Šta je novo?

Overclock PROBLEM !!!

shone190

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2003
Poena
619
Da li neko zna kako mogu pomocu programa CPUFSB da pomerim FSB na ploci MATSONIC 8137c+ sa 100Mhz na vise? Trenutno je na njoj Duron 1.3, a ploca mi ne daje opciju promene FSB-a iz BIOS-a.
Procitao sam na ploci da je PLL manufacturer "ICS", ali nikako ne mogu da pronadjem PLL type. Da li je neko imao iskustva sa ovim?

Ne znam kako mozes da iskoristis taj program, ali ni ja nema opciju za klokovanje u BIOS-u (ploca sl75-kav). Ja na ploci imam prekidace sa kojima mozes da menjas FSB. Pogledaj uputstvo koje si dobio uz kuciste, i uzmi safciger u ruke.

Shone, zaista ne znam koji su dometi te matsonic ploce al rekao bih da su najveci na default setovanjima.
Ako te zanima o/c, resi se tog matsonica, i nadji si neku polovnu ili novu abit plocu, veruj mi, progledaces.
Pozdrav!

Jaksa nisi bio bas od neke pomoci, i mene to isto zanima. Znam ja za Abita i sve je to lepo ali nema se trenutno za tako nesto pa opet nije lose da ako ovo moze malo brze da se i potera!
Sto se tice srafcigera ni to ne pomaze jer ploca nema dzampera za klokovanje, samo jedan jedini 100/133MHz.
Ako je ikako moguce sa ovom plocom da se nesto vise ubrza ( vise od 100 a ipak manje od 133 ) onda bih i ja bio zahvalan da cujem to resenje.
:wave;

Zao mi je, opet kazem, tog matsonica nisam imao u rukama, znam da ga je Gedza hvalio kao stabilnu i brzu plocu. Na default frekvancijama, naravno.

!!!

U principu meni je bitno da saznam da li mogu da podignem magistralu bar za 1Mhz, ne radi performansi, vec cisto iz radoznalosti da li je to moguce uraditi sa ovom plocom.
Znam da sa Athlonom "ubodenim" u nju ona daje cetiri opcije u biosu 120, 133, 140 i 150Mhz tako da onda mogu da dizem magistralu (i da spustim???), ali mi nije jasno zasto sa duronom 1.3Mhz nemam nista osim default i 100/33, sto je opet isto. Mora da ima neki nacin (program) da se digne FSB. Zasto CPUFSB ima podrsku za one ploce kod kojih je to sve isto moguce uraditi iz BIOS-a, a za ovu nema? To mi bas nije najjasnije.
pozdrav!

Re: !!!

nije problem do magistrale nego do mnozioca, magistrala je pormenljiva sa 100 na 133, ali mnozioc ostaje isti, jedino ako postoji neka vrijanta da se na samom CPU-u (konektorima) promeni odnosno smanji mnozioc, jerbo ako je Duron na 1.1 to je 11*100, ako podignesh magistralu na 133 dobijesh 133*11 a to je malo mnogo za Durka

Re: !!!

El Pancho je napisao(la):
nije problem do magistrale nego do mnozioca, magistrala je pormenljiva sa 100 na 133, ali mnozioc ostaje isti, jedino ako postoji neka vrijanta da se na samom CPU-u (konektorima) promeni odnosno smanji mnozioc, jerbo ako je Duron na 1.1 to je 11*100, ako podignesh magistralu na 133 dobijesh 133*11 a to je malo mnogo za Durka
Ja nisam ni mislio da menjam mnozioc vec magistralu, a to sto je promenjiva sa 100 na 133 meni ne daje nista posto se Duron nece probuditi na 133 i da spustim mnozioc na 2!

Ko ti je to rekao?
Duroni se sasvim lepo voze na magistrali 133 MHz, pa i vise.
Naravno, uz odgovarajuci mnozilac.

Ako se dobro secam, ta ploca ima djumper lociran negde ispod AGP ili prvog PCI slota, koji se setira samo da li je FSB 100 ili 133 MHz. Koliko znam, overklok na njoj nece raditi.

srdjan_r je napisao(la):
Ako se dobro secam, ta ploca ima djumper lociran negde ispod AGP ili prvog PCI slota, koji se setira samo da li je FSB 100 ili 133 MHz. Koliko znam, overklok na njoj nece raditi.
Ima ona dzamper ali kada se podesi na 133 i stavi Athlon u nju dobiju se 4 opcije za podesavanje FSB-a koje sam naveo i moze da ide na 150Mhz, ali napominjem da je meni bitno da dignem na neku vrednost izmedju 100 i 133!

jaksa je napisao(la):
Ko ti je to rekao?
Duroni se sasvim lepo voze na magistrali 133 MHz, pa i vise.
Naravno, uz odgovarajuci mnozilac.
Imas li ideju kako da spustim mnozilac na Duronu 1.3, da se ne zezam po net-u i trazim ako je jedino resenje seca vodova?

Upravo sam nasao tekst na nat-u gde kazu da je multiplikator na Duronu 1.3 zakljucan!!!

Overclocking: AMD Puts A Clamp On The Multiplier?

In the routine overclocking tests, we noticed that the multiplier of the Duron 1300 was locked. Even after bridging the L1 contacts, we still weren't able to release the multiplier. We investigated the Duron 1300 together with many of the latest motherboards with the VIA KT266A chipset as well as the SiS 735 chipset. However, the results were always the same: adjusting the multiplier to below 13.0 hampered the bootup process, while CPU settings of 14.0 or 15.0 (pseudo-multipliers) were promptly ignored. In any case, we couldn't tell if this had to do with a hand-picked CPU, or if AMD has begun using a multiplier lock starting with the Duron 1300. So the only way to overclock was to increase the FSB clock speed. In the test, the AMD Duron 1300 ran stably at a maximum of 1438 MHz, using traditional air-cooling.

Ako si sigiran da je PLL made by ICS potrazi ga na ploci, pa procitaj konkretnu oznaku (malo ces da becis oci, ali trazi mali cip na kom pise ICS xxxx-xx), pa ubaci u CPUFSB oznaku ako postoji podrska za isti i onda probaj...

Crni je napisao(la):
Ako si sigiran da je PLL made by ICS potrazi ga na ploci, pa procitaj konkretnu oznaku (malo ces da becis oci, ali trazi mali cip na kom pise ICS xxxx-xx), pa ubaci u CPUFSB oznaku ako postoji podrska za isti i onda probaj...
Procitao sam oznaku ali CPUFSB nema podrsku za njega. Da li postoji jos neki program koji je slican, a da mozda ima podrsku za ovaj PLL?

Ima Soft-FSB, ali je stariji i ne razvija se vise, pa s obzirom da je CPUFSB nema sumnjam da ima podrsku :(...

Sinoc sam se zezao i brljao po kompu i procitao da je PLL ICS 94228xx, poslednjih jedan ili 2 broja nisam uspeo da procitam ali nije ni bitno jer u CPUFSB kaze da doticni PLL postoji ( 94228 ) i daje mi mogucnost da menjam fsb. Problem nastaje kad je promenim na 110, to je prva visa frekvencija koja mi je ponudjena i on se zakuca pa je jedino resenje reset pa clear CMOS. Zakuca se takodje i na 66? Na kraju ploca je Matsonic 8137c Rev 2.0 i Duron 750. Jel ja nesto radim pogresno, osim sto se pogresio kad sam uzeo matsonica?

RADIII! Ovako, uspeo sam da pomocu fine tuning polako podizem magistralu i sa mnoziocem 7.5 sam stigao na 116 fsb i 870 MHz. Probao sam 900 MHz ali se zakucao. E sad me nesto zanima, da li da povecam malo napon cpu-a ( ponudjeno mi je 0.05 i 0.10V ) da bi dobio malo bolji rezultat. Takodje sam probao sa 850MHz i oc-om graficke i uspeo da dobijem losiji rez u 3DMarku nego na 750 i istim oc-om graficke??? U Sandri mi pokazuje linearan napredak.
Kada probam sa set frequency i to na fsb 110 MHz i PCI 33.0 MHz momentalno se zaglupi??? To mi tek nije jasno jer kao sto rekoh radi sa fine tuning na 116???
I na kraju, da li da memoriju postavim da radi sinhrono na 100 ili da je metnem na 133. Ako moze odgovor za i bez oc-a.
Hvala unapred na razumevanju za nas smrtnike.

marko011 je napisao(la):
RADIII! Ovako, uspeo sam da pomocu fine tuning polako podizem magistralu i sa mnoziocem 7.5 sam stigao na 116 fsb i 870 MHz. Probao sam 900 MHz ali se zakucao. E sad me nesto zanima, da li da povecam malo napon cpu-a ( ponudjeno mi je 0.05 i 0.10V ) da bi dobio malo bolji rezultat. Takodje sam probao sa 850MHz i oc-om graficke i uspeo da dobijem losiji rez u 3DMarku nego na 750 i istim oc-om graficke??? U Sandri mi pokazuje linearan napredak.
Kada probam sa set frequency i to na fsb 110 MHz i PCI 33.0 MHz momentalno se zaglupi??? To mi tek nije jasno jer kao sto rekoh radi sa fine tuning na 116???
I na kraju, da li da memoriju postavim da radi sinhrono na 100 ili da je metnem na 133. Ako moze odgovor za i bez oc-a.
Hvala unapred na razumevanju za nas smrtnike.
Ne znam koji procesor imas, ali se trudi da koristis sto vecu brzinu magistrale, pa tek onda povecavaj mnozilac (ako si na 750 imao brzu magistralu to moze da bude razlog boljeg rezultata). Takodje obrati paznju i na takt AGP-a i memorije...

Marko, definitivno mu dodaj malo voltaze, nece mu stetiti, samo moze da se vise zagreva i da se bolje o/c.

Uspelo je, tj. dobio sam bolji rezultat. Uspeo je i da se probudi na 900 sa podizanjem napona 0.10V ali nece da prodje ceo 3DMark ni na 850.
Mnozilac ne znam kako bih promenio jer ploca ne daje mogucnost da se ista tu menja? Probao sam pre jedno 6 meseci sa drugarom da olovkom spojimo na procesoru one kontakte ali je rezultiralo spaljivanjem ploce ( bila je u garanciji :) ). Doduse nisam siguran da je bas to bilo razlog, sumnjao sam na napajanje.
Nastavicu da se zezam jos pa cemo da vidimo.

Update:
Uspelo je budjenje durona (750) na magistrali 123MHz tj. na 922 i uspesno je uradjen test u Sandri. Inace sam podigao napon kao sto ste preporucili za max 0.1v, jer ne moze vise.
Problem se javlja kada hocu da ga pustim u 3DMarku. Tu je uspevao da odradi ceo test tek na 815MHz. Memorija, NCP DDR 266, mi je postavljena da radi na 133 i to najostrije moguce. Za nju nemam opciju podizanja napona.
Imate li neki predlog?

Nazad
Vrh Dno