Šta je novo?

Overclock problem!!!!

shone190

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2003
Poena
619
Da li se nekome desavalo kada overklokuje procesor da mu racunar ne blokira, ali da se odjednom resetuje sam posle nekog vremena? Nema nekog pravila vec moze i da radi ceo dan nista da se ne desi, a moze posle 5min da se resetuje. Proverio sam temperaturu i maximalno opterecen ne prelazi 46 stepeni (Duron 950@1100). Isto mi se desavalo i na Athlonu 750@918, ali na drugoj ploci i napajanju. Meni deluje kao da je napajanje u pitanju. U prvom slucaju je JNC 400W, a u drugom neko NO NAME 235W. Da napomenem da se uglavnom resetuje dok surfujem, mada kao sto rekoh nema pravila.

Meni su se iste stvari desavale, pa sam vratio BIOS na default vrednosti (Abit IC7, Intel 2.4c) ali je problem ostao. Zamenom RAM-a sve je doslo na svoje ... imao sam neku shmrljavu winbond memoriju i postavkom Kingstona problem je nestao ....
Dakle, probaj novi RAM, makar samo za test,mozda pomogne!

Moze biti do overkloka, narocito posto je tvoj Duron "last of its kind". Poslednji maleni Spitfire kome je max bio jedva 1000. A ti ga digao na 1100, c,c, c, :D

Mada ne mora da znaci. Moze biti i drajver, moze biti i problem sa windowsom. Meni se recimo resetovao komp kada ucitam bilo kakav Java applet na exploreru. Ko zna... Gremlin...
Moze biti i napajanje; ali malo verovatno. Probaj da smanjis radni takt na normalu na par dana i vidi da li je do OC, ili nije.

!

jager je napisao(la):
Meni su se iste stvari desavale, pa sam vratio BIOS na default vrednosti (Abit IC7, Intel 2.4c) ali je problem ostao. Zamenom RAM-a sve je doslo na svoje ... imao sam neku shmrljavu winbond memoriju i postavkom Kingstona problem je nestao ....
Dakle, probaj novi RAM, makar samo za test,mozda pomogne!
Ne verujem da je do RAM-a posto imam 128Mb NCP PC133 a magistrala mi je na 115Mhz. Na osnovu toga ne bi trebalo da je do memorije. Update-ovao sam i BIOS ali se isto desava. U principu mislim da problem moze biti i PCI, posto radi na 38Mhz (modem) mada mi se mnogo cesce resetuje na magistrali 117Mhz, ali i tada je PCI 38Mhz. Ista stvar mi se desavala na ploci CHAINTECH AIA0 na magistrali 101??? Ne mogu da verujem da ne moze bar 101Mhz da izgura. Da napomenem da mi se racunar nikada nije blokirao vec samo resetovao.

Darko je napisao(la):
Moze biti do overkloka, narocito posto je tvoj Duron "last of its kind". Poslednji maleni Spitfire kome je max bio jedva 1000. A ti ga digao na 1100, c,c, c, :D

Mada ne mora da znaci. Moze biti i drajver, moze biti i problem sa windowsom. Meni se recimo resetovao komp kada ucitam bilo kakav Java applet na exploreru. Ko zna... Gremlin...
Moze biti i napajanje; ali malo verovatno. Probaj da smanjis radni takt na normalu na par dana i vidi da li je do OC, ili nije.
Do overkloka je sigurno, posto se na default vrednostima nikada nije resetovao niti blokirao. Sto se tice Durona, primerak je OK i radi i preko 1100, ali ga ne stavljam preko posto ne znam koji simptom utice na to da se racunar resetuje. Deluje mi nemoguce da je do procesora posto mi se isti desavalo sa Athlon-om 750 kada dignem magistralu na 101Mhz. da napomenem to sa Athlonom je bilo i na drugoj ploci i napajanju. Jedino su Grafika (GeForce 2mx400) i Modem (Conexant 56k) bili isti!
Da li je moguce da niko ne zna sta se desava sa ovim?

Ja sam imao takav problem ranije na Celeronu 733, znaci nekada se sam od sebe kompjuter resetovao, bilo kad i u bilo kom trenutku totalno bez razloga, a kad sam ga OC-ovao problem je nestao :))

shone190 je napisao(la):
...

Da li je moguce da niko ne zna sta se desava sa ovim?

Gremlini... :mrgreen:

Pozajmi drugi CPU od ortaka pa proveri da li je do "ploce" (magistrale) ili do "durona". Ako je ploca, menjaj. Ako je proc - menjaj. U svakom slucaju, menjaj... ,)

Memoriju 100% treba testirati...to sto radi na manjoj magistrali nije pokazatelj da je potpuno ispravna...dakle GoldMemory ili MemTest i nek rade par sati...

Nemoj da zaboravis i da je ATX konektor na na tim napajanjima takodje loseg kvaliteta (kao uostalomi i svi konektori na no-name napajanjima)pa prekontrolisi da se neki od pinova nije rasirio i na taj nacin ponekad izgubi kontakt pa dovede do resetovanja. Meni se nekoliko puta desavalo da se racunar iz cista mira resetuje i uvek je bilo napajanje u pitanju, jedanput rasireni pinovi na konektorima a drugi put slabo napajanje.

jel' ti duron radi na nominalnom naponu?
mozda mu treba veci

meni se isto to desavalo na p4 [email protected], ali kad sam dig'o napon sve je radilo savrseno

Nazad
Vrh Dno