 2 godine.

BTW cela moja prica se odnosi na kucne korisnike kojima je ipak bitno da dobiju najvise za ulozen novac. S druge strane ukoliko nekome par % brzine znaci novac onda tu par desetina € nije bitno i takav korisnik treba da uzme najbolje/najbrze (pa mark to bio i Intel koji je mozda za nijansu brzi u pojedinim pro aplikacijama), ali tu se verovatno radi o 1-2% svih korisnika.

Pozdrav ljudi! :D
Moram reci da se sto posto slazem sa Maretom i mislim da su te price o (ne)stabilnosti AMD-a najblaze receno neosnovane!

Ja sam jos jedna cigla u zidu "AMD-ovaca". Od Durona do Athlona XP+ nikad nisam imao problema sa stabilnoscu sistema.

Intel? Bilo nekada. Vise se ne vracam... A vama niko ne brani da imate svog favorita tj. da volite Intel-a. Ali ima i drugih misljenja...

Pozdrav SVIMA!!! :happy:

Ma ajde bre sad napljuvaste taj Intel ko da je najgori od sve dece. Ja imam Celeron 300a legendarni proc koji sam u sklopu masine kupio pre 5 godina. Radi i danas ko sat nikada se nije zakucala masina, a Duron & XP su mi se kucali mnogo puta ali opet rade ok... Ovde je rec o OC-u!

Mare je napisao(la):
BTW cela moja prica se odnosi na kucne korisnike kojima je ipak bitno da dobiju najvise za ulozen novac. S druge strane ukoliko nekome par % brzine znaci novac onda tu par desetina € nije bitno i takav korisnik treba da uzme najbolje/najbrze (pa mark to bio i Intel koji je mozda za nijansu brzi u pojedinim pro aplikacijama), ali tu se verovatno radi o 1-2% svih korisnika.

Moram nesto da kazem. Zasto svi pricamo o "prosecnom" korisniku koji bi da dobije cudo za male pare. Bas me briga, a i mnoge ovde na forumu. A tek automobili. Zasto prave glupe i preskupe BMW, kome to treba, kad mogu da se prosecni voze jugicima. I sta se pa to dobija za ulozenih 100 000 evra. Dve tone gvozdja zvanog Mercedes. A kamion moze da prenese 10 tona peska, da vidim nekog Audija a?
Elem, overclock nije samo kupiti jeftin procesor pa ga naterati da radi kao skuplji. Vise od igre. Poseban hobi gde masina slusa naredbe ili se buni. I to kosta. Lihvarenje neka ide u forum o bankama.
Inace Celeron je sporiji od Bartona iako je Intel, da budemo precizniji.

Po ovoj logici
AMD=Jugo
Intel=Mercedes?

Ali nije tako svaki od tih procesora za max 12 meseci gubi 60% prvobitne vrednosti pri tome u startu oba daju slicne performanse, s tom razlikom sto je AMD dosta jeftiniji.

EVO moje logike umesto da dam 150 € za neki intel i cuvam ga 18 meseci ja cu za iste pare da kupujem svakih 6 meseci po jedan AMD i 12-og meseca ja cu biti verovatno duplo brzi (za isti novac) od korisnika intela.

Naravno mozete da kupite 1 AMD cuvate ga 18 meseci i da vam veliki kusur ostane u dzepu i nista niste propustili.

Uh! Vladd je izgleda malo "pobrkao loncice" (BMW-"glup i preskup"-ne bih rekao, Jugici za "prosek"-svasta)...vrucina valjda? :rolleyes:
Ma shvatite da je vasa stvar gde i kako cete trositi vase pare! Ali morate shvatiti da postoje i druga misljenja! I nauciti da ih postujete. To se zove tolerancija. I ona je divna stvar kada njome ovladas!

Pozdrav!

Ma koga briga da li je CPU AMD ili Intel dokle god vazi ovaj odnos cena/performanse ja sam na AMD-u, ako sutra Intel izbaci seriju procesora koja jede AMD za dorucak za male pare ja se vracam na Intel.

Ali jednostavno za 4 godine Intel nije nasao odgovor na K7 seriju procesora a tek nema nista za K8 tako da

AMD rules (for now)!!!!

Nazad
Vrh Dno