Šta je novo?

Overclock PhenomII 545

sir-ljove

Slavan
Učlanjen(a)
12.04.2009
Poena
309
e ljudi ja sam ovde nesto pokusavao pa sam morao da vadim bateriju sa ploce na kraju, glup sam eto ne mogu da skontam kako se radi 😡, najlepse bi zamolio za pomoc ako nije problem ...:S:

edit: ploca je MSI K9A2 CF i evo jos po nesto ako pomaze
1. http://img156.imageshack.us/i/86867010.jpg/
2. http://img13.imageshack.us/i/26979701.jpg/
3. http://img24.imageshack.us/i/10575048.jpg/

da... na prvoj slici pod HT Link pise 1999MHz a sad posle vadjenja baterije mi pise 1000MHz u cemu je problem ?
a sta sam pokusavao, promenio sam u biosu HT ratio i CPU NB ratio sa Auto na x9, to se zavrsilo tako sto nije hteo da digne windows i morao sam da vadim bateriju na kraju ...

Poslednja izmena:
Uvek nb mora da bude veci od ht-a (ili bar jednak). Gledaj da ti ht link bude uvek oko 2000mhz jer njegovim podizanjem ne dobijas nista sem ne stabilnosti. Nb drzi od 2000-2600 mhz. Za ozbiljniji oc nabavi bolji kuler. Sve u svemu stavi fsb na 230, ht mnozilac na 9, nb na 10, podigni napon cpu-a na 1.35 (trebalo bi da radi sa tim naponom , ako nece stavi 1.4). E sad ram mnozilac stavi na 2 (to ti je najsigurnije), posto nisi napisao sta imas od hardvera.

pa tu temu sam bas gledao i nema nista konkretno u njoj za Phenom ... Elem, imam 2X1GB DDR2 Kingston 800MHz, plocu i proc sam naveo, grafa je Asus EAH5750 Formula, imam jos HDD WD320GB i DVD rezac, napajanje je Thermal Master 420W.
HT i NB su po bios optimized defaults x10, a ja sam ih spustio bio oba na x9 i javio mi je BOOTMGR corupted, cant boot operating system. A voltaza je isto po defaultu 1.35 imas gore na slici.
Da asumiram, probam da stavim HT na x9 a NB ostavim na x10, povecam voltazu CPU na 1.4 i FSB dignem na 230 ? I samo sta jos sam mnoziocem rama ?

edit: a dokle smem da ga teram uopste sa obicnim kulerom, i kakav bi kuler valjao za neki ozbiljniji OC ??
hvala sto si mi izaso u susret i veliki pozdrav za zemljaka sa banovog brda 😛

Poslednja izmena:
Probaj cpu prvo na 1.35v pa ako nece onda idi na 1.4. Za ram ces morati da spustis mnozioc sa 4 na 3 (kasnije kad budes nasao stabilan oc za cpu i nb podesavaj ram).
Sa fabrickim kulerom mozes do 3.5 mozda 3.6 ali cim budes mogao da nabavis nesto bolje uzmi.

Cooler master 212+ - 30 evra
OCZ Vendetta 2 - 30 evra
Prolimatech Megahalems - 45 evra + ventilatori
Thermalright ifx-14- 60 evra +ventilatori

E vratio sam HT na 2000MHz. Pomerio sam FSB na 210 i za sad je temperatura ista a imam 3.2GHz 🙂 , mislio sam da ostavim tako dan dva da vidim kako ide pa da dignem FSB na 215 ili 220, a voltaza CPU je po defaultu 1.35V, da je dizem na 1.4V kad budem dizao FSB na 215 ili 220, da i tad isto da spustim mnozioc rama na 3 jel tako ?

Pazi ram mozda i moze da ti radi na 880 ili cak i 1000mhz al to sve zavisi od chipova koje imas. Prvo ti vidi koliko mozes cpu da poteras pa posle juri ram. Za testiranje stabilnosti cpu-a skini linX i ostavi ga da odradi 75 krugova. Prati temperature (gledaj da ne prelaze 70 c) i ako odradi 75 krugova siguran si da je stabilan oc. Sta kaze cpu-z za voltazu cpu-a? Svaka ploca ima neki vdrop (napon je manji za odredjenu vrednost od one koju si stavio u biosu). Nema potrebe da podizes preko 1.4v za 3.5 ghz.

Da sumiramo:
-stavi 1.4v cpu
-podigni fsb na 230
-htt x 9
-nb x 10
-ram x 3

Ako moze da se boot-uje win skini linx i cpu z. Pa testiraj i javi kako ide.

sa 1.35 voltazom bi trebalo da ide bez problema na 3.4ghz

Evo ovako stavio sam FSB na 230 sada ima 3450MHz NBx10 HTx9 spustio sam mnozilac rama sada je magistrala 766MHz(nije neka osetna razlika u odnosu na 800 zar ne? ), u suprotnom bi bila 920MHz a ne znam da li to ovaj kingston moze da izdrzi realno... Voltazu CPU nisam dirao i koliko vidim na CPU-Z ona varira izmedju 1.35V-1.4V. Sada cu da pustim linX na 75 krugova kao sto si rekao, temperaturu i ostalo pratim preko AMD Overdrive-a pa cemo da vidimo ...

Izvrteo je sa ovim klokom bez problema svih 75 krugova, najvisa temperatura je bila 49C, i to sa ovim AMD coolerom koji se cuje ko zamrzivac Sloboda Cacak😀, ida komp mi stoji oko 50cm od radijatora(nema de drugde ***). E odusevio sam se sad majke mi, kako pici na 3.45GHz pod ovim uslovima :banana:, hvala na pomoci brate, hvala do neba :Klanjanje !
Na kolko bi mogao da ga spicim sa nekim jacim kulerom kao sto je OCZ Vendetta2 ? Inace sem Vendette mi je za oko zapao CM Sphere, nasao sam bas pozitivne komentare za njega, a da ne pricam da je lep u pm 😛.

edit: evo i screenshot i log iz linX-a :smoke:

Prilozi

Poslednja izmena:
e sad, posto ti je potpuno stabilan na toj voltazi i frekvenciji, pronadji mu maksimalni klok za tu voltazu, znaci blago povecavaj fsb, a kad zamenis kuler gotovo sam siguran da ces izvuci do 3.9ghz

Samo pazi da ht bude oko 2000mhz i da nb bude veci od ht-a. Verovatno ces moci 3.8(mozda i 4 al sve zavisi od primerka do primerka) stabilno da postignes uz dobar kuler. Srecno u overklokovanju

necu ga dirati jedno sigurno mesec dana za sad, dok ne skupm shke za dobar kuler a onda cemo dalje lagano 😀 ...

Nazad
Vrh Dno