Šta je novo?

Overclock za NE-upucene ?

andjelkoyu

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2002
Poena
680
Citam ovde na forumu: "XP1700+ @ 2.2 GHz" pa ne mogu da verujem...

Posto sam totalni laik za overklok - moze li neko da napise 2-3 recenice o tome...
Kako do stabilnog OC ?
Jednom sam probao da na svom XP1700+ [pojma nemam koje je jezgro...kako to da vidim bez otvaranja 'haube" ?] "opalio" magistralu u BIOSu sa 133 na 200 MHz (rekoh sebi - sad cu ja da imam 2.2GHz :) ) i kada sam restartovao komp - posle BIOSa graficke docekao sam crni ekran...
Pomoglo mi je "rucno" brisanje BIOSa na default setovanje...

Dakle,sta i kako i koliko je bezbedno ?
Ja na mojoj mashini trenutno - mogu samo na 150 MHz magistralu - a da ne dozivim ono gore pomenuto...
U cemu je trik ?

Isto sam probao da promenim u BIOSu CPU ratio [na 12x umesto na AUTO 11x] ali nista mi se nije promenilo [i dalje je pisalo AMD 1700+ @ 1467 MHz u My Computer]
Sta ovaj faktor oznacava ?

Machina:
XP1700+ [?]
MSI KT3V [333]
TNT2 32MB Pro
256 DDR [NCP] single modul
...
Ako je bitno CPU temperatura je oko 47-48 C na 133 MHz [1467 MHz]

Prvo i pre svega:
Otidji u sobu FAQ, pogledaj moj sticky "kako raspoznati athlon procesore", ne zamaraj se previse citanjem svega onoga nego skini one programe: wcpuid, aidu i cpuz sa linkova koje smo ja i Lukija ostavili.
Postuj slike koje ti cpu-z i wcpuid prijavljuju pa cemo da vidimo dalje.

Ovaj FAQ mi je bas ono sto je trebalo da znam - a nisam znao!
Iako jos nisam skinuo programe...bice da je moj Palomino jer radi na 1.75 V...

1) Tvoj procesor je palomino, radi na 11x133MHz po def.
2) Zakljucan je, tako da je uvek 11xfrekvencija FSB=radna freq. procesora. 11x150 i nije tako loshe.
3) Koji cooler imas?

1 - Pa nije frka kada je na 11x150 ali 'oce da se ponekad zaglupi [verovatno zbog memorije]

A cooler da radi na oko 4500 obrtaja [bash i nisu neki podaci :) ]
velicina je oko 60x60x15 mm
E sad - zbog buke jedan ortak mi je preporucio neke na 2000-2500 obrtaja al sam zaboravio koji bese... :?:
Temperatura ide do 55 C kada dugo radi "kao" XP2000+ [11x150=1650 MHz]
Inache je oko 47-48 C...pa zna i do 50 C da ode...
Mada ga ja za sada drzim na default...jer je vrucina :)

2 - Zakljucan je...bedak,je 'l da ? A rekose mi kada sam ga kupovao da je 100% otkljucan...Al tada nisam znao ovo sto sad znam :)
Nisam inache strucan - koji bi mi CPU preporucio ? [nesto preko 2000+]

3 - Da li je cena tih "PRO" i "STANDARD" Performance Rate CPU-a ista ili se razlikuje ? [naravno - u istoj klasi 1700+;2000+ itd..]

Josh nisam skinuo one programe...bice i detalja uskoro...

2 - Zakljucan je...bedak,je 'l da ? A rekose mi kada sam ga kupovao da je 100% otkljucan...Al tada nisam znao ovo sto sad znam :)
Nisam inache strucan - koji bi mi CPU preporucio ? [nesto preko 2000+]

Sto, jel ti taj overklokovan na 1650Mhz spor? Bas me zanima kojim se to poslovima bavis pa ti treba nesto jace, osim da se preganjas po forumu, ko ima bolji primerak itd. Ostavi se toga i kad ti stvarno zatreba uzmi nesto brze, da ovako ne bi spalio nesto zbog 100Mhz vise koje neces ni primetiti u radu.

Ma neganjam, se...otkud ti takva ideja :?:
I sam sam reko da nemam pojma - al me zivo interesuje kako je moguce postici ...cak sam na ovom forumu negde video XP1700+ @ 2.5 GHz
Inace - bolje je uzeti CPU na 2.5 GHz nego clockovati...to je jasno.

A brzi CPU mi treba ... al ne bi da pogresim pri izboru.

andjelkoyu je napisao(la):
A brzi CPU mi treba ... al ne bi da pogresim pri izboru.

Imas na ovom forumu dosta ljudi koji ce ti ponuditi probrane primerke uz adekvatnu nadoknadu. Na taj nacin se najjednostavnije dolazi do resenja, postoji i onaj drugi put ali on je malo trnovit. Naime treba dosta toga nauciti da bi samostalno stvorili brzu masinu za malo para, uz to treba poznavati ljude i imati mogucnost zamene komponenti. Sve u svemu obratite se administratorima OC sobe i oni ce vas uputiti.

shone190 je napisao(la):
Sto, jel ti taj overklokovan na 1650Mhz spor? Bas me zanima kojim se to poslovima bavis pa ti treba nesto jace, osim da se preganjas po forumu, ko ima bolji primerak itd. Ostavi se toga i kad ti stvarno zatreba uzmi nesto brze, da ovako ne bi spalio nesto zbog 100Mhz vise koje neces ni primetiti u radu.
Coveka interesuje o/c a to nema veze sa kojim se poslovima bavi ili ne,pita za informaciju i treba mu pomoci,vidis meni je sporo i 4 ghz a sigurno mi ne treba ni za jedan posao,vec ganjam markove.Da se vratimo na temu,trenutno najisplativiji i naj o/c cpu-ovi su xp 1700+ sa b jezgrom,na paradigminom sajtu http://www.vtkom.net/~benchmark/ imas clanove ovog foruma koji su ga terali i na 2.8 ghz,a ako ces da o/c potreban ti je i dobar kuler kao i ploca i memorija,posto ne spadam u amd-ovce ne bih ti mogao dati pravu preporiku za plocu ali to svakako nije msi.Pozdrav!

Kokos je napisao(la):
...

trenutno najisplativiji i naj o/c cpu-ovi su xp 1700+ sa b jezgrom,na paradigminom sajtu http://www.vtkom.net/~benchmark/ imas clanove ovog foruma koji su ga terali i na 2.8 ghz,a ako ces da o/c potreban ti je i dobar kuler kao i ploca i memorija,posto ne spadam u amd-ovce ne bih ti mogao dati pravu preporiku za plocu ali to svakako nije msi.Pozdrav!

Hvala za savet i link...
Znaci nista od ozbiljnijih mogucnosti za OC u mm slucaju u ovom trenutku...Mada sam za MSI cuo da je ko stvorena za OC zbog podesavanja u BIOSu ali opet,stabilnost sistema tu igra glavnu ulogu...

Koliko sam ja shvatio do sada, za ono cime se ti bavis, idealna bi bila neka ploca sa intel chipsetom sa P4 CPU. :)
Ali sta je , tu je, za divx kompresiju moze i athlon da posluzi.
Kao sto ti je Kokos i rekao, MSI ploce i nisu za neki jaci overklok, ali zato stabilno i fino rade na default-u i manjem o/c

Vodi racuna da sve i da uzmes neki athlon t-bred "b", pitanje je do koje magistrale bi tvoja ploca bila u stanju da stabilno radi, mislim da je cak tih oko 150MHz neki plafon za nju.

Sto se coolera tice, mashina moze da bude vrlo tiha, i u default i u o/c stanju, ali nikako sa 60x60 coolerom na 4500 rpm
Za tisinu potreban je cooler od najcesce 80x80mm <3000 rpm sa dobrim masivnim telom, najbolje od Al+Cu kombinacije.

Imas nekoliko mogucnosti:
da batalis AMD i predjes na Intela (sto te vodi u ne mali trosak)
da se zadovoljis sa tim cpu koji imas, a promenis cooler i vidis da i AMD masina moze da radi tiho
da menjas samo cpu, ili za xp1700+ "b" ili neki sto jaci npr xp2400+"b"
cooler svakako menjaj

pa ti vidi sta ces. sta god da uradis, zavrsices kao i vecina nas ovde :)

jaksa je napisao(la):
Imas nekoliko mogucnosti:
da batalis AMD i predjes na Intela (sto te vodi u ne mali trosak)

Kad sam se sabrao, oduzeo sam se. Sa dobrom memorijom, plocom i kulerom i napajanjem, ispade amd skuplji.

Vladd je napisao(la):
...

Kad sam se sabrao, oduzeo sam se. Sa dobrom memorijom, plocom i kulerom i napajanjem, ispade amd skuplji.
:D :D :D Pa ja to oduvek tvrdim,intel je skuplji samo kod cpu-a,jedna ploca za intel koja je izvanredna po mom misljenju (mislim na abit bh7) je oko 100 ili cak ispod eurica.A sasvim ravnopravno se nosi cak i bolje sa bilo kojom amd plocom,pa ona u normalnom radu ima memorijski protok kao nf u dual radu,a da ne pricam o cipsetu 875 nesto slicno nema cak ni u najavi za amd, a i cena s obzirom na novitet nije preterano velika.znaci u startu 20-30 evrica za isto u korist intela,intel savrseno radi sa box kulerom dok bolji kuler min 20 evrica za amd,i kad se sabere i oduzme izmedju P4 2.4 i Amd xp 1700+ razlika ispade iispod 50 ,e sad neko ce reci amd xp 1700+ dere p4 2.4 da dere ga kad se 1700-ka naklokuje na 2ghz a p4 ostavi na defaultu,ali i p4 se lako naklokuje pa ce tesko da ga dere to jest nemoguce.A pitajte ove preletace na kraju krajeva i ja sam preletac doduse malo stariji,da li planiraju i da li im uopste pada na pamet da se vrate na amd,siguran sam nikad vise. cheers

Na ovo Kokosovo poslednje zaista nema sta da se doda, kaze jedan od "skorih" preletaca tj ja.
:mrgreen:

S obzirom da mi je ploca matora ni 3-4 nedelje...nema teorije da je skorije menjam!
Opet,za neki ozbiljniji o/c :zamena memorije,ploce i CPU [AMD] mi sipada isto oko 100-150 EUR sto mi znaci - da je bolje da uzmem 2400+ i resim stvar...
Jer zamena ovih stvarcica za mene znaci 5-7 dana glavobolje u smislu instalacije sistema ,programa,tweakovanja XP-a itd,itd... :(
Nema sanse ! :)

O Intelu cu porazmisliti - al opet ... AMD je jeftiniji CPU - sto bih u sledecem upgradu samo i menjao.

Hvala svima - jer ste mi otvorili oci.
pozdrav

jaksa je napisao(la):
pa ti vidi sta ces. sta god da uradis, zavrsices kao i vecina nas ovde :)

Sa brzom makinom i bez kinte u dzepu ! :beat: :D :cuss:

Salu na stranu...
Ono sto me zbunjuje - su cene Epox ploca...u rangu MSI-a a bolje su za o/c
U cemu je fora?
Zasto onda na MSI KT3 Ultra ploci imam podesavanje magistrale od 100 do 280 MHz ?

I konacno - razmisljam o AMD XP 2500+ 333MHz 512k Barton ?
Da li bi se uklopio u postojeci sistem ?
Eventualno AMD K7 ATHLON XP 2400+ 266FSB...

Kokos je napisao(la):
...

:D :D :D Pa ja to oduvek tvrdim,intel je skuplji samo kod cpu-a,jedna ploca za intel koja je izvanredna po mom misljenju (mislim na abit bh7) je oko 100 ili cak ispod eurica.A sasvim ravnopravno se nosi cak i bolje sa bilo kojom amd plocom,pa ona u normalnom radu ima memorijski protok kao nf u dual radu,a da ne pricam o cipsetu 875 nesto slicno nema cak ni u najavi za amd, a i cena s obzirom na novitet nije preterano velika.znaci u startu 20-30 evrica za isto u korist intela,intel savrseno radi sa box kulerom dok bolji kuler min 20 evrica za amd,i kad se sabere i oduzme izmedju P4 2.4 i Amd xp 1700+ razlika ispade iispod 50 ,e sad neko ce reci amd xp 1700+ dere p4 2.4 da dere ga kad se 1700-ka naklokuje na 2ghz a p4 ostavi na defaultu,ali i p4 se lako naklokuje pa ce tesko da ga dere to jest nemoguce.A pitajte ove preletace na kraju krajeva i ja sam preletac doduse malo stariji,da li planiraju i da li im uopste pada na pamet da se vrate na amd,siguran sam nikad vise. cheers

Ja bih rekao , koliko para toliko muzike ;)

P4 je oko 170 evra (moze biti i da je jeftiniji ali sumnjam, ispravite me ako grijesim), XP1700 koji ga lako prestize je 55 !
Ploca BH7 je iste cijene koliko i NF7, kuler za AMD je 12 evra (Speeze Raptor I, 2400 rpm)!

Znaci nije tacno da je INTEL platforma skuplja 50, vec 100 evra !
Takodje prosjecan primjerak fino klokovanog XP1700 tbb je sporiji do 10 %P4 2.4A@3 ghz (XP1700 @2100 Mhz)!

Da li si ovo napisao na osnovu sopstvenog iskustva ili te onako na osnovu "nekog testa"
Ako si sam ispitao - onda je stvar jasna...

Iz iskustva naravno...a i testovi to potvrdjuju! Intel nije losa kupovina, i niko ne pobija da je masina bazirana na P4 2.4 jaca, ali se odnos performanse/cijena nelinearno mjenja u odnosu na kupovinu AMD-a (i to u tolikoj mjeri da bi se kupovina Intel-a, kod nas mogla okarakterisati kao veoma iracionalan potez)!

Naravno , ko ima novca ne gleda na razlike u cijeni, vec samo gole performanse (i onaj kupi Diablo, i ako ne postoji deonica puta na kojoj bi se on pokazao toliko superiornim u skladu sa razlikom u cijeni ;) )!
Priznajem da bi i sam pao na iskusenje kupovine Intel procesora, znajuci sta drugi ljudi cine s njim (4 GHz...eeejjjjj , svaka cast Kokos ;) :mrgreen: )!

Za Kokosa:

Da li ti komp non-stop radi na 4GHz ili je to samo "za reklamu" ?

Diviner, nije stvar samo u megahercima i evrima, sto se tice Intel-a i AMD-a.
U pitanju je opsta stabilnost intel baziranih platformi, pa makar cpu bio i celeron a ne p4, to ce ti posvedociti svaki vlasnik AMD-a koji masinu koristi u ozbiljnije svrhe.
Pogledaj malo po forumu koliko problema sa masinama imaju vlasnici AMD baziranih masina, bilo na VIA KT ili nForce platformama, a koliko oni koji poseduju intel masine.
Sam sam promenio sve AMD procesore, koji su se pojavili u zadnjih par godina, a sada sam na P4+i845PE kombinaciji. I sta mislis, da li bih se ponovo vracao na AMD?

jaksa je napisao(la):
I sta mislis, da li bih se ponovo vracao na AMD?

Vratio bi se ti, samo mi necemo da te primimo nazad u nas klan, sta ces nam. :beat: :mrgreen: :mrgreen:

Rekao sam vec pre neki dan, nije lose da ponovim:
Nesto vam utanjio klan! :) :) :)

jaksa je napisao(la):
U pitanju je opsta stabilnost intel baziranih platformi, pa makar cpu bio i celeron a ne p4, to ce ti posvedociti svaki vlasnik AMD-a koji masinu koristi u ozbiljnije svrhe.
Pogledaj malo po forumu koliko problema sa masinama imaju vlasnici AMD baziranih masina, bilo na VIA KT ili nForce platformama, a koliko oni koji poseduju intel masine.
Sam sam promenio sve AMD procesore, koji su se pojavili u zadnjih par godina, a sada sam na P4+i845PE kombinaciji. I sta mislis, da li bih se ponovo vracao na AMD?

OK...tacno je da je potrebno vise cimanja, ali nije tacno da je AMD platforma nestabilna ili ne daj boze bagovita (barem kada je moja bransa u pitanju, audioprodukcija)! Cak je, rekao bih, pozeljna jer sav, pa cak i noviji audio softver koristi, i uglavnom i dalje se oslanja na SSE instrukcije i cistu snagu FPU jedinice, u cemu je AMD besprijekoran!

Imao sam i ja takodje iskustva sa AMD-om, KT133A, pa KT333, pa nForce2 cipset, nekoliko procesora, pa je i sve dalje radilo apsolutno stabilno, iako je masina bila konstantno navijena do daske (Trenutno ABIT NF7 FSB 200, XP1700@2100 Mhz)! A radim svasta, od onih najzahtjevnijih poslova u domenu audio produkcije (CubaseSX 90% zauzeca, i preko 1 GB sample based instrumenata), preko pripreme za stampu (Corel 10, Photoimpact 8), pa do Satelitskog download-a! Ostale "potrebstine" da ne spominjemo (igranje, rezanje, internet, i to po nekoliko stvari u isto vrijeme)! Daliko od toga da problema NIJE bilo.....bilo ih je...itekako je bilo...medjutim gotovo nijedan nije bio nerjesiv!

:wave;

jaksa je napisao(la):

Prvo opsta stabilnost je jako relativna stvar.Drugo JA posto mogu samo u svoje ime da pricam smatram ozbiljnim radom : igranje , MP3 i igranje zajedno smatram dosta zahtevnim tako da po meni to je ozbiljno.To gledanje po forumu je stvarno bez veze.Ti recimo koliko sam video nikad nisi nista uradio po bilo kom rezultatu ili slicno cak ti nije radilo kako treba ( sto mislim i da te je opredelilo da predjes ) dok Aca i jos neki na primer jesu sa istom ( slicnom ) masinom.Tvoje poredjenje Celeron CPU-a sa AMD-om je krajnje neozbiljno i na kraju mogu reci samo ovo...od kada sam kupio NF2 stoji na 220mhz sve najostrije i procesor na 2ghz na 1.6v default voltaza i to radi bez prekida ultra stabilno i da li l znas kakva Intel konf. je potrebna da to nadjaca i koliko kosta ta konfiguracija? To sto i Kokos pise mem. propust u nekim sintetickim programima je po meni bull. jer u realnom radu to uopste nije tolika razlika ( ne kazem da je nema ali to je jedini deo gde je Intel bolji opet po meni ).Eto toliko od mene i opet tvrdim Intel konfiguracija koja radi kao ili malo bolje od AMD konf. mora da kosta 100 evra vise.

Kao prvo, opsta stabilnost apsolutno nije jako relativna stvar.
Apsolutno se slazem da je igranje ozbiljan rad, upravo zato sto angazuje sve resurse na mashini.

Ovde si mi vec manje jasan:

Milan je napisao(la):
...
To gledanje po forumu je stvarno bez veze.Ti recimo koliko sam video nikad nisi nista uradio po bilo kom rezultatu ili slicno cak ti nije radilo kako treba ( sto mislim i da te je opredelilo da predjes ) dok Aca i jos neki na primer jesu sa istom ( slicnom ) masinom.....

Kako mislis da je gledanje po forumu bez veze? A gde da gledas, po pijaci?
Sto se tice toga sta sam ja uradio, uopste ne vidim da je to tema na bilo koji nacin. A sta si ti uradio pa da prozivas bilo koga, pogotovo mene, na takav, pausalan nacin?
Na osnovu citanja nekih mojih threadova, mozes videti da ja npr uopste ne zelim da overclockujem neke komponente kao sto je graficka kartica, vec da mi je cilj upravo sto tisa a jaca masina. Takve sigurno nisu za bitku sa Kokosom ili Acom. Ja sam cuo Acinu masinu, a ti?
Kad ne znas, da ti objasnim: Ono sto je mene opredelilo da predjem na Intel-a je neozbiljnost jedne firme, Abit-a, koja uz plocu staru 5 dana, daje staru verziju drajvera, sa kojom sata raid ne radi kako treba, i to je to. Da nisam mozda presao na intela jer ne znam da radim sa amd-om? Gluposti.

Milan je napisao(la):
...
Tvoje poredjenje Celeron CPU-a sa AMD-om je krajnje neozbiljno i na kraju mogu reci samo ovo...od kada sam kupio NF2 stoji na 220mhz sve najostrije i procesor na 2ghz na 1.6v default voltaza i to radi bez prekida ultra stabilno .

Pa lepo. Samo da si citao pazljivije, video bi da ja ne pisem o jurnjavi 3dmark poena.
Inace, skoro svaki P4 2,4 c1 stepping, zbog mogucnosti rada na frekvencijama preko 3GHz ima da oduva tvoj Athlon na 2 giga.

Milan je napisao(la):
...

.. da li l znas kakva Intel konf. je potrebna da to nadjaca i koliko kosta ta konfiguracija? To sto i Kokos pise mem. propust u nekim sintetickim programima je po meni bull. jer u realnom radu to uopste nije tolika razlika ( ne kazem da je nema ali to je jedini deo gde je Intel bolji opet po meni ).Eto toliko od mene i opet tvrdim Intel konfiguracija koja radi kao ili malo bolje od AMD konf. mora da kosta 100 evra vise.

Znam, prosecna.
U realnom radu se razlika oseti kroz gorepomenutu opstu stabilnost.
Za cene neka se izjasne dileri, procitaj ponovo sta je Kokos napisao, on je bar u toku :)

Hteo bih da dodam nesto, tvoj post je primer kako izgledaju postovi koji da tako kazem "pale vatru". Mislim da bi prava stvar bila posavetovati jednog membera, koji trazi pomoc i zeleo bi nesto da nauci, a ne pisati takve stvari koje nikakav doprinos temi ne daju.

Milan je napisao(la):
...

To sto i Kokos pise mem. propust u nekim sintetickim programima je po meni bull. jer u realnom radu to uopste nije tolika razlika ( ne kazem da je nema ali to je jedini deo gde je Intel bolji opet po meni ).
Nisu u pravu razlika je ogromna,druga je stvar da li je to nekom potrebno ili ne.Pozajmi jednu intel masinu jedno 10 dana pa istestiraj pa se vrati na tvoju pa kazi misljenje.

Sto se tice tisine na AMD-u...Otkako sam uzeo onaj Zalman 5.25" fan kontroler masina se jedva cuje...Svi fanovi su na 1800 RPM (cetiri komada po 8 CM) i jedidno ovaj na procesoru se vrti nesto brze tj. 2450 RPM. Sada me smarara jedino napajanje, jer se greje otkako sam mu oborrio fan na 2000 RPM, ali kada crkne i napjanje masina ce biti bas tiha, zar ne? Sada ce neko reci da trebas da puknes 35e da bi AMD bio tih? Pa kada bih sada iscupao KX-a i ubacio unutra IC7 i neki P4 to ne bi prosto utusalo ove LED fanove u kucistu :) Opet mora ovaj vragolan Zalman :)

Najbolje ploce a overklok su ABit i EPoX, ne zato sto tako kazemo mi na forumu, vec zato sto tako kaze naponska jedinica za CPU. Svaki EPoX i ABit za AMD imaju trostepenu filtraciju napona procesora (za P4 cetvorostepenu, iako Intel preporucije trostepenu), najkvalitetnije el. komponente na ploci itd...
Sve zajedno daje najstabilnije moguce napajanje za procesor, memoriju i ostalo sto ide preko ploce, bez raznoraznih pikova prouzrokovanih padom pa skokom struje usled lose odradjene naponske jedinice...MSI ploce na sebi imaju samo dvostepeno napajanje (za AMD, za Intel ne znam, ali cak i FastFame ima trostepeno napajanje na Intel P4 plocama :) ), a od skoro su poceli da dodaju i one pasivne hladnjake na mosfete - izgleda da takvo napjanje vise ni na defaultnih 266/333 MHz FSB-a ne moze da odradi posao kako treba pa moraju da se dodaju te dzidza-bidze...
Kada ploca ne moze da adekvatno napaja CPU potrebno je podici napon. Secam se proslog leta kada sam imao Gigabyte 7VRX nisam mogao da overklokujem CPU na 2000+ bez dizanja napona, u ABit-u je isao kao 2000+ bez dizanja napona aposlutno stabilno (cuvena AGOIA)...

cheers

Nisu Gigabyte tako lose ploce sto se tice clocka, ali ko zeli stabilnost tu nema sta da se prica zna se.. Imam Gigabyte GA-7VAXP ULTRA i procesor 1700+ radi na default naponu @ 2200 MHZ ali ga drzim na 2100 MHZ posto je preko dana toplije pa za svaki slucaj... Prime 95 test ne gresi nema ispadanja iz igrica niti zakucavanja.. (Samo za DADE-a Bilo je jednom ali je cooler bio pomeren sad nema toga vise.. :beat: )

Nazad
Vrh Dno