Šta je novo?

Overclock PhenomII 545

sir-ljove

Slavan
Učlanjen(a)
12.04.2009
Poena
309
e ljudi ja sam ovde nesto pokusavao pa sam morao da vadim bateriju sa ploce na kraju, glup sam eto ne mogu da skontam kako se radi :mad:, najlepse bi zamolio za pomoc ako nije problem ...:S:

edit: ploca je MSI K9A2 CF i evo jos po nesto ako pomaze
1. http://img156.imageshack.us/i/86867010.jpg/
2. http://img13.imageshack.us/i/26979701.jpg/
3. http://img24.imageshack.us/i/10575048.jpg/

da... na prvoj slici pod HT Link pise 1999MHz a sad posle vadjenja baterije mi pise 1000MHz u cemu je problem ?
a sta sam pokusavao, promenio sam u biosu HT ratio i CPU NB ratio sa Auto na x9, to se zavrsilo tako sto nije hteo da digne windows i morao sam da vadim bateriju na kraju ...

Poslednja izmena:
Uvek nb mora da bude veci od ht-a (ili bar jednak). Gledaj da ti ht link bude uvek oko 2000mhz jer njegovim podizanjem ne dobijas nista sem ne stabilnosti. Nb drzi od 2000-2600 mhz. Za ozbiljniji oc nabavi bolji kuler. Sve u svemu stavi fsb na 230, ht mnozilac na 9, nb na 10, podigni napon cpu-a na 1.35 (trebalo bi da radi sa tim naponom , ako nece stavi 1.4). E sad ram mnozilac stavi na 2 (to ti je najsigurnije), posto nisi napisao sta imas od hardvera.

pa tu temu sam bas gledao i nema nista konkretno u njoj za Phenom ... Elem, imam 2X1GB DDR2 Kingston 800MHz, plocu i proc sam naveo, grafa je Asus EAH5750 Formula, imam jos HDD WD320GB i DVD rezac, napajanje je Thermal Master 420W.
HT i NB su po bios optimized defaults x10, a ja sam ih spustio bio oba na x9 i javio mi je BOOTMGR corupted, cant boot operating system. A voltaza je isto po defaultu 1.35 imas gore na slici.
Da asumiram, probam da stavim HT na x9 a NB ostavim na x10, povecam voltazu CPU na 1.4 i FSB dignem na 230 ? I samo sta jos sam mnoziocem rama ?

edit: a dokle smem da ga teram uopste sa obicnim kulerom, i kakav bi kuler valjao za neki ozbiljniji OC ??
hvala sto si mi izaso u susret i veliki pozdrav za zemljaka sa banovog brda :p

Poslednja izmena:
Probaj cpu prvo na 1.35v pa ako nece onda idi na 1.4. Za ram ces morati da spustis mnozioc sa 4 na 3 (kasnije kad budes nasao stabilan oc za cpu i nb podesavaj ram).
Sa fabrickim kulerom mozes do 3.5 mozda 3.6 ali cim budes mogao da nabavis nesto bolje uzmi.

Cooler master 212+ - 30 evra
OCZ Vendetta 2 - 30 evra
Prolimatech Megahalems - 45 evra + ventilatori
Thermalright ifx-14- 60 evra +ventilatori

E vratio sam HT na 2000MHz. Pomerio sam FSB na 210 i za sad je temperatura ista a imam 3.2GHz :) , mislio sam da ostavim tako dan dva da vidim kako ide pa da dignem FSB na 215 ili 220, a voltaza CPU je po defaultu 1.35V, da je dizem na 1.4V kad budem dizao FSB na 215 ili 220, da i tad isto da spustim mnozioc rama na 3 jel tako ?

Pazi ram mozda i moze da ti radi na 880 ili cak i 1000mhz al to sve zavisi od chipova koje imas. Prvo ti vidi koliko mozes cpu da poteras pa posle juri ram. Za testiranje stabilnosti cpu-a skini linX i ostavi ga da odradi 75 krugova. Prati temperature (gledaj da ne prelaze 70 c) i ako odradi 75 krugova siguran si da je stabilan oc. Sta kaze cpu-z za voltazu cpu-a? Svaka ploca ima neki vdrop (napon je manji za odredjenu vrednost od one koju si stavio u biosu). Nema potrebe da podizes preko 1.4v za 3.5 ghz.

Da sumiramo:
-stavi 1.4v cpu
-podigni fsb na 230
-htt x 9
-nb x 10
-ram x 3

Ako moze da se boot-uje win skini linx i cpu z. Pa testiraj i javi kako ide.

Evo ovako stavio sam FSB na 230 sada ima 3450MHz NBx10 HTx9 spustio sam mnozilac rama sada je magistrala 766MHz(nije neka osetna razlika u odnosu na 800 zar ne? ), u suprotnom bi bila 920MHz a ne znam da li to ovaj kingston moze da izdrzi realno... Voltazu CPU nisam dirao i koliko vidim na CPU-Z ona varira izmedju 1.35V-1.4V. Sada cu da pustim linX na 75 krugova kao sto si rekao, temperaturu i ostalo pratim preko AMD Overdrive-a pa cemo da vidimo ...

Izvrteo je sa ovim klokom bez problema svih 75 krugova, najvisa temperatura je bila 49C, i to sa ovim AMD coolerom koji se cuje ko zamrzivac Sloboda Cacak:D, ida komp mi stoji oko 50cm od radijatora(nema de drugde ***). E odusevio sam se sad majke mi, kako pici na 3.45GHz pod ovim uslovima :banana:, hvala na pomoci brate, hvala do neba :Klanjanje !
Na kolko bi mogao da ga spicim sa nekim jacim kulerom kao sto je OCZ Vendetta2 ? Inace sem Vendette mi je za oko zapao CM Sphere, nasao sam bas pozitivne komentare za njega, a da ne pricam da je lep u pm :p.

edit: evo i screenshot i log iz linX-a :smoke:

Prilozi

• LinX 1.12.2009 6-41-35.png
    LinX 1.12.2009 6-41-35.png
    40.4 KB · Pregleda: 39
  • LinX 1.12.2009 5-38-56.txt
    11.8 KB · Pregleda: 23
Poslednja izmena:
e sad, posto ti je potpuno stabilan na toj voltazi i frekvenciji, pronadji mu maksimalni klok za tu voltazu, znaci blago povecavaj fsb, a kad zamenis kuler gotovo sam siguran da ces izvuci do 3.9ghz

Samo pazi da ht bude oko 2000mhz i da nb bude veci od ht-a. Verovatno ces moci 3.8(mozda i 4 al sve zavisi od primerka do primerka) stabilno da postignes uz dobar kuler. Srecno u overklokovanju

necu ga dirati jedno sigurno mesec dana za sad, dok ne skupm shke za dobar kuler a onda cemo dalje lagano :D ...

Nazad
Vrh Dno