Šta je novo?

Overclock XP-a i RAM-a !?

Grunt

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
690
Ovako imam MSI KT3 Ultra i AMD XP 1800+ sa Vulcano 7Cu i 256 DDR memorije cipovi su Samsungovi serije C, a sam proizvodjac je valjda No Name posto nepise na nalepnici nista! Prvo sto sam uradio jeste istestirao sam max O/C RAM-a, na mojoj ploci ram moze da radi samo na brzini BUS-a ili BUS+33 to jest na 166/333 Mhz na tu brzinu sam ga i stavio i RAM je radio stabilno sa sledecim podesavanjima CAS 2; 3T,5T,3T; 1T; Bank interlive 4 Way; 8 QW i Fast Command na Ultra, sa ovim podesavanjima sve radi stabilno!
Drugo sto sam ucinio je vrati sve na najlabavija podesavanja i brzinu na brzinu BUS-a i krenuo u O/C XP-a!
Prvo sam povecao napon na 1.8V i posle polako povecavao BUS sve do 150Mhz gde sve radi OK ali su AGP i PCI magistrala radili prebrzo, da li smem dalje da ga O/C-jem ?! Jer mogu da sprzim modem ili zvucnu koji su na PCI povezani?
Ispostavilo se da imam jos jedan problem a to je da sa ovim podesavanjima sve radi stabilno dok je PC ukljucen kada ga iskljucim i on se totalno ohladi pa ga ponovo ukljucim ni BIOS nece da se digne?!?! Moram da resetujem CMOS, posle reseta vratim sve na O/C vrednosti i sve ponovo radi OK! Zbog cega imam ovaj problem, ako moram stalno sve da namestam u BIOS-u svaki put kad ukljucim PC ***** O/C ?!

Dajte ljudi nije moguce da vas 26 nije znao nista konstruktivno da mi kaze!? Ajde sta vas mrzi da napisete nesto znam da je post malo duzi ali nisam ga mogao skratiti! Ako vam nije nesto jasno objasnicu ponovo!
Znaci imam dva pitanja da li smem da idem preko 150 za BUS da li cu ostetiti PCI komponente!?
Drugo zbog cega kada mi O/C komp kada ga ugasim i za jedno par sati upalim on nece da se dige pa moram da cearujem CMOS!?!

Komponente nećeš oštetiti, znači ako CPU može da izdrži teraj ga preko 150 pa ćeš videti da li ti se isplati, tj. kako ti ostale komponente rade. Gde god da sam probao 150MHz nisam imao problema tako da ne verujem da ćeš ih ti imati.
Što se tiče lošeg paljenja kupi kvalitetnije napajanje, recimo 250-300W Enermax, Macase ili Leadman. Mada postoji verovatnoća da VGA karta neće da se probudi...

Ah hvala na odgovoru!!!
OK probacu danas preko 150 zaa FSB! Inace zvucna na 150 radi OK isto i graficka(MX radio mi je na 95Mhz bez problema sa Cel2) ali modem Lucent ***** vec na 35-36Mhz za PCI ali ***** modem bitne su performanse:D
Sto se tice paljenja PC-a mislis da je do napajanja imam neko Hipo Media napajanje od 300W koje je ATX 2.03 kompatabilno i podrzava P4!
Problem mi je cudan jer kada O/C CPU i RAM sve radi 100% stabilno i kada resetujem masinu i sve,jedino kada bas iskljucim *****! Samo crn ekran:(

Na suviše velikim pci taktovima >40MHz hard će verovatno da brljavi. I što je najgore da nešto ne valja ćeš da primetiš tek kasnije kad nađeš corrupted fajlove. :(

Pa zar MSI KT3 Ultra nema regulaciju delioca za PCI?

FNM je napisao(la):
Pa zar MSI KT3 Ultra nema regulaciju delioca za PCI?

Naravno da ima 3:2:1 i 4:2:1, samo fali onaj sa 5. ;)

Ne treba biti ne posten prema MSI. Ima implicitan 5:2:1 delioc ali se magistrala mora podici na 166+.
Slazem se da ko namerava da ima 200+ treba da ima Abit-a.

Sto se tice brljavljenja HDD-a jer moze on fizicki da se osteti?
Znaci ako ocu da imam 33Mhz na PCI moram da stavim BUS na 166:)
Nadam se da ce to izdrzati moj XP:D
Nego onaj problem sto imam sa startom masine kad je O/C ima neko moguce resenje osim zamene napajanja?!

Grunt je napisao(la):
Ja barem nisam nikad čuo ništa slično...

Grunt je napisao(la):
Znaci ako ocu da imam 33Mhz na PCI moram da stavim BUS na 166:)
Nadam se da ce to izdrzati moj XP:D
Nego onaj problem sto imam sa startom masine kad je O/C ima neko moguce resenje osim zamene napajanja?!

Nece biti problema ako otkljucas mnozioc :D

Jer postoji nacin da se XP otkljuca ako ima koliko je slozen i gde ima uputstvo?

Samo mi rweci koja ti je temperatura procesora kada ga kloknesh, pogotovo sada po ovom vremenu, s' obzirom da se Xp neverovatno mnogo greje

Pa kada radi na 150 FDB i posle oko sat ipo drzanja Sandrinog burn testa(radjena su oba CPU i oba RAM testa po 30 puta) dostigao je 46.5C kada bi se jos malo opteretio otislo bi jos 1-1.5 stepeni gore znaci max 48C a u sobi je oko 35C!

Grunt je napisao(la):
Jer postoji nacin da se XP otkljuca ako ima koliko je slozen i gde ima uputstvo?

Relativno je slozeno, a najbezbolnije je sa kontakt olovkom (tecno srebro) i super lepkom. :wave;

Imam jedno novo pitanje sta bi radilo brze ovaj moj 1800+ na 150FSB tj na 1730Mhz ili 1600+ na 166FSB isto na 1730 ? I kolika je sansa da ce 1600+ raditi na 166Mhz jer kao sto si mi ti rekao da bi PCI radio normalno mora magistrala biti na 166 sto ovaj moj XP sumnjam da ce izdrzati pa mi je mozda najbolje resenje da uzmem 1600+ procesor?

Brze je naravno na 166Mhz, veci je memorijski protok. Nema potrebe da menjas procesor kada si ga vec kupio. Bolje razmotri kako da ga otkljucas. :wave;

Meni nije frka da zamenim CPU ortak ce mi ga zameniti ali me interesuje kolika je verovatnoca da 1600+ radi na 166 magistrali?

Grunt je napisao(la):
Meni nije frka da zamenim CPU ortak ce mi ga zameniti ali me interesuje kolika je verovatnoca da 1600+ radi na 166 magistrali?

Pa ako nadjes AGOIA velika verovatnoca, AGOGA malo manja verovatnoca, ostali vrlo mala verovatnoca. ;)

Kakve su to oznake gde to pise imas mozda sliku:D

Grunt je napisao(la):
Kakve su to oznake gde to pise imas mozda sliku:D
Pa piše ti na jezgru procesora...

Vrh Dno